View Single Post
      04-12-2012, 01:11 PM   #36
brocklanders
Major
brocklanders's Avatar
14
Rep
1,022
Posts

Drives: the uno, mineral white
Join Date: Mar 2010
Location: houston

iTrader: (1)

Garage List
06 325  [0.00]
Quote:
Originally Posted by ENINTY View Post
So I would push back on BMW. If the statement from them is the clutch plate on the pressure plate side is destroyed and not on the flywheel plate side, then it sounds like to me something in the pressure plate, throwout bearing, or clutch actuation hardware failed. There is no way a one-time event of a hard acceleration from a rolling start would cause that much damage. Either the clutch has been really abused to show that much wear in only 10,000 miles (but both the flywheel and pressure plates sides of the clutch plate would show damage), or there is something wrong with the clutch actuation mechanism, which includes the master cylinder, slave cylinder and pressure plate. The flywheel would show damage if the engine were trying to power the transmission to the point the clutch disk was slipping on the flywheel plate, but if the clutch disk is not damaged on that side then how much abuse could there have been? It sounds like to me the clutch was never being fully released for the past 10,000 miles, which indicates the car came out of the factory with either faulty parts, or an improperly bled hydraulic system.

Also, if there was that much abuse on the clutch to destroy it in 10,000 miles, then the rest of the drivetrain would show abuse as well. Ask BMW to show you where the halfshafts show abuse, or a leaking rear trans seal, or a cracked guibo (driveshaft vibration dampener), or a noisey differential, etc. Is the car still on the original set of tires? If it is then there is no way the clutch was abused. If they try to say the rear tires are new then have them look at the date codes on the sidewalls. If the tires are originals the date codes will all be close in number.

Just my 2 cents.
the mechanic even pointed out to me that the tires were still new, as in they didnt show abnormal wear. but now that you mention the clutch not being fully released, i did have a bms clutch stop. i took it out, and i didnt tell the service advisor or the mechanic about the aftermarket clutch stop, but im guessing that combined with hard down shifting is the culprit. there was no damage to the pressure plate that was brought to my attention, although i did not look at it.