E90Post
 


European Auto Source
 
BMW 3-Series (E90 E92) Forum > E90 / E92 / E93 3-series Powertrain and Drivetrain Discussions > NA Engine (non-turbo) / Drivetrain / Exhaust Modifications > AA Tune Problems



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      05-24-2011, 08:35 AM   #23
benzo23
Colonel
benzo23's Avatar
35
Rep
2,886
Posts

 
Drives: 14 F30 AW MSport
Join Date: Apr 2010
Location: FL

iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by xoxoluvcrisxoxo View Post
ecstuning has the oem ngk coils for around 80$ for all 6 gnna do my coils soon too
Your obviously talking about plugs and not coils for $80 for all 6
Appreciate 0
      05-24-2011, 05:09 PM   #24
Mark06
Private First Class
No_Country
2
Rep
100
Posts

 
Drives: 330i
Join Date: Mar 2011
Location: Texas

iTrader: (0)

error codes

Alright so I got the error codes and this is what came up:
1) P0030
2) P3026
3) P2234

1 seems to have to do with the Heater control?
I wasn't able to find anything on 2 & 3? I ran the test twice but the same codes came up..
__________________
"Speed has never killed anyone, suddenly becoming stationary... that's what gets you." -Clarkson
Appreciate 0
      07-22-2011, 05:37 PM   #25
Havok_2011
Havok_2011's Avatar
Canada
58
Rep
3,018
Posts

 
Drives: Alpine White 2011 M3 Coupe
Join Date: Mar 2011
Location: Toronto

iTrader: (7)

This just happened to my car....I am certain it has to do with the tune....but the shop closed 30 minutes ago....so I dont know what to do....

Contemplating taking it to BMW tomorrow since they are open.....

Just left the shop with the tune, and on the highway I noticed the engine light was on...
Appreciate 0
      07-22-2011, 06:06 PM   #26
MaximusJ
Colonel
MaximusJ's Avatar
Canada
37
Rep
2,122
Posts

 
Drives: 325i 2006
Join Date: Jul 2010
Location: Quebec, Canada

iTrader: (19)

Garage List
'06 E90  [3.72]
Dont take it to the dealer for that, just have the codes scanned for now and i'm sure Viral will take care of you.
Appreciate 0
      07-22-2011, 08:57 PM   #27
Mark06
Private First Class
No_Country
2
Rep
100
Posts

 
Drives: 330i
Join Date: Mar 2011
Location: Texas

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Havok_2011 View Post
This just happened to my car....I am certain it has to do with the tune....but the shop closed 30 minutes ago....so I dont know what to do....

Contemplating taking it to BMW tomorrow since they are open.....

Just left the shop with the tune, and on the highway I noticed the engine light was on...
I had my codes scanned and I just had a faulty o2 sensor. Got it replaced but the choppy acceleration hasn't gone away. Now I have no codes. Im going to replace spark plugs (since I just turned 65k) and see if that helps.
__________________
"Speed has never killed anyone, suddenly becoming stationary... that's what gets you." -Clarkson
Appreciate 0
      07-22-2011, 09:18 PM   #28
Havok_2011
Havok_2011's Avatar
Canada
58
Rep
3,018
Posts

 
Drives: Alpine White 2011 M3 Coupe
Join Date: Mar 2011
Location: Toronto

iTrader: (7)

Is it safe to drive my car with the engine light on???
Appreciate 0
      07-22-2011, 09:24 PM   #29
MaximusJ
Colonel
MaximusJ's Avatar
Canada
37
Rep
2,122
Posts

 
Drives: 325i 2006
Join Date: Jul 2010
Location: Quebec, Canada

iTrader: (19)

Garage List
'06 E90  [3.72]
Yellow warning lights means you can drive, but safely; and when you get red warning lights, you're supposed to pull on the side of the road and call assistance. So if your SES is yellow; you're good to go.
Appreciate 0
      07-22-2011, 09:29 PM   #30
Havok_2011
Havok_2011's Avatar
Canada
58
Rep
3,018
Posts

 
Drives: Alpine White 2011 M3 Coupe
Join Date: Mar 2011
Location: Toronto

iTrader: (7)

Quote:
Originally Posted by MaximusJ View Post
Yellow warning lights means you can drive, but safely; and when you get red warning lights, you're supposed to pull on the side of the road and call assistance. So if your SES is yellow; you're good to go.
ahh ok didnt know that it has two colors in regards to the severity of the situation.

Thanks man, im going to go double check right now what color it is (hoping its yellow)
Appreciate 0
      07-22-2011, 09:30 PM   #31
MaximusJ
Colonel
MaximusJ's Avatar
Canada
37
Rep
2,122
Posts

 
Drives: 325i 2006
Join Date: Jul 2010
Location: Quebec, Canada

iTrader: (19)

Garage List
'06 E90  [3.72]
but have them checked asap.
Appreciate 0
      07-22-2011, 09:35 PM   #32
Havok_2011
Havok_2011's Avatar
Canada
58
Rep
3,018
Posts

 
Drives: Alpine White 2011 M3 Coupe
Join Date: Mar 2011
Location: Toronto

iTrader: (7)

ok its yellow...so that's slightly good news.

Thanks again!

Ill have BMW check it tomorrow..ideally I would have wanted the shop I got the tune from to check it on Monday though...
Appreciate 0
      07-24-2011, 01:37 AM   #33
accel
Second Lieutenant
United_States
5
Rep
297
Posts

 
Drives: e90 328i MT ZSP
Join Date: Jan 2010
Location: SF Bay Area, CA

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Havok_2011 View Post
This just happened to my car....I am certain it has to do with the tune....but the shop closed 30 minutes ago....so I dont know what to do....

Contemplating taking it to BMW tomorrow since they are open.....

Just left the shop with the tune, and on the highway I noticed the engine light was on...
So, does this mean that limited number of cars have some side effects caused by AA tune?
Appreciate 0
      07-24-2011, 08:20 AM   #34
MaximusJ
Colonel
MaximusJ's Avatar
Canada
37
Rep
2,122
Posts

 
Drives: 325i 2006
Join Date: Jul 2010
Location: Quebec, Canada

iTrader: (19)

Garage List
'06 E90  [3.72]
Its not causing issues, but if any part of ignition (coil or plugs) or induction (pcv line, maf or o2 sensor) shows any sign of fatigue before the tune, the symptoms are just more obvious since the engine is now exploited to his true potential.

Dont quote me on that, but that's what I think is happening after the tune.
Appreciate 0
      07-25-2011, 12:11 AM   #35
Mark06
Private First Class
No_Country
2
Rep
100
Posts

 
Drives: 330i
Join Date: Mar 2011
Location: Texas

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by MaximusJ View Post
the symptoms are just more obvious since the engine is now exploited to his true potential.
Yeah i think you're probably right. I just ordered spark plugs, hopefully it will fix the problem. I'll post my results on here
__________________
"Speed has never killed anyone, suddenly becoming stationary... that's what gets you." -Clarkson
Appreciate 0
      07-28-2011, 07:29 PM   #36
Mark06
Private First Class
No_Country
2
Rep
100
Posts

 
Drives: 330i
Join Date: Mar 2011
Location: Texas

iTrader: (0)

Update:
I finished replacing the spark plugs. Although the idle is somewhat smoother, unfortunately the choppy acceleration is this here . I am going to try cleaning the mass airflow sensor and see if that helps. Anyone with experience with issues similar to this your comments/suggestions would be greatly appreciated. I would really like to resolve this without a trip to the dealer

-Also I know coils were mentioned earlier in this thread but so far:
- no codes
- no misfires
- no sideways shaking (that i can feel anyway)
- while i was changing the plugs I gave them a visual inspection and didn't see anything out of the ordinary.
__________________
"Speed has never killed anyone, suddenly becoming stationary... that's what gets you." -Clarkson
Appreciate 0
      07-28-2011, 08:10 PM   #37
Volasko
Major
Volasko's Avatar
Canada
22
Rep
1,126
Posts

 
Drives: 2006 E90 330i BSM 6MT ZSP
Join Date: Dec 2010
Location: Toronto

iTrader: (2)

Garage List
You should post a video if possible of this choppy acceleration. I am having a hard time understanding what exactly choppy acceleration is? I would have taken it directly to the place that did the tune!
Appreciate 0
      07-28-2011, 08:56 PM   #38
MaximusJ
Colonel
MaximusJ's Avatar
Canada
37
Rep
2,122
Posts

 
Drives: 325i 2006
Join Date: Jul 2010
Location: Quebec, Canada

iTrader: (19)

Garage List
'06 E90  [3.72]
I have the same problem. It first appeared when I installed the PBX. And went away when I removed it. I could still feel it, but it was a lot less present. And now with the AA tune, it came back; so I guess i'm gonna try the coils plugs sooner or later.

But I'm really not sure if its gonna do anything; I only got 46k miles on my 06.
Appreciate 0
      07-28-2011, 09:48 PM   #39
LemonIce
Colonel
LemonIce's Avatar
Germany
29
Rep
2,267
Posts

 
Drives: N/A
Join Date: Mar 2009
Location: PA

iTrader: (20)

Any updates about the AA issue?
Appreciate 0
      07-29-2011, 01:10 PM   #40
Mark06
Private First Class
No_Country
2
Rep
100
Posts

 
Drives: 330i
Join Date: Mar 2011
Location: Texas

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Volasko View Post
You should post a video if possible of this choppy acceleration. I am having a hard time understanding what exactly choppy acceleration is? I would have taken it directly to the place that did the tune!
I did take it back and they replaced an O2 sensor that was faulty. This made the codes go away but did nothing regarding the acceleration.
The best way I can describe "choppy acceleration" is by rpms at WOT:
1-3.5k: everything is normal (smooth and power feels about right)
~4k: We are still accelerating but it feels like I let off to about half throttle for half a second
4-5k: The engine feels like it surges and "makes up for" the hesitation around 4k
5k: hesitation similar to at 4k
5-7k: once again, everything is normal (smooth and power feels about right)

Hope this helps
__________________
"Speed has never killed anyone, suddenly becoming stationary... that's what gets you." -Clarkson
Appreciate 0
      07-29-2011, 01:18 PM   #41
Mark06
Private First Class
No_Country
2
Rep
100
Posts

 
Drives: 330i
Join Date: Mar 2011
Location: Texas

iTrader: (0)

Throttle body reset

I decided to try a throttle body reset to see if it would help with any of the problems. To my surprise it fixed about 90% of the problem! I can still feel some minor hesitations but for the most part it is gone!

Here are the steps if you'd like to try it for yourself:
****Stay away from your break pedal!****
1. Insert fob into slot (if you have a key, turn it 2 clicks to the right)
2. Press Start/Stop Engine button (no break)
3. Depress gas pedal all the way down for ~30s (if you listen, you will hear adjustments)
4. Press Start/Stop Engine button (no break)
5. Release gas pedal.
6. Wait about 2 min
7. Start car

The reset also made the throttle response MUCH better (kinda like when i first got the AA tune). Hope this solves others problems as well
__________________
"Speed has never killed anyone, suddenly becoming stationary... that's what gets you." -Clarkson
Appreciate 0
      07-29-2011, 01:55 PM   #42
MaximusJ
Colonel
MaximusJ's Avatar
Canada
37
Rep
2,122
Posts

 
Drives: 325i 2006
Join Date: Jul 2010
Location: Quebec, Canada

iTrader: (19)

Garage List
'06 E90  [3.72]
Tried it and didnt do sh*t

I felt the throttle softer then before. (Placebo effect I guess) But I didnt drive it much. Went a quarter mile from home and went back home.

Anyway i'm gonna check my PCV line on thuesday to see if that can be the issue; if not, i'm going to swap plugs and then coils until its gone.

Last edited by MaximusJ; 07-29-2011 at 03:08 PM.
Appreciate 0
      08-05-2011, 10:14 AM   #43
MaximusJ
Colonel
MaximusJ's Avatar
Canada
37
Rep
2,122
Posts

 
Drives: 325i 2006
Join Date: Jul 2010
Location: Quebec, Canada

iTrader: (19)

Garage List
'06 E90  [3.72]
I got another issue on the car now. I have some intermitent issues that happened to me three times so far. Once before the 3 stage manifold swap and twice since then. So Its more related to the tune then the swap itself. When I'm first at the red light on a complete stop and I want to step on it hard, the car have a major shutter and then procede to the acceleration. Almost like I would be hitting the brakes while releasing the clutch. So i've tried to go easy on the setup at first, but the tune should be fully adapted to both setups when those issues happened.

I'm not sure how to approach the issue. I'm gonna start by scanning the codes tonight and see if any codes pop up! I will reset all adaptations also and start from scratch.

I've sent the details to AA but they seems to be kinda busy since I have a hard time getting answers to my emails. Tried calling too without any success.

My only fear is that the tune was made using 93 oct fuel. My issue really have something to do with ignition; plugs, coils, mapping, fuel... it could be anything related.

I'll keep an eye out for an answer from AA because I need to confirm some details about the applied tune to help me progress with my diagnosis.
Appreciate 0
      08-05-2011, 10:26 PM   #44
Mark06
Private First Class
No_Country
2
Rep
100
Posts

 
Drives: 330i
Join Date: Mar 2011
Location: Texas

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by MaximusJ View Post
I got another issue on the car now. I have some intermitent issues that happened to me three times so far. Once before the 3 stage manifold swap and twice since then. So Its more related to the tune then the swap itself. When I'm first at the red light on a complete stop and I want to step on it hard, the car have a major shutter and then procede to the acceleration. Almost like I would be hitting the brakes while releasing the clutch.
I've had the same problem. Doesn't happen often, started right after the AA tune. For me the throttle reset helped this problem a bit (made it less frequent) but its still there.

EDIT: i don't have the 3 stage btw
__________________
"Speed has never killed anyone, suddenly becoming stationary... that's what gets you." -Clarkson
Appreciate 0
Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 06:47 PM.




e90post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST