E90Post
 


Extreme Power House
 
BMW 3-Series (E90 E92) Forum > E90 / E92 / E93 3-series Technical Forums > Mechanical Maintenance: Break-in / Oil & Fluids / Servicing / Warranty > Reset brake pad warning light on 335i?



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      06-13-2011, 08:38 PM   #45
GBRacing
Club Racer
 
Drives: E90
Join Date: Oct 2009
Location: Central Florida

Posts: 1
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by dolby View Post
Figured it out!

Push start button twice with the foot off the back and clutch....when check control image disappears and all that is left is current time on the LCD panel of the instrument cluster, press and hold the odometer reset button. After a few seconds, a yellow icon will show up showing that you have service indicator light on. Push and hold the "BC" button of the turn signal stalk until it states "Reset?" let go of the button and push the button back in and hold, a little clock will come up, once the clock graphic besides the reset goes away let go. Turn the car off and resart as normal. The brake light service indicator has now been reset.

dolby
This worked for me after the 10th try. Thanks!
GBRacing is offline   United_States
0
Reply With Quote
      07-23-2011, 04:10 PM   #46
artifice
Major
 
artifice's Avatar
 
Drives: 2008 E92 M3
Join Date: Jul 2009
Location: The Colony, TX

Posts: 1,189
iTrader: (0)

sorry to bring up an old thread but my gf's e92 335 had the same lights you guys are referring to. What ended up happening was one of the clips that are on the "upper guide support? or upper a arm?" broke and so there was just enough slack for the cable to start hitting the nipple of the brake bleeder. I believe during bumpy travel it might have even been caught on the other side of the nipple putting strain on the wire.

Purchased a new sensor and installed... then taped the broken clamp that holds the wire nicely and then fed the cable through the nipple cover because it looked as if someone might have forgotten to do that on the last trip to stealership. Hopefully it holds, but it is def worth a look to pull your wheel off and inspect the cable.
__________________
e92 M3 6MT, 18's, everything - Sold!
e92 M3 *Newer*
e92 335i 6MT - Wifey's with (stuff...)
And.... Our daily beater, twinky truck .
artifice is offline   United_States
0
Reply With Quote
      07-23-2011, 05:51 PM   #47
Saintor
Colonel
 
Saintor's Avatar
 
Drives: E90
Join Date: Sep 2005
Location: MTL, Canada

Posts: 2,361
iTrader: (1)

I don't rely on sensors any. I cut them and taped the wires together. The front sensor came with too early and the pads are still 3/16". I am ok until the end of this year.
__________________
2007 E90 AW 323i Step | Lowered 1.25"/1" | BMW Performance Exhaust | Debadged | Scangauge II | Style 162 18" & 161 17" wheels & rear 15mm spacers
Saintor is offline  
0
Reply With Quote
      08-03-2011, 01:05 PM   #48
Willu
Registered
 
Drives: 2008 E92 N43 320i Coupe M Spor
Join Date: Aug 2011
Location: Cyprus

Posts: 3
iTrader: (0)

Hello,
I changed both the rear brake pads and sensor about 63 km ago (40 mls ago) and have just followed your instructions to reset the brake pad warning light. Upon successful reset, this changed from 1,000 km (620 mls) to 8,000 km (4,970 mls). Is this normal??
I would have expected the reset to make it to around 30,000 mls.

I did the same for the oil which I just changed (with the filter) and the reset made it 23,000 km (14,290 mls).

Thanks
Willu is offline  
0
Reply With Quote
      08-04-2011, 10:58 PM   #49
Willu
Registered
 
Drives: 2008 E92 N43 320i Coupe M Spor
Join Date: Aug 2011
Location: Cyprus

Posts: 3
iTrader: (0)

Anyone out there?

Any help on this would be greatly appreciated.

Thanks
Willu is offline  
0
Reply With Quote
      08-05-2011, 01:18 PM   #50
Saintor
Colonel
 
Saintor's Avatar
 
Drives: E90
Join Date: Sep 2005
Location: MTL, Canada

Posts: 2,361
iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by Willu View Post
Anyone out there?

Any help on this would be greatly appreciated.

Thanks

My recommendation is to rely on km only for the oil. For the pads, just do quarterly visual inspections; this notification system doesn't work very well. But I don't see why it should reset to 8000km anyway. I'd try it again. There is also the brakes oil flush every 2 years but I think that it is on a different notification.
__________________
2007 E90 AW 323i Step | Lowered 1.25"/1" | BMW Performance Exhaust | Debadged | Scangauge II | Style 162 18" & 161 17" wheels & rear 15mm spacers
Saintor is offline  
0
Reply With Quote
      08-06-2011, 03:52 AM   #51
Willu
Registered
 
Drives: 2008 E92 N43 320i Coupe M Spor
Join Date: Aug 2011
Location: Cyprus

Posts: 3
iTrader: (0)

Thanks a lot.

Could this be due to the fact that I did the reset after about 60km of driving further to changing the pads and sensor?

A couple of guys did say that theirs reset to 6000 mls and then took a couple of days to calibrate to the correct distance on its own. I am still waiting to see if this happens.
Willu is offline  
0
Reply With Quote
      08-18-2011, 09:36 AM   #52
Likwid
Private
 
Drives: 2008 335xi Coupe
Join Date: Mar 2011
Location: Nashville, TN

Posts: 70
iTrader: (0)

My rear brake pad warning light came on yesterday, complete with the little "car on a lift" and gongs when starting the car. Very annoying! I tried resetting the light, and every time I would reset it, the display would show "-15000". I ordered a full set (front and rear) Hawk HPS pads online, then I checked the pads...DOH! They look brand new! I searched this forum, and after reading this thread, I called Napa and ordered a rear brake sensor cable, which was $26. They had it for me in a couple hours, so I picked it up on the way home from work. It took about 15 minutes to install. After installing it, I reset the rear brake pads in the dash, and it showed "31000" and the red light went out.

Long story short...I bought the car 8,000 miles ago, and someone must have replaced the pads and not the sensor. Now I have $155 worth of pads on the way that I don't need. I guess I will eventually need them.
Likwid is offline  
0
Reply With Quote
      09-09-2011, 04:41 PM   #53
CEBALL
Registered
 
Drives: E91 320d MSport
Join Date: Sep 2011
Location: Lancs

Posts: 1
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Willu View Post
Hello,
I changed both the rear brake pads and sensor about 63 km ago (40 mls ago) and have just followed your instructions to reset the brake pad warning light. Upon successful reset, this changed from 1,000 km (620 mls) to 8,000 km (4,970 mls). Is this normal??
I would have expected the reset to make it to around 30,000 mls.

I did the same for the oil which I just changed (with the filter) and the reset made it 23,000 km (14,290 mls).

Thanks
Hi,

I got this problem too, changed front pads and sensor today and similarly upon reset it changed from 1000 mls to 9000 mls. Did yours sort itself out?

Thanks
CEBALL is offline  
0
Reply With Quote
      09-25-2011, 01:12 PM   #54
hermond
Registered
 
Drives: 2007 BMW 335i
Join Date: Aug 2011
Location: Florida

Posts: 2
iTrader: (0)

I can see much confusion on the brake change procedure and it took me awhile. The brakes are very simple to replace. Don't fear it, get your pads (rear for $35.00), check your rotors and YES change the wear sensor (rear $9.00) or you will run into the red car on lift, red brake light and the _ _ _ _ in the mileage display. Once you do this follow the odometer/BC reset process and you'll be good to go. I tried to get by without changing the sensor to save time... well that was a mistake and they are very easy to change! Good luck and don't be afraid because it's a BMW.

2007 BMW 335i
hermond is offline  
0
Reply With Quote
      09-26-2011, 12:16 PM   #55
Tat08
Enlisted Member
 
Drives: E90 325i 2006
Join Date: May 2011
Location: Paraguay

Posts: 32
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by dolby View Post
Figured it out!

Push start button twice with the foot off the back and clutch....when check control image disappears and all that is left is current time on the LCD panel of the instrument cluster, press and hold the odometer reset button. After a few seconds, a yellow icon will show up showing that you have service indicator light on. Push and hold the "BC" button of the turn signal stalk until it states "Reset?" let go of the button and push the button back in and hold, a little clock will come up, once the clock graphic besides the reset goes away let go. Turn the car off and resart as normal. The brake light service indicator has now been reset.

dolby
thanks! it works! my red brake light is gone!
Tat08 is offline  
0
Reply With Quote
      10-27-2011, 12:01 AM   #56
dan99
Second Lieutenant
 
Drives: 01' 330xi
Join Date: Apr 2011
Location: Neb

Posts: 234
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by blackbeast06 View Post
I figured it out (in line at Taco Bell drive through)! With the car running I pressed and held the odo reset button. Then the service warning light that was due showed up in the display. While continuing to press the odo reset button I pressed and held the BC button simutaneously. Then I simply flipped through the the icons that needed to be reset and pressed and held the BC button while a little clock showed up next to the word reset. A check mark then appeared and I scrolled to the next due warning light and did the same. I shut the car off and then restarted it and all the lights were gone!
Tried this on my sister's car and it worked: vehicle : 2007 328i 2dr coupe (e92 automatic)

1. with engine running
2. press and hold odometer
3. service light will appear (yellow triangle)
4. while still pressing odometer press the BC button on the turn signal stalk
5. navigate to desired reset function such as brakes by pressing the BC button
6. to reset, press and hold BC button
7. a rotating hand of a clock will appear
8. press BC button again and a check mark in a box will appear
9. turn off/on engine to confirm that indicator light has been reset.
dan99 is offline  
0
Reply With Quote
      11-07-2011, 07:34 PM   #57
zasboy
New Member
 
Drives: 2007 BMW 328I
Join Date: Nov 2011
Location: NorCal

Posts: 7
iTrader: (0)

I'm having the same problem with the "----" for the mileage. I'm going to try the suggestions that was mentioned earlier, disconnect/reconnect the sensor, and hope that works.
zasboy is offline  
0
Reply With Quote
      11-14-2011, 01:14 PM   #58
WifesCar
Registered
 
Drives: silver
Join Date: Nov 2011
Location: North America

Posts: 1
iTrader: (0)

Cut the wires

Quote:
Originally Posted by Saintor View Post
I don't rely on sensors any. I cut them and taped the wires together. The front sensor came with too early and the pads are still 3/16". I am ok until the end of this year.
Hi Saintor, so you just cut the sensor wire and that is it. I would do this for front and back then. I wonder how the sensor works, then, I assumed it was live and when it wore off some material, it triggered, but if you can connect them and stop the light, then it must be the other way around?

I can not get the brake setting to come up on our car. It is a 2006 BMW 330Cic. It uses a key to start, it does not have the engine start button. The BC button is on the stalk, but there is no scroll wheel on the stalk to switch between screens.
WifesCar is offline  
0
Reply With Quote
      01-04-2012, 05:37 PM   #59
96GS#007
Enlisted Member
 
96GS#007's Avatar
 
Drives: 2007 335i Sedan
Join Date: May 2010
Location: Seattle, WA

Posts: 30
iTrader: (1)

I'll add one more to the thread...

E90 335i auto with I-Drive. Brake mileage showed _ _ _ _ and I had the brake light as well as red car on the lift.

- I tried re-setting multiple times and multiple ways as described in this thread. Nope
- I tried unplugging the old sensors and plugging in again. Nope
- Bought and installed new sensors. Did the reset procedure...Bingo!

FWIW
__________________
Jim
2007 E90 335i daily driver fun
1996 Grand Sport Corvette #007 track toy
96GS#007 is offline  
0
Reply With Quote
      02-13-2012, 09:45 AM   #60
heiltrading
Private First Class
 
heiltrading's Avatar
 
Drives: 335i
Join Date: Jul 2011
Location: minneapolis

Posts: 171
iTrader: (2)

Why does the front and rear brake light come on at the same time??? I changed my front pads and rotors used the old sensor and tried to reset the brake light as discussed in this thread. No luck I am going to order wear sensors but i do not know if i should replace front and rear or just the front. I inspected the rear pads and they look like 50 wear remaining....

I assume the dealer triggers a full brake replacement at specified miles and or trigger of wear sensor...just wondering which one i triggered to get both front and rear to have the yellow triangle in the Idrive.
heiltrading is offline  
0
Reply With Quote
      06-28-2012, 07:14 PM   #61
SHOWTIME
Lieutenant
 
Drives: 2011 335i Coupe M-Sport
Join Date: Apr 2007
Location: Westchester, NY

Posts: 587
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by blackbeast06 View Post
I figured it out (in line at Taco Bell drive through)! With the car running I pressed and held the odo reset button. Then the service warning light that was due showed up in the display. While continuing to press the odo reset button I pressed and held the BC button simutaneously. Then I simply flipped through the the icons that needed to be reset and pressed and held the BC button while a little clock showed up next to the word reset. A check mark then appeared and I scrolled to the next due warning light and did the same. I shut the car off and then restarted it and all the lights were gone!
love this forum lol...With car running as you described it worked for me. Thanks a mil
SHOWTIME is offline   United_States
0
Reply With Quote
      08-06-2012, 09:17 PM   #62
maupineda
Second Lieutenant
 
Drives: E87 130i
Join Date: Jul 2012
Location: Mexico City

Posts: 295
iTrader: (0)

hi, i just want to thank to the forum, this thread was what I needed as I had to change pads and sensor in the rear of my 130i today. everything went perfect.
maupineda is offline  
0
Reply With Quote
      08-30-2012, 05:17 PM   #63
phozenstone
Brigadier General
 
phozenstone's Avatar
 
Drives: 2007 E92 Montego Blue
Join Date: Apr 2007
Location: NY

Posts: 4,800
iTrader: (70)

Worked for me after 2 tries...reset to 50K
__________________
E92 Xdrive / Montego Blue / M3 Black Novillo Leather / OEM 351M 19" Wheels / Mtech Rear w/ IS Diffuser / Aero Lip / LCI Tailights / M3 Steering Wheel w/Paddles / 40% Huper Optik / Lux V3 / 4300K HID Fogs / Dynavin D99 / 3 Stage Intake Manifold / Magnaflow Dual Exhaust Conversion 4" Tips / K&N Filter w/ charcoal delete / Active Autowerke Stage 2 Tune / KW V1 Coilovers / BMW Performance Strut Bar
phozenstone is offline  
0
Reply With Quote
      09-16-2012, 04:23 PM   #64
gatorheel
Private First Class
 
Drives: 2007 e90 n54
Join Date: Sep 2011
Location: CLT

Posts: 143
iTrader: (2)

This method works. Had to type it out in a logical manner b/c I didnt see any posts that were acceptable to me.

1. unlock
2. open door
3. close door
4. key in ignition
5. push start button (no need to start car)
6. wait until clock appears on display
7. push and hold reset odo button until yellow triangle appears)
8. push and hold BC button (before the yellow triangle disappears)

NOTE: After a few seconds of holding both BC & reset odo, the display changes again. You will now be in the mode you need to be in (shows service indicators and times/miles)

9. At this point you can use the up and down (on stick the BC button is on) to cycle through and reset applicable service lights. In order to reset, hold BC button until reset occurs. Done.
__________________
2009 n54 e90 / ZSP / ZPP / black sapphire metallic / Logic7 / AMS FMIC / BMS 3" DP / BMS OCC / Alpina TCU Flash / ER CP + TIALQ
gatorheel is offline   United_States
0
Reply With Quote
      09-21-2012, 08:38 AM   #65
bbstoke
Private First Class
 
bbstoke's Avatar
 
Drives: 2006 e90
Join Date: Jun 2011
Location: Stoke-On-Trent

Posts: 130
iTrader: (0)

Garage List
2006 318i SE  [5.00]
Send a message via AIM to bbstoke
Quote:
Originally Posted by dan99 View Post
Tried this on my sister's car and it worked: vehicle : 2007 328i 2dr coupe (e92 automatic)

1. with engine running
2. press and hold odometer
3. service light will appear (yellow triangle)
4. while still pressing odometer press the BC button on the turn signal stalk
5. navigate to desired reset function such as brakes by pressing the BC button
6. to reset, press and hold BC button
7. a rotating hand of a clock will appear
8. press BC button again and a check mark in a box will appear
9. turn off/on engine to confirm that indicator light has been reset.
After trying different ways,this one worked for me (2006 318) Thanks. Replaced pads,discs,sensor.. Says 26,000 miles now ..
bbstoke is offline   England
0
Reply With Quote
      09-21-2012, 09:37 AM   #66
335iaz
Cause their greeaaaaat!!!!
 
Drives: SBM E90 335i
Join Date: Nov 2009
Location: Peoria, AZ

Posts: 715
iTrader: (14)

Send a message via AIM to 335iaz
^ this will be handy for me in another week when I replace all 4 rotors / pads / and 2 sensors!
__________________
335iaz is offline   United_States
0
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 01:22 PM.




e90post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST