E90Post
 


GTB Performance
 
BMW 3-Series (E90 E92) Forum > E90 / E92 / E93 3-series Technical Forums > All-Wheel-Drive (Xi / xDrive) Talk > 335xi Problems on Cold Weather Startup



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      12-12-2011, 03:57 PM   #1
E90Brad
Second Lieutenant
 
E90Brad's Avatar
 
Drives: SQ5
Join Date: Apr 2011
Location: Canada

Posts: 264
iTrader: (3)

Exclamation 335xi Problems on Cold Weather Startup

Hello All,

I posted about this last year but got no response. The problem is cropping up more often now so I thought I would give it a second chance on the forum.

Here is the problem. SOMETIMES, when I turn the car on I get a DSC error and a start brake error. While these errors are present, I lose the following functions:

Cruise Control

Dynamic Traction Control

Start Brake - Im auto and dont use the start brake so I am not sure if it is actually turned off

Dynamic Xenon Lights - Lights turn normally under 30km but over that speed they go all the way to the right and stay there.

I find this happens when I park my car outside. The problem seems to be made worse if I park my car on unlevel ground. Sometimes it even throws the error when I park it overnight in an attached garage.

If I warm the car up, it sometimes goes away. Sometimes not. I can drive down the road for 30 mins and turn the car off and it goes away SOMETIMES, but most of the time it doesn't.

Emailed my SA and she said that the sensor is finnicky and malfunctions if I get ice or snow on it. My car is a CPO but not sure if the sensor is under warrenty.

Any Xi's out there have this problem?

I really bought the vehicle to be safe on the highway so when my cruise control and dct is constantly being turned off it's kinda annoying.
Attached Images
 

Last edited by E90Brad; 12-12-2011 at 03:59 PM. Reason: Used the word sometimes 16 times, toned it down to read above 5th grade level.
E90Brad is offline   Canada
0
Reply With Quote
      12-12-2011, 04:47 PM   #2
Eko
Private First Class
 
Drives: E90 335xi
Join Date: May 2011
Location: Seattle

Posts: 103
iTrader: (0)

if you dont know if it is under warranty, you could start by asking your SA? haha
__________________
-----------------------------
2008 335xi Montego Blue
Eko is offline  
0
Reply With Quote
      12-12-2011, 05:12 PM   #3
Kruz
Major
 
Kruz's Avatar
 
Drives: 335xi
Join Date: Jun 2007
Location: Chicagoland

Posts: 1,064
iTrader: (4)

Garage List
Very strange...not sure if Im following you as I have no issues here. I think the stuck xenons are a separate issue altogether.

Is "Start brake" = emergency brake?

What sensor is the SA referring to?
__________________
07/07 E90 335xi SG
Black Dakota|Alum|ZSP|2AB|ZPP|ZCW|Nav|CA|6FL|PDC|Blackli nes|3M
Summers: 235/40/18 265/35/18 Hankook Ventus V12 on VMR 701s
A/S: 225/40/18 255/35/18 Pirelli PZero Nero M+S on OEM 162s
Kruz is offline  
0
Reply With Quote
      12-12-2011, 05:15 PM   #4
E90Brad
Second Lieutenant
 
E90Brad's Avatar
 
Drives: SQ5
Join Date: Apr 2011
Location: Canada

Posts: 264
iTrader: (3)

I did contact my SA. I have a great one at Calgary BMW. She asked me to come in for diagnosis and then we would find out if the part is under warranty. Im reluctant.

I use the dealer as a last resort. The one near me isn't great and I always worry that they are going to fuck me somehow.

Last time I went into the dealership to have the clockspring replaced I picked the car up and immediately get a 30FF because my wastegates actuators were toast. I had no actuator or low boost symptoms before I took the car in. I won't come right out and say it but I've never heard of actuators going during the two day period when a car is parked at the BMW dealership. Anyways, they replaced my turbos with new turbos and gave me an x1 to drive around for a week.
E90Brad is offline   Canada
0
Reply With Quote
      12-12-2011, 05:20 PM   #5
E90Brad
Second Lieutenant
 
E90Brad's Avatar
 
Drives: SQ5
Join Date: Apr 2011
Location: Canada

Posts: 264
iTrader: (3)

Quote:
Originally Posted by Kruz View Post
Very strange...not sure if Im following you as I have no issues here. I think the stuck xenons are a separate issue altogether.

Is "Start brake" = emergency brake?

What sensor is the SA referring to?
Start brake is the brake that prevents you from rolling backwards on a hill from a stop.

The dynamic xenons work flawlessly when the errors are not present. They are for sure part of the error.

I am also confused on what 'sensor' governs these functions. Ill paste what my SA said when I reported the problem to her:

Our lovely road conditiona can cause several false warnings to come on. As all these systems (4x4, dsc, flat tire monitor, cruise control, e brake etc) use input from the wheel speeds sensors, if there is a "tire slip" situation (ie ice on the road) it can make all these systems think there is a problem, when in reality, all is ok. Do let me know if they return and stay on though, as I want to make sure you are safe!

I told her I would keep an eye on the problem but now that it is happening more frequent I'd like to do something about it. If it was a quick fix I'd do it myself but I am thinking I might be the only one with this issue.
E90Brad is offline   Canada
0
Reply With Quote
      12-12-2011, 05:55 PM   #6
Eko
Private First Class
 
Drives: E90 335xi
Join Date: May 2011
Location: Seattle

Posts: 103
iTrader: (0)

I too worry dealers will F you, but I would still bring the car in and see if they can diagnose a problem..do you have mods they could blame? they do have to ask you for your permission to work on the car, just make sure you tell your SA you only want a diagnosis and nothing else... im surprised you have waited a year! i would not be comfortable with my car if it had errors like that
__________________
-----------------------------
2008 335xi Montego Blue
Eko is offline  
0
Reply With Quote
      12-12-2011, 06:24 PM   #7
E90Brad
Second Lieutenant
 
E90Brad's Avatar
 
Drives: SQ5
Join Date: Apr 2011
Location: Canada

Posts: 264
iTrader: (3)

Quote:
Originally Posted by Eko View Post
I too worry dealers will F you, but I would still bring the car in and see if they can diagnose a problem..do you have mods they could blame? they do have to ask you for your permission to work on the car, just make sure you tell your SA you only want a diagnosis and nothing else... im surprised you have waited a year! i would not be comfortable with my car if it had errors like that
Just during the cold winter months, in the summer all systems are go and these errors never show up. Im like you, if there is something wrong with the car I feel like a wounded animal until I get it fixed.

I just have a dci in right now, other than that the car is bone stock minus lux and a perf wheel.
E90Brad is offline   Canada
0
Reply With Quote
      12-13-2011, 10:33 PM   #8
HellsBells
Private First Class
 
Drives: 335xi
Join Date: May 2011
Location: Maryland

Posts: 185
iTrader: (1)

Def a sensor... Problem is they charge you out the a.. Just to plug it into the diagnostic.
HellsBells is offline  
0
Reply With Quote
      04-17-2012, 08:22 PM   #9
E90Brad
Second Lieutenant
 
E90Brad's Avatar
 
Drives: SQ5
Join Date: Apr 2011
Location: Canada

Posts: 264
iTrader: (3)

It's was a speed sensor. I'll post the read out from the dealer when Im not so lazy. At first they thought it was an actuator in the front transfer case so I got that replaced (under warranty) as well
E90Brad is offline   Canada
0
Reply With Quote
      04-18-2012, 12:16 PM   #10
335(EX)(EYE)
Banned
 
Drives: e90 n54 & n55 / e46 330ci DD
Join Date: Oct 2011
Location: Harrisburg PA

Posts: 1,499
iTrader: (14)

this is weird, everytime i do subwoofer or speaker work in my e90 and i disconect the battery and a few other things i get these errors to but they go away after a couple miles of driving. not sure whats up in ur case. maybe the battery? its a wild guess.
335(EX)(EYE) is offline   United_States
0
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Tags
335xi, cruise, dct, winter

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 09:47 AM.




e90post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST