E90Post
 


Extreme Power House
 
BMW 3-Series (E90 E92) Forum > E90 / E92 / E93 3-series Technical Forums > AUDIO/VIDEO + BLUETOOTH + Electronics/Alarm/Software > iPod keeps freezing or disconnecting and resetting.



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      11-21-2010, 05:58 PM   #1
Tag
Colonel
Tag's Avatar
United_States
113
Rep
2,626
Posts

 
Drives: bimmer
Join Date: Jan 2007
Location: CHICAGO

iTrader: (2)

Question iPod keeps freezing or disconnecting and resetting.

Mods, please don't move this to the audio section immediately.

My car is post Sept build and I keep having intermittent connection issues with my iPod (not iPhone). It will be playing fine and then at random intervals will simply disconnect via the 6FL option. Sometimes after this happens the iPod needs to be manually rebooted. Other times it seems to reconnect on it's own after about about a minute.

Anyone else having this issue? It can happen several times while I'm driving and I lose my place in the playlist as well as the time within the track that was playing. It's driving me nuts.
Appreciate 0
      11-21-2010, 08:56 PM   #2
Thud
Throbbing Member
21
Rep
1,432
Posts

 
Drives:
Join Date: Jan 2008

iTrader: (0)

Yep, I've experienced the same symptoms with my iPod nano. I have an October build.
__________________
2011 335d / Deep Sea Blue / Saddle brown / sport / premium

Previous cars:
2008 BMW 135i / 6MT
2002 Z06 Corvette
Appreciate 0
      11-21-2010, 09:51 PM   #3
Barbera335
Lieutenant
7
Rep
400
Posts

 
Drives: F25
Join Date: Jul 2008
Location: socal

iTrader: (0)

I would try a friends IPOD as a simple step to eliminate the IPOD as the problem but the most likely cause is the so called "Y Cable" that connects your IPOD to the car. They are known to have issues especially if you inadvertantly kink it under the center console lid.
Appreciate 0
      11-21-2010, 11:13 PM   #4
Tag
Colonel
Tag's Avatar
United_States
113
Rep
2,626
Posts

 
Drives: bimmer
Join Date: Jan 2007
Location: CHICAGO

iTrader: (2)

It's not the iPod, my iPod is brand new and works fine. All post 2011 September production cars don't use a Y cable anymore. It now uses the proprietary iPod cable. I did a restore on my iPod but that didn't make any difference.
Appreciate 0
      12-01-2010, 01:20 AM   #5
Tag
Colonel
Tag's Avatar
United_States
113
Rep
2,626
Posts

 
Drives: bimmer
Join Date: Jan 2007
Location: CHICAGO

iTrader: (2)

iOS 4.2 hasn't made a difference with the issue. I guess we need to wait until BMW comes out with an update.
Appreciate 0
      12-01-2010, 01:52 AM   #6
WWONG
Banned
United_States
38
Rep
1,833
Posts

 
Drives: 2012 BMW X5 xDrive35d
Join Date: May 2010
Location: Houston, TX

iTrader: (14)

Just throwing it out there: Haven't had a problem with my 6FL at all. I've used a number of devices on it. iPhone 3GS, iPhone 4, iPod Touch 3rd Gen, iPod Touch 4th Gen, iPod Classic 6th Gen, and iPad 3G. OS versions range from 3.1.2 - 4.2.1 (excluding iPod Classic which doesn't use iOS) on my 2010. Not a single problem. Might be your specific car... might be a good idea to ask the dealer.
Appreciate 0
      12-07-2010, 10:01 PM   #7
itikia
New Member
0
Rep
12
Posts

 
Drives: 2014 335i X-Drive MSport2
Join Date: Nov 2007
Location: Toronto

iTrader: (0)

i'm experiencing the same problem, I just took delivery of my 2011 335i sedan 1 week ago...
Appreciate 0
      09-06-2011, 03:45 PM   #8
fulcrum
Lieutenant
United Kingdom
5
Rep
437
Posts

 
Drives: E92 330 M Sport
Join Date: Jun 2011
Location: London

iTrader: (0)

My Sept 10 E92 is doing much the same thing now. It happily connects via the the Aux cable in the arm rest but when I click on it in IDrive it disconnects?

Any one found the cause/solution?
Appreciate 0
      09-06-2011, 04:22 PM   #9
Tag
Colonel
Tag's Avatar
United_States
113
Rep
2,626
Posts

 
Drives: bimmer
Join Date: Jan 2007
Location: CHICAGO

iTrader: (2)

There aren't any updates to 6FL. I actually took my car to the dealer last week. They said they never seen or heard of anyone with this issue and I couldn't duplicate the problem while there. Of course about 5m after driving off it disconnected on me.
Appreciate 0
      09-06-2011, 04:30 PM   #10
fulcrum
Lieutenant
United Kingdom
5
Rep
437
Posts

 
Drives: E92 330 M Sport
Join Date: Jun 2011
Location: London

iTrader: (0)

Do you have a HHD Ipod?

i do and I reckon the power supplied via the USB port is insufficient - hence the drop outs.
Appreciate 0
      09-06-2011, 05:05 PM   #11
Tag
Colonel
Tag's Avatar
United_States
113
Rep
2,626
Posts

 
Drives: bimmer
Join Date: Jan 2007
Location: CHICAGO

iTrader: (2)

It's an iPod classic, it doesn't use any flash memory, it has a HD. I doubt the power for it would be insufficient. BMW makes no mention of the iPod classic as an unapproved device on their site.

The BMW iPod/USB interfaces.

Everyone has their favourite driving track or two. And now with the BMW iPod and USB interfaces, you can have a couple of thousand. Simply connect your iPod, iPhone, MP3 player or USB stick to the on-board system and choose your favourite songs from your entire collection. Once your device is plugged in, you can access your music library and control the volume using either the radio, the multifunction steering wheel or the iDrive Controller. Now you can have endless musical enjoyment without being distracted from driving.
Appreciate 0
      09-06-2011, 05:16 PM   #12
Tag
Colonel
Tag's Avatar
United_States
113
Rep
2,626
Posts

 
Drives: bimmer
Join Date: Jan 2007
Location: CHICAGO

iTrader: (2)

Just found this which shows the iPod classic is a compatible device.

http://www.bmw.com.br/br/pt/owners/n...on_2009_en.pdf

I think it's an interface issue that needs to be addressed with a firmware update IMO.
Appreciate 0
      12-24-2011, 05:31 AM   #13
robots_are_neon
New Member
United_States
1
Rep
19
Posts

 
Drives: 335is
Join Date: Nov 2011
Location: Los Angeles

iTrader: (0)

I am having this issue in my brand new 2012 335is with a 160gb iPod Classic. It mostly freaks out if I turn the car off while the song has been muted. However I have also experienced this while driving mid song.

The Interface gets locked onto a certain song and it doesn't matter how many times I reset the iPod, iDrive decides at its own time when it is ready to start playing music through the iPod again. It will go through this horrific cycle of disconnecting the iPod after choosing a new song and not playing it OR even more frustrating, not loading the artists or any other data from the iPod.

I initially believed this largely had something to do with the spinning hard drive of the iPod classic, but if some users are experiencing this with their Solid State iPods (iPhone, Touch, Nano's) than this is a BMW interface issue. My 2009 Audi would require me needing to reset my iPod occasionally but nothing where it basically gets locked onto a specific song in the Menu with no audio or locking the search fields as my BMW does.

I really hope BMW addresses this via a software update soon.
Appreciate 0
      12-24-2011, 03:14 PM   #14
Tag
Colonel
Tag's Avatar
United_States
113
Rep
2,626
Posts

 
Drives: bimmer
Join Date: Jan 2007
Location: CHICAGO

iTrader: (2)

Software Update MX-3.5.4, TX-3.5.4

Christmas came early, there's a software update http://www.bmw.com/update

The documentation however makes no mention of addressing any iPod Classic issues. I've yet to update and test.
Appreciate 0
      12-26-2011, 12:49 AM   #15
Tag
Colonel
Tag's Avatar
United_States
113
Rep
2,626
Posts

 
Drives: bimmer
Join Date: Jan 2007
Location: CHICAGO

iTrader: (2)

robots_are_neon,

The software update was a big letdown for me. It only updated the telephone part of the firmware but there were no updates for multimedia on my car. Since your car is new I believe you have a later version of combox so the firmware should update both telephone/multimedia in your case.
Appreciate 0
      12-26-2011, 10:19 AM   #16
vqpro2
Private First Class
vqpro2's Avatar
2
Rep
196
Posts

 
Drives: Black ex. red in. navi sport p
Join Date: May 2009
Location: New York City

iTrader: (0)

ipod

ok i had this problem a few times its not the i drive its your i pad most times there is a glitch on your computer there are two was of fixing this, 1 when your ipod is frozen hold down the menu and the enter (the center button) for a couple sec it will reboot then you can us it on your idrive. 2 is to rest your ipod on your cumputer with itunes .....

Last edited by vqpro2; 12-26-2011 at 10:28 AM.
Appreciate 0
Reply

Bookmarks

Tags
locks up, looses connection, not communicating

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 05:30 PM.




e90post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST