E90Post
 


TireRack
 
BMW 3-Series (E90 E92) Forum > E90 / E92 / E93 3-series Technical Forums > DIY Guides > DIY Powered seat retrofit (WIP)



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      04-28-2011, 02:33 AM   #89
Radu83
New Member
0
Rep
7
Posts

Drives: E90 320d M Sport Aut.
Join Date: Oct 2010
Location: Romania

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by woodpecka View Post
My seat belt tensioners were deployed during the previous car crash. I replaced them with the old ones.



When the root cause is resolve, you can remove the airbag error with INPA (coding)
I did the same with mine , the seat i bought were from an US spec car , 2008 335i and i mounted them on euro E90. Airbags and seat belt tensioners were deployed so i put the old ones on . When i scan my car for the airbag light i get an OC3 sensor error , that the presence sensor in the passenger seat and as far as i know that sensor is now part of the seat cushion and its a pain to replace it
Appreciate 0
      08-15-2011, 04:03 PM   #90
digitalfx
New Member
0
Rep
6
Posts

Drives: 2006 325xi
Join Date: Aug 2011
Location: connecticut

iTrader: (0)

hey everyone, i just purchased sport seats. I installed the driver's side yesterday, i didnt do anything with the wiring, i just unplugged the battery first and then plugged in the harness to the seat. Positioning is the only thing working.

Here is some back information about my car. My original seats were heated/powered w/ lumbar & memory. The sport seats I bought have memory, lumbar, and are powered, i am not sure about the heating.

currently side bolsters and lumbar are not working and possibly the heated although i do not know for sure if the seats have heating. So from what i have gathered on this topic is that i need to add some pins to the harness that connects from under the seat that comes out of the floor. Or do i still need to access the fuse box and run wires all around and behind the console?

I really hope i do not have to do anything that crazy, the only difference the sport seats have are the side bolsters. Any suggestions/thoughts?

Thanks in advance!
Appreciate 0
      08-15-2011, 04:42 PM   #91
woodpecka
Major
woodpecka's Avatar
Canada
19
Rep
1,029
Posts

Drives: E91
Join Date: May 2010
Location: Montreal

iTrader: (2)

Quote:
Originally Posted by digitalfx View Post
hey everyone, i just purchased sport seats. I installed the driver's side yesterday, i didnt do anything with the wiring, i just unplugged the battery first and then plugged in the harness to the seat. Positioning is the only thing working.

Here is some back information about my car. My original seats were heated/powered w/ lumbar & memory. The sport seats I bought have memory, lumbar, and are powered, i am not sure about the heating.

currently side bolsters and lumbar are not working and possibly the heated although i do not know for sure if the seats have heating. So from what i have gathered on this topic is that i need to add some pins to the harness that connects from under the seat that comes out of the floor. Or do i still need to access the fuse box and run wires all around and behind the console?

I really hope i do not have to do anything that crazy, the only difference the sport seats have are the side bolsters. Any suggestions/thoughts?

Thanks in advance!
As you already had the power seat, the only thing you need to do is to jump the power from the heating wires to the bolster wires. (Positive and Negative)
All the info is in the topic.

If you see a module under the passenger seat, this mean the seat is heated.
Appreciate 0
      08-15-2011, 07:55 PM   #92
digitalfx
New Member
0
Rep
6
Posts

Drives: 2006 325xi
Join Date: Aug 2011
Location: connecticut

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by woodpecka View Post
As you already had the power seat, the only thing you need to do is to jump the power from the heating wires to the bolster wires. (Positive and Negative)
All the info is in the topic.

If you see a module under the passenger seat, this mean the seat is heated.
Alright so my car is a 2006 325xi - 4 door. So what you mean is, I have to connect PIN4 to PIN9 and PIN8 to PIN13. or pin 7 to 4, i am not sure what year the seat came from car, if that matters. I plan on doing all this work when it stops raining, connecticut is sucking right now, so hopefully before the end of week. I am just making sure I have everything and not screw something up. bmw already got a lot of money from me this month lol


i checked my connector and i have the small pin on pin7. so im assuming the seat was in a car after 3/2007. my car was produced 3/2006. I wonder if this is going to cause an issue, i have to take the seat out and check the connector that is attached to the car to see what wiring it has connected to the harness. hopefully i can get to that tomorrow. thankfully the bolsters are in a good position and the seat is comfortable, but the lumbar is deflated and not so much comfortable at the moment, defiantly want to get that going again. i checked and i do not have the heated seats . my original seats have them and ill prob retrofit those before the winter.

i really appreciate your help and this topic is defiantly a huge help.
Appreciate 0
      08-15-2011, 09:19 PM   #93
woodpecka
Major
woodpecka's Avatar
Canada
19
Rep
1,029
Posts

Drives: E91
Join Date: May 2010
Location: Montreal

iTrader: (2)

Normally you should be ok with PIN4 to PIN9 and PIN8 to PIN13. Anyway, look at your connector and diagrams before and you will see. The color codes are written in the diagrams.

Sorry, I can't tell you more as I don't see the items.
Appreciate 0
      08-17-2011, 03:05 PM   #94
archaicbark
New Member
archaicbark's Avatar
United_States
0
Rep
16
Posts

Drives: 2011 335d Sedan
Join Date: Jul 2011
Location: Phoenix, AZ

iTrader: (0)

Replacing seats.

--------------------------------------------------------------------------------

Searched forever for this, and nothing but typical snide remarks. Hope this helps someone.
Must replace seat bolts when replacing seats in car, part number 07 14 7 146 686.

See this link: http://tis.spaghetticoder.org/s/view.pl?1/08/07/70

Seat bolt torque is 35Nm.
***"Carpet must not get between seat rails and floor pan in area of fastening points (grating noises). "

Hope this helps someone else.
Appreciate 0
      08-17-2011, 03:12 PM   #95
woodpecka
Major
woodpecka's Avatar
Canada
19
Rep
1,029
Posts

Drives: E91
Join Date: May 2010
Location: Montreal

iTrader: (2)

Quote:
Originally Posted by archaicbark View Post
--------------------------------------------------------------------------------

Searched forever for this, and nothing but typical snide remarks. Hope this helps someone.
Must replace seat bolts when replacing seats in car, part number 07 14 7 146 686.

See this link: http://tis.spaghetticoder.org/s/view.pl?1/08/07/70

Seat bolt torque is 35Nm.
***"Carpet must not get between seat rails and floor pan in area of fastening points (grating noises). "

Hope this helps someone else.
I saw a note to replace the nuts, not the bolts. This seem a little bit overkill. if the car hasn't been crashed.
Appreciate 0
      09-25-2011, 03:46 AM   #96
_pancho_
New Member
0
Rep
13
Posts

Drives: 320d TOuring
Join Date: Jan 2010
Location: Stockholm, Sweden

iTrader: (0)

My car has non-heated, non electric adjustable standard seats (only cables on pin 14-19)

I have found a sportseat with heating and adjustable + memory.

I have:
1) put 12v + on pin 4 + 9
2) put ground on pin 8 + 13

The electric adjustment works for like 30 sec after I put the battery cables on.
The side adjustment always work.

Do I need to put CAN_L and CAN_H to get the electrical adjustment to work?
At the moment the priority is to get the adjustment to work.
Secondary is memory, and on third prio the seat heating (I don't even have the control buttons yet..)

Seems like the seat module blocks the adjustment in some way..?

regards Tobias
Appreciate 0
      09-25-2011, 07:37 AM   #97
woodpecka
Major
woodpecka's Avatar
Canada
19
Rep
1,029
Posts

Drives: E91
Join Date: May 2010
Location: Montreal

iTrader: (2)

Quote:
Originally Posted by _pancho_ View Post
My car has non-heated, non electric adjustable standard seats (only cables on pin 14-19)

I have found a sportseat with heating and adjustable + memory.

I have:
1) put 12v + on pin 4 + 9
2) put ground on pin 8 + 13

The electric adjustment works for like 30 sec after I put the battery cables on.
The side adjustment always work.

Do I need to put CAN_L and CAN_H to get the electrical adjustment to work?
At the moment the priority is to get the adjustment to work.
Secondary is memory, and on third prio the seat heating (I don't even have the control buttons yet..)

Seems like the seat module blocks the adjustment in some way..?

regards Tobias
Yes we all had the same issue and adding the CAN will solve it.
Appreciate 0
      09-28-2011, 12:45 AM   #98
w00kiec00kie
Private First Class
1
Rep
132
Posts

Drives: '07 E90 328i
Join Date: Dec 2008
Location: Irvine, CA

iTrader: (2)

Can someone post a picture of where they've found the K_CAN bus wire(s) and possibly how they've wired it?

I am not sure where would be the easiest place to reach from the passenger seat. (The M3 seats I got seem to have pins 2 / 3 just like the driver side, so it looks like that also needs the K_CAN connection as well)

Thanks,
Appreciate 0
      09-28-2011, 05:38 PM   #99
woodpecka
Major
woodpecka's Avatar
Canada
19
Rep
1,029
Posts

Drives: E91
Join Date: May 2010
Location: Montreal

iTrader: (2)

The CAN Bus is everywhere in the car and I have used the radio harness.

Appreciate 0
      11-24-2011, 09:51 AM   #100
mjojom
Registered
0
Rep
2
Posts

Drives: e61
Join Date: Oct 2011
Location: london

iTrader: (0)

Hi guys,
I recently retrofitted my seats from half electric to comfort seats.
I got 3 errors on the dash, 2 of them are about head restraint pretensioners, old seats did not have them, so I had to run wires from drivers and passenger seats to B-pillar. the third error is restraint system, and it says "resistance too low".
I have used 16 amp wires instead of 5 amp, I am not sure if that could cause the difference.
there are two corners I cut:
first one is K_bus wire (#2 in yellow connector), I connected the wire to center console DSC switch instead running wire to the module behind the fuse box in glows compartment which is anyway connected to the DSC switch.
second shortcut, I run red/green wire (#3 in yellow connector) to the continuous 12V supply from seat supply wire (red 30 amps fuse). By the WDS it should go to relay in the boot connected to 5 amp fuse.
Relay supply continuous 12V too but only when the car is awake, when it goes to sleep mode it cut off.

now both seats actuators, lumbars and side bolsters and memory works fine, only I got 3 errors where one of them is in red.
can anybody help please?
you can see some pictures of driver seat connected on below link, just to see if I am missing something:
https://picasaweb.google.com/jozef.m...IDoluHLuLnYiQE

many thanks for help
Appreciate 0
      01-03-2012, 08:19 AM   #101
vomheimlin
New Member
vomheimlin's Avatar
United_States
1
Rep
21
Posts

Drives: 2006 BMW 325i SEDAN AUTO
Join Date: Dec 2011
Location: NorCal

iTrader: (0)

If anyone has the information, I'd be interested in knowing what I need to do complete a retrofit for seat heaters in my car. It's a 2006 BMW 325i Sedan Automatic w/iDrive, and I appear to have non-sport powered leather seats with memory. I'm new here, but I think my car is also "pre-LCI" from what I gather from other posts here. If you can help me, please post your thoughts here or send me a PM.
Appreciate 0
      02-07-2012, 01:30 PM   #102
vintagevrs
Enlisted Member
1
Rep
35
Posts

Drives: E92 320d
Join Date: Oct 2009
Location: Ireland

iTrader: (0)

Almost there

Hi all,

I have an E92 that had standard seats. Electric hieght/tilt adjustment only.

Recently picked up sports seats with memory/heat/inflatable bolsters/electric movement.


I cut the harness from the donor car so that I could see what was needed for the "new" seats.

Currently my seats new seats have everything (heat/movement/memory) working but the side bolsters are not working.

Is it possible this is a coding issue or is this more likely to be a problem with the way I have wired the harnesses??


I find it strange that it is the same for both seats

Any help is greatly appreciated as always
Appreciate 0
      02-07-2012, 06:03 PM   #103
dasammy
Enlisted Member
0
Rep
42
Posts

Drives: E92 320D
Join Date: Jan 2011
Location: Germany

iTrader: (0)

It is most likely an wiring issue.
The side bolsters just need +12V and Ground for the pump.
The side bolsters have nothing to do with coding.

Check your wiring. I guess your problem is easy to fix.
__________________
My E92 Coupé
Appreciate 0
      02-07-2012, 06:10 PM   #104
vintagevrs
Enlisted Member
1
Rep
35
Posts

Drives: E92 320d
Join Date: Oct 2009
Location: Ireland

iTrader: (0)

Thanks for the quick reply, is it even possible that it is a coding issue?
Appreciate 0
      02-07-2012, 07:27 PM   #105
woodpecka
Major
woodpecka's Avatar
Canada
19
Rep
1,029
Posts

Drives: E91
Join Date: May 2010
Location: Montreal

iTrader: (2)

As you had electric seats before, no this is not a coding issue.

Have you jump the power / ground on the side bolster connectors?
Appreciate 0
      02-07-2012, 07:55 PM   #106
vintagevrs
Enlisted Member
1
Rep
35
Posts

Drives: E92 320d
Join Date: Oct 2009
Location: Ireland

iTrader: (0)

No I didn't jump them, two fresh connections were used. It was installed by a car electronics specialist and he thought it might need coding.might just jump them tomorrow myself
Appreciate 0
      03-26-2012, 11:33 PM   #107
H20atn
New Member
0
Rep
13
Posts

Drives: 320d
Join Date: Aug 2011
Location: Derby

iTrader: (0)

I'm sorry to sound dim and im sure it's covered here but is there a straight forward wire swap I need to do to just get my side bolsters working after swapping from non power seats to power ones... My e90 is an 07 reg

Thank you Steve
Appreciate 0
      04-04-2012, 09:28 PM   #108
Ducati848R
Captain
10
Rep
762
Posts

Drives: 06 325i
Join Date: May 2010
Location: Oregon

iTrader: (23)

Does anyone know how to reset the power to the seats? I purchased full power sport seats and put them in my 06' e90 which had non power non sport. The main power worked just fine on driver when installed and havent touched it for a month and have decided to take them out and sell separate from my car which is for sale. Now there is no power at all, I have checked all related fuses, unhooked battery and hooked back and unplugged seats. So if any knows please let me know how to reset. Thanks
Appreciate 0
      07-27-2012, 08:03 PM   #109
phozenstone
Major General
phozenstone's Avatar
123
Rep
5,270
Posts

Drives: 2015 535i X-Drive
Join Date: Apr 2007
Location: NY

iTrader: (73)

If I don't have idrive and don't want to remove the radio...what's the next best option for canbus wiring?
__________________
Current: 2015 535i X-Drive / Dark Graphite II / Black Dakota Leather
Retired: 2007 328xi / Montego Blue / Black Novillo Leather
Appreciate 0
      07-31-2012, 07:11 PM   #110
phozenstone
Major General
phozenstone's Avatar
123
Rep
5,270
Posts

Drives: 2015 535i X-Drive
Join Date: Apr 2007
Location: NY

iTrader: (73)

Passenger side done!! I was able tO locate canbus wires right behind the glove box which made the install a lot easier since I didn't have to pull out my dynavin.

__________________
Current: 2015 535i X-Drive / Dark Graphite II / Black Dakota Leather
Retired: 2007 328xi / Montego Blue / Black Novillo Leather
Appreciate 0
Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -4. The time now is 03:36 AM.




e90post
e90post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2016, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST