E90Post
 


GetBMWParts
 
BMW 3-Series (E90 E92) Forum > E90 / E92 / E93 3-series Technical Forums > Cosmetic and Lighting Modifications (exterior/interior) > Ballast or Bulb issue?



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      02-02-2012, 08:34 AM   #1
nj335i
16
Modaholic
 
nj335i's Avatar
 
Drives: with 3 pedals
Join Date: Jan 2007
Location: East Coast

Posts: 1,699
iTrader: (7)

Ballast or Bulb issue?

I recently had one of my ballasts replaced and am using 6000k d1s bulbs. The problem I'm encountering is that the light will intermittently turn on for a few seconds, and then shut off for the rest of the drive. Is this an issue with the ballast, bulb, or something else?
__________________
Euro Delivery - April 2007

nj335i is offline   United_States
Appreciate 0
Reply With Quote
      02-02-2012, 11:54 AM   #2
Rotary Rasp
16
Lieutenant Colonel
 
Rotary Rasp's Avatar
 
Drives: 2009 E92 335i 6MT
Join Date: Aug 2008
Location: SoCal - Torrance

Posts: 1,629
iTrader: (6)

Quote:
Originally Posted by nj335i View Post
I recently had one of my ballasts replaced and am using 6000k d1s bulbs. The problem I'm encountering is that the light will intermittently turn on for a few seconds, and then shut off for the rest of the drive. Is this an issue with the ballast, bulb, or something else?
Honestly, it could be either. But if you're using the oem ballast (which are bulletproof), then it's likely your bulb.
__________________
Rotary Rasp is offline  
Appreciate 0
Reply With Quote
      02-04-2012, 12:20 PM   #3
Thumperx
13
Major
 
Drives: 335I coupe
Join Date: Oct 2009
Location: SE Michigan

Posts: 1,332
iTrader: (75)

Quote:
Originally Posted by nj335i View Post
I recently had one of my ballasts replaced and am using 6000k d1s bulbs. The problem I'm encountering is that the light will intermittently turn on for a few seconds, and then shut off for the rest of the drive. Is this an issue with the ballast, bulb, or something else?
I too have the similar problem (also using 6000K bulbs). except mine is the opposite of your problem. Intermittently the right light doesn't come on at start up or turning on front lights. It is a 50/50 whether it comes on or not.

Changing the D1S bulbs on a E92 is more a PIA because the wheel/tire need to come off and removal of half of the wheel liner needs to be removed in order to get to the light bucket light cover. Geez!
__________________
Name: Blanca | 07 E92 | AW-Blk | ZSP | Alcon BBK | M3 Bits | VM RR Links | Koni | UUC Sways | V5 | Dinan CAI | ETS IC | Fge DV | ER CP | Cyba | Raden. Exh | Mod Step | Trunk Drawer | Perf LED Wheel | Illum Dr Sills | IS Shifter | Parrot | Philps D1S | 6000k fog | MTECH RR | CSL Trunk | Aero | Roof Spoiler | PSS on BBS RS-GT 19s
Thumperx is offline   United_States
Appreciate 0
Reply With Quote
      02-04-2012, 03:18 PM   #4
Jeff@TopGearSolutions
180
BimmerPost Supporting Vendor

 
Jeff@TopGearSolutions's Avatar
 
Drives: C6 Z06, GSXR-750, 09 335i
Join Date: Dec 2008
Location: TopGearSolutions.com

Posts: 17,966
iTrader: (32)

Send a message via AIM to Jeff@TopGearSolutions
Usually if the light goes on but turns off or flickers off its the bulb.

If the ballast is on it way out usually it has trouble turning on.

Of course it can sway eitherway but this is the general rule of thumb I use.
Jeff@TopGearSolutions is offline   United_States
Appreciate 0
Reply With Quote
      02-04-2012, 08:36 PM   #5
nj335i
16
Modaholic
 
nj335i's Avatar
 
Drives: with 3 pedals
Join Date: Jan 2007
Location: East Coast

Posts: 1,699
iTrader: (7)

Thanks, going to try changing the bulb tonight! Will let you guys know how it goes.
__________________
Euro Delivery - April 2007

nj335i is offline   United_States
Appreciate 0
Reply With Quote
      02-05-2012, 02:04 PM   #6
turbocomppro
1
Private First Class
 
turbocomppro's Avatar
 
Drives: Bone Stock 2007 320i
Join Date: Oct 2009
Location: China

Posts: 179
iTrader: (0)

Couldn't you just troubleshoot it by switching the left and right bulbs?

If trouble stays on the same side, it's the ballast. If the trouble switched sides, it's the bulb.
turbocomppro is offline   China
Appreciate 0
Reply With Quote
      02-09-2012, 11:09 PM   #7
mcrazyrider
2
Second Lieutenant
 
mcrazyrider's Avatar
 
Drives: 08 E90
Join Date: May 2010
Location: St Pete FL

Posts: 232
iTrader: (1)

Garage List
08 E90  [0.00]
I had the same issue once i decided to switch to 6000k / the bulb worked for a few minutes and then it goes off and damage your ballast. this means that the bulb is not compatible with the OEM ballast. there was tread in the past talking about this issue.
mcrazyrider is offline   United_States
Appreciate 0
Reply With Quote
      02-10-2012, 01:55 PM   #8
E92-Lighting
267
 
E92-Lighting's Avatar
 
Drives: Next Generation LED Lighting
Join Date: May 2008
Location: Walnut

Posts: 26,793
iTrader: (319)

Send a message via AIM to E92-Lighting Send a message via MSN to E92-Lighting Send a message via Yahoo to E92-Lighting Send a message via Skype™ to E92-Lighting
in most cases its usually the D1S bulb, quality D1S bulbs will not fry your OEM ballast
E92-Lighting is offline   United_States
Appreciate 0
Reply With Quote
      02-10-2012, 06:33 PM   #9
Jeff@TopGearSolutions
180
BimmerPost Supporting Vendor

 
Jeff@TopGearSolutions's Avatar
 
Drives: C6 Z06, GSXR-750, 09 335i
Join Date: Dec 2008
Location: TopGearSolutions.com

Posts: 17,966
iTrader: (32)

Send a message via AIM to Jeff@TopGearSolutions
Quote:
Originally Posted by turbocomppro View Post
Couldn't you just troubleshoot it by switching the left and right bulbs?

If trouble stays on the same side, it's the ballast. If the trouble switched sides, it's the bulb.
Yes. It's worth mentioning that you must replace with OEM osram or sylvania bulbs as knock off bulbs will LIKELY blow your factory ballast.
Jeff@TopGearSolutions is offline   United_States
Appreciate 0
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 04:40 PM.




e90post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST