E90Post
 


Bimmertech
 
BMW 3-Series (E90 E92) Forum > E90 / E92 / E93 3-series Powertrain and Drivetrain Discussions > N54 Turbo Engine / Drivetrain / Exhaust Modifications - 335i > PROcede Reader Software load index / boost



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      07-05-2007, 12:42 AM   #1
e.n335
Moderator
 
e.n335's Avatar
 
Drives: e93 ///M3 DCT, 07/2009
Join Date: Feb 2007
Location: Switzerland, ZH

Posts: 4,480
iTrader: (0)

PROcede Reader Software load index / boost

Hi

Yesterday I hooked on my laptop to perform some datalogging with the PROcede. The car runs perfect.

The only time the load index value is zero is when the engine is shut off. As soon as I start the engine, the load index jumps to ~38 ( engine is idling ). Anybody experienced the same ?

Boost: Is there a way to display boost in one of the 4 gauges ? I did'n investigate much in this, somebody knows ?

I use PROcede Reader 1.01 and the v1.47 map.

Appreciate your feedback.

Thank you,
Eugen
__________________
Not more than 500 chp for my daily driver. Well, ... .
e.n335 is offline   Austria
0
Reply With Quote
      07-05-2007, 12:47 AM   #2
CASHBY
 
Drives: E90 335 "done up"
Join Date: Dec 2006
Location: GARAGE

Posts: 2,117
iTrader: (2)

IIRC you can see boost on the top right line.
CASHBY is offline   United_States
0
Reply With Quote
      07-05-2007, 12:49 AM   #3
e.n335
Moderator
 
e.n335's Avatar
 
Drives: e93 ///M3 DCT, 07/2009
Join Date: Feb 2007
Location: Switzerland, ZH

Posts: 4,480
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by CEA 3 View Post
IIRC you can see boost on the top right line.
I know, it's hard to read while driving ...
__________________
Not more than 500 chp for my daily driver. Well, ... .
e.n335 is offline   Austria
0
Reply With Quote
      07-05-2007, 12:50 AM   #4
533ogetnom
Banned
 
Drives: 335coupe
Join Date: Apr 2007
Location: Florida

Posts: 1,760
iTrader: (1)

why is the load index during idle not being 0 a problem, the ecu is applying throttle, just not your foot
533ogetnom is offline  
0
Reply With Quote
      07-05-2007, 12:50 AM   #5
CASHBY
 
Drives: E90 335 "done up"
Join Date: Dec 2006
Location: GARAGE

Posts: 2,117
iTrader: (2)

Quote:
Originally Posted by eugen.niederreiter View Post
I know, it's hard to read while driving ...
ahhah true... you can logg it though. go data log and then click start log.... and then do a 3rd or 4th gear load and then pull over and click end logging...that way you dont have to stare at it while driving.

be safe!
CASHBY is offline   United_States
0
Reply With Quote
      07-05-2007, 12:54 AM   #6
e.n335
Moderator
 
e.n335's Avatar
 
Drives: e93 ///M3 DCT, 07/2009
Join Date: Feb 2007
Location: Switzerland, ZH

Posts: 4,480
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by 533ogetnom View Post
why is the load index during idle not being 0 a problem, the ecu is applying throttle, just not your foot
I only want to know if this is normal. Anybody else hase the same behavoir / engine load index value when idling ?
__________________
Not more than 500 chp for my daily driver. Well, ... .
e.n335 is offline   Austria
0
Reply With Quote
      07-05-2007, 01:00 AM   #7
e.n335
Moderator
 
e.n335's Avatar
 
Drives: e93 ///M3 DCT, 07/2009
Join Date: Feb 2007
Location: Switzerland, ZH

Posts: 4,480
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by CEA 3 View Post
ahhah true... you can logg it though. go data log and then click start log.... and then do a 3rd or 4th gear load and then pull over and click end logging...that way you dont have to stare at it while driving.

be safe!
Thank you, I did so. I wanted to see the boost real-time in a gauge. If it's not possible, it's ok and I have to speed up to install my data logger. It will show the data real-time data on the laptop as well ( in a gauge ).
__________________
Not more than 500 chp for my daily driver. Well, ... .
e.n335 is offline   Austria
0
Reply With Quote
      07-05-2007, 01:00 AM   #8
CASHBY
 
Drives: E90 335 "done up"
Join Date: Dec 2006
Location: GARAGE

Posts: 2,117
iTrader: (2)

oh... sorry. been a long day!
CASHBY is offline   United_States
0
Reply With Quote
      07-05-2007, 01:04 AM   #9
e.n335
Moderator
 
e.n335's Avatar
 
Drives: e93 ///M3 DCT, 07/2009
Join Date: Feb 2007
Location: Switzerland, ZH

Posts: 4,480
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by CEA 3 View Post
oh... sorry. been a long day!
It seems that you logged data already as well. Do you remember the engine load when the engine was idling ( just to confirm that 38% is normal in this condition ) ?
__________________
Not more than 500 chp for my daily driver. Well, ... .
e.n335 is offline   Austria
0
Reply With Quote
      07-05-2007, 01:11 AM   #10
CASHBY
 
Drives: E90 335 "done up"
Join Date: Dec 2006
Location: GARAGE

Posts: 2,117
iTrader: (2)

Quote:
Originally Posted by eugen.niederreiter View Post
It seems that you logged data already as well. Do you remember the engine load when the engine was idling ( just to confirm that 38% is normal in this condition ) ?
oh yea, it reads something really high... i think it even said 49 one time when i started it... and then it changes to like 14.7
CASHBY is offline   United_States
0
Reply With Quote
      07-05-2007, 01:15 AM   #11
e.n335
Moderator
 
e.n335's Avatar
 
Drives: e93 ///M3 DCT, 07/2009
Join Date: Feb 2007
Location: Switzerland, ZH

Posts: 4,480
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by CEA 3 View Post
oh yea, it reads something really high... i think it even said 49 one time when i started it... and then it changes to like 14.7
Thank you. My engine load value never changed below 38%. Let's see if more ppl chime in.
__________________
Not more than 500 chp for my daily driver. Well, ... .
e.n335 is offline   Austria
0
Reply With Quote
      07-05-2007, 01:16 AM   #12
CASHBY
 
Drives: E90 335 "done up"
Join Date: Dec 2006
Location: GARAGE

Posts: 2,117
iTrader: (2)

whiel driving or just at Idle it didnt change?

get sharewin to chime in...walked u.

ill tell him now.
CASHBY is offline   United_States
0
Reply With Quote
      07-05-2007, 01:21 AM   #13
e.n335
Moderator
 
e.n335's Avatar
 
Drives: e93 ///M3 DCT, 07/2009
Join Date: Feb 2007
Location: Switzerland, ZH

Posts: 4,480
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by CEA 3 View Post
whiel driving or just at Idle it didnt change?

get sharewin to chime in...walked u.

ill tell him now.
It raises and drops during driving depending on how you drive but the baseline ( lowest value ) is 38% in my car ( engine is idling ). This seems to be a little high.
__________________
Not more than 500 chp for my daily driver. Well, ... .
e.n335 is offline   Austria
0
Reply With Quote
      07-05-2007, 01:23 AM   #14
shiv@vishnu
 
shiv@vishnu's Avatar
 
Drives: PROcede v5
Join Date: Sep 2006
Location: SF Bay, CA

Posts: 17,609
iTrader: (0)

Engine load is the pressure in the pre-throttle body intercooler tube. It will be around 40%, give or take a few points depending on air density/altitude. 40% is roughly 14.7psi of absolute pressure (0psi of boost).

shiv
shiv@vishnu is offline   United_States
0
Reply With Quote
      07-05-2007, 01:24 AM   #15
Walked U
Brigadier General
 
Drives: RR sport s/c, E82, E89 3.5is
Join Date: Nov 2006
Location: USA

Posts: 3,118
iTrader: (5)

Its normal, changes with altitude.

I noticed tho, once I changed my exhaust and got rid of the stock exhaust and pluged up the rear vaccum line it read @ a lower #. Maybe its just me tho.
__________________
Previous - E90 335i, E82
Current - E89 / Range Rover sport Super charged.
Walked U is offline  
0
Reply With Quote
      07-05-2007, 01:27 AM   #16
e.n335
Moderator
 
e.n335's Avatar
 
Drives: e93 ///M3 DCT, 07/2009
Join Date: Feb 2007
Location: Switzerland, ZH

Posts: 4,480
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by shiv@vishnu View Post
Engine load is the pressure in the pre-throttle body intercooler tube. It will be around 40%, give or take a few points depending on air density/altitude. 40% is roughly 14.7psi of absolute pressure (0psi of boost).

shiv
Quote:
Originally Posted by Walked U View Post
Its normal, changes with altitude.

I noticed tho, nce I changed my exhaust tho and got rid of the stock exhaust and pluged up the rear vaccum line it read @ a lower #.
Thank you all. Good to know that everything is fine.

Cheers
Eugen
__________________
Not more than 500 chp for my daily driver. Well, ... .
e.n335 is offline   Austria
0
Reply With Quote
      07-05-2007, 01:28 AM   #17
Terry335
Banned
 
Drives: 335i
Join Date: Jan 2007
Location: Socal

Posts: 2,587
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by eugen.niederreiter View Post
Hi

Yesterday I hooked on my laptop to perform some datalogging with the PROcede. The car runs perfect.

The only time the load index value is zero is when the engine is shut off. As soon as I start the engine, the load index jumps to ~38 ( engine is idling ). Anybody experienced the same ?

Boost: Is there a way to display boost in one of the 4 gauges ? I did'n investigate much in this, somebody knows ?

I use PROcede Reader 1.01 and the v1.47 map.

Appreciate your feedback.

Thank you,
Eugen
Prob just means 38% of 5v, or ~1.9v. It's a 0-5v map sensor. What does it say under WOT, around 70?
Terry335 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      07-05-2007, 01:30 AM   #18
Walked U
Brigadier General
 
Drives: RR sport s/c, E82, E89 3.5is
Join Date: Nov 2006
Location: USA

Posts: 3,118
iTrader: (5)

Quote:
Originally Posted by Terry335 View Post
Prob just means 38% of 5v, or ~1.9v. It's a 0-5v map sensor. What does it say under WOT, around 70?
Yup, ive got up to 75 under WOT going uphill with v1.4
__________________
Previous - E90 335i, E82
Current - E89 / Range Rover sport Super charged.
Walked U is offline  
0
Reply With Quote
      07-05-2007, 01:35 AM   #19
e.n335
Moderator
 
e.n335's Avatar
 
Drives: e93 ///M3 DCT, 07/2009
Join Date: Feb 2007
Location: Switzerland, ZH

Posts: 4,480
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Walked U View Post
Yup, ive got up to 75 under WOT going uphill with v1.4
Confirm. 73.9 @ 3680 rpm to be exact. My car has the PROcede installed, everything other is stock as of now.
__________________
Not more than 500 chp for my daily driver. Well, ... .

Last edited by e.n335; 07-05-2007 at 02:21 AM.
e.n335 is offline   Austria
0
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 09:14 AM.




e90post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST