E90Post
 


E92 Lighting
 
BMW 3-Series (E90 E92) Forum > BMW E90/E92/E93 3-series General Forums > Regional Forums > Australia > Vehicle hunting on cold start...



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      06-14-2012, 11:43 PM   #1
PerthBMW
Second Lieutenant
 
PerthBMW's Avatar
 
Drives: 2010 325i M Sports Innovation
Join Date: Jan 2011
Location: Perth Western Australia

Posts: 298
iTrader: (0)

Vehicle hunting on cold start...

Hi

I dropped my e90 325i off this morning at the Stealers to get the Performance Brakes installed and raised with the SA that when starting my car cold it seems to rev high up to 1500 and drop back down to 600 and repeats this. When I put it in gear it lurches forward (or back if in reverse) and is very dangerous. The only way I can stop it is by placing into neutral and giving the engine a rev which seems to resolve the issue. It only happens when the engine is cold.

He mentioned BMW is aware of the issue and it is referred to as "vehicle hunting on cold start" and that there will be a flash update due in July to fix it on the 325 and 330's. I have had him place me on the notification list so when the fix is available I can get the flash update done next month.

Thought you might like to know if you are experiencing the same problem....

Have a good one...
PerthBMW is offline   Australia
0
Reply With Quote
      06-15-2012, 01:38 AM   #2
E92325i
First Lieutenant
 
E92325i's Avatar
 
Drives: E92 325i
Join Date: Jun 2008
Location: Australia

Posts: 362
iTrader: (0)

I've had this on my 325 as well, it usually settles after about 10 or so seconds after a dead cold start up. I notice that it gets worse if the car sits (not started/driven) for a few days

I was going to get my spark plugs changed at the next service to see if it solves the issue but thanks for the update. I'll ask the dealer when I'm next in
E92325i is offline   Australia
0
Reply With Quote
      06-15-2012, 02:33 AM   #3
BMJ
Captain
 
BMJ's Avatar
 
Drives: 335
Join Date: May 2012
Location: Australia

Posts: 864
iTrader: (2)

Quote:
Originally Posted by PerthBMW View Post
Hi

I dropped my e90 325i off this morning at the Stealers to get the Performance Brakes installed and raised with the SA that when starting my car cold it seems to rev high up to 1500 and drop back down to 600 and repeats this. When I put it in gear it lurches forward (or back if in reverse) and is very dangerous. The only way I can stop it is by placing into neutral and giving the engine a rev which seems to resolve the issue. It only happens when the engine is cold.

He mentioned BMW is aware of the issue and it is referred to as "vehicle hunting on cold start" and that there will be a flash update due in July to fix it on the 325 and 330's. I have had him place me on the notification list so when the fix is available I can get the flash update done next month.

Thought you might like to know if you are experiencing the same problem....

Have a good one...
my 335 cold starts at 1200-1400rpm and then drops to 600rpm as the exhaust flapper opens, normal?
BMJ is offline  
0
Reply With Quote
      06-15-2012, 03:38 AM   #4
Stuart@BMRAutowerkes
BimmerPost Supporting Vendor

 
Stuart@BMRAutowerkes's Avatar
 
Drives: a black car
Join Date: Sep 2010
Location: Sydney

Posts: 4,795
iTrader: (3)

Quote:
Originally Posted by BMJ View Post
my 335 cold starts at 1200-1400rpm and then drops to 600rpm as the exhaust flapper opens, normal?
Sounds about right.
Stuart@BMRAutowerkes is offline  
0
Reply With Quote
      06-15-2012, 04:59 AM   #5
BMJ
Captain
 
BMJ's Avatar
 
Drives: 335
Join Date: May 2012
Location: Australia

Posts: 864
iTrader: (2)

Quote:
Originally Posted by bmroxm5 View Post
Sounds about right.
sweet, cheers for that.
BMJ is offline  
0
Reply With Quote
      07-20-2012, 03:03 AM   #6
PerthBMW
Second Lieutenant
 
PerthBMW's Avatar
 
Drives: 2010 325i M Sports Innovation
Join Date: Jan 2011
Location: Perth Western Australia

Posts: 298
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by PerthBMW View Post
Hi

I dropped my e90 325i off this morning at the Stealers to get the Performance Brakes installed and raised with the SA that when starting my car cold it seems to rev high up to 1500 and drop back down to 600 and repeats this. When I put it in gear it lurches forward (or back if in reverse) and is very dangerous. The only way I can stop it is by placing into neutral and giving the engine a rev which seems to resolve the issue. It only happens when the engine is cold.

He mentioned BMW is aware of the issue and it is referred to as "vehicle hunting on cold start" and that there will be a flash update due in July to fix it on the 325 and 330's. I have had him place me on the notification list so when the fix is available I can get the flash update done next month.

Thought you might like to know if you are experiencing the same problem....

Have a good one...
Hi

I am told the flash update to address this problem will be available as of 23 July 2012, for Stealers to download and update for free. I am getting mine done shortly thereafter so hopefully will fix this issue.

May be worth checking with your Stealer if you have a 325/330 and the same problem.

Thanks...
PerthBMW is offline   Australia
0
Reply With Quote
      08-15-2012, 02:26 AM   #7
PerthBMW
Second Lieutenant
 
PerthBMW's Avatar
 
Drives: 2010 325i M Sports Innovation
Join Date: Jan 2011
Location: Perth Western Australia

Posts: 298
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by PerthBMW View Post
Hi

I am told the flash update to address this problem will be available as of 23 July 2012, for Stealers to download and update for free. I am getting mine done shortly thereafter so hopefully will fix this issue.

May be worth checking with your Stealer if you have a 325/330 and the same problem.

Thanks...
Hi

Had the flash update done yesterday and OMG - I can tell it has been done!!!! I found the acceleration, especially from lights, is a lot snappier and the gear change is smoother. I will have to try the actual cold start in the morning but they kept it overnight and said all worked well.

I am very pleased with the outcome as for some reason the car now has more power and is running a lot smoother...I think this flash update fixed more than just the cold start hunting.

Thanks
PerthBMW is offline   Australia
0
Reply With Quote
      08-16-2012, 11:59 AM   #8
e36mmm
Private First Class
 
Drives: 335i M Sport
Join Date: Dec 2009
Location: Australia

Posts: 151
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by BMJ View Post
my 335 cold starts at 1200-1400rpm and then drops to 600rpm as the exhaust flapper opens, normal?
Perfectly normal.
e36mmm is offline  
0
Reply With Quote
      08-16-2012, 08:51 PM   #9
VGR00
Major
 
VGR00's Avatar
 
Drives: 125I Edition Sport Carbon Blk
Join Date: Feb 2007
Location: Brisbane - Australia

Posts: 1,493
iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by PerthBMW View Post
Hi

Had the flash update done yesterday and OMG - I can tell it has been done!!!! I found the acceleration, especially from lights, is a lot snappier and the gear change is smoother. I will have to try the actual cold start in the morning but they kept it overnight and said all worked well.

I am very pleased with the outcome as for some reason the car now has more power and is running a lot smoother...I think this flash update fixed more than just the cold start hunting.

Thanks
The snappier acceleration and smoother gear changes would most likely be as a result of the adaptive settings being reset to default. When my cars are in for a service, I always ask them to reset the adaptive settings. Hope the software upgrade solves the hunting issue (I'm sure it will)
VGR00 is offline   Australia
0
Reply With Quote
      08-17-2012, 07:43 PM   #10
E92325i
First Lieutenant
 
E92325i's Avatar
 
Drives: E92 325i
Join Date: Jun 2008
Location: Australia

Posts: 362
iTrader: (0)

Great to hear a positive outcome with the new flash/update.

I had my spark plugs changed and noticed that it has really helped the cold start hunting/shaking although i still get it from time to time.

I've noticed that when it starts to hunt, if you give the throttle a tiny blip then the idle will immediately settle down and stay constant therefore the car will stop hunting/shaking I will ask BMW about the update as i have my car in for some warranty things this week.
E92325i is offline   Australia
0
Reply With Quote
      11-28-2012, 10:59 AM   #11
JBoogie
Private First Class
 
Drives: 2006 BMW 330i 6 speed
Join Date: Jun 2011
Location: Massillon Ohio

Posts: 101
iTrader: (0)

I am having this same problem on my 06 330i, I just replaced the spark plugs this summer so I know it can't be that. I wonder if I need to get the stealership to do the flash update to help fix the issue.
JBoogie is offline  
0
Reply With Quote
      11-28-2012, 11:12 AM   #12
SE3P_to_E90
Banned
 
Drives: E90 Msport + E83 Msport
Join Date: Jun 2006
Location: MD

Posts: 3,035
iTrader: (29)

Send a message via AIM to SE3P_to_E90
flash update in july lol... because you'll still be experiencing cold-weather starts in July? stealerships
SE3P_to_E90 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      11-28-2012, 08:51 PM   #13
eriktufa
3r1k
 
eriktufa's Avatar
 
Drives: 2008 MY08 BMW E92 335i
Join Date: Jan 2012
Location: Perth

Posts: 309
iTrader: (0)

This happened to me after uninstalling Cobb.

I did the throttle body adaptation and it fixed the issue.

Hope this helps
__________________
12.836 @ 109.75mph (Cobb - Accessport & VRSF DP)
eriktufa is offline   Australia
0
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 03:09 PM.




e90post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST