E90Post
 


PYSPEED
 
BMW 3-Series (E90 E92) Forum > E90 / E92 / E93 3-series Technical Forums > AUDIO/VIDEO + BLUETOOTH + Electronics/Alarm/Software > Top HiFi > HiFi recode unsuccessful! Buy HiFi Hu?



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      05-23-2012, 10:33 PM   #1
RectalItching
Private
4

 
Drives: 2006 330i
Join Date: Dec 2010
Location: Illinois


Posts: 66
iTrader: (3)

Top HiFi > HiFi recode unsuccessful! Buy HiFi Hu?

Top HiFi-> HiFi recode unsuccessful! Buy Hi-Fi head unit?

I have an 06' 330i with Logic 7 and i took it to BMW Werks in Lake Bluff, IL where they were really competant with AutoLogic. Even with communication and coding coming straight from AutoLogic headquarters in Europe they were unable to get the Head unit to retain HiFicoding. My question is: can i just buy/swap in a HiFi headunit and hardwire my new signal from the back to my Infinity Kappa FIVE amp? It has differential balanced inputs. Also, keep my Top-Fi amp functioning

Currently i have installed the other option to De-EQ the Top Hi-fi amp with a Jl Audio Cleansweep and a Signal Summing Module feeding my amp .

It sounds beautiful, HOWEVER

After a few days, (It seems to be time-related, possibly a factory auto-reset?) when i turn my car on my clean/crisp sound is replaced with a harsh, static-filled sound quality only from the left or right channel and continuous ground noise/road noise.

I've tried plugging in the battery again after long term disconnection. The problem will go away after i recalibrate the Cleansweep, and it is not due to my technic harness being faulty or connection/solder issues because ive redone them and the problem recurs. . Im so close to a finished upgrade, Please Help!

If i can just swap the head units, i think itd be easiest, since used ones do appear on Ebay. Otherwise, itd be hard to troubleshoot the Cleansweep and Signal Sum without just replacing them. I'm unfamiliar with NCSExpert right now, but maybe i can pick it up and give it a shot. I just think the head unit wont take it.
Appreciate 0
      05-23-2012, 11:02 PM   #2
taibanl
Brigadier General
55

 
taibanl's Avatar
 
Drives: BMW
Join Date: Sep 2010
Location: NA


Posts: 3,613
iTrader: (4)

Try the dealer for recode
Appreciate 0
      05-23-2012, 11:24 PM   #3
ctuna
Brigadier General
44

 
Drives: 325xi 06 wagon MT
Join Date: Jan 2010
Location: Santa Cruz, Ca


Posts: 4,292
iTrader: (0)

Try the coding subforum

Try the coding subforum.
Some have been able to do it there.
Appreciate 0
      05-24-2012, 01:16 AM   #4
RectalItching
Private
4

 
Drives: 2006 330i
Join Date: Dec 2010
Location: Illinois


Posts: 66
iTrader: (3)

thanks, yeah ill give the dealer a shot. i have checked the coding forum . i think ill check the NCS Expert stuff though, thanks Ctuna. I just don't want to brick the HU lol
Appreciate 0
      05-24-2012, 06:51 AM   #5
taibanl
Brigadier General
55

 
taibanl's Avatar
 
Drives: BMW
Join Date: Sep 2010
Location: NA


Posts: 3,613
iTrader: (4)

My head unit was unable to be recoded… Supposedly. Technique and others have reported that they were unable to recode 2011 head units. However when I went to the dealer and had them do the coding that pairs with the Alpine upgrade… It worked like a charm. I'm not sure if you could do that for a downgrade but I don't see any reason why you couldn't.
Appreciate 0
      05-24-2012, 08:19 AM   #6
Technic
Lieutenant General
United_States
162

 
Technic's Avatar
 
Drives: 2015 320i
Join Date: Apr 2005
Location: Ft Lauderdale, Florida


Posts: 11,151
iTrader: (18)

Garage List
2004 M3  [0.00]
Quote:
Originally Posted by taibanl View Post
My head unit was unable to be recoded… Supposedly. Technique and others have reported that they were unable to recode 2011 head units. However when I went to the dealer and had them do the coding that pairs with the Alpine upgrade… It worked like a charm. I'm not sure if you could do that for a downgrade but I don't see any reason why you couldn't.
I could not recode that particular OEM HU to HiFi just because I did not have the proper cable... that's the trick.
__________________
-2015 F30 320i, Imperial/Oyster, 8AT: August 2014 ED
-2012 E92 M3 Jerez Black/Rust Brown, M-DCT: Gone
-2008 E90 M3 Melbourne Red/Bamboo, 6MT: Gone
-2007 MK5 GTI United Grey/Grey, DSG: Gone
-2004 E46 M3 Carbon Black/Cinnamon, 6MT: Gone
Appreciate 0
      05-24-2012, 07:22 PM   #7
taibanl
Brigadier General
55

 
taibanl's Avatar
 
Drives: BMW
Join Date: Sep 2010
Location: NA


Posts: 3,613
iTrader: (4)

Quote:
Originally Posted by Technic View Post
I could not recode that particular OEM HU to HiFi just because I did not have the proper cable... that's the trick.
glad you figured it out.
Appreciate 0
      05-24-2012, 09:27 PM   #8
TMR
Colonel
United_States
49

 
TMR's Avatar
 
Drives: M3
Join Date: Jun 2008
Location: Torrance


Posts: 2,872
iTrader: (11)

Use you a mobridge Da2 and be done with it.
__________________
2015 M3 BPM Tuned, Eibach, Magnaflow and more www.tmrmzine.com/m3/f80
SOLD E92 Slēk Carbon Fiber Widebody M3 www.tmrmzine.com/m3/slek/
SOLD E92 335i Stage 3+ with all the toys www.tmrmzine.com/335/
SOLD E39 M5 Modded, What a great car! www.tmrmzine.com/m5/
Appreciate 0
      05-24-2012, 09:29 PM   #9
taibanl
Brigadier General
55

 
taibanl's Avatar
 
Drives: BMW
Join Date: Sep 2010
Location: NA


Posts: 3,613
iTrader: (4)

Absoulutely...if you like spending money
Appreciate 0
      05-25-2012, 06:35 PM   #10
RectalItching
Private
4

 
Drives: 2006 330i
Join Date: Dec 2010
Location: Illinois


Posts: 66
iTrader: (3)

ill consider mobridge. i just want a solution and a great sounding stereo in the end. Im goin to call the dealer about coding ill let you guys know what happens.
Appreciate 0
      05-25-2012, 07:20 PM   #11
taibanl
Brigadier General
55

 
taibanl's Avatar
 
Drives: BMW
Join Date: Sep 2010
Location: NA


Posts: 3,613
iTrader: (4)

Oem HU -> da2 -> amp. Cost $700
OemHu Recoded -> amp. Cost ~$104.50 (+harness costs)

Same result
Appreciate 0
      05-25-2012, 09:02 PM   #12
DallasBoosted
Captain
11

 
DallasBoosted's Avatar
 
Drives: '08 E92 335i
Join Date: Apr 2012
Location: Dallas


Posts: 864
iTrader: (3)

Garage List
2008 BMW 335i  [5.00]
Quote:
Originally Posted by taibanl View Post
Oem HU -> da2 -> amp. Cost $700
OemHu Recoded -> amp. Cost ~$104.50 (+harness costs)

Same result
So the dealer charged $104.50 for the hifi recode? What did you tell them you were doing?

With the MOST bus (L7) was the stereo totally inoperable after the recode until you hooked up the RCA outs?
Appreciate 0
      05-26-2012, 10:46 AM   #13
taibanl
Brigadier General
55

 
taibanl's Avatar
 
Drives: BMW
Join Date: Sep 2010
Location: NA


Posts: 3,613
iTrader: (4)

Yes. In my case i had the base stereo so i handed them a copy of the alpine retrofit instructions, coding page and told them to do that, told them it was at my risk.
Appreciate 0
      06-01-2012, 12:59 PM   #14
RectalItching
Private
4

 
Drives: 2006 330i
Join Date: Dec 2010
Location: Illinois


Posts: 66
iTrader: (3)

Is the alpine upgrade applicable to all production years of The E90, including US spec? I'm asking because i want to tell the dealer im coding for the same reason and tell them what you did. and IS there any other reason i can give to justify for coding to hi-fi? I dont think they would be willing just so i can install aftermarket audio equipment.
Appreciate 0
      06-01-2012, 01:06 PM   #15
taibanl
Brigadier General
55

 
taibanl's Avatar
 
Drives: BMW
Join Date: Sep 2010
Location: NA


Posts: 3,613
iTrader: (4)

Probably not a believable reason to downgrade...other than exactly what we are doing to our cars. Jus be up front. Tell them youd like them to try. Will be dealer dependent.
Appreciate 0
      06-01-2012, 01:28 PM   #16
bmw325i
Brigadier General
56

 
Drives: 2006 BMW 325i
Join Date: Oct 2010
Location: United States


Posts: 4,401
iTrader: (6)

There's an even cheaper option buy a coding cable $40-$50 since you have an 06 and recode it yourself I did it a few days ago it's really simple as long as you can follow instructions.
Appreciate 0
      06-01-2012, 05:38 PM   #17
RectalItching
Private
4

 
Drives: 2006 330i
Join Date: Dec 2010
Location: Illinois


Posts: 66
iTrader: (3)

yeah it definitely is dealer dependent, got shot down once, but i will still try this route. meanwhile i think i will try my own coding too, i can still use the cable anwyay. ill find some threads on what cables and software i will need. unless you guys have a straightforward thread you have saved you can toss my way to start with.

thanks guys for the followup, you give me some good encouragement. good to know you recoded the 06'
Appreciate 0
      07-08-2012, 07:45 PM   #18
makkan00
Major General
United Kingdom
115

 
makkan00's Avatar
 
Drives: E91 330D
Join Date: Dec 2011
Location: Essex


Posts: 7,388
iTrader: (48)

Quote:
Originally Posted by Technic View Post
I could not recode that particular OEM HU to HiFi just because I did not have the proper cable... that's the trick.

Any help on this cable?
I could not code 2011 HU last night
__________________
Appreciate 0
      07-09-2012, 11:04 AM   #19
VP Electricity
Brigadier General
United_States
67

 
VP Electricity's Avatar
 
Drives: E91 XDrive
Join Date: Jan 2008
Location: portland oregon


Posts: 3,177
iTrader: (3)

Quote:
Originally Posted by taibanl View Post
Oem HU -> da2 -> amp. Cost $700
OemHu Recoded -> amp. Cost ~$104.50 (+harness costs)

Same result
Gotta disagree with you here, sorry. I had HiFi to start. I have a DA2 now. I don't plan on offering the recode to Top HiFi to most folks, it's not going into most of our packages - but I'm not switching my car back. I thought it would be a "there, didja hear that" sort of upgrade. I was wrong. The analog output section, after their final modifications to the initial design, sounds notably better than the HiFi preamp output, and the optical into the processors I've tested (Helix, Rockford, Alpine H-800) is even better. My HiFi didn't suck - but this was a useful upgrade and is not the same as a recode.
Appreciate 0
      07-18-2012, 04:24 PM   #20
taibanl
Brigadier General
55

 
taibanl's Avatar
 
Drives: BMW
Join Date: Sep 2010
Location: NA


Posts: 3,613
iTrader: (4)

Quote:
Originally Posted by VP Electricity View Post
Gotta disagree with you here, sorry. I had HiFi to start. I have a DA2 now. I don't plan on offering the recode to Top HiFi to most folks, it's not going into most of our packages - but I'm not switching my car back. I thought it would be a "there, didja hear that" sort of upgrade. I was wrong. The analog output section, after their final modifications to the initial design, sounds notably better than the HiFi preamp output, and the optical into the processors I've tested (Helix, Rockford, Alpine H-800) is even better. My HiFi didn't suck - but this was a useful upgrade and is not the same as a recode.
Good to know, thanks! Part of my assessment was based on comments you made a few months back regarding the quality of the analog outs. This might coincide with my experience as I haven't quite rid my system completely of a noise floor (and in fact have trouble even getting MS-8 to accept the low level signal for calibration---which I know is not required but bothers me that its not clean enough for MS-8 to accept).

Perhaps whenever I put iDrive in my car, I will have to consider this. I've also looked at using Kivic One which uses Airplay to go direct to Aux-in (perfect for MS-8 i would think). Unfortunately It was due to market first half of 2012 and hasn't been seen yet.
Appreciate 0
Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 06:16 AM.




e90post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST