E90Post
 


PYSPEED
 
BMW 3-Series (E90 E92) Forum > E90 / E92 / E93 3-series Technical Forums > All-Wheel-Drive (Xi / xDrive) Talk > "AWD, DSC and ABS malfunction" with 19's after dealer visit.



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      07-15-2012, 05:04 PM   #1
rosica
Private
 
Drives: 07 335xi
Join Date: Nov 2010
Location: Phila PA

Posts: 80
iTrader: (1)

Garage List
2001 S2000  [0.00]
2007 333xi  [0.00]
"AWD, DSC and ABS malfunction" with 19's after dealer visit.

My 07 335xi had 225/40/18 - 255/35/18 staggered setup from the factory. I installed 19's with 235/35-275/30 and had no problems for several months. The factory setup is -.23% FvsR, the 19 is even closer, +.077% FvsR, but 1/2 more diameter.

A few days after visiting the dealer for an oil change with the 19's, idrive started intermittently throwing "AWD, DSC and ABS malfunction" after driving 10 miles, but not every day. As a test I put the stock 225/40/18 - 255/35/18 setup on and have gone 1000 miles without any codes.

My question is did the dealer do something to the programming? I want to put my 19's back on, but the code is worrying me.
__________________
̶m̶2̶0̶ > ̶m̶2̶0̶ > ̶s̶1̶4̶ > f20c-> ̶1̶.̶8̶t̶-> n54
rosica is offline   United_States
0
Reply With Quote
      07-15-2012, 05:33 PM   #2
4corners
Captain
 
4corners's Avatar
 
Drives: 2008 Jet Black M3 Coupe
Join Date: Feb 2011
Location: Yucca Valley, CA - Kelowna, BC

Posts: 782
iTrader: (0)

Garage List
2008 BMW M3  [0.00]
2007 Ford E350 4x4  [2.75]
Quote:
Originally Posted by rosica View Post
My 07 335xi had 225/40/18 - 255/35/18 staggered setup from the factory. I installed 19's with 235/35-275/30 and had no problems for several months. The factory setup is -.23% FvsR, the 19 is even closer, +.077% FvsR, but 1/2 more diameter.

A few days after visiting the dealer for an oil change with the 19's, idrive started intermittently throwing "AWD, DSC and ABS malfunction" after driving 10 miles, but not every day. As a test I put the stock 225/40/18 - 255/35/18 setup on and have gone 1000 miles without any codes.

My question is did the dealer do something to the programming? I want to put my 19's back on, but the code is worrying me.
Your sizing with the 19's is ok. I don't know what the dealer could have done to cause those errors. I'd say it's not related to the 19 inch wheels and tires.
4corners is offline   United_States
0
Reply With Quote
      07-15-2012, 05:52 PM   #3
335xi Kevo
Lieutenant
 
335xi Kevo's Avatar
 
Drives: 2008 335xi
Join Date: Jan 2012
Location: CT

Posts: 502
iTrader: (3)

I ran my battery down to the point where I needed a jump and these errors appeared. Isnt this also the sign of a dead transfer case otherwise?
__________________
08' 335xi 6MT
Space Metallic Grey
Premium, Nav, Cold weather, Sport
Procede 2.5, DCI, Forge DV, PWM, Scoops, KW V1, ETS 5" FMIC, VRSF Downpipes, M3 Skirts
335xi Kevo is offline  
0
Reply With Quote
      07-18-2012, 10:17 AM   #4
alexb
Naturally Aspirated
 
alexb's Avatar
 
Drives: 2006 E90 330xi
Join Date: Feb 2012
Location: Southern New England

Posts: 67
iTrader: (0)

I have encountered similar lights in my 330xi. The incident in question: my car was up on a lift, the mechanic was trying to diagnose a noise for me. He ran the car with all 4 wheels off the ground and it threw similar lights when re-started on the ground. Went away after I drove it for 10 minutes (mechanic said that it would).

Googled "E90 AWD, DSC and ABS Malfunction". Plenty of interesting stuff on there. Try searching for that exact string of text and you'll see the same stuff. Somebody on 5post had the similar lights and it was a bad actuator motor on his transfer case. Somebody with an 07 335xi had a bad DSC unit. Various people experienced those error lights when their battery was going out.
alexb is offline  
0
Reply With Quote
      07-19-2012, 08:12 AM   #5
E90guyinRi
Private
 
Drives: 06 325xi
Join Date: Apr 2012
Location: RI

Posts: 50
iTrader: (1)

Have you ever had an alignment done with your 19's on the car? I kinda had the same issue after I dropped my car on the H&R sport kit. I installed the kit myself as I always do all my own work if possible. When I was finished I put my stock 16's on and took her for 1/2 hour ride to settle the suspension and pimp my new shit! Obviously I knew I needed an alignment but the car still flew straight as arrow and the steering wheel was perfectly centered. When I got home I put my 197's (18") on and called the dealer to have the alignment done. The next day I'm on the highway driving to the dealership and my dash lit up like a Christmas tree!......ABS, DCS, 4x4 with an !, and my brake light in yellow. Continued to drive 1 mile to the dealer and dropped her off after hours. Frantically searching for an answer the whole way home on my iPhone I came up with all the same results you did and started to fear for the worst. The next day I called the dealer to tell them about it and the service tec said my car was all set and no warning lights were showing when her took the car in. I picked up my car and headed home the long way trying to see if those warning lights would come up again. Well it's been 3 weeks since then and all is great! No lights!!!! After digging a lil bit more I found numerous stories with various variables and it seemed like an alignment was the key to rectifying it. I believe if you had a bad transfer case or servo motor the car would make a sound similar to pulling up on your ebrake when you shut your car off.
Whoa! Sorry for the lengthy reply, I was taking my morning poop when I wrote this
E90guyinRi is offline  
0
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 11:40 AM.




e90post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST