E90Post
 


Extreme Power House
 
BMW 3-Series (E90 E92) Forum > E90 / E92 / E93 3-series Technical Forums > BMW Coding > Did I bricked my car?



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      08-06-2012, 11:50 PM   #1
bmvee
MMM
bmvee's Avatar
United_States
2
Rep
151
Posts

 
Drives: 335i
Join Date: Jul 2012
Location: CA

iTrader: (6)

Garage List
2007 BMW 335i  [0.00]
Did I bricked my car?

Okay, so I'm new at this coding. I was able to code no seatbelt warning and digital speedometer. but now, my fuel, oil temp, and tachometer doesn't work. I'm not sure what I did wrong. How can I reset everything back to normal? like remove all coding?
Appreciate 0
      08-06-2012, 11:58 PM   #2
JustinGTP
Lieutenant
JustinGTP's Avatar
Canada
4
Rep
492
Posts

 
Drives: 2009 335i Sedan
Join Date: Dec 2011
Location: Calgary, Alberta

iTrader: (0)

When you first read your car, you should have saved that file as your original backup. I'm guessing you didn't do that?
__________________
Appreciate 0
      08-07-2012, 12:03 AM   #3
bmvee
MMM
bmvee's Avatar
United_States
2
Rep
151
Posts

 
Drives: 335i
Join Date: Jul 2012
Location: CA

iTrader: (6)

Garage List
2007 BMW 335i  [0.00]
Quote:
Originally Posted by JustinGTP View Post
When you first read your car, you should have saved that file as your original backup. I'm guessing you didn't do that?
I made a copy of it but it turned out to be the one that was already in there. I didn't know so its useless. Damn it.
Appreciate 0
      08-07-2012, 12:13 AM   #4
JustinGTP
Lieutenant
JustinGTP's Avatar
Canada
4
Rep
492
Posts

 
Drives: 2009 335i Sedan
Join Date: Dec 2011
Location: Calgary, Alberta

iTrader: (0)

So you edited the original and coded with that? That is the original that your car had. Can you remember what you changed?

Did you use this excel sheet? https://docs.google.com/spreadsheet/...CPqY7sEC#gid=0

Some options dont work for some years, maybe you edited the wrong one.
__________________
Appreciate 0
      08-07-2012, 12:29 AM   #5
Yngvejos
Enlisted Member
Yngvejos's Avatar
4
Rep
34
Posts

 
Drives: E91 325i, E30 325i
Join Date: Mar 2012
Location: Norway

iTrader: (0)

Reset the module by loading the experten mode profile.
Just like in normal coding you choose the e89 chassis and read VIN from cas. Press "back", then "Process ECU".
Choose frm/nfrm and click "Execute job".
This will code the standard values from the vehicle order.
__________________
Yngvejos.
2005 E91 325i
Appreciate 0
      08-07-2012, 12:52 AM   #6
ctuna
Brigadier General
45
Rep
4,338
Posts

 
Drives: 325xi 06 wagon MT
Join Date: Jan 2010
Location: Santa Cruz, Ca

iTrader: (0)

Doesn't that sound like the standard daten file problem.

The one that occurs when you don't have up to date daten files.

from this sticky

http://www.e90post.com/forums/showthread.php?t=586614
Appreciate 0
      08-07-2012, 07:43 AM   #7
bmvee
MMM
bmvee's Avatar
United_States
2
Rep
151
Posts

 
Drives: 335i
Join Date: Jul 2012
Location: CA

iTrader: (6)

Garage List
2007 BMW 335i  [0.00]
Quote:
Originally Posted by JustinGTP View Post
So you edited the original and coded with that? That is the original that your car had. Can you remember what you changed?

Did you use this excel sheet? https://docs.google.com/spreadsheet/...CPqY7sEC#gid=0

Some options dont work for some years, maybe you edited the wrong one.
I just coded two things: SBR_FAHRER_1 in ABG module and BC_DIGITAL_V in KOMBI module. I didn't change anything else. I used the diy pdf and files on the sticky to code. I also reverted the coding, but still no work.
Appreciate 0
      08-07-2012, 08:27 AM   #8
DESI4life10
Banned
DESI4life10's Avatar
Canada
47
Rep
3,365
Posts

 
Drives: Coding: Desi4life10@gmail.com
Join Date: Oct 2008
Location: West of Toronto, Canada

iTrader: (18)

Your daten files are older than what is on your car. It has been discussed many times before. A sticky thread was even created for this exact issue.

Download latest daten files and then code module to default.
Appreciate 0
      08-07-2012, 08:28 AM   #9
cn555ic
BimmerPost Supporting Vendor
cn555ic's Avatar
United_States
246
Rep
18,287
Posts


 
Drives: Bimmerscoding.com
Join Date: Jun 2007
Location: New York

iTrader: (5)

Send a message via Yahoo to cn555ic
Update to newer Spdaten files like other stated and then code with expertmode and write module back to default
__________________
917-939-4980 CODING E and F Series New York Area

Appreciate 0
      08-07-2012, 08:52 AM   #10
bmvee
MMM
bmvee's Avatar
United_States
2
Rep
151
Posts

 
Drives: 335i
Join Date: Jul 2012
Location: CA

iTrader: (6)

Garage List
2007 BMW 335i  [0.00]
Yes, I'm actually looking at a few threads with similar problem. When you guys say use expertmode and recode. Do you mean loading expertmode, press f1, f3, choose cas, press back, process ecu, choose each module, and execute job?
Appreciate 0
      08-07-2012, 09:13 AM   #11
cn555ic
BimmerPost Supporting Vendor
cn555ic's Avatar
United_States
246
Rep
18,287
Posts


 
Drives: Bimmerscoding.com
Join Date: Jun 2007
Location: New York

iTrader: (5)

Send a message via Yahoo to cn555ic
Choose cas then choose Kombi then read the kOmbi module and then go straight to job and choose Sg_coderien and execute job


Coding is not a game. You should really do a thorough research and read into it more and gain an understanding of what is needed to code a car. You can easily Mess things up quickly. If u would have researched and read then you should already know updating the the most recent spdaten files is a must.
__________________
917-939-4980 CODING E and F Series New York Area


Last edited by cn555ic; 08-07-2012 at 09:19 AM.
Appreciate 0
      08-07-2012, 11:07 AM   #12
bmvee
MMM
bmvee's Avatar
United_States
2
Rep
151
Posts

 
Drives: 335i
Join Date: Jul 2012
Location: CA

iTrader: (6)

Garage List
2007 BMW 335i  [0.00]
Quote:
Originally Posted by cn555ic View Post
Choose cas then choose Kombi then read the kOmbi module and then go straight to job and choose Sg_coderien and execute job


Coding is not a game. You should really do a thorough research and read into it more and gain an understanding of what is needed to code a car. You can easily Mess things up quickly. If u would have researched and read then you should already know updating the the most recent spdaten files is a must.
I just used v46, expertmode and what you told me. It didn't work. I will try again. Maybe I need to use older daten files?

Last edited by bmvee; 08-07-2012 at 11:26 AM.
Appreciate 0
      08-07-2012, 12:37 PM   #13
E90PAT
SOFLO CODING
Slovenia
57
Rep
3,238
Posts

 
Drives: E90 335i
Join Date: Apr 2009
Location: SoFla

iTrader: (17)

Send a message via AIM to E90PAT
Quote:
Originally Posted by DESI4life10 View Post
Your daten files are older than what is on your car. It has been discussed many times before. A sticky thread was even created for this exact issue.

Download latest daten files and then code module to default.
Quote:
Originally Posted by cn555ic View Post
Update to newer Spdaten files like other stated and then code with expertmode and write module back to default
+1

Quote:
Originally Posted by bmvee View Post
Yes, I'm actually looking at a few threads with similar problem. When you guys say use expertmode and recode. Do you mean loading expertmode, press f1, f3, choose cas, press back, process ecu, choose each module, and execute job?
In this case just KOMBI since the only module responsible for your tach is such

Quote:
Originally Posted by bmvee View Post
I just used v46, expertmode and what you told me. It didn't work. I will try again. Maybe I need to use older daten files?
Make sure you properly updated respective folders.

This seems to be condensed down to 2006 production year cars with recently updated KOMBI at the dealer using old files.
__________________

Coding services in Broward/Miami/Gainesville and surrounding areas! Ask me!
Appreciate 0
      08-07-2012, 12:46 PM   #14
E90PAT
SOFLO CODING
Slovenia
57
Rep
3,238
Posts

 
Drives: E90 335i
Join Date: Apr 2009
Location: SoFla

iTrader: (17)

Send a message via AIM to E90PAT
backing up your trc file does nothing for you. Your settings are already determined by your vin and VO string, which means all you have to do is expertmode >> execute job. In this case, its a difference in functions your car isnt familiar with from what you flash it with, so it freaks out and stalls. TRC files only contains converted hex values into simple active, not active, pre designated values per function ei reversible
__________________

Coding services in Broward/Miami/Gainesville and surrounding areas! Ask me!
Appreciate 0
      08-07-2012, 12:55 PM   #15
ctuna
Brigadier General
45
Rep
4,338
Posts

 
Drives: 325xi 06 wagon MT
Join Date: Jan 2010
Location: Santa Cruz, Ca

iTrader: (0)

By the way what is the build month and year of your car.

By the way what is the build month and year of your car.
If you state that then maybe others car tell you which version of the
daten files will work with your car.
Appreciate 0
      08-07-2012, 01:28 PM   #16
Elliott@DetailAddict
Brigadier General
United_States
81
Rep
4,448
Posts

 
Drives: E90
Join Date: May 2011
Location: Santa Clara, CA

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by ctuna View Post
The one that occurs when you don't have up to date daten files.

from this sticky

http://www.e90post.com/forums/showthread.php?t=586614
Quote:
Originally Posted by DESI4life10 View Post
Your daten files are older than what is on your car. It has been discussed many times before. A sticky thread was even created for this exact issue.

Download latest daten files and then code module to default.
Quote:
Originally Posted by cn555ic View Post
Update to newer Spdaten files like other stated and then code with expertmode and write module back to default
Thank you guys!
I had it made a sticky for a reason lol
If you're new on here all you need to do is read or
Appreciate 0
      08-07-2012, 01:58 PM   #17
bmvee
MMM
bmvee's Avatar
United_States
2
Rep
151
Posts

 
Drives: 335i
Join Date: Jul 2012
Location: CA

iTrader: (6)

Garage List
2007 BMW 335i  [0.00]
Quote:
Originally Posted by ctuna View Post
By the way what is the build month and year of your car.
If you state that then maybe others car tell you which version of the
daten files will work with your car.
My car production is 09/2006 for 2007 model year. last 7 digits are PA65062.
Appreciate 0
      08-07-2012, 02:05 PM   #18
bmvee
MMM
bmvee's Avatar
United_States
2
Rep
151
Posts

 
Drives: 335i
Join Date: Jul 2012
Location: CA

iTrader: (6)

Garage List
2007 BMW 335i  [0.00]
I LOVE YOU GUYS! sorry for being a nub. I panicked and didn't know what to do. After reading like 20 threads, I got it down. I'm scared now and don't want to mess with coding anymore

All for a no seatbelt warning. sigh.

Last edited by bmvee; 08-07-2012 at 02:21 PM.
Appreciate 0
      08-07-2012, 04:10 PM   #19
cn555ic
BimmerPost Supporting Vendor
cn555ic's Avatar
United_States
246
Rep
18,287
Posts


 
Drives: Bimmerscoding.com
Join Date: Jun 2007
Location: New York

iTrader: (5)

Send a message via Yahoo to cn555ic
Coding is not for everyone! Anyhow glad u got it working again.
__________________
917-939-4980 CODING E and F Series New York Area

Appreciate 0
Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 02:30 AM.




e90post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST