E90Post
 


Lux Angel Eyes
 
BMW 3-Series (E90 E92) Forum > E90 / E92 / E93 3-series Technical Forums > BMW Coding > am I the only one who can't work this s**t out



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      08-08-2012, 09:27 AM   #1
fooledyas
Private First Class
1
Rep
125
Posts

 
Drives: 2011 z4 and 328i
Join Date: Apr 2012
Location: 1175

iTrader: (0)

am I the only one who can't work this s**t out

I know from all the threads on the various forums that lots of people can code. I also know that lots of people have problems setting up and using the software. but I'm curious if I'm the only moron that can't get it 2 work. I've read all the threads printed reams of instructions and DY-I's watched videos , updated datens, cleared files, loaded newer versions, switched drivers, cursed, prayed and almost threw the laptop and the cable in the trash. Still no black dots in inpa and faulty vin in ncs. They say all you need is common sense and basic computer skills (thought i had both). I just don't get it. anyway enough of a rant, just curious if it's just me.
Appreciate 0
      08-08-2012, 09:46 AM   #2
smooth1
Banned
1
Rep
125
Posts

 
Drives: E90
Join Date: Aug 2012
Location: Phoenix, AZ

iTrader: (0)

If you're not being shown the correct information don't forget your cable can be a factor in the failure. You can test your cable with this program, which does not require INPA to connect and check/clear codes. Watch the tutorial and see if it detects your DME.

www.**************.com/BMWLogger-2

Get INPA running with a fresh install first.... then you can deal with updating files afterwards.

You can use E90>Engine>MSV80 in INPA to check/clear codes on a lot of the newer DMEs. It doesn't verify the version of the DME before connecting. If INPA works then upgrade your files accordingly and try the coding again.
Appreciate 0
      08-08-2012, 09:55 AM   #3
fooledyas
Private First Class
1
Rep
125
Posts

 
Drives: 2011 z4 and 328i
Join Date: Apr 2012
Location: 1175

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by smooth1 View Post
If you're not being shown the correct information don't forget your cable can be a factor in the failure. You can test your cable with this program, which does not require INPA to connect and check/clear codes. Watch the tutorial and see if it detects your DME.

www.**************.com/BMWLogger-2

.
yea tried that one in works fine. I'm even thinking about paying for a registered copy just so I caan do something with this cable. I will try the inpa thing is there a cetain version I should use since I'm doing a fresh reload.

thanks Joe P.
Appreciate 0
      08-08-2012, 10:42 AM   #4
cn555ic
BimmerPost Supporting Vendor
cn555ic's Avatar
United_States
246
Rep
18,287
Posts


 
Drives: Bimmerscoding.com
Join Date: Jun 2007
Location: New York

iTrader: (5)

Send a message via Yahoo to cn555ic
What color is your cable circuit board. If it has a blue circuit board it's the cable that's the issue and not your skills. Check cable circuit board color and get back to us. If its not green or white you got scammed by the company as this cable doesn't work!
__________________
917-939-4980 CODING E and F Series New York Area

Appreciate 0
      08-08-2012, 10:46 AM   #5
fooledyas
Private First Class
1
Rep
125
Posts

 
Drives: 2011 z4 and 328i
Join Date: Apr 2012
Location: 1175

iTrader: (0)

It's green from one stop
Appreciate 0
      08-08-2012, 11:05 AM   #6
cn555ic
BimmerPost Supporting Vendor
cn555ic's Avatar
United_States
246
Rep
18,287
Posts


 
Drives: Bimmerscoding.com
Join Date: Jun 2007
Location: New York

iTrader: (5)

Send a message via Yahoo to cn555ic
Then your laptop is not configured correctly as the cable from Onestop is a good cable source.
__________________
917-939-4980 CODING E and F Series New York Area

Appreciate 0
      08-08-2012, 11:39 AM   #7
fooledyas
Private First Class
1
Rep
125
Posts

 
Drives: 2011 z4 and 328i
Join Date: Apr 2012
Location: 1175

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by cn555ic View Post
Then your laptop is not configured correctly as the cable from Onestop is a good cable source.
I set the port, set the latency both one, changed the path. I think I'll try fresh with another laptop. honestly I'm usually good with this stuff, I'm a mechanic / tech by trade I work on multi million $ equipment, been working with can buses for years. somehow I've got my self all confused and turned around. I don't know if it's the German or if in my paranoia I read too many different threads while waiting for the cable to come back in stock
Appreciate 0
      08-08-2012, 11:54 AM   #8
Dominus
First Lieutenant
Dominus's Avatar
United_States
5
Rep
388
Posts

 
Drives: 2009 Bmw 328i w/ XDrive
Join Date: Oct 2011
Location: Pittsburgh

iTrader: (0)

Garage List
2009 BMW 328i  [5.00]
Personally i couldnt find all the files i needed and didnt make it as far as you did before getting fustrated so for a small price i had a (former?) forum member remote into my pc and set me up with all his files plus walk me through the coding process. it was well worth it and now ive coded multiple things on my own.

make sure your not using a 64 bit OS
Appreciate 0
      08-08-2012, 12:02 PM   #9
fooledyas
Private First Class
1
Rep
125
Posts

 
Drives: 2011 z4 and 328i
Join Date: Apr 2012
Location: 1175

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Dominus View Post
Personally i couldnt find all the files i needed and didnt make it as far as you did before getting fustrated so for a small price i had a (former?) forum member remote into my pc and set me up with all his files plus walk me through the coding process. it was well worth it and now ive coded multiple things on my own.

make sure your not using a 64 bit OS
thanks its def 32bit. I also may give up and pay someone to do it 4 me. Right now my ego won't allow it.
Appreciate 0
      08-08-2012, 12:20 PM   #10
smooth1
Banned
1
Rep
125
Posts

 
Drives: E90
Join Date: Aug 2012
Location: Phoenix, AZ

iTrader: (0)

There's a thread on this forum that has the base install of INPA and even some of the updated files (For later). All you have to do in order to start over is remove the folders containing the BMW tools and then start the installer.
Appreciate 0
      08-08-2012, 01:35 PM   #11
fooledyas
Private First Class
1
Rep
125
Posts

 
Drives: 2011 z4 and 328i
Join Date: Apr 2012
Location: 1175

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by smooth1 View Post
If you're not being shown the correct information don't forget your cable can be a factor in the failure. You can test your cable with this program, which does not require INPA to connect and check/clear codes. Watch the tutorial and see if it detects your DME.
If bmwlogger connects to the dme. is it safe to assume it's not the cable or the driver. It definitely connected but I didn't find any codes the car is just back from the dealer. If he reset them would there still be codes.
Appreciate 0
      08-08-2012, 02:08 PM   #12
smooth1
Banned
1
Rep
125
Posts

 
Drives: E90
Join Date: Aug 2012
Location: Phoenix, AZ

iTrader: (0)

Correct. If your codes were reset then there shouldn't be any unless you have an issue. If it shows you DME in green and listed your DME number next to it then it connected just fine so the cable shouldn't be the issue.

And here's the post to some of the tools, etc.

http://www.e90post.com/forums/showthread.php?t=634863
Appreciate 0
      08-08-2012, 07:29 PM   #13
fooledyas
Private First Class
1
Rep
125
Posts

 
Drives: 2011 z4 and 328i
Join Date: Apr 2012
Location: 1175

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by smooth1 View Post
Correct. If your codes were reset then there shouldn't be any unless you have an issue. If it shows you DME in green and listed your DME number next to it then it connected just fine so the cable shouldn't be the issue.

And here's the post to some of the tools, etc.

http://www.e90post.com/forums/showthread.php?t=634863
thanks I'm gonna start from scratch. I think I got messed up by reading to many different threads while I waited for the cable to be restocked. I load a version of this than one of that then updated something else in the end I could not even tell u what I did. Boredom kills
Appreciate 0
      08-09-2012, 11:40 AM   #14
fooledyas
Private First Class
1
Rep
125
Posts

 
Drives: 2011 z4 and 328i
Join Date: Apr 2012
Location: 1175

iTrader: (0)

GOT IT !!!!!

I got it! black dots came right up, never got the airbag thingy to work but i pushed on anyway. Now I have didgital speado. It's possible I'm not a moron or maybe it's just that this forum's full of freakin Geniuses thanks for all the help
Appreciate 0
      08-09-2012, 01:49 PM   #15
wdlfbio
Captain
13
Rep
758
Posts

 
Drives: Z4 35is, 335xi, Chevy 2500Dmax
Join Date: Dec 2006
Location: Maple Valley, WA

iTrader: (1)

I totally feel your pain and happiness. I had a beyatch of a time for about 3 weeks. The wife was gonna cut me if I didn't succeed or quit quickly! Lucky for me I won too
__________________
'08 Alpine white E92 M3 with DTC--Sold
'12 Alpine white E92 335 Xdrive with slush box
'07 Summit white Chevy 2500 HD Duramax/Allison
'12 Alpine white Z4 35is via EuroDelivery June 4th
Appreciate 0
      08-09-2012, 06:12 PM   #16
fooledyas
Private First Class
1
Rep
125
Posts

 
Drives: 2011 z4 and 328i
Join Date: Apr 2012
Location: 1175

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by wdlfbio View Post
I totally feel your pain and happiness. I had a beyatch of a time for about 3 weeks. The wife was gonna cut me if I didn't succeed or quit quickly! Lucky for me I won too
cool congrats... I see you have a Z4 have you done any coding on it yet. I'm afraid to touch mine although it would make a pretty brick
Appreciate 0
      08-09-2012, 06:21 PM   #17
wdlfbio
Captain
13
Rep
758
Posts

 
Drives: Z4 35is, 335xi, Chevy 2500Dmax
Join Date: Dec 2006
Location: Maple Valley, WA

iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by fooledyas View Post
cool congrats... I see you have a Z4 have you done any coding on it yet. I'm afraid to touch mine although it would make a pretty brick
Yup. Last night actually. No different than the 2012 335i and 2008 M3.

http://e89.zpost.com/forums/showthread.php?t=729029
__________________
'08 Alpine white E92 M3 with DTC--Sold
'12 Alpine white E92 335 Xdrive with slush box
'07 Summit white Chevy 2500 HD Duramax/Allison
'12 Alpine white Z4 35is via EuroDelivery June 4th
Appreciate 0
Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 11:54 PM.




e90post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST