E90Post
 


ECS BMW
 
BMW 3-Series (E90 E92) Forum > BMW E90/E92/E93 3-series General Forums > Regional Forums > UK > UK Technical Forum > Advice on 6FL & IPOD Hard Drive Noise



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      09-11-2009, 05:45 AM   #1
icecoldcube
New Member
 
Drives: BMW 320D Msport (Sep2009)
Join Date: Jan 2006
Location: Stafford, Staffordshire

Posts: 8
iTrader: (0)

Advice on 6FL & IPOD Hard Drive Noise

Hi,

Just got my 320D M Sport Business Edition and was hoping some of you may be able to assist with some small issues and give me some advice thanks.

I ordered the car with I Drive Pro, Logic 7 and 6FL, after using the IPOD for a little over 2 days I'm noticing the IPOD hard drive noise through the speakers. This happens when I change tracks from one artist to another. I've been searching the forums here and others and some suggestions include:

EQ settings off on IPOD
Check IPOD dock connector
Use of USB stick instead (tried this with 64GB stick but takes too long to index... over 40 mins each time I start the car!)

Anybody had similar experiences? The IPOD is a 2 year old Classic 160GB, I have the EQ set on Logic 7 and all other settings default.

Many thanks for any advice.

Would prefer to use the IPOD given the faster start times and searching (USB sounds better I know but with over 60GB music is not pratical for me).


Dave
icecoldcube is offline  
0
Reply With Quote
      09-11-2009, 06:37 AM   #2
greatbm
Captain
 
greatbm's Avatar
 
Drives: F33 428i M-Sport convertible
Join Date: Feb 2007
Location: North East UK

Posts: 811
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by icecoldcube View Post
Hi,

Just got my 320D M Sport Business Edition and was hoping some of you may be able to assist with some small issues and give me some advice thanks.

I ordered the car with I Drive Pro, Logic 7 and 6FL, after using the IPOD for a little over 2 days I'm noticing the IPOD hard drive noise through the speakers. This happens when I change tracks from one artist to another. I've been searching the forums here and others and some suggestions include:

EQ settings off on IPOD
Check IPOD dock connector
Use of USB stick instead (tried this with 64GB stick but takes too long to index... over 40 mins each time I start the car!)

Anybody had similar experiences? The IPOD is a 2 year old Classic 160GB, I have the EQ set on Logic 7 and all other settings default.

Many thanks for any advice.

Would prefer to use the IPOD given the faster start times and searching (USB sounds better I know but with over 60GB music is not pratical for me).


Dave
Just one question are you using the BMW Y cable or the Apple cable ?. No noise from my 120gig classic using Y cable.
greatbm is offline   United Kingdom
0
Reply With Quote
      09-11-2009, 06:46 AM   #3
Alpina_B3_Lux
Colonel
 
Alpina_B3_Lux's Avatar
 
Drives: Audi R8 V10, BMW 330d E91 LCI
Join Date: Feb 2008
Location: Germany

Posts: 2,438
iTrader: (0)

Garage List
2009 335i  [4.39]
Quote:
Originally Posted by icecoldcube View Post
Hi,

Just got my 320D M Sport Business Edition and was hoping some of you may be able to assist with some small issues and give me some advice thanks.

I ordered the car with I Drive Pro, Logic 7 and 6FL, after using the IPOD for a little over 2 days I'm noticing the IPOD hard drive noise through the speakers. This happens when I change tracks from one artist to another. I've been searching the forums here and others and some suggestions include:

EQ settings off on IPOD
Check IPOD dock connector
Use of USB stick instead (tried this with 64GB stick but takes too long to index... over 40 mins each time I start the car!)

Anybody had similar experiences? The IPOD is a 2 year old Classic 160GB, I have the EQ set on Logic 7 and all other settings default.

Many thanks for any advice.

Would prefer to use the IPOD given the faster start times and searching (USB sounds better I know but with over 60GB music is not pratical for me).


Dave
Same for me and a number of other people I know. It's not really the hard drive, in fact, but some noise that the iPod makes itself while searching on the HD for titles. However, it's slightly annoying but so far I haven't found anyone who's found a way to avoid it.

BTW, I'm using the BMW iPod connector cable, so that shouldn't be the issue.

Alpina_B3_Lux
__________________
Audi R8 V10; sold: BMW 335i
Alpina_B3_Lux is offline   Germany
0
Reply With Quote
      09-11-2009, 07:17 AM   #4
icecoldcube
New Member
 
Drives: BMW 320D Msport (Sep2009)
Join Date: Jan 2006
Location: Stafford, Staffordshire

Posts: 8
iTrader: (0)

Hi,

I'm using the BMW Y Cable, its not the worst thing in the world but just a little annoying. My attempts to use a USB stick have been a little problematic so IPOD remains the best choice for storage and search.

Another option (allow costly) would be to replace the IPOD with a new IPOD Touch 64GB since this uses flash storage, but I would hardly use the other features.

I used the IPOD in my old E90 using a Logic3 lineout cable (just 3.5mm connection) and never had noise problems. Could the interference be related to the BMW Y Cable.

An interesting one, but possibly no way to fix at present.

Dave
icecoldcube is offline  
0
Reply With Quote
      09-11-2009, 10:21 AM   #5
doughboy
Major General
 
doughboy's Avatar
 
Drives: E91 335i Sold.
Join Date: Jan 2009
Location: UK

Posts: 6,375
iTrader: (2)

ice,

Its not the hard drive but just cross talk between the ipod circuits internally. Most PCs do this if you listen carefully at the speakers with no sound playing you can hear the computer 'thinking' as the display changes or it accesses memory etc.

People forget the ipod is pretty poor sound quality and is only really designed for mobile use with headphones.

I use a 64GB kingston USB stick and it indexes in about 5 minutes from start up (59GB used), but I just play from the album folders immediately as personally i find indexing a bit useless on any device.

The sound is MUCH better from a USB stick as the car decodes the MP3 instead of the ipod or other device.
__________________
335i gone E63 AMG here at last!
doughboy is offline   United Kingdom
0
Reply With Quote
      09-12-2009, 09:00 AM   #6
icecoldcube
New Member
 
Drives: BMW 320D Msport (Sep2009)
Join Date: Jan 2006
Location: Stafford, Staffordshire

Posts: 8
iTrader: (0)

All,

Thanks for the replies I will have another go with the use of USB stick and see how I get on.

May borrow an IPOD touch also and give it a try.

Thanks,

Dave
icecoldcube is offline  
0
Reply With Quote
      09-12-2009, 09:16 AM   #7
M3-FAST
Defected to the dark side.....
 
M3-FAST's Avatar
 
Drives: BMW M5 LCi
Join Date: May 2007
Location: Stafford, UK

Posts: 5,791
iTrader: (11)

Garage List
I am using a 120GB Ipod classic (upgraded from a non HD based nano) and I have never experience any noise at all with my Logic 7 setup.

I certainly can't hear any interference or crosstalk at all with my ipod - could be a faulty ipod?
M3-FAST is offline   England
0
Reply With Quote
      09-12-2009, 07:14 PM   #8
icecoldcube
New Member
 
Drives: BMW 320D Msport (Sep2009)
Join Date: Jan 2006
Location: Stafford, Staffordshire

Posts: 8
iTrader: (0)

Hi,

Interesting I will get hold of some other IPODs and give them a test, maybe the problem relates to 160GB models ...

Will report back.

Dave
icecoldcube is offline  
0
Reply With Quote
      09-15-2012, 07:06 AM   #9
rob77
Private
 
Drives: 320d SE
Join Date: May 2012
Location: Leeds

Posts: 77
iTrader: (0)

Sorry to bring up such an old thread but I have just purchased an ipod classic 60gb and am experiencing the noise you mention when skipping tracks.

Did you ever get to the bottom of this or is it a case of all ipod's with hard drives do this and it's just something I have to live with?

Cheers
rob77 is offline   United Kingdom
0
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 12:23 AM.




e90post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST