E90Post
 


E92-lighting
 
BMW 3-Series (E90 E92) Forum > E90 / E92 / E93 3-series Technical Forums > Suspension | Brakes | Chassis > Possible steering rack issue



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      12-14-2011, 10:44 PM   #1
Gen_E92
Brigadier General
No_Country
51
Rep
3,390
Posts

 
Drives: slow
Join Date: Oct 2006
Location: Vancouver

iTrader: (17)

Garage List
2007 335i  [3.90]
Possible steering rack issue

I've been getting this noise for about a month now and it's been getting worse, although the video makes it sound abit worse than in person. It's loudest while parking, and non-existent if I go above 20mph, which makes sense because the faster I go the less load on the steering system.

My mechanic and the dealer both suggests it's the steering rack although no detailed diagnosis was done yet. Dealer wants 3k for replacing the rack so I'm trying to see if I can find one from a junk yard. Anyone else ever experienced or heard of this issue?

Appreciate 0
      12-14-2011, 11:03 PM   #2
Volasko
Major
Volasko's Avatar
Canada
22
Rep
1,126
Posts

 
Drives: 2006 E90 330i BSM 6MT ZSP
Join Date: Dec 2010
Location: Toronto

iTrader: (2)

Garage List
Good god that sounds horrible... I don't really know what that could be? Other than the sound do you notice it when you are driving?

ie) The car doesn't steer as precise as it should?
Appreciate 0
      12-16-2011, 02:07 PM   #3
Gen_E92
Brigadier General
No_Country
51
Rep
3,390
Posts

 
Drives: slow
Join Date: Oct 2006
Location: Vancouver

iTrader: (17)

Garage List
2007 335i  [3.90]
Quote:
Originally Posted by Volasko View Post
Good god that sounds horrible... I don't really know what that could be? Other than the sound do you notice it when you are driving?

ie) The car doesn't steer as precise as it should?
The car feels fine, but the scary thing is I might lose steering someday if I don't get it fixed
Appreciate 0
      12-17-2011, 07:43 PM   #4
fdriller9
Banned
United_States
103
Rep
7,090
Posts

 
Drives: '06 AW 330xi
Join Date: Mar 2009
Location: North Jersey/Philly/NYC

iTrader: (4)

Garage List
2006 330xi  [3.22]
Have you check the fluid level in the power steering res?

Also, most dealerships do not install customer sourced parts. You might be able to work it out with an indy though.
Appreciate 0
      12-18-2011, 08:42 PM   #5
Gen_E92
Brigadier General
No_Country
51
Rep
3,390
Posts

 
Drives: slow
Join Date: Oct 2006
Location: Vancouver

iTrader: (17)

Garage List
2007 335i  [3.90]
Quote:
Originally Posted by ********* View Post
Have you check the fluid level in the power steering res?

Also, most dealerships do not install customer sourced parts. You might be able to work it out with an indy though.
Fluid level looks fine according to my mechanic. I did some search online and a remanufactured steering rack is about 900 which isn't too bad...

BTW does anyone know if M3 steering rack fit? I think they have quicker steering ratio which will be an awesome upgrade!
Appreciate 0
      12-19-2011, 06:12 PM   #6
ontopofm
Lieutenant Colonel
28
Rep
1,548
Posts

 
Drives: stock
Join Date: Jun 2007
Location: CA

iTrader: (4)

engine mounts, i had the same noise for quite a while, turned out the engine mounts were bad
Appreciate 0
      12-20-2011, 02:19 AM   #7
Gen_E92
Brigadier General
No_Country
51
Rep
3,390
Posts

 
Drives: slow
Join Date: Oct 2006
Location: Vancouver

iTrader: (17)

Garage List
2007 335i  [3.90]
Quote:
Originally Posted by ontopofm View Post
engine mounts, i had the same noise for quite a while, turned out the engine mounts were bad
wow that was good news since engine mounts should be alot cheaper to replace? Can you explain how bad engine mounts cause steering to make that sound?
Appreciate 0
      12-22-2011, 03:04 PM   #8
ontopofm
Lieutenant Colonel
28
Rep
1,548
Posts

 
Drives: stock
Join Date: Jun 2007
Location: CA

iTrader: (4)

i had the noise problem for over a year, had always thought it caused by the aftermarket suspension, tried to fix it myself, brought the car to a few shops, nobody knew what causes the noise until a month ago, i had the car on the lift, MUST BE LOADED, turned the wheels and turned out to be the engine mounts. I guess when the wheels are turned, the engine moves.
Appreciate 0
      12-28-2011, 04:20 AM   #9
t02t
First Lieutenant
t02t's Avatar
Taiwan
8
Rep
389
Posts

 
Drives: 135i
Join Date: Jan 2011
Location: Richmond/LA

iTrader: (4)

cars just fucked
__________________
Appreciate 0
      09-12-2012, 11:50 PM   #10
nmswenson
Registered
0
Rep
4
Posts

 
Drives: 335i
Join Date: Sep 2011
Location: Utah

iTrader: (0)

Which is it?

I have the same noise going on... Is it the steering rack, or motor mounts? I had it diagnosed and they are telling me steering rack.
Appreciate 0
      09-13-2012, 03:02 AM   #11
Gen_E92
Brigadier General
No_Country
51
Rep
3,390
Posts

 
Drives: slow
Join Date: Oct 2006
Location: Vancouver

iTrader: (17)

Garage List
2007 335i  [3.90]
Quote:
Originally Posted by nmswenson View Post
I have the same noise going on... Is it the steering rack, or motor mounts? I had it diagnosed and they are telling me steering rack.
Steering rack
Appreciate 0
      09-14-2012, 07:47 PM   #12
CALWATERBOY
Captain
CALWATERBOY's Avatar
15
Rep
865
Posts

 
Drives: 2009 E93 N54
Join Date: Jan 2011
Location: San Francisco

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by ontopofm View Post
engine mounts, i had the same noise for quite a while, turned out the engine mounts were bad
Most likely. It is a rare steering rack that goes bad.

Hey if it is the rack, please post detail of the failure! What exactly happened? If repaired, how? If replaced, where did the old rack go?
Appreciate 0
      09-15-2012, 06:03 PM   #13
Gen_E92
Brigadier General
No_Country
51
Rep
3,390
Posts

 
Drives: slow
Join Date: Oct 2006
Location: Vancouver

iTrader: (17)

Garage List
2007 335i  [3.90]
Quote:
Originally Posted by CALWATERBOY View Post
Most likely. It is a rare steering rack that goes bad.

Hey if it is the rack, please post detail of the failure! What exactly happened? If repaired, how? If replaced, where did the old rack go?
I specifically asked my mechanic to check the engine mounts and they were fine. No idea how the rack went bad either

I ordered a refurbished rack for about $350 + core charge, repairing the old one will likely cost even more lol. The shop kept my old rack since it'll cost too much to ship the old rack back for a mere $90 refund.
Appreciate 0
      09-16-2012, 01:22 AM   #14
KyLu II
FREE DREAMK
KyLu II's Avatar
Dominican Republic
100
Rep
9,315
Posts

 
Drives: the shiiit!
Join Date: Aug 2009
Location: Vineland, NJ

iTrader: (6)

Garage List
2011 Lexus LFA  [1.88]
i have same exact issue. where did you get the refurb steering? how much was labor? thanks
__________________
Appreciate 0
      09-17-2012, 01:26 AM   #15
Gen_E92
Brigadier General
No_Country
51
Rep
3,390
Posts

 
Drives: slow
Join Date: Oct 2006
Location: Vancouver

iTrader: (17)

Garage List
2007 335i  [3.90]
Quote:
Originally Posted by KyLu II View Post
i have same exact issue. where did you get the refurb steering? how much was labor? thanks
Forgot the name of the website, but all the major auto parts website basically have the same price. $180 for R&R.
Appreciate 0
      09-19-2012, 11:29 AM   #16
secretsquirrel
Colonel
secretsquirrel's Avatar
26
Rep
2,102
Posts

 
Drives: 335i nFifty4LiFe
Join Date: Dec 2010
Location: land of the squirrel

iTrader: (2)

Subscribed. I'm having a similar issue, however, it seems like my steering is "slipping" just a bit. On some drives my steering wheel will be slightly off center to the left, on others its slightly to the right. It does make a similar noise to what yours is making. OP, please keep us posted with the results of your steering rack replacement.
Appreciate 0
      09-21-2012, 02:47 AM   #17
KyLu II
FREE DREAMK
KyLu II's Avatar
Dominican Republic
100
Rep
9,315
Posts

 
Drives: the shiiit!
Join Date: Aug 2009
Location: Vineland, NJ

iTrader: (6)

Garage List
2011 Lexus LFA  [1.88]
tonight i replaced the hydraulic oil and the noise still there... guess ill b ordering a steering rack soon
__________________
Appreciate 0
      09-21-2012, 03:23 AM   #18
Gen_E92
Brigadier General
No_Country
51
Rep
3,390
Posts

 
Drives: slow
Join Date: Oct 2006
Location: Vancouver

iTrader: (17)

Garage List
2007 335i  [3.90]
Quote:
Originally Posted by secretsquirrel View Post
Subscribed. I'm having a similar issue, however, it seems like my steering is "slipping" just a bit. On some drives my steering wheel will be slightly off center to the left, on others its slightly to the right. It does make a similar noise to what yours is making. OP, please keep us posted with the results of your steering rack replacement.
see my post above, it was replaced a while ago!
Appreciate 0
      09-21-2012, 08:31 AM   #19
secretsquirrel
Colonel
secretsquirrel's Avatar
26
Rep
2,102
Posts

 
Drives: 335i nFifty4LiFe
Join Date: Dec 2010
Location: land of the squirrel

iTrader: (2)

Quote:
Originally Posted by Gen_E92 View Post
see my post above, it was replaced a while ago!
Thanks for the response. I saw where you said you ordered the parts. I'm guessing that the steering rack was the culprit and everything is working well again.
Appreciate 0
      09-27-2012, 08:58 PM   #20
nmswenson
Registered
0
Rep
4
Posts

 
Drives: 335i
Join Date: Sep 2011
Location: Utah

iTrader: (0)

Loose Bolts

I fugred out what the problem was with mine. I unbolted the track bar and sway bar links and tested the steering that way to see if I could isolate the rack as the problem. I didn't make any difference in the sound. I then went to remove the steering rack and found the two mounting bolts loose! About 30K miles ago I installed aftermarket downpipes and had to unbolt the steering rack to install them. They must of just worked themselves loose. I put some blue locktite on them and retightened. Everything is great now. Steering is much smoother, no noise, and the ride is much quieter. Sure glad it was an easy fix!
Appreciate 0
      10-01-2012, 02:48 AM   #21
Zen
Captain
Australia
6
Rep
618
Posts

 
Drives: E92 335i
Join Date: Nov 2008
Location: Sydney Aus

iTrader: (0)

I notice the noise a couple of days ago. It only starts clicking when I reverse, but whenever I'm in a standstill it seems fine. I hope it isn't the steering rack.
__________________
08' E92 335I
Black Sapphire Metallic | M-Sport | GT-CS 19" Matte Anthracite | BMW Perf. Exhaust | JB4 | AR Design Catless DP | R1 Concepts Cross-drilled & Slotted Rotors | aFe DCI | ER Chargepipe with Forge DV | ER FMIC
Appreciate 0
      10-20-2012, 10:30 AM   #22
aflatau
First Lieutenant
United_States
8
Rep
307
Posts

 
Drives: 335i
Join Date: Mar 2012
Location: Buffalo, NY

iTrader: (1)

Send a message via AIM to aflatau
same issue here.
__________________

6466 Single Turbo | 750+ WHP
Appreciate 0
Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 08:08 PM.




e90post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST