E90Post
 


ECS BMW
 
BMW 3-Series (E90 E92) Forum > BMW E90/E92/E93 3-series General Forums > General E90 Sedan / E91 Wagon / E92 Coupe / E93 Cabrio > Steering shudders at low speed when turning



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      09-25-2012, 09:07 AM   #1
335BBS
Brigadier General
 
Drives: 2009 335 coupe.
Join Date: Jan 2010
Location: Toronto, Ontario

Posts: 3,607
iTrader: (0)

Steering shudders at low speed when turning

Anybody else had this problem. I had to take tech out for drive...they couldnt find it after 3 trys. replaced pressure hose...didnt work. He thinks it may be pump.
335BBS is offline   Canada
0
Reply With Quote
      09-25-2012, 11:29 AM   #2
PeteB
Private First Class
 
PeteB's Avatar
 
Drives: 2007 335i E90
Join Date: Apr 2010
Location: Denver, CO

Posts: 109
iTrader: (3)

Hey man I'm about to take my car in for this. At my local german auto shop, they say this is typically the accessory belt tensioner going bad. Under pressure if loose the steering will shudder - like when manuvering out of a parking spot. This belt tensioner may be called something else, though it is the one for the steering for sure.
I'll update if I get it corrected. PB
__________________
BMW Performance Suspension, Lowering Perches, Cobb AP, Beyern Mesh 18" 265/235, Golf Tee, Tint 20%, M-Tech Front/Rear [b][i]
PeteB is offline   United_States
0
Reply With Quote
      09-25-2012, 12:32 PM   #3
335BBS
Brigadier General
 
Drives: 2009 335 coupe.
Join Date: Jan 2010
Location: Toronto, Ontario

Posts: 3,607
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by PeteB View Post
Hey man I'm about to take my car in for this. At my local german auto shop, they say this is typically the accessory belt tensioner going bad. Under pressure if loose the steering will shudder - like when manuvering out of a parking spot. This belt tensioner may be called something else, though it is the one for the steering for sure.
I'll update if I get it corrected. PB
Thats EXACTLY when it happens. i have taken my car in 3 times for this now. They just called to say it may be a couple of more days as they are waiting for a specialist! Let me know what you find out. Thanks.
335BBS is offline   Canada
0
Reply With Quote
      09-25-2012, 06:42 PM   #4
TheTal0n
Lieutenant
 
TheTal0n's Avatar
 
Drives: 2006 330i
Join Date: Sep 2011
Location: Utah

Posts: 518
iTrader: (0)

Mine does it a little too, I replaced PS fluid, I guess ill try the Accessory betl and pulley, gotta get ready for the winter anyways!
TheTal0n is offline  
0
Reply With Quote
      09-26-2012, 12:55 AM   #5
cstmx_ryder
Colonel
 
cstmx_ryder's Avatar
 
Drives: A metal box with a roundel
Join Date: Jul 2007
Location: Portland, OR

Posts: 2,720
iTrader: (2)

Send a message via AIM to cstmx_ryder Send a message via MSN to cstmx_ryder
So how do you guys know you have the EXACT same problem?

Because IMO, sound description is subjective. Like a grunting/grinding sound can be the same as a gunk gunk sound, with the difference being word choices.

I'm also experiencing some issues/sounds coming from what seem to be my power steering unit.......It also happens when manuvering at very slow speeds, especially when turning from a slow roll/stop. But it sounds like a 'gunk gunk' sound more so than a shudder sound, to me.

So I've researched a lot regarding this issue, and I've read that it can be anything from simply changing out the PS fluid, to a failed power steering pump, but never heard it to be the belt tensioner, or whatever that's called.....Just do a search and you'll know/see what I mean.
__________________

'08 AW E90 335i
PROcede V5 | BMS DCI | RR DPs | ETS FMIC | FORGE DVs | Stett CP | Vanguard | PSS10
cstmx_ryder is offline   United_States
0
Reply With Quote
      09-26-2012, 09:41 AM   #6
335BBS
Brigadier General
 
Drives: 2009 335 coupe.
Join Date: Jan 2010
Location: Toronto, Ontario

Posts: 3,607
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by cstmx_ryder View Post
So how do you guys know you have the EXACT same problem?

Because IMO, sound description is subjective. Like a grunting/grinding sound can be the same as a gunk gunk sound, with the difference being word choices.

I'm also experiencing some issues/sounds coming from what seem to be my power steering unit.......It also happens when manuvering at very slow speeds, especially when turning from a slow roll/stop. But it sounds like a 'gunk gunk' sound more so than a shudder sound, to me.

So I've researched a lot regarding this issue, and I've read that it can be anything from simply changing out the PS fluid, to a failed power steering pump, but never heard it to be the belt tensioner, or whatever that's called.....Just do a search and you'll know/see what I mean.
We don't know its the exact same problem but low speed manouvering out of a parking spot is when it happens to us. Still havent heard back from dealer.
335BBS is offline   Canada
0
Reply With Quote
      09-26-2012, 12:14 PM   #7
point665
Private
 
Drives: 2008 335i Sedan
Join Date: Feb 2012
Location: S. FL

Posts: 80
iTrader: (0)

I have what sounds like the same problem... and I mentioned it to the dealer several times. At random times its worse than others and almost seems like the engine is going to stall. I was worried about it, even thought it might be related to carbon build up causing a weaker idle and requiring more compensation, until I drove a brand new e90 328i and experienced pretty much the same thing in it.
point665 is offline  
0
Reply With Quote
      09-26-2012, 01:14 PM   #8
kagraham
New Member
 
Drives: E90 335i
Join Date: Aug 2012
Location: OK

Posts: 21
iTrader: (0)

I'll also have experienced this in my 2008 335 e90. Mostly after I back out of driveway/parking spot then I shift into 1st (from Reverse) and if I turn the wheel to straighten out before giving it some gas and dropping the clutch i get the shutter. It seems like I can feel the sensation in the stearing wheel more than I can hear anything.

I've been contemplating a dealer visit for this, but wasn't sure if it's just normal. I also thought it could be related to reduced power at idle and an increased load from the power stearing pump since it usually deminishes as soon as I give it some gas for engaging the clutch.

- Karl
kagraham is offline  
0
Reply With Quote
      09-26-2012, 02:32 PM   #9
335BBS
Brigadier General
 
Drives: 2009 335 coupe.
Join Date: Jan 2010
Location: Toronto, Ontario

Posts: 3,607
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by kagraham View Post
I'll also have experienced this in my 2008 335 e90. Mostly after I back out of driveway/parking spot then I shift into 1st (from Reverse) and if I turn the wheel to straighten out before giving it some gas and dropping the clutch i get the shutter. It seems like I can feel the sensation in the stearing wheel more than I can hear anything.

I've been contemplating a dealer visit for this, but wasn't sure if it's just normal. I also thought it could be related to reduced power at idle and an increased load from the power stearing pump since it usually deminishes as soon as I give it some gas for engaging the clutch.

- Karl
Exactly the same as mine. Just got a call. It turns out there was a service bulletin issued a while ago. They are replacing another hose.
335BBS is offline   Canada
0
Reply With Quote
      09-27-2012, 08:20 AM   #10
335BBS
Brigadier General
 
Drives: 2009 335 coupe.
Join Date: Jan 2010
Location: Toronto, Ontario

Posts: 3,607
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by 335BBS View Post
Exactly the same as mine. Just got a call. It turns out there was a service bulletin issued a while ago. They are replacing another hose.
Had to take it back for a fourth time this am. That hose didnt fix it. I don't mind hanging around the dealership but i am getting tired of this really.
335BBS is offline   Canada
0
Reply With Quote
      09-27-2012, 08:33 AM   #11
point665
Private
 
Drives: 2008 335i Sedan
Join Date: Feb 2012
Location: S. FL

Posts: 80
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by 335BBS View Post
Exactly the same as mine. Just got a call. It turns out there was a service bulletin issued a while ago. They are replacing another hose.
Did they give you the Service Bulletin number? I'd like to look into this.

Thanks!
point665 is offline  
0
Reply With Quote
      09-27-2012, 08:35 AM   #12
335BBS
Brigadier General
 
Drives: 2009 335 coupe.
Join Date: Jan 2010
Location: Toronto, Ontario

Posts: 3,607
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by point665 View Post
Did they give you the Service Bulletin number? I'd like to look into this.

Thanks!
I left the work order in the car. I'll post the number later.
335BBS is offline   Canada
0
Reply With Quote
      09-27-2012, 02:35 PM   #13
Route 16
I got lei'd
 
Route 16's Avatar
 
Drives: '07 E90 328i
Join Date: Sep 2011
Location: BayArea

Posts: 4,144
iTrader: (24)

I'd like to know the bulletin also. The shudder happens when I reverse and steer to get aligned. I always thought it was because of my car being lowered. If the dealer finds out what are the common issues please list.

1. PS fluid
2. Belts
3. Build up
4. Rods
5. etc.
Route 16 is offline   Philippines
0
Reply With Quote
      09-28-2012, 08:03 AM   #14
335BBS
Brigadier General
 
Drives: 2009 335 coupe.
Join Date: Jan 2010
Location: Toronto, Ontario

Posts: 3,607
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Route 16 View Post
I'd like to know the bulletin also. The shudder happens when I reverse and steer to get aligned. I always thought it was because of my car being lowered. If the dealer finds out what are the common issues please list.

1. PS fluid
2. Belts
3. Build up
4. Rods
5. etc.
Same symptoms as me. They replaced the power steering pump. I get the car back today. I'll let you know.
335BBS is offline   Canada
0
Reply With Quote
      09-28-2012, 01:17 PM   #15
335BBS
Brigadier General
 
Drives: 2009 335 coupe.
Join Date: Jan 2010
Location: Toronto, Ontario

Posts: 3,607
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by 335BBS View Post
Same symptoms as me. They replaced the power steering pump. I get the car back today. I'll let you know.
They just replaced the pump and they are not satisfied......replacing the rack now. Might see it Monday...doubt it.
335BBS is offline   Canada
0
Reply With Quote
      09-28-2012, 01:25 PM   #16
cstmx_ryder
Colonel
 
cstmx_ryder's Avatar
 
Drives: A metal box with a roundel
Join Date: Jul 2007
Location: Portland, OR

Posts: 2,720
iTrader: (2)

Send a message via AIM to cstmx_ryder Send a message via MSN to cstmx_ryder
Quote:
Originally Posted by 335BBS View Post
They just replaced the pump and they are not satisfied......replacing the rack now. Might see it Monday...doubt it.
So prior to replacing parts, did the dealership try flushing the PS fluid?

So the pump wasn't the culprit then?

Keep us posted!!
__________________

'08 AW E90 335i
PROcede V5 | BMS DCI | RR DPs | ETS FMIC | FORGE DVs | Stett CP | Vanguard | PSS10
cstmx_ryder is offline   United_States
0
Reply With Quote
      09-28-2012, 01:46 PM   #17
335BBS
Brigadier General
 
Drives: 2009 335 coupe.
Join Date: Jan 2010
Location: Toronto, Ontario

Posts: 3,607
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by cstmx_ryder View Post
So prior to replacing parts, did the dealership try flushing the PS fluid?

So the pump wasn't the culprit then?

Keep us posted!!
I'm sure they tried everything. Waiting for BMW authorization to do the rack now. They've had it all week...and now the weekend. This car has spent more time at the dealership for this problem alone than my last 3 Audis combined.
335BBS is offline   Canada
0
Reply With Quote
      09-28-2012, 02:22 PM   #18
Route 16
I got lei'd
 
Route 16's Avatar
 
Drives: '07 E90 328i
Join Date: Sep 2011
Location: BayArea

Posts: 4,144
iTrader: (24)

Quote:
Originally Posted by 335BBS View Post
I'm sure they tried everything. Waiting for BMW authorization to do the rack now. They've had it all week...and now the weekend. This car has spent more time at the dealership for this problem alone than my last 3 Audis combined.
This might be a reoccurring problem for us '06's and onwards from now on. BMW better stock up on these parts now.
Route 16 is offline   Philippines
0
Reply With Quote
      09-28-2012, 02:40 PM   #19
335BBS
Brigadier General
 
Drives: 2009 335 coupe.
Join Date: Jan 2010
Location: Toronto, Ontario

Posts: 3,607
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Route 16 View Post
This might be a reoccurring problem for us '06's and onwards from now on. BMW better stock up on these parts now.
Mines 09 with 50,000 miles on it.
335BBS is offline   Canada
0
Reply With Quote
      09-28-2012, 03:09 PM   #20
N8N
Major
 
N8N's Avatar
 
Drives: 2009 E92 335i 6MT
Join Date: Sep 2012
Location: Sterling, VA

Posts: 1,431
iTrader: (1)

Send a message via AIM to N8N Send a message via MSN to N8N Send a message via Yahoo to N8N
Quote:
Originally Posted by cstmx_ryder View Post
So prior to replacing parts, did the dealership try flushing the PS fluid?

So the pump wasn't the culprit then?

Keep us posted!!
Flushing the PS fluid was my first thought as well.

Not exactly pertinent to a BMW, but a buddy of mine bought a '64 Studebaker GT Hawk that'd been sitting a while. It ran and drove but the power steering was damn near nonexistent, and when it did work, it felt "notchy" like the OP describes (but probably more so.) We unhooked the return line from the P/S pump reservoir and stuck it in a bucket and ran the engine while pouring ATF in the reservoir and sawing the wheel back and forth. Did that until the fluid was nice and pink and then some for insurance, reconnected hoses, topped up and worked the wheel back and forth a couple more times with the engine running to get the air out. Worked fantastically after that!
N8N is offline   United_States
0
Reply With Quote
      09-28-2012, 03:17 PM   #21
335BBS
Brigadier General
 
Drives: 2009 335 coupe.
Join Date: Jan 2010
Location: Toronto, Ontario

Posts: 3,607
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by N8N View Post
Flushing the PS fluid was my first thought as well.

Not exactly pertinent to a BMW, but a buddy of mine bought a '64 Studebaker GT Hawk that'd been sitting a while. It ran and drove but the power steering was damn near nonexistent, and when it did work, it felt "notchy" like the OP describes (but probably more so.) We unhooked the return line from the P/S pump reservoir and stuck it in a bucket and ran the engine while pouring ATF in the reservoir and sawing the wheel back and forth. Did that until the fluid was nice and pink and then some for insurance, reconnected hoses, topped up and worked the wheel back and forth a couple more times with the engine running to get the air out. Worked fantastically after that!
Mine only acts up occasionally while parking. Yes they checked it.
335BBS is offline   Canada
0
Reply With Quote
      09-28-2012, 03:40 PM   #22
cstmx_ryder
Colonel
 
cstmx_ryder's Avatar
 
Drives: A metal box with a roundel
Join Date: Jul 2007
Location: Portland, OR

Posts: 2,720
iTrader: (2)

Send a message via AIM to cstmx_ryder Send a message via MSN to cstmx_ryder
They 'checked' it meaning they looked to see if the PS fluid was topped off? Or that they actually did a flush?

Also, don't assume that the dealership did the flush, look on the service receipt or ask the SA. You really can't trust the dealership too much. Just because they're a dealership, doesn't mean they ALL know about the inner workings of BMWs. Heck, I'm willing to bet that some enthusiasts on the forums are more knowledgeable than some certified BMW techs, to be honest.
__________________

'08 AW E90 335i
PROcede V5 | BMS DCI | RR DPs | ETS FMIC | FORGE DVs | Stett CP | Vanguard | PSS10
cstmx_ryder is offline   United_States
0
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 11:40 AM.




e90post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST