E90Post
 


GTB Performance
 
BMW 3-Series (E90 E92) Forum > BMW E90/E92/E93 3-series General Forums > General E90 Sedan / E91 Wagon / E92 Coupe / E93 Cabrio > Outside temperature reading stuck on -40*F???



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      10-01-2012, 06:23 PM   #1
Zero
Private
 
Drives: 335i
Join Date: Dec 2011
Location: CA

Posts: 52
iTrader: (0)

Exclamation Outside temperature reading stuck on -40*F???

Yesterday on the dash of my 335i the snowflake in the triangle light came up (signifying its cold as balls outside) came up and my outside temperature gauge is stuck saying it's -40*F outside. Also my check engine light came on too, any ideas what it is? Outside temperature sensor go out? I don't have iDrive btw.

Thanks for the help!
__________________
- Muffler Delete - BMS DC Intake - 5%/Side 50%/Shield - Depo Blacklines - Shadowline - M3 Bumper - Full LED/HID swap - Forgestar F14s - Hankook V12s
Zero is offline  
0
Reply With Quote
      10-01-2012, 06:26 PM   #2
BMW_Belgier
Lieutenant Colonel
 
BMW_Belgier's Avatar
 
Drives: E92 335xi n55
Join Date: May 2012
Location: Switzerland

Posts: 1,522
iTrader: (0)

Battery?
__________________
BEFORE: 130i N52 (2006-2011)
NOW: 335xi N55 (2011- )
BMW_Belgier is offline   Switzerland
0
Reply With Quote
      10-01-2012, 06:27 PM   #3
islandbimmer
First Lieutenant
 
Drives: 2007 e92 SG
Join Date: Feb 2007
Location: Victoria BC Canada

Posts: 329
iTrader: (1)

broken wire or sensor . On the e36's they often fell out of their sockets and dangled underneath the bumper till you curbed them. Check the sensor see if the wires look oK .
islandbimmer is offline  
0
Reply With Quote
      10-01-2012, 06:45 PM   #4
BMW_Belgier
Lieutenant Colonel
 
BMW_Belgier's Avatar
 
Drives: E92 335xi n55
Join Date: May 2012
Location: Switzerland

Posts: 1,522
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by islandbimmer View Post
broken wire or sensor . On the e36's they often fell out of their sockets and dangled underneath the bumper till you curbed them. Check the sensor see if the wires look oK .
Would that explain the CEL aswell?
__________________
BEFORE: 130i N52 (2006-2011)
NOW: 335xi N55 (2011- )
BMW_Belgier is offline   Switzerland
0
Reply With Quote
      10-01-2012, 07:58 PM   #5
Tom K.
Major General
 
Tom K.'s Avatar
 
Drives: '07 328iT, '13 Boxster
Join Date: Mar 2008
Location: Maryland

Posts: 5,370
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by islandbimmer View Post
broken wire or sensor . On the e36's they often fell out of their sockets and dangled underneath the bumper till you curbed them. Check the sensor see if the wires look oK .
On my E46, it was chipmunk damage to the wiring near the sensor. While it didn't throw a SES light, the A/C compressor (thinking it was well below freezing) wouldn't come on.

Tom
Tom K. is offline   United_States
0
Reply With Quote
      10-02-2012, 12:47 PM   #6
Zero
Private
 
Drives: 335i
Join Date: Dec 2011
Location: CA

Posts: 52
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by islandbimmer View Post
broken wire or sensor . On the e36's they often fell out of their sockets and dangled underneath the bumper till you curbed them. Check the sensor see if the wires look oK .
Alright, where's the sensor located at on the car? Pics? Thanks
__________________
- Muffler Delete - BMS DC Intake - 5%/Side 50%/Shield - Depo Blacklines - Shadowline - M3 Bumper - Full LED/HID swap - Forgestar F14s - Hankook V12s
Zero is offline  
0
Reply With Quote
      10-02-2012, 03:05 PM   #7
mxchris727
Private
 
Drives: E90 with 3 pedals
Join Date: Aug 2012
Location: Wilton, CT

Posts: 57
iTrader: (0)

It should be right under the front bumper on the passenger side
__________________
I have a workstation set up with DIS, TIS, SSS, INPA, NCS Expert, WinKFP, Tool32 with an K+D CAN interface; PM me if you want to stop by and code your car. ISTA/D + /P with an iCOMM interface finally here!
mxchris727 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      10-06-2012, 07:41 PM   #8
Zero
Private
 
Drives: 335i
Join Date: Dec 2011
Location: CA

Posts: 52
iTrader: (0)

Does anyone have a diagram where they can point out where it is? I looked under the car the other night and have been looking for diagrams to see what I'm looking for and can't seem to find anything. Thanks guys, I really don't want to take it to the stealership just to replace a sensor.
__________________
- Muffler Delete - BMS DC Intake - 5%/Side 50%/Shield - Depo Blacklines - Shadowline - M3 Bumper - Full LED/HID swap - Forgestar F14s - Hankook V12s
Zero is offline  
0
Reply With Quote
      10-07-2012, 07:22 AM   #9
gzim335
Lieutenant
 
gzim335's Avatar
 
Drives: 07 e90n54-08 zx10r-lci328ix
Join Date: Feb 2011
Location: staten island ny

Posts: 545
iTrader: (3)

Garage List
2007 e90 335i  [1.00]
Quote:
Originally Posted by Zero View Post
Does anyone have a diagram where they can point out where it is? I looked under the car the other night and have been looking for diagrams to see what I'm looking for and can't seem to find anything. Thanks guys, I really don't want to take it to the stealership just to replace a sensor.
im having the exact same issue...
u have to take off the bumper to get to the sensor.
__________________
2007/1 e90 335i jet black

jb4 g5 iso/race flash--dci/scoops--cpe dp's turbo back straight pipe--cpe ic--aa cp/bov--trunk mount meth 1xcm14--kw v2/f14s nitto invo--m3 control arms,m3 fsb
gzim335 is offline   Montenegro
0
Reply With Quote
      10-08-2012, 11:22 AM   #10
r3dbimmer89
The Coolest
 
r3dbimmer89's Avatar
 
Drives: 15 F80 M3
Join Date: Nov 2010
Location: SoCal

Posts: 774
iTrader: (0)

That happened to me in my E46...my sister rolled over a high curb and popped the fender lining pulling the sensor off with it. Most likely your sensor is broken or gone but I think the SES light is something different going on.
__________________
Past:12 E92 335i/ 08 E90 335i/02 E46 325i
Present:15 F80 ///M3
r3dbimmer89 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      10-08-2012, 11:45 AM   #11
ttribe
First Lieutenant
 
ttribe's Avatar
 
Drives: '09 E93 335i
Join Date: Jul 2012
Location: Phoenix, AZ

Posts: 361
iTrader: (0)

My ambient temperature sensor went out on the E60 M5 last year and triggered a limp mode on the engine. Get the sensor replaced and you'll be up and running again.
__________________
2012+ 09 E93 335i - Space Gray, N54, Sport, Premium, Comfort, Logic7, Nav Mods - Reflectors, LUX, Pedals, M3 Spoiler, Black Grilles, Macht Schnell, Aero, ESS, RE760
2011-12 07 E60 M5 - Indy Red
ttribe is offline   United_States
0
Reply With Quote
      10-08-2012, 05:33 PM   #12
Zero
Private
 
Drives: 335i
Join Date: Dec 2011
Location: CA

Posts: 52
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by gzim335 View Post
im having the exact same issue...
u have to take off the bumper to get to the sensor.
Have you done yours yet? If you haven't can you take a picture of the sensor and where it mounts?

Quote:
Originally Posted by ttribe View Post
My ambient temperature sensor went out on the E60 M5 last year and triggered a limp mode on the engine. Get the sensor replaced and you'll be up and running again.
Hopefully that's it, I literally just got the car back from an oil change at the stealership so I can't think of anything that could have made the SES light go off
__________________
- Muffler Delete - BMS DC Intake - 5%/Side 50%/Shield - Depo Blacklines - Shadowline - M3 Bumper - Full LED/HID swap - Forgestar F14s - Hankook V12s
Zero is offline  
0
Reply With Quote
      10-08-2012, 06:00 PM   #13
ttribe
First Lieutenant
 
ttribe's Avatar
 
Drives: '09 E93 335i
Join Date: Jul 2012
Location: Phoenix, AZ

Posts: 361
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Zero View Post
Hopefully that's it, I literally just got the car back from an oil change at the stealership so I can't think of anything that could have made the SES light go off
I thought the ambient temp sensor was just a convenience thing but, according to my dealer service adviser, the car actually uses the sensor to adjust the fuel mix; hence the limp mode. My sensor was telling the car it was 125F outside when it was in the 90s, so it freaked out.
__________________
2012+ 09 E93 335i - Space Gray, N54, Sport, Premium, Comfort, Logic7, Nav Mods - Reflectors, LUX, Pedals, M3 Spoiler, Black Grilles, Macht Schnell, Aero, ESS, RE760
2011-12 07 E60 M5 - Indy Red
ttribe is offline   United_States
0
Reply With Quote
      10-08-2012, 06:06 PM   #14
gzim335
Lieutenant
 
gzim335's Avatar
 
Drives: 07 e90n54-08 zx10r-lci328ix
Join Date: Feb 2011
Location: staten island ny

Posts: 545
iTrader: (3)

Garage List
2007 e90 335i  [1.00]
Quote:
Originally Posted by Zero
Quote:
Originally Posted by gzim335 View Post
im having the exact same issue...
u have to take off the bumper to get to the sensor.
Have you done yours yet? If you haven't can you take a picture of the sensor and where it mounts?

Quote:
Originally Posted by ttribe View Post
My ambient temperature sensor went out on the E60 M5 last year and triggered a limp mode on the engine. Get the sensor replaced and you'll be up and running again.
Hopefully that's it, I literally just got the car back from an oil change at the stealership so I can't think of anything that could have made the SES light go off
just tackled it today with a friend,I took the bumper off n the sensor was on the driver side between bumper and radiator.
my issue was the wire was exposed,I reattached and wrapped it in elec tape and deleted the code after and my temp is reading again
I'll post a pic when I get on my PC
SES light is gone
Attached Images
 
__________________
2007/1 e90 335i jet black

jb4 g5 iso/race flash--dci/scoops--cpe dp's turbo back straight pipe--cpe ic--aa cp/bov--trunk mount meth 1xcm14--kw v2/f14s nitto invo--m3 control arms,m3 fsb

Last edited by gzim335; 10-08-2012 at 07:38 PM.
gzim335 is offline   Montenegro
0
Reply With Quote
      11-12-2013, 04:38 PM   #15
fazman
Lieutenant Colonel
 
Drives: 335 e90
Join Date: Feb 2011
Location: LI, NY

Posts: 1,682
iTrader: (0)

What is an expected difference from the true outside temp? Mine seems to read a difference of +7*F to +11*F compared to what my iPhone reads as the local temp and maybe a difference of about +5*F compared to my friends stock e92.

I've just assumed that it was my ER FMIC which was warming up that temp sensor???
fazman is offline   United_States
0
Reply With Quote
      11-12-2013, 05:04 PM   #16
captainaudio
World's Foremost Authority
 
Drives: 335i E93 750Li
Join Date: Jul 2007
Location: Upper East Side Manhattan - Boca Raton Florida

Posts: 3,216
iTrader: (0)

__________________

Drivers Club at Lime Rock - International Motorsports Research Center
Madison Avenue Sports Car Driving and Chowder Society (Only a Vice President)
Polish Racing Drivers of America (PRDA)
The Glen Club - Sports Car Club of America
captainaudio is offline   United_States
0
Reply With Quote
      11-12-2013, 05:04 PM   #17
fazman
Lieutenant Colonel
 
Drives: 335 e90
Join Date: Feb 2011
Location: LI, NY

Posts: 1,682
iTrader: (0)



Quote:
Originally Posted by captainaudio View Post
fazman is offline   United_States
0
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 07:17 AM.




e90post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST