E90Post
 


E92-lighting
 
BMW 3-Series (E90 E92) Forum > E90 / E92 / E93 3-series Technical Forums > BMW Coding > Unresponsive Gas Gauge after Digital Speed Coding



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      10-08-2012, 01:39 AM   #1
blaknite7
NewB
 
Drives: 07 335I
Join Date: Feb 2011
Location: Arizona

Posts: 59
iTrader: (0)

Unresponsive Gas Gauge after Digital Speed Coding

I just got into this and for my first code i wanted to try something easy... the digital speedometer. The coding went well, no errors (date and time cleared which i assume is normal). When it was done i had digital speed on my BC menu... but now my gas gauge always points to zero. I tried to resort my previous coding for the module (kombi) using a backup of the TRC file, again coding went well, digital speed was removed but my gauge still wont work. It would return to normal position for a split second while the coding was occurring and then returns back to zero.

The only thing strange i noticed was the display showed either KM or KM/h for a split second during my attempt to add the digital speed. Could this be because when installing the files I chose the UK group instead of USA (i followed the instructions)?

Has anyone seen this or know how to fix it??? Thanks in advance for the help.
__________________
335I - 2007 - JB4
X5 - 2009
1.8T - 2003 - APR Stage 3+
blaknite7 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      10-08-2012, 05:09 AM   #2
michbmw
Second Lieutenant
 
Drives: 2010 328XI
Join Date: Jul 2012
Location: Michigan

Posts: 225
iTrader: (0)

you need to update your daten files, get V46 or later to be safe, if you do a search you can find them
michbmw is offline  
0
Reply With Quote
      10-08-2012, 05:10 AM   #3
michbmw
Second Lieutenant
 
Drives: 2010 328XI
Join Date: Jul 2012
Location: Michigan

Posts: 225
iTrader: (0)

basically update your daten files, redo the coding for your digital speedo, all should work
michbmw is offline  
0
Reply With Quote
      10-08-2012, 07:22 AM   #4
blaknite7
NewB
 
Drives: 07 335I
Join Date: Feb 2011
Location: Arizona

Posts: 59
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by michbmw View Post
you need to update your daten files, get V46 or later to be safe, if you do a search you can find them
Thanks, I appreciate it. Do you know how to tell what daten files you currently have? (it came with the install so i was curious...)

I think i have 4 versions of INPA with different daten files, and i think one of them is v47.1 so i can transfer them to the version of INPA i was able to get working...

Again thanks.
__________________
335I - 2007 - JB4
X5 - 2009
1.8T - 2003 - APR Stage 3+
blaknite7 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      10-08-2012, 08:14 PM   #5
blaknite7
NewB
 
Drives: 07 335I
Join Date: Feb 2011
Location: Arizona

Posts: 59
iTrader: (0)

so i updated the daten files but now there is an error in the SG description... not sure what that means yet. i knew this was too easy...
__________________
335I - 2007 - JB4
X5 - 2009
1.8T - 2003 - APR Stage 3+
blaknite7 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      10-10-2012, 05:13 PM   #6
Elliott@DetailAddict
Brigadier General
 
Drives: E90
Join Date: May 2011
Location: Santa Clara, CA

Posts: 4,448
iTrader: (0)

What version did you use and where did you get them from?
Elliott@DetailAddict is offline   United_States
0
Reply With Quote
      10-11-2012, 02:05 PM   #7
blaknite7
NewB
 
Drives: 07 335I
Join Date: Feb 2011
Location: Arizona

Posts: 59
iTrader: (0)

I used v47.1 of the daten files. They program nicely (no errors there) but they seem to crash with INPA and ediabs. I got them through hours upon hours of pain staking searching on the web.
__________________
335I - 2007 - JB4
X5 - 2009
1.8T - 2003 - APR Stage 3+
blaknite7 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      10-11-2012, 04:45 PM   #8
Elliott@DetailAddict
Brigadier General
 
Drives: E90
Join Date: May 2011
Location: Santa Clara, CA

Posts: 4,448
iTrader: (0)

Hmm, those should be good to go unless the specific version you got from your source is corrupt or has files missing.
Or you upgraded the daten incorrectly.
Elliott@DetailAddict is offline   United_States
0
Reply With Quote
      10-14-2012, 11:36 PM   #9
blaknite7
NewB
 
Drives: 07 335I
Join Date: Feb 2011
Location: Arizona

Posts: 59
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Grant@DetailAddict View Post
Hmm, those should be good to go unless the specific version you got from your source is corrupt or has files missing.
Or you upgraded the daten incorrectly.
Its just inpa that doesnt seem to want to work. After doing the daten files (47.1) NCS works fine and is able to code different modules. Weird. Im not sure why INPA wouldnt work and NCS expert would...?
__________________
335I - 2007 - JB4
X5 - 2009
1.8T - 2003 - APR Stage 3+
blaknite7 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      10-15-2012, 08:15 PM   #10
shawnsheridan
Brigadier General
 
shawnsheridan's Avatar
 
Drives: 2011 535i M-Sport
Join Date: Feb 2010
Location: Houston, TX

Posts: 4,113
iTrader: (0)

Garage List
Quote:
Originally Posted by blaknite7 View Post
I used v47.1 of the daten files. They program nicely (no errors there) but they seem to crash with INPA and ediabs. I got them through hours upon hours of pain staking searching on the web.
If you are interested in trying 47.5 SP-Daten, let me know.
__________________

- 2011 535i M-Sport (Born 10/10) - AW/BLK/DW - /ZMP (w/ARS, EDC, DHP, & AD) /ZPP /ZP2 (w/ZPS & ZPT) /ZCV (w/SCAD) /6FL /6VC
- Mods - M5 343M 20" Forged Wheels / 6WB MFID / 2TB SAT / 4U1 Ceramic / 6NR Apps / PDV 5k Fogs / Rear Fogs / Euro Tail Lights / Cyba Quad Tips
shawnsheridan is offline   United_States
0
Reply With Quote
      10-16-2012, 07:53 PM   #11
blaknite7
NewB
 
Drives: 07 335I
Join Date: Feb 2011
Location: Arizona

Posts: 59
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by shawnsheridan View Post
If you are interested in trying 47.5 SP-Daten, let me know.
Ill give it a shot to see if INPA will work with that. Can you PM me with details?
__________________
335I - 2007 - JB4
X5 - 2009
1.8T - 2003 - APR Stage 3+
blaknite7 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      10-16-2012, 08:10 PM   #12
shawnsheridan
Brigadier General
 
shawnsheridan's Avatar
 
Drives: 2011 535i M-Sport
Join Date: Feb 2010
Location: Houston, TX

Posts: 4,113
iTrader: (0)

Garage List
Quote:
Originally Posted by blaknite7 View Post
Ill give it a shot to see if INPA will work with that. Can you PM me with details?
PM Sent.
__________________

- 2011 535i M-Sport (Born 10/10) - AW/BLK/DW - /ZMP (w/ARS, EDC, DHP, & AD) /ZPP /ZP2 (w/ZPS & ZPT) /ZCV (w/SCAD) /6FL /6VC
- Mods - M5 343M 20" Forged Wheels / 6WB MFID / 2TB SAT / 4U1 Ceramic / 6NR Apps / PDV 5k Fogs / Rear Fogs / Euro Tail Lights / Cyba Quad Tips
shawnsheridan is offline   United_States
0
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Tags
coding, digital speed, gas gauge

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 04:56 PM.




e90post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST