E90Post
 


VIBE Motorsports
 
BMW 3-Series (E90 E92) Forum > E90 / E92 / E93 3-series Technical Forums > Mechanical Maintenance: Break-in / Oil & Fluids / Servicing / Warranty > DIY - DEI Shock Sensor Install



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      08-15-2007, 09:25 AM   #45
sesegal99
Captain
sesegal99's Avatar
15
Rep
667
Posts

 
Drives: 2009 328I Coupe Sport
Join Date: Dec 2006
Location: NJ

iTrader: (1)

Can you post better picts of the on/off switch so we know what type you are talking about? Thanks. I have the shock sensor, but may have to run to radio shack for the on/off switch as I would want to be able to disable if need be or if shock sensor starts giving to many false alarms.
__________________
2009 328i Coupe Space Grey w/ Dakota LeatherSTEP, Sport Pkg. w Paddle Shifters, Prem. Pkg., Comfort Access, Grey Popler Trim, Heated Seats, Shadowline Trim, Xenon Adaptive Lights, GP Thunder Fogs, GP Thunder Angels, RE15mm Spacers, 35% Tint,OEM Alarm, Clear Corners, K&N, Strut Brace
Appreciate 0
      08-15-2007, 09:54 PM   #46
ironic
Major General
ironic's Avatar
United_States
129
Rep
8,342
Posts

 
Drives: Jet Black 335i
Join Date: Dec 2006
Location: San Francisco, Ca

iTrader: (22)

Hey guys, sorry I haven't checked this thread in a while. Been uber busy lately.

Anyways on to the questions.

-Unfortunately, I'm not putting together the kits anymore as the shock sensors were too much of a pain to source.

-If the sensor lights up but doesn't set off the alarm it's because the trigger wire is wrong. There should be two wires coming from the sensor for triggers, try the other wire.

-link to switch: http://www.radioshack.com/product/in...entPage=search
__________________


Widebody 335i Project Car BUILD | PHOTOSHOOT
Appreciate 0
      10-12-2008, 11:52 PM   #47
jstar41
Lieutenant
jstar41's Avatar
United_States
9
Rep
446
Posts

 
Drives: e92
Join Date: Apr 2006
Location: nyc

iTrader: (3)

nice to see this trick works on the e9x's too.. I have it on my e46, did this back in 2002.. now I just ordered it for my 08 e92!!! best bang for the buck!
Appreciate 0
      10-24-2008, 10:49 AM   #48
jstar41
Lieutenant
jstar41's Avatar
United_States
9
Rep
446
Posts

 
Drives: e92
Join Date: Apr 2006
Location: nyc

iTrader: (3)

ha .. getting my alarm installed now @ circlebmw.. while i'm waiting i was reviewing the ON/OFF button.. and realized that on my e46, whenever I want to disable the shock sensor all I have to do is disable the motion detector.. you do this by pressing the lock button on your keyfob twice.. 1 press locks and arms + motion ON.. 2 presses locks and arms and disables motion.. and since the shock sensor is working with the motion sensor it will disable the shock sensor.. is this not the case with this DIY, e92?
Appreciate 0
      10-26-2008, 12:49 AM   #49
klaudio
Enlisted Member
klaudio's Avatar
Italy
0
Rep
40
Posts

 
Drives: bmw e90 325i & range rover s/c
Join Date: Mar 2008
Location: la toscana

iTrader: (0)

i have a question: i see that the pin 2 and 3 is high and low have anyone have tryed to conect the pre alarm wire to any of these pins
Appreciate 0
      06-30-2009, 12:07 AM   #50
milki
Private
Cuba
0
Rep
82
Posts

 
Drives: E92 N54
Join Date: Apr 2009
Location: Miami and San Francisco

iTrader: (8)

Hey ironic, I tried to message you but your mailbox is full. Are you still performing this mod? I'm in The Bay Area and willing to go to you. Please let me know. Also, if anyone is out here and willing to do it please feel free to message me as well. Thank you.
Appreciate 0
      10-22-2009, 01:28 PM   #51
knivez
Private First Class
2
Rep
151
Posts

 
Drives: 335i
Join Date: Aug 2009
Location: texas

iTrader: (1)

Is there anyway we can get pictures back up?
Appreciate 0
      12-08-2009, 09:23 AM   #52
got_psi
Bad MOFO
got_psi's Avatar
United_States
0
Rep
15
Posts

 
Drives: E92 335i
Join Date: Nov 2008
Location: Miami

iTrader: (0)

Send a message via AIM to got_psi
^^ +1
__________________
[img]http://************/acj2ur[/img]
Appreciate 0
      03-09-2010, 02:35 PM   #53
my07_335i
Second Lieutenant
8
Rep
255
Posts

 
Drives: 2007 E90 SMG 335i
Join Date: Feb 2010
Location: Santa Clara, CA

iTrader: (1)

Garage List
2007 335i  [0.00]
any chance of geting the pictures posted back up? Also is the tilt sensor inside the brain unit in the headliner? I'm thinking of running wires to the trunk to a N/O switch so that when the trunk pops, it cuts power to the shock sensor, but would love to see photos of the install again, none of them are hosted

also what is the point of using diodes...are you worried about voltage flowing back across one of the wires? I'm fairly electrically inclined, so I may work on a P&P harness to go between the brain and the cable to require no cutting or tapping of wires...i really dont want to splice into any wires on my expensive toy If I do, I'll think about making them for others to do this.
__________________
'07 SGM + DG 335i sedan|Navi|ZPP|Rear PDC|Euphoria 6k LED interior|Matte Black Grills|OEM Blacklines|MTEC A.E's|CF Roundels|Alufelgen 19" CS7 with 15/12mm spacers
If I buy something from you please leave me feedback
My Portfolio

Last edited by my07_335i; 03-09-2010 at 02:44 PM.
Appreciate 0
      03-12-2010, 03:47 PM   #54
my07_335i
Second Lieutenant
8
Rep
255
Posts

 
Drives: 2007 E90 SMG 335i
Join Date: Feb 2010
Location: Santa Clara, CA

iTrader: (1)

Garage List
2007 335i  [0.00]
Heres some DIY pdf's i found, not sure if they were the same as what used to be posted

now to go about finding the connectors used in the alarm wiring harness to see how much work would be required to make my own wiring harness.
Attached Images
File Type: pdf E46_M3_Convertible_DEI504D_install.pdf (917.2 KB, 846 views)
File Type: pdf shocksensor.pdf (1.86 MB, 742 views)

Last edited by my07_335i; 03-12-2010 at 03:55 PM.
Appreciate 0
      03-12-2010, 09:22 PM   #55
Cameron™
New Member
Cameron™'s Avatar
United_States
0
Rep
13
Posts

 
Drives: 2006 325i
Join Date: Feb 2010
Location: Virginia

iTrader: (0)

Okay, so I'm having a slight issue installing the shock sensor...

On my first attempt, I followed all of the directions exactly, using wire taps from Radio Shack. When it didn't work that time, I tried again, this time clamping the connections even more securely. When it didn't work that time, I tried again, this time stripping the wires and aligning the stripped portion with the metal contact in the wire tap. Finally, when that didn't work, I tried switching the green and blue wires (as depending on which set of instructions you look at on the internet, it varies). Anyway, it still isn't working -- the LED doesn't come on at all (armed or unarmed) and, needless to say, it won't set off the alarm.

Having done all of this, I feel like another attempt would have a higher probability of severing the connection to the still-working motion sensor than actually getting the shock sensor to work. I've double-checked all of the wires numerous times, by PIN position and by colour combination, and I can't think of anything else to try. I ordered the shock sensor from Amazon, and I don't have any way of absolutely determining that it isn't faulty.

Does anyone have a suggestion as to what the problem might be and how to go about fixing it? Any suggestions would be greatly appreciated!

Edit: Some guides refer to using 504M instead of 504D...I've read that the wiring is slightly different, so I was wondering if that has anything to do with it. If it should work, I could order it under the assumption that the 504D I have now is faulty, which I still don't have any way of determining.
__________________

Last edited by Cameron™; 03-12-2010 at 10:16 PM.
Appreciate 0
      01-20-2011, 01:36 AM   #56
aretardedorange
Banned
41
Rep
609
Posts

 
Drives: E60
Join Date: Nov 2009
Location: Empire State

iTrader: (6)

anyone got the pics? Any more advice??
Appreciate 0
      01-20-2011, 01:57 AM   #57
Cameron™
New Member
Cameron™'s Avatar
United_States
0
Rep
13
Posts

 
Drives: 2006 325i
Join Date: Feb 2010
Location: Virginia

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by aretardedorange View Post
anyone got the pics? Any more advice??
It seems like I never replied once I finally got mine working; in retrospect the loose connections were what prevented smooth operation initially. For that reason alone, and especially when you combine it with the irreversible modification to the electrical system (wire crimping), the best option is to make an adapter as an intermediary connector between the original connectors.

my07_335i made a guide to do that (which you can find here) and even shipped me one for a reasonable price with plastic shrink-wrap pre-installed and everything. It allows for a solid connection without modifying any preexisting components of the vehicle.

I can try to take a few pictures of my verified working configuration if you'd like, although I'm not sure how useful it would be since I installed it solely following the instructions in the first post.
__________________
Appreciate 0
      04-15-2011, 01:03 AM   #58
Shane23
Private First Class
Shane23's Avatar
8
Rep
194
Posts

 
Drives: 08 335i
Join Date: Dec 2010
Location: Brooklyn, NY

iTrader: (3)

yea where are the pics... would like to attempt this as i plan on install the alarm tommorow
Appreciate 0
      02-14-2012, 02:54 AM   #59
Benitos
Registered
0
Rep
1
Posts

 
Drives: E90 Eur
Join Date: Feb 2012
Location: Europe

iTrader: (0)

I tested this DIY and works!

But ..... if the shock sensor is triggered the alarm will go off 30 seconds, then other 30 seconds
and then it will stop but also inhibiting the sensors so if you kick the car again or break into the car, the alarm will not be triggered.


I apologize for my english. Thank you very much
Appreciate 0
      10-27-2012, 02:44 PM   #60
dylim
Second Lieutenant
3
Rep
240
Posts

 
Drives: 328xi
Join Date: Mar 2012
Location: bay area

iTrader: (3)

Help needed! Just got a DEI 504K, which comes with the led/switch. It has 5 wires, 4 of which are the same:

Red: power
Black: ground
Blue: alarm (-) output
green: warn (-) output

This one is new:

Yellow: (-) turn on input. Connect this wire to the true ignition wire. This wire must rest at ground when the key is in the off position.

Two questions...
1. can I just leave this yellow wire unconnected?
2. should I connect/fusetap this yellow wire to the fuse for homelink? (for my car, this shows fuses 07, 63).
Appreciate 0
      11-03-2012, 09:44 PM   #61
charmin
New Member
charmin's Avatar
United Kingdom
0
Rep
20
Posts

 
Drives: 320i M-Sport June 2009
Join Date: Sep 2012
Location: Hampshire UK

iTrader: (0)

Shock Sensor up-date...

Just fitted this to my 06/2009 Facelift 320i and thought it might be worth an update...

So I followed the very good Install from 2007 thread, all the wiring has remained the same it seems for many years, pinout on connectors etc.

The 07 write-up was very good but I think these are the things you might struggle with... I did..!

I found the rear interior light cluster came out really easy by grabbing the edge towrds the front of the car and just prising my fingers under the edge and pulling down and back....

Name:  IMAG0488.jpg
Views: 620
Size:  49.2 KB

In preparation for fitting the DEI shock sensor which I bought from the USA for about £11 inc P&P I pre-wired it with 1N4004 Diode and an in line FUSE (1Amp). For me the fuse is critical for any accesory you fit, past bad experience has taught me well ! Maplin 76p
Name:  IMAG0482.jpg
Views: 582
Size:  72.7 KB

The diode was 64p from Maplin, soldered in place and length of heat shrink over diode.

Name:  IMAG0484.jpg
Views: 474
Size:  63.7 KB

I tried using the Tap-in 'Squeeze' connectors as shown in the original post, one of the reasons I'm guessing 'Ironic' changed to a pre-wired harness was the squeeze connectors don't work, simply because the guage of the wire on the DEI unit is to thin for them to cut through and make a good connection, even if you use the smaller red type as shown.

There have been a lot of people who installed this saying they couldn't get it to work, I'm pretty certain this is the reason.

The other thing to note to save confusion is that the wires are colured Pin 1 Red with Black tracer, Pin 7 is Black with Red tracer.. they are not the same.

So I tried various methods and even contemplated soldering, but the thought of accidently dropping the soldering iron onto my leather seats made me think again !
After several attempts with various connectors I abandoned car type crimps in favour of a simple 'chock block' connector, not the best but the connection is pretty simple but it is fidely and your arms are up in the air for ages...

Name:  IMAG0490.jpg
Views: 473
Size:  84.7 KB

Yes this means cutting through the wiring harness and you will have to think twice if still under warranty, otherwise you need to make up the linking harness as in the update to the original post.

Strip back the wires, twist and screw into the choc-block, now that was easy.. just be carefull if you haven't disconnected the battery you dont touch any of the bared wires to each other or to the metalwork of the car

I then quite neatly taped the harness back up, re- connected the light and motion sensor unit, slid the fuse holder under the motion sensor connector and pushed the DEI Shock unit into the space as shown, it fits perfectly with a bit of a push.

I tested it several times over the whole process hence finding out that 'squeeze' connectors for this install don't work, the LED will light when the unit is tapped as described, I re-adjusted the sensitivity slightly, turn the orange adjustment from the 12 o'clock position (which mine was set at) to about the 1 or 2 o'clock position, I'd say no more than that or you will get lots of false triggers.

Whole assembly fitted back into roof.

Things I found out:

Perfectly sited for detecting an attempted window break in, a good tap on any window sets it off, will trigger with a good knock to the front of the car and to the back but needs quite a good kick of the tyre... roof is sensitive but heavy rain and drumming fingers haven't triggerd it. So I'm thinking optimised... we'll see.

The DEI Shock sensor does not turn off when you disable the motion sensor, however if you don' set it to sensitive it should be fine without an on-off switch.

This job is probably really a 4 on the difficulty scale, but only because it is fidely and your arms get tired reaching up...

The Diode, good question, a good idea to have it, hard to know what's going up and down the OEM sensor cable, better safe than sorry, also the fuse for me is a must.

Have yet to try and see if after triggering twice it disarms the sensor as mentioned in one of the recent posts, something to try tomorrow, already upset the neighbours today ;-)
Attached Images
 
Appreciate 0
      05-08-2013, 10:45 AM   #62
jaylouie
New Member
0
Rep
13
Posts

 
Drives: 2007 e92 335i
Join Date: Apr 2013
Location: United States

iTrader: (0)

does anyone have a problem with the shock sensor still being active when you open and close the trunk while the car is still armed? any fixes?

for example. when I come back from buying groceries, I open the trunk and then close the trunk. When I close the trunk, my alarm siren goes off because the shock sensor is still active.
Appreciate 0
      05-13-2013, 03:52 PM   #63
charmin
New Member
charmin's Avatar
United Kingdom
0
Rep
20
Posts

 
Drives: 320i M-Sport June 2009
Join Date: Sep 2012
Location: Hampshire UK

iTrader: (0)

jaylouie : You prob need to start by letting us know where have you fitted the sensor..... ?

But my initial thought is your saying the car is still armed when you open close the trunk, I'm guessing your using the trunk remote only. If that is the case you need to disarm the alarm first, closing the trunk, the vibration is very likely to trigger the sensor which is the whole idea ! or turn down the sensitivity of the sensor, but you might miss a real trigger then.

Last edited by charmin; 05-13-2013 at 03:53 PM. Reason: info supplied already
Appreciate 0
      05-15-2013, 09:49 PM   #64
jaylouie
New Member
0
Rep
13
Posts

 
Drives: 2007 e92 335i
Join Date: Apr 2013
Location: United States

iTrader: (0)

I have it wedged in the small spot next to the ultrasonic sensor. I guess i need to disarm the car before i open the trunk. I usually use the remote trunk button to get in and out of the trunk.


Quote:
Originally Posted by charmin View Post
jaylouie : You prob need to start by letting us know where have you fitted the sensor..... ?

But my initial thought is your saying the car is still armed when you open close the trunk, I'm guessing your using the trunk remote only. If that is the case you need to disarm the alarm first, closing the trunk, the vibration is very likely to trigger the sensor which is the whole idea ! or turn down the sensitivity of the sensor, but you might miss a real trigger then.
Appreciate 0
      05-20-2013, 03:52 PM   #65
charmin
New Member
charmin's Avatar
United Kingdom
0
Rep
20
Posts

 
Drives: 320i M-Sport June 2009
Join Date: Sep 2012
Location: Hampshire UK

iTrader: (0)

Well it's fitted to the best place and sounds like it's doing what it's supposed to do.

The problem is the interior ultrasonic sensor trigger to the alarm where the shock sensor is tapped into is always active, even when you disable the ultrasonic by double pressing the lock button on the remote, that just turns off the ultrasonic sensor, the trigger wire to the alarm is still active.

Opening the boot (trunk) with the remote does disable the boot sensor but not the interior sensor where you have tapped into.

I did consider this when fitting my shock sensor but you would have to run the trigger wire from the shock sensor into the boot and onto the alarm switch, I assumed the trunk light switch is also the alarm trigger but never investigated it.

So yes, I always remote open the car before opening the trunk. Overall I think this small annoyance is worth it for the peace of mind knowing the shock sensor is there, mine has been triggered only once as far as I know and I believe it was someone knocking the wing mirror accidentally as they walked past.

I will have a look at the trunk switch when I get a chance and see if it could be an easy mod...

Cheers.
Appreciate 0
      08-09-2013, 05:46 AM   #66
Edo-
Private
1
Rep
83
Posts

 
Drives: BMW 318i
Join Date: Nov 2005
Location: Netherlands

iTrader: (0)

Garage List
I just did this mod, very happy with this nice addition to the factory alarm!

The only thing difficult to this mod seems the struggle with the wires which i think i found a very simple solutions for called; Posi-lock connectors.

You just connect the right wires from the shock sensor to the plugs and screw them on the adapter wire... as simple as that




I bought them here;

http://www.ebay.com/itm/251230284664...WAX:IT&vxp=mtr

Be carefull to buy these mini plugs because they come in different sizes. These once are perfect for our wiring.

Hope i made your mod quite easy with this one
Appreciate 0
Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 01:56 PM.




e90post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST