E90Post
 


Bimmer Retrofit
 
BMW 3-Series (E90 E92) Forum > E90 / E92 / E93 3-series Powertrain and Drivetrain Discussions > N54 Turbo Engine / Drivetrain / Exhaust Modifications - 335i > no power



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      11-06-2012, 12:17 AM   #23
marv85
Colonel
 
marv85's Avatar
 
Drives: '07 335i MT
Join Date: Jun 2010
Location: Portland

Posts: 2,559
iTrader: (5)

Quote:
Originally Posted by white08135i View Post
im so frustrated. it seems there is 0 boost. any other suggestions what i should look at? could it be that turbos went out or the wastegates?
IF there was such an issue, the car would throw a limp mode. but your car seems to run fine just no boost which makes me believe there is something triggering that state and enforcing no CEL. For example my meth kit could open the wastegates and the car would still throw no CELs.

I know you have no meth kit, but do you have anything AFTERMARKET on the car? an elaborate alarm system might offer valet mode where there is no boost.
__________________
'10 E92 335i , COBB
marv85 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      11-06-2012, 08:29 AM   #24
boris
Борис
 
boris's Avatar
 
Drives: POS 335i
Join Date: Nov 2012
Location: CT/NY

Posts: 412
iTrader: (0)

You could hear the turbos on a stock 335? I couldn't hear them at all before I did DCI's.

Start with easy stuff like vacuum/boost lines.
__________________
07 SG 335i
COBB - Burger Motorsports - Evolution Racewerks - TiAL- AMS
boris is offline   United_States
0
Reply With Quote
      11-06-2012, 10:23 AM   #25
white08135i
Lieutenant
 
white08135i's Avatar
 
Drives: 08e90335i
Join Date: Sep 2012
Location: Norcal

Posts: 496
iTrader: (10)

Quote:
Originally Posted by marv85 View Post
IF there was such an issue, the car would throw a limp mode. but your car seems to run fine just no boost which makes me believe there is something triggering that state and enforcing no CEL. For example my meth kit could open the wastegates and the car would still throw no CELs.

I know you have no meth kit, but do you have anything AFTERMARKET on the car? an elaborate alarm system might offer valet mode where there is no boost.
No alarm. Car is lowered and has aftermarket wheels. When I was taking out the air box out it looks like it has been removed before. I would think the previous owner had mods on it. Since it has euro taillights and lowered. Is it possible to start the car and move the wastegate to seeif it changes anything?
white08135i is online now   United_States
0
Reply With Quote
      11-06-2012, 10:24 AM   #26
white08135i
Lieutenant
 
white08135i's Avatar
 
Drives: 08e90335i
Join Date: Sep 2012
Location: Norcal

Posts: 496
iTrader: (10)

Quote:
Originally Posted by boris View Post
You could hear the turbos on a stock 335? I couldn't hear them at all before I did DCI's.

Start with easy stuff like vacuum/boost lines.
Yes,you could hear them spool. But not anymore :-(
white08135i is online now   United_States
0
Reply With Quote
      11-07-2012, 11:11 PM   #27
white08135i
Lieutenant
 
white08135i's Avatar
 
Drives: 08e90335i
Join Date: Sep 2012
Location: Norcal

Posts: 496
iTrader: (10)

just changed all vacuum lines, no changes. how are the vacuum canisters and pumps work?
white08135i is online now   United_States
0
Reply With Quote
      11-07-2012, 11:19 PM   #28
JamesM3M5
Some dude
 
Drives: E28 M5, E92 335i
Join Date: Sep 2011
Location: Northern VA

Posts: 1,654
iTrader: (0)

Get a Bentley manual to explain how it works. Randomly replacing parts without a BMW diagnostic tool such as the GT1, Autologic, or BT tool will only lead to frustration. No one here can help you because there is no way to do this over the Internet. Take the car to a BMW specialty shop if you cannot learn everything there is to know about the N54 boost control system and how to diagnose it.

Otherwise you may be stuck in transport mode. You don't need a JB4 or Procede to deactivate it. You will need a dealer or other shop with a GT1 or Autologic, though.
__________________
RRT Racing
E92 335i/6MT Dinan Stage 3: intercooler, oil cooler, intake, flash, exhaust, LW dual-mass flywheel.
Vishnu PWM methanol custom trunk mount, Diffsonline 3-clutch Salisbury custom diff, Ohlins Road and Track coilovers, Vorshlag camber plates, much more...
E28 M5 w/ buncha stuff, R171 SLK350
JamesM3M5 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      11-08-2012, 11:32 AM   #29
white08135i
Lieutenant
 
white08135i's Avatar
 
Drives: 08e90335i
Join Date: Sep 2012
Location: Norcal

Posts: 496
iTrader: (10)

Quote:
Originally Posted by JamesM3M5 View Post
Get a Bentley manual to explain how it works. Randomly replacing parts without a BMW diagnostic tool such as the GT1, Autologic, or BT tool will only lead to frustration. No one here can help you because there is no way to do this over the Internet. Take the car to a BMW specialty shop if you cannot learn everything there is to know about the N54 boost control system and how to diagnose it.

Otherwise you may be stuck in transport mode. You don't need a JB4 or Procede to deactivate it. You will need a dealer or other shop with a GT1 or Autologic, though.
i used inpa to set transport mode to off. but it doesnt seem like it changed anything?
white08135i is online now   United_States
0
Reply With Quote
      11-08-2012, 11:41 AM   #30
white08135i
Lieutenant
 
white08135i's Avatar
 
Drives: 08e90335i
Join Date: Sep 2012
Location: Norcal

Posts: 496
iTrader: (10)

Update: so last night a friend came over, we unhooked the intercooler and started the car. A few revs and turbos work. When hooking up the intercooler seems its losing boost
white08135i is online now   United_States
0
Reply With Quote
      11-08-2012, 12:31 PM   #31
JamesM3M5
Some dude
 
Drives: E28 M5, E92 335i
Join Date: Sep 2011
Location: Northern VA

Posts: 1,654
iTrader: (0)

Next step is a pressure test of the intake. Also, there is no way to tell whether the turbos are "working" or not just starting the car and running it with no load. You will hear them spinning, but they will spin under any condition unless they're seized.

1) Pressure test intake
2) Check operation of vacuum control system for wastegates. This includes vacuum pump output (at least 20inHg vacuum), all hoses from the pump to the solenoids, and operation of the wastegate acutators themselves.
__________________
RRT Racing
E92 335i/6MT Dinan Stage 3: intercooler, oil cooler, intake, flash, exhaust, LW dual-mass flywheel.
Vishnu PWM methanol custom trunk mount, Diffsonline 3-clutch Salisbury custom diff, Ohlins Road and Track coilovers, Vorshlag camber plates, much more...
E28 M5 w/ buncha stuff, R171 SLK350
JamesM3M5 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      11-08-2012, 01:50 PM   #32
white08135i
Lieutenant
 
white08135i's Avatar
 
Drives: 08e90335i
Join Date: Sep 2012
Location: Norcal

Posts: 496
iTrader: (10)

Quote:
Originally Posted by JamesM3M5 View Post
Next step is a pressure test of the intake. Also, there is no way to tell whether the turbos are "working" or not just starting the car and running it with no load. You will hear them spinning, but they will spin under any condition unless they're seized.

1) Pressure test intake
2) Check operation of vacuum control system for wastegates. This includes vacuum pump output (at least 20inHg vacuum), all hoses from the pump to the solenoids, and operation of the wastegate acutators themselves.
when we revd the engine i blew pretty hard. couldnt hold my hand on.
white08135i is online now   United_States
0
Reply With Quote
      11-09-2012, 05:13 PM   #33
Autobahn335i
Lieutenant Colonel
 
Autobahn335i's Avatar
 
Drives: E92 335i
Join Date: Mar 2009
Location: Luxembourg

Posts: 1,569
iTrader: (5)

Quote:
Originally Posted by JamesM3M5 View Post
Next step is a pressure test of the intake. Also, there is no way to tell whether the turbos are "working" or not just starting the car and running it with no load. You will hear them spinning, but they will spin under any condition unless they're seized.

1) Pressure test intake
2) Check operation of vacuum control system for wastegates. This includes vacuum pump output (at least 20inHg vacuum), all hoses from the pump to the solenoids, and operation of the wastegate acutators themselves.
I have a similar issue, no boost at all and I get a 30FF underboost code. I've checked all visible connections and can't find a leak. I suspect there' something wrong with vacuum system and a wastegate stays open. How can I check if the solenoids work?
__________________
Performance Seats, Exhaust, Splitters, Pedals, Steering Wheel / RB Turbos / M3 CF Roof / Brembo GT BBK 355/345 / Rollcage / Forge FMIC / Quaife LSD / Bilstein PSS10 / M3 Suspension Parts / Powerflex Bushings / Vorshlag Camberplates / RE Toe Links / LeatherZ Gauges / Extended M3 DCT Paddles / ER Sports OC / AR OC / Aux Radiator / AR DPs / Alpina TCU Flash / COBB Pro-Tune
Autobahn335i is offline   Luxembourg
0
Reply With Quote
      12-02-2012, 12:03 AM   #34
white08135i
Lieutenant
 
white08135i's Avatar
 
Drives: 08e90335i
Join Date: Sep 2012
Location: Norcal

Posts: 496
iTrader: (10)

so took the car to a bmw shop, mechanics says power management cuts out power for an unknown reason. ????????
white08135i is online now   United_States
0
Reply With Quote
      12-02-2012, 12:19 AM   #35
Ænema
Captain
 
Drives: BMW
Join Date: Aug 2012
Location: Arizona Bay

Posts: 961
iTrader: (0)

I know certain 07 DMEs have been known to fail causing misfire issues. I don't know if that is what's happening here but you're getting no boost rather than misfires. It just seems impossible to have 0 boost and not be thtrowing a 30FF code.

Did he give you ANY codes that the car was throwing or explain how he came to that conclusion?
__________________
"I'm not surprised you get along well with all the other neighbours. If you put fifty children with Down's syndrome in a room there is going to be a lot of hugging." David Thorne
Ænema is offline  
0
Reply With Quote
      12-02-2012, 12:51 AM   #36
white08135i
Lieutenant
 
white08135i's Avatar
 
Drives: 08e90335i
Join Date: Sep 2012
Location: Norcal

Posts: 496
iTrader: (10)

the engine runs flawless. i didnt ask for codes.
white08135i is online now   United_States
0
Reply With Quote
      12-02-2012, 12:57 AM   #37
Ænema
Captain
 
Drives: BMW
Join Date: Aug 2012
Location: Arizona Bay

Posts: 961
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by white08135i View Post
the engine runs flawless. i didnt ask for codes.
We need a little more info than the DME cuts power for unknown reason. See if you can find out if he found any codes.
Ænema is offline  
0
Reply With Quote
      12-02-2012, 06:45 AM   #38
deltalima0
First Lieutenant
 
Drives: 335i
Join Date: Sep 2010
Location: sc

Posts: 328
iTrader: (1)

My car has the same problem zero boost it will throw a 30ff code if i stay in it and let it get to around 5k but it takes forever to get there cause of no boost.

It has been at the dealer for a week plus now and they have yet to find the problem. They put new turbos in it a little over a month ago but they say the turbos are working fine and have yet to find a reason for no boost. They replaced the vacuum turbo pump cause they said that was the reason but still have the issue now they say it could be the DME.

Car ran great prior to the new turbos and ran fine on new turbos for less than a month then poof went for a drive stepped on gas and car does nothing. It will run normal with no codes just has no power or go when you step on the gas.

I have an HFS4 meth kit any way that can be the culprit?
deltalima0 is offline  
0
Reply With Quote
      12-02-2012, 02:55 PM   #39
Spoolin335
Justin Herass
 
Spoolin335's Avatar
 
Drives: E92 335i
Join Date: Nov 2008
Location: Canada

Posts: 1,154
iTrader: (7)

Garage List
2007 BMW 335i  [4.50]
Make sure the charge pipe is connected to the throttle body. If its off then you won't be getting any boost.
__________________

Spoolin335 is offline   Canada
0
Reply With Quote
      12-02-2012, 07:57 PM   #40
pwilde
Private
 
pwilde's Avatar
 
Drives: 2008 335i 6spd
Join Date: Jan 2012
Location: Madison, WI

Posts: 57
iTrader: (0)

Garage List
2008 BMW  [0.00]
you probably have a boost leak when you put it in 5th or 6th gear at low rpms smash the throttle and then let off abruptly and if you don't here your dv working probably have a boost leak. Get a boost guage best thing for any turbo car.
pwilde is offline  
0
Reply With Quote
      12-02-2012, 07:58 PM   #41
pwilde
Private
 
pwilde's Avatar
 
Drives: 2008 335i 6spd
Join Date: Jan 2012
Location: Madison, WI

Posts: 57
iTrader: (0)

Garage List
2008 BMW  [0.00]
Quote:
Originally Posted by Ænema View Post
I know certain 07 DMEs have been known to fail causing misfire issues. I don't know if that is what's happening here but you're getting no boost rather than misfires. It just seems impossible to have 0 boost and not be thtrowing a 30FF code.

Did he give you ANY codes that the car was throwing or explain how he came to that conclusion?
could need plugs and have a boost leak
pwilde is offline  
0
Reply With Quote
      12-04-2012, 05:24 PM   #42
white08135i
Lieutenant
 
white08135i's Avatar
 
Drives: 08e90335i
Join Date: Sep 2012
Location: Norcal

Posts: 496
iTrader: (10)

the car has same response in all gears, even in neutral it doesnt rev up normal. i have a 08 135i and it revs way diff. shop called me today said i have to drive it until cel lights up. they cant see any codes im guessing. this is really frustrating
white08135i is online now   United_States
0
Reply With Quote
      12-05-2012, 01:43 PM   #43
white08135i
Lieutenant
 
white08135i's Avatar
 
Drives: 08e90335i
Join Date: Sep 2012
Location: Norcal

Posts: 496
iTrader: (10)

is it possible to run any kind of tests with inpa?
white08135i is online now   United_States
0
Reply With Quote
      12-06-2012, 09:34 PM   #44
white08135i
Lieutenant
 
white08135i's Avatar
 
Drives: 08e90335i
Join Date: Sep 2012
Location: Norcal

Posts: 496
iTrader: (10)

so i used inpa, car still doesnt have cel on but i pulled these: 2fa4 wrong data set, 2ea1 oil condition sensor-communication, 30d0 wastegate 2 -input signal, 30cf wastegate- input signal, 2e83 electrical cooling pump, low-power and some more, cleared the codes and 2fa4 comes right back on? any idea
white08135i is online now   United_States
0
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 04:45 PM.




e90post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST