E90Post
 


Extreme Power House
 
BMW 3-Series (E90 E92) Forum > E90 / E92 / E93 3-series Technical Forums > All-Wheel-Drive (Xi / xDrive) Talk > any xdrive guru's in here? i think i have a broken transfer case "motor"



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      06-27-2012, 11:44 PM   #89
Humtek
Vishnu Powered
 
Humtek's Avatar
 
Drives: 335xi, S1000RR
Join Date: Nov 2007
Location: Proceding

Posts: 2,205
iTrader: (7)

Quote:
Originally Posted by BES335xi View Post
Yeah i ordered the parts/servo motor from Tischer as well and also ordered "Set classification resistor Part# 27 10 7 557 345" I watched a youtube video about the Servo Motor posted on my thread on the XI section and it said whenever you replace you're servo motor be sure to replace the resistor as well.

My adaptive headlights are messed up too, but i think i messed 'em up my self when i installed my LED AE's, i broke the clips on the cover and i was getting condensation inside my headlights whenever it rained, i just ordered a new cover and will try and reset 'em all as you did via BT Tool and well see if that clears them away.

Thank you for the info bro! much appreciated.
You don't need to order the resistor. When your order the set positioning motor it comes complete. Bolts, o-ring and the resistor. Everything you need.

You just need Part #27107546671 and the transfer case fluid and your set.
__________________
2008 335xi Sedan | Titanium Silver | Black Dakota
PROcede v5 | Vishnu Exhaust | BMS DCI | AR Catless DPs | Helix FMIC | Stett Charge w/ Tial BOV | MORR VS8s | KWv3

Last edited by Humtek; 06-27-2012 at 11:49 PM.
Humtek is offline   United_States
0
Reply With Quote
      06-28-2012, 01:55 AM   #90
BES335xi
Colonel
 
BES335xi's Avatar
 
Drives: FBO+ N54xi
Join Date: Mar 2008
Location: Queens, NYC

Posts: 2,133
iTrader: (4)

Garage List
03/07 E90 335xi  [0.50]
Quote:
Originally Posted by Humtek View Post
You don't need to order the resistor. When your order the set positioning motor it comes complete. Bolts, o-ring and the resistor. Everything you need.

You just need Part #27107546671 and the transfer case fluid and your set.
Oh damn, i ordered the resistor and o-ring seperately...I will write Tischer an e-mail right away, asking them to modify my order.

Thank's bro
__________________
JB4+usb | P3 Vent Boost Gauge v2 | BMS OCC | BMS DCI | AMS FMIC | AR xi CL DP's | BT Tool | Edibias/NCSExpert/INPA BMW Coding | Cyba Quad Exhaust tips | M-Tech Rear & M3 Front Bumper | Red Cyba Air Scoops | Blacklines | Vinyl Overlays | ACS Roof Spoiler | Matte Black Grilles | LED Side Mirrors | Rear Euro Fogs | etc..
.
BES335xi is offline   Albania
0
Reply With Quote
      11-08-2012, 12:27 PM   #91
Humtek
Vishnu Powered
 
Humtek's Avatar
 
Drives: 335xi, S1000RR
Join Date: Nov 2007
Location: Proceding

Posts: 2,205
iTrader: (7)

Figure I'd add these here. I never had time to take apart the old motor to look to see what failed. Before I had a chance I sold and mailed it off to another forum member to use for development work. From the below pictures you can tell the worm gear is actually metal and not plastic like other rumors have mentioned. From his inspection he isn't sure why it failed because it was metal on metal and there was enough proper lubrication. My transfer case was never replaced, I only replaced the motor and the car ran fine since then.
Attached Images
  
__________________
2008 335xi Sedan | Titanium Silver | Black Dakota
PROcede v5 | Vishnu Exhaust | BMS DCI | AR Catless DPs | Helix FMIC | Stett Charge w/ Tial BOV | MORR VS8s | KWv3
Humtek is offline   United_States
0
Reply With Quote
      11-08-2012, 02:39 PM   #92
Kalud
Lieutenant
 
Kalud's Avatar
 
Drives: e92 335i
Join Date: Jun 2010
Location: Canada

Posts: 582
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Humtek View Post
Figure I'd add these here. I never had time to take apart the old motor to look to see what failed. Before I had a chance I sold and mailed it off to another forum member to use for development work. From the below pictures you can tell the worm gear is actually metal and not plastic like other rumors have mentioned. From his inspection he isn't sure why it failed because it was metal on metal and there was enough proper lubrication. My transfer case was never replaced, I only replaced the motor and the car ran fine since then.
More pics here: http://www.e90post.com/forums/showth...1#post12962481
Kalud is offline  
0
Reply With Quote
      11-08-2012, 02:45 PM   #93
Humtek
Vishnu Powered
 
Humtek's Avatar
 
Drives: 335xi, S1000RR
Join Date: Nov 2007
Location: Proceding

Posts: 2,205
iTrader: (7)

Quote:
Originally Posted by Kalud View Post
Thanks for sharing Kalud
__________________
2008 335xi Sedan | Titanium Silver | Black Dakota
PROcede v5 | Vishnu Exhaust | BMS DCI | AR Catless DPs | Helix FMIC | Stett Charge w/ Tial BOV | MORR VS8s | KWv3
Humtek is offline   United_States
0
Reply With Quote
      01-11-2013, 12:27 PM   #94
Strictly4Boosting
Enlisted Member
 
Drives: 2006 Bmw 330xi
Join Date: Jan 2013
Location: Kearny NJ

Posts: 45
iTrader: (0)

Bringing back an old thread.

Seem to have the same problem , i dont hear a clicking but I have the hesitation sometimes where I try to take off and it pulls back then all the lights come on , I ordered the actuator thru ecs tuning for $375 . Should I change the transfer case fluid or just add?
Strictly4Boosting is offline  
0
Reply With Quote
      01-11-2013, 12:40 PM   #95
Humtek
Vishnu Powered
 
Humtek's Avatar
 
Drives: 335xi, S1000RR
Join Date: Nov 2007
Location: Proceding

Posts: 2,205
iTrader: (7)

Quote:
Originally Posted by Strictly4Boosting View Post
Bringing back an old thread.

Seem to have the same problem , i dont hear a clicking but I have the hesitation sometimes where I try to take off and it pulls back then all the lights come on , I ordered the actuator thru ecs tuning for $375 . Should I change the transfer case fluid or just add?
That's a hell of a deal on the the motor! I would go ahead and change the fluid, you're already removing the support mount so might as well take advantage and change the fluid while your there.
__________________
2008 335xi Sedan | Titanium Silver | Black Dakota
PROcede v5 | Vishnu Exhaust | BMS DCI | AR Catless DPs | Helix FMIC | Stett Charge w/ Tial BOV | MORR VS8s | KWv3
Humtek is offline   United_States
0
Reply With Quote
      01-11-2013, 01:02 PM   #96
Strictly4Boosting
Enlisted Member
 
Drives: 2006 Bmw 330xi
Join Date: Jan 2013
Location: Kearny NJ

Posts: 45
iTrader: (0)

yeah ecs tuning is now selling actuators for 375 plus shipping , im hoping its the actuator and not the transfer case itself. i got the car with 120k , i would get hesitation like it didnt want to go and then the lights would come on 4x4 abs etc etc then the car would be fine

but now i turn the car on and as soon as i move forward the lights come on ..... i get a couple grinds here and there when going 5-10mph before the lights come on, im hoping its the motor
Strictly4Boosting is offline  
0
Reply With Quote
      01-11-2013, 01:53 PM   #97
Humtek
Vishnu Powered
 
Humtek's Avatar
 
Drives: 335xi, S1000RR
Join Date: Nov 2007
Location: Proceding

Posts: 2,205
iTrader: (7)

Sounds like exactly what I had. Slowly I would get the lights, then every time I started up and rolled a few feet my dash turned into a Christmas tree. At first I'd hear grinding then it eventually went away as the worm gear stripped more and more. You would know if it was a blown transfer case, if you have a BT Cable you could find out for sure. In fact you need a BT cable if you want to replace it, as you have to reset a few things after you replace the unit.
__________________
2008 335xi Sedan | Titanium Silver | Black Dakota
PROcede v5 | Vishnu Exhaust | BMS DCI | AR Catless DPs | Helix FMIC | Stett Charge w/ Tial BOV | MORR VS8s | KWv3
Humtek is offline   United_States
0
Reply With Quote
      01-12-2013, 10:23 AM   #98
Strictly4Boosting
Enlisted Member
 
Drives: 2006 Bmw 330xi
Join Date: Jan 2013
Location: Kearny NJ

Posts: 45
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Humtek View Post
Sounds like exactly what I had. Slowly I would get the lights, then every time I started up and rolled a few feet my dash turned into a Christmas tree. At first I'd hear grinding then it eventually went away as the worm gear stripped more and more. You would know if it was a blown transfer case, if you have a BT Cable you could find out for sure. In fact you need a BT cable if you want to replace it, as you have to reset a few things after you replace the unit.
Wouldn't it reset itself after I change the actuator motor? I have read in a couple threads that you just need to replace and just drive off. Thanks for helping out , you seem to have alot of knowledge.

: By the way im driving a 2006 330xi
Strictly4Boosting is offline  
0
Reply With Quote
      01-14-2013, 04:52 PM   #99
Humtek
Vishnu Powered
 
Humtek's Avatar
 
Drives: 335xi, S1000RR
Join Date: Nov 2007
Location: Proceding

Posts: 2,205
iTrader: (7)

That wasn't the case for me. After replacing the motor I started my car and all the lights had vanished, except the 4X4 light was still on. I didn't attempt to drive around, so I used BT to reset that module. And everything was fine after that. You could try driving off, but I don't think it resets on its own. You have to do it via BT or dealer.
__________________
2008 335xi Sedan | Titanium Silver | Black Dakota
PROcede v5 | Vishnu Exhaust | BMS DCI | AR Catless DPs | Helix FMIC | Stett Charge w/ Tial BOV | MORR VS8s | KWv3
Humtek is offline   United_States
0
Reply With Quote
      01-27-2013, 07:00 PM   #100
upstatecoupe
New Member
 
upstatecoupe's Avatar
 
Drives: E92 328xi
Join Date: Jun 2012
Location: Poughkeepsie, NY

Posts: 5
iTrader: (0)

Same Problem

This weekend I noticed a slight hesitation in 2nd and 3rd gear with normal throttle. Then tonight my DCS, ABS and 4x4 lights came on. Hopefully it's the transfer case motor or a sensor. I will have to take it into my indy to find out. Damn and it's supposed to snow/sleet/rain tomorrow. 2007 E92xi with 127K.
upstatecoupe is offline  
0
Reply With Quote
      02-10-2013, 02:06 PM   #101
upstatecoupe
New Member
 
upstatecoupe's Avatar
 
Drives: E92 328xi
Join Date: Jun 2012
Location: Poughkeepsie, NY

Posts: 5
iTrader: (0)

It was the worm gear in the positioning motor. It looked like the one in the photo above. My indy charged an hour to take out and an another hour put the new one in. Took a few days to get the part. Lots of sites sell it, but nobody stocks it. They all need to get it from BMW first. I got it back just before the Nemo Blizzard though.
upstatecoupe is offline  
0
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 05:46 AM.




e90post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST