E90Post
 


TNT Racewerks
 
BMW 3-Series (E90 E92) Forum > BIMMERPOST Universal Forums > Off-Topic Discussions Board > Can anyone help? Computer problems...



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      08-17-2007, 06:23 AM   #1
hks786
Major General
United Kingdom
481
Rep
5,352
Posts

 
Drives: *
Join Date: Mar 2006
Location: UK

iTrader: (0)

Question Can anyone help? Computer problems...

Basically I want to upgrade the memory for my computer. I was thinking of buying a 1GB DDR memory stick so I can have a total of 1.5GB memory. Here's my details below:

Motherboard:

Manufacturer/Model: ASRock K7VT4A+
CPU: AMD Athlon XP 3000+ running at ~2.2GHz
USB Support: 2.x Compliant
Error Detection Support: Non-ECC only
Chipset: VIA Apollo KT400A
Supported DRAM Types: DDR SDRAM only
Module Types Supported: Unbuffered only
Max Unbuffered DDR SDRAM: 2048MB
Max Component Density: 512Mb
184-pin DIMM Banking: 2 (2 banks of 1)
Graphics Support: AGP 8X

Memory:

I currently have a 512MB DDR266 PC2100 stick in one slot. Here's what the manual says about the motherboard:

2 DDR DIMM Slots: DDR1 and DDR2
PC3200 (DDR400) for 1 DDR DIMM Slot, Max 1GB
PC2100 (DDR266)/PC2700 (DDR333) for 2 DDR DIMM Slots, Max 2GB


Can anyone help??? Any help will be appreciated!
__________________
Appreciate 0
      08-17-2007, 07:18 AM   #2
Tran
New Member
0
Rep
11
Posts

 
Drives: None
Join Date: May 2007
Location: Boston, MA

iTrader: (0)

If your motherboard have only 2 slots. You can only have either 1GB or 2GB. If you want 1GB, get another same one (512MB DDR266 PC2100) and put it into the 2nd slot. If you want 2GB, get two 1GB DDR266 PC2100.
Appreciate 0
      08-17-2007, 07:36 AM   #3
hks786
Major General
United Kingdom
481
Rep
5,352
Posts

 
Drives: *
Join Date: Mar 2006
Location: UK

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Tran View Post
If your motherboard have only 2 slots. You can only have either 1GB or 2GB. If you want 1GB, get another same one (512MB DDR266 PC2100) and put it into the 2nd slot. If you want 2GB, get two 1GB DDR266 PC2100.
Can I not get two 1GB DDR 400 PC3200? I understand 400MHz would be better than 266MHz...
__________________
Appreciate 0
      08-17-2007, 07:38 AM   #4
tjnptel1
Cunning Linguist
tjnptel1's Avatar
United_States
41
Rep
2,219
Posts

 
Drives: 335i
Join Date: Apr 2007
Location: Norfolk, VA

iTrader: (0)

Garage List
2007 335i  [0.00]
Quote:
Originally Posted by hks786 View Post
Can I not get two 1GB DDR 400 PC3200? I understand 400MHz would be better than 266MHz...
you can get 2 400mhz 1gb sticks.. it will take it just fine.
__________________
Bottles are for babies, Real men get blown.
Appreciate 0
      08-17-2007, 07:43 AM   #5
hks786
Major General
United Kingdom
481
Rep
5,352
Posts

 
Drives: *
Join Date: Mar 2006
Location: UK

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by tjnptel1 View Post
you can get 2 400mhz 1gb sticks.. it will take it just fine.
Thanks. I didnt know I had to have matching sticks, glad I asked...
__________________
Appreciate 0
      08-17-2007, 07:44 AM   #6
tjnptel1
Cunning Linguist
tjnptel1's Avatar
United_States
41
Rep
2,219
Posts

 
Drives: 335i
Join Date: Apr 2007
Location: Norfolk, VA

iTrader: (0)

Garage List
2007 335i  [0.00]
Quote:
Originally Posted by hks786 View Post
Thanks. I didnt know I had to have matching sticks, glad I asked...
by getting two sticks, you will have to replace the current 512 with one of the 1gb, and put the other 1gb in the available slot.
__________________
Bottles are for babies, Real men get blown.
Appreciate 0
      08-17-2007, 07:46 AM   #7
hks786
Major General
United Kingdom
481
Rep
5,352
Posts

 
Drives: *
Join Date: Mar 2006
Location: UK

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by tjnptel1 View Post
by getting two sticks, you will have to replace the current 512 with one of the 1gb, and put the other 1gb in the available slot.
Thanks, I'll sell the 512...one more question: would this be compatible for my motherboard, CPU etc. ?

http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.d...MEWA:IT&ih=017

Oh yeah, is there no way I could use the 512 with a 1GB in the other free slot?
__________________
Appreciate 0
      08-17-2007, 08:18 AM   #8
tjnptel1
Cunning Linguist
tjnptel1's Avatar
United_States
41
Rep
2,219
Posts

 
Drives: 335i
Join Date: Apr 2007
Location: Norfolk, VA

iTrader: (0)

Garage List
2007 335i  [0.00]
Quote:
Originally Posted by hks786 View Post
Thanks, I'll sell the 512...one more question: would this be compatible for my motherboard, CPU etc. ?

http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.d...MEWA:IT&ih=017

Oh yeah, is there no way I could use the 512 with a 1GB in the other free slot?
that will work. You can give it a shot, it may or may not work. A lot of times, MoBos with only two DIM slots will want matching RAM. It may or may not recognize the 512mb ram, and if it does, you may not notice the performance gains because it's not matching.
__________________
Bottles are for babies, Real men get blown.
Appreciate 0
      08-17-2007, 08:25 AM   #9
hks786
Major General
United Kingdom
481
Rep
5,352
Posts

 
Drives: *
Join Date: Mar 2006
Location: UK

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by tjnptel1 View Post
that will work. You can give it a shot, it may or may not work. A lot of times, MoBos with only two DIM slots will want matching RAM. It may or may not recognize the 512mb ram, and if it does, you may not notice the performance gains because it's not matching.
Thanks. I'll give it a shot. If it doesnt work, I'll sell the 512 and buy another 1GB...
__________________
Appreciate 0
Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 03:19 PM.




e90post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST