E90Post
 


 
BMW 3-Series (E90 E92) Forum > E90 / E92 / E93 3-series Powertrain and Drivetrain Discussions > N54 Turbo Engine / Drivetrain / Exhaust Modifications - 335i > Something terrifying happened!



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      11-19-2012, 11:05 AM   #1
GiorgioIr
335
GiorgioIr's Avatar
Lebanon
8
Rep
288
Posts

 
Drives: 335
Join Date: May 2012
Location: x

iTrader: (0)

Something terrifying happened!

Hey guys, I was driving normally until I was driving up a hill and I felt like flooring the car. So I turned the DSC completely off, (was driving in first gear) and floored it. When the RPM needle hit 7000 Rpm (and everything was top notch), the car did shift into second gear like usual (auto), but this time accompanied with 3 LOUD consecutive bangs that came from the exhaust "BABABA" like that; it sounded the same as 2step. So i immediatly let my foot of the gas pedal and the car started vibrating like crazy as if it was misfiring. so I parked, turned the car off for 10 seconds, started it again and everything is back to normal.
When I got to work, I parked it, let it rest for 1 hour, then checked underneath for oil or something and found nothing.

things you should know:
I have JB+, ERCP, Dci's, muffler delete.

I have also replaced the HPFP (newest serial) 4-5 months ago.

Any thoughts about this? I'm def. worried!
__________________

Too much mods to list..
Appreciate 0
      11-19-2012, 11:07 AM   #2
HighPSI
Banned
3
Rep
281
Posts

 
Drives: E92 335i
Join Date: Nov 2012
Location: Toronto

iTrader: (0)

No codes? Sounds like you misfired
Appreciate 0
      11-19-2012, 11:09 AM   #3
GiorgioIr
335
GiorgioIr's Avatar
Lebanon
8
Rep
288
Posts

 
Drives: 335
Join Date: May 2012
Location: x

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by HighPSI View Post
No codes? Sounds like you misfired
Ill go tomorow morning to the local mechanic to see if any codes got thrown since I dont have a scanner yet. Btw ECL didn't come on.
__________________

Too much mods to list..
Appreciate 0
      11-19-2012, 11:11 AM   #4
GiorgioIr
335
GiorgioIr's Avatar
Lebanon
8
Rep
288
Posts

 
Drives: 335
Join Date: May 2012
Location: x

iTrader: (0)

Should I drive the car back home or I leave it here?
__________________

Too much mods to list..
Appreciate 0
      11-19-2012, 11:12 AM   #5
HighPSI
Banned
3
Rep
281
Posts

 
Drives: E92 335i
Join Date: Nov 2012
Location: Toronto

iTrader: (0)

Drive it home
Appreciate 0
      11-19-2012, 11:19 AM   #6
MrRetep
First Lieutenant
MrRetep's Avatar
9
Rep
359
Posts

 
Drives: 435i M-Sport
Join Date: Jan 2012
Location: Irvine CA

iTrader: (3)

Are you sure it shifted? It sounds almost like it was bouncing off the rev limiter. I know the AT shouldnt do this, but if it was a misfire the car wouldve shuddered heavily as well. Please update us when possible.
Appreciate 0
      11-19-2012, 11:22 AM   #7
Cali FlyBoyZ
Private First Class
Cali FlyBoyZ's Avatar
United_States
3
Rep
141
Posts

 
Drives: 335i Coupe 6MT
Join Date: Dec 2011
Location: Washington DC

iTrader: (2)

It's definitely probably a misfire lol... no, but seriously try checking the codes it threw. I had the same issue. I have a cobb tune and once I reach about 15psi, I too would hear a bang and a weird note coming from the exhaust. Turning the car off def made it go back to normal, but if I punched it, I would get the same exact problem. I changed the ignition coils and spark plugs and the issue went away. You may only need to change the spark plugs, but Im at 80k and drive like a maniac, so I changed both lol
__________________

e92/Jet Black/Coral Red/6MT
COBB 2+/AP FMIC/CPE CP/TIAL BOV/AR Catless DP
Appreciate 0
      11-19-2012, 11:43 AM   #8
marv85
Colonel
marv85's Avatar
United_States
25
Rep
2,558
Posts

 
Drives: '07 335i MT
Join Date: Jun 2010
Location: Portland

iTrader: (5)

Quote:
Originally Posted by GiorgioIr View Post
Should I drive the car back home or I leave it here?
It seems it drives normally. Just don't floor it until your read the codes.

kifak man? b3atle PM w bse3dak to debug
__________________
'10 E92 335i , COBB
Appreciate 0
      11-19-2012, 11:46 AM   #9
Javier
Major
Javier's Avatar
Puerto Rico
30
Rep
1,109
Posts

 
Drives: 335i E92
Join Date: Nov 2006
Location: Puerto Rico

iTrader: (0)

sometimes the car makes sounds like that when you get wheel spin and the traction control cuts power abruptly... but since you had it switched off, i'm not sure...

did you have it fully off (hold for 3 sec) or just DTC (single press) ?
__________________
2007 328i Crimson Red *SOLD*
2010 335i MSport AW E92
Appreciate 0
      11-19-2012, 11:56 AM   #10
dicostal
First Lieutenant
dicostal's Avatar
Italy
5
Rep
395
Posts

 
Drives: 2007 335i
Join Date: Jun 2010
Location: Italian in CT - USA

iTrader: (0)

sounds like you have a bad injector\s
it may be gone for good, but if it comes back, my money is on the injectors as I recently experienced the same
__________________
GIAC stage II|AA DP|DCI|HELIX FMIC
Appreciate 0
      11-19-2012, 12:06 PM   #11
135Pats
Turbo's Here
135Pats's Avatar
United_States
61
Rep
5,695
Posts

 
Drives: 135i
Join Date: May 2012
Location: Maryland

iTrader: (2)

sounds like a bad misfire, you should have codes stored. If the car starts OK with no limp mode, you should be fine to drive home. Id keep throttle loads modest though. Good news is if it is a misfire, plugs and/ or a few new injectors outta take care of it.
__________________
E88 N54 Alpinweiss/Coral Red/Motiv HTA 3586r Tial .82AR/Meisterschaft Race/Berk Resonated/ER CP/Synapse/VRSF FMIC/FFTEC LPFP/HFS-4 DO Stainless Lines/BMS Thermostat Delete/Rob Beck PCV Valve + Cap/BMS OCC/ST Coilovers/M3 FCA + Tension Rods/M3 Subframe Bushings/M3 FSB/DINAN Camber Plates/Apex ARC-8/Project Kics/VAC Hubs/Rogue Transmission Mounts/Alpina TCU Flash/Icarbon/Kerscher/BMW Performance
Appreciate 0
      11-19-2012, 12:09 PM   #12
N54King
King of the road
N54King's Avatar
3
Rep
200
Posts

 
Drives: E90 335i
Join Date: Jul 2012
Location: Toronto

iTrader: (1)

Had the same problem when i was fully stock ... ended up being an ignition coil
Appreciate 0
      11-19-2012, 12:19 PM   #13
WilliamS
GoofBall
United_States
13
Rep
922
Posts

 
Drives: 2008 E92 N54 Xdrive
Join Date: Jun 2012
Location: Tampa, FL

iTrader: (2)

Mine will shift but in transission it will bounce a few times off the rev limiter.
Appreciate 0
      11-19-2012, 01:03 PM   #14
trickcruiser
First Lieutenant
United_States
7
Rep
396
Posts

 
Drives: E82
Join Date: Jun 2010
Location: Cincinnati, OH

iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by dicostal View Post
sounds like you have a bad injector\s
it may be gone for good, but if it comes back, my money is on the injectors as I recently experienced the same
This was my guess as well. I just had injector 6 go bad and my car was misfiring with bad pops upon deceleration.
__________________

OLD Best - 503whp/517wtq - Best ET: 11.14 | Best MPH 127.46
Super RB Install & Flash Tuning By Turn In Concepts - http://turninconcepts.com/
Fueling - http://www.fuel-it.biz/
Appreciate 0
      11-19-2012, 01:05 PM   #15
Eric335
Colonel
Eric335's Avatar
United_States
35
Rep
2,493
Posts

 
Drives: 2007 E92 SG 335i 6MT
Join Date: Apr 2011
Location: SW Florida

iTrader: (0)

Garage List
2007 BMW 335i  [3.83]
Sounds like a misfire. I got those same NLS/backfire type sounds when i misfired
__________________
Appreciate 0
      11-19-2012, 01:29 PM   #16
Ferruccio
First Lieutenant
Ferruccio's Avatar
United_States
7
Rep
341
Posts

 
Drives: 2010 335i
Join Date: May 2011
Location: Colorado Springs, CO

iTrader: (1)

Sounds like a misfire to me! I've had some pretty scary feeling misfires before. Most of mine went away with replacing the plugs. I still need to replace a coil or two.
Appreciate 0
      11-19-2012, 01:40 PM   #17
Crazylegs
Lieutenant
Crazylegs's Avatar
United_States
5
Rep
434
Posts

 
Drives: 08 Black on Red 335I
Join Date: May 2011
Location: South Florida

iTrader: (1)

I have an AT an have slammed the rev limiter from a 40 in 2nd do to wheel spin. Heard a really large bang then to be launched as the car cought traction no issues though
__________________
2008 Bsm E92 335i - FBO -E85--------Sold

2014 BSM 335i Msport - Stock
Appreciate 0
      11-19-2012, 01:46 PM   #18
Wedge1967
Banned
United_States
25
Rep
2,172
Posts

 
Drives: '07 e92 AT Sport Montego Blue
Join Date: Sep 2011
Location: Portland, OR

iTrader: (3)

It's not a misfire, you hit the rev limiter and the throttle body closed. It will cause a loud backfire.
Appreciate 0
      11-21-2012, 05:02 PM   #19
GiorgioIr
335
GiorgioIr's Avatar
Lebanon
8
Rep
288
Posts

 
Drives: 335
Join Date: May 2012
Location: x

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by MrRetep View Post
Are you sure it shifted? It sounds almost like it was bouncing off the rev limiter. I know the AT shouldnt do this, but if it was a misfire the car wouldve shuddered heavily as well. Please update us when possible.
Yes it shifted to second gear. What I noticed is that whenever I try to push the car now above 4k rpm with full throttle, the car seems to choke, So Its propably its a fuel issue (ether hpfp or injectors) but I'm gonna have my coils tested too. (I had my spark plugs changed 10k miles ago)
Yeah It shifted, the mechanic gave me an appointment scheduled to tomorrow since he had too many customers.. so luckily I'll update you guys tomorrow.

Quote:
Originally Posted by Cali FlyBoyZ View Post
It's definitely probably a misfire lol... no, but seriously try checking the codes it threw. I had the same issue. I have a cobb tune and once I reach about 15psi, I too would hear a bang and a weird note coming from the exhaust. Turning the car off def made it go back to normal, but if I punched it, I would get the same exact problem. I changed the ignition coils and spark plugs and the issue went away. You may only need to change the spark plugs, but Im at 80k and drive like a maniac, so I changed both lol
Thanks for your input, I changed my spark plugs 10k miles ago, right now I'm suspecting HPFP/injectors since its choking when I give full throttle, but I'll have my coils tested too.

Quote:
Originally Posted by marv85 View Post
It seems it drives normally. Just don't floor it until your read the codes.

kifak man? b3atle PM w bse3dak to debug
That's what I'm doing, Im driving slowly and not exceeding 2.5k rpm. Ana mnih bro but I dont have jb4 or scanner to read the codes, I'm going tomorow to a mechanic w hopefully he'll get it sorted.. Thanks for your help bro appreciate it

Quote:
Originally Posted by Crazylegs View Post
I have an AT an have slammed the rev limiter from a 40 in 2nd do to wheel spin. Heard a really large bang then to be launched as the car cought traction no issues though
Quote:
Originally Posted by Wedge1967 View Post
It's not a misfire, you hit the rev limiter and the throttle body closed. It will cause a loud backfire.
Quote:
Originally Posted by Javier View Post
sometimes the car makes sounds like that when you get wheel spin and the traction control cuts power abruptly... but since you had it switched off, i'm not sure...

did you have it fully off (hold for 3 sec) or just DTC (single press) ?
Yeah I know usually I would troggle DTC off (single press) and i press on the gas and like you said, the traction control cuts power abruptly and it would make a bang too.
However, what happened yesterday wasen't normal at all. I had it fully off (3sec) and it made 3 huge bangs very similar to a subaru antilag or 2step (RAPAPAP <- like that) while shifting to second gear after hitting the redline.

Quote:
Originally Posted by dicostal View Post
sounds like you have a bad injector\s
it may be gone for good, but if it comes back, my money is on the injectors as I recently experienced the same
Yeah I'm currently suspecting ether HPFP or injectors. And no its not gone haha my car chokes wherever I give full throttle above 3k rpm

Quote:
Originally Posted by 135Pats View Post
sounds like a bad misfire, you should have codes stored. If the car starts OK with no limp mode, you should be fine to drive home. Id keep throttle loads modest though. Good news is if it is a misfire, plugs and/ or a few new injectors outta take care of it.
That's what I did, drove it slowly and kept rpm needle under 2.5k. Going to the mechanic tomorow to read codes/get repaired.. well keep u updated, thanks for your input..

Quote:
Originally Posted by Ferruccio View Post
Sounds like a misfire to me! I've had some pretty scary feeling misfires before. Most of mine went away with replacing the plugs. I still need to replace a coil or two.
Quote:
Originally Posted by N54King View Post
Had the same problem when i was fully stock ... ended up being an ignition coil
Yeah Im suspecting primarily HPFP/Injectors and secondarily the coils.. Im going to the mechanic tomorow so we'll see.. Thanks for your input, will let you know if it was my coils or not.
__________________

Too much mods to list..
Appreciate 0
      11-21-2012, 05:09 PM   #20
cn555ic
BimmerPost Supporting Vendor
cn555ic's Avatar
United_States
246
Rep
18,287
Posts


 
Drives: Bimmerscoding.com
Join Date: Jun 2007
Location: New York

iTrader: (5)

Send a message via Yahoo to cn555ic
29f3. Or 29dc. One of those codes you will have for sure
__________________
917-939-4980 CODING E and F Series New York Area

Appreciate 0
      11-21-2012, 09:55 PM   #21
Overspooled
MurderedOut
Overspooled's Avatar
Canada
3
Rep
338
Posts

 
Drives: 2013 c63 AMG Coupe
Join Date: Sep 2012
Location: Montreal

iTrader: (0)

have the same problem, but my half engine light goes on! leaves after a couple of seconds! i used to shit off the car and start it back so it can leave! Now i mostly do highway so i let it run on neutral and the light and shaking leave!
__________________
2013 C63 AMG COUPE
Appreciate 0
      11-22-2012, 10:50 AM   #22
GiorgioIr
335
GiorgioIr's Avatar
Lebanon
8
Rep
288
Posts

 
Drives: 335
Join Date: May 2012
Location: x

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by MurderedBeemer View Post
have the same problem, but my half engine light goes on! leaves after a couple of seconds! i used to shit off the car and start it back so it can leave! Now i mostly do highway so i let it run on neutral and the light and shaking leave!
it seems that your hpfp needs replacement, because your check engine light (cel) goes on. Besides it already happened to me 3-4 months ago, car chokes (meaning lack of fuel) then starts shaking and having crazy misfires and engine light goes on, turned out that the hpfp needed replacement.
This time in my case, cel light didn't go on, this is why I'm suspecting injectors/coils etc.
__________________

Too much mods to list..
Appreciate 0
Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 12:26 PM.




e90post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST