E90Post
 


 
BMW 3-Series (E90 E92) Forum > E90 / E92 / E93 3-series Powertrain and Drivetrain Discussions > N54 Turbo Engine / Drivetrain / Exhaust Modifications - 335i > fuel mixture fault codes help.



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      11-28-2012, 08:04 PM   #1
Ch3ss
Second Lieutenant
 
Drives: E90 335i
Join Date: Apr 2010
Location: CA

Posts: 277
iTrader: (4)

fuel mixture fault codes help.

My09 335i have been throwing these codes lately. The can runs fine even during WOT but the SES just keeps comming back even after clearing it with BT cable. The car is stock. I've tried searching but there is no definite answer on how to get rid of these codes so if someone can chime in and point me in the right direction it would be greatly appreciated.

here are the codes that keep popping up.

Current Fault Codes

29E1
29E1 Fuel mixture control 2
Error will cause a warning light
Error is not currently present
Test conditions have been completed
Timeout

Freeze Frame Information
Event 1Odometer 105224kms 65383miles
speed 640.00 rpm
suction pipe pressure 42.00 kPa
relative load 0.00 %
matching throttle valve model (factor) 0.97 -

Event 2Odometer 105232kms 65388miles
speed 640.00 rpm
suction pipe pressure 37.00 kPa
relative load 0.00 %
matching throttle valve model (factor) 0.99 -


2A2C
2A2C Fuel mixture control 2
Error will cause a warning light
Error is not currently present
Test conditions have been completed
Short circuit or signal interruption

Freeze Frame Information
Event 1Odometer 105224kms 65383miles
speed 704.00 rpm
suction pipe pressure 42.00 kPa
relative load 0.00 %
matching throttle valve model (factor) 0.98 -

Event 2Odometer 105232kms 65388miles
speed 832.00 rpm
suction pipe pressure 34.00 kPa
relative load 0.00 %
matching throttle valve model (factor) 0.97 -



2C28
2C28 Lambda probe in front of catalytic converter 2, system check
Error will cause a warning light
Error is not currently present
Test conditions have been completed
Short circuit or signal interruption

Freeze Frame Information
Event 1Odometer 105240kms 65393miles
ceramic temperature Lambda probe in front of catalytic converter bank 2 0.00 C
voltage Lambda probe behind catalytic converter bank 2 0.96 V
Lambda-nominal value group 2 0.99 -
voltage Lambda probe in front of catalytic converter bank 2 2.66 V
Ch3ss is offline   United_States
0
Reply With Quote
      11-28-2012, 08:05 PM   #2
Jeff@TopGearSolutions
BimmerPost Supporting Vendor

 
Jeff@TopGearSolutions's Avatar
 
Drives: C6 Z06, GSXR-750, 09 335i
Join Date: Dec 2008
Location: TopGearSolutions.com

Posts: 16,311
iTrader: (31)

Send a message via AIM to Jeff@TopGearSolutions
Not positive but your primary o2 sensor may need replacement. I'll let others chime though.
Jeff@TopGearSolutions is offline   United_States
0
Reply With Quote
      11-28-2012, 08:43 PM   #3
Ch3ss
Second Lieutenant
 
Drives: E90 335i
Join Date: Apr 2010
Location: CA

Posts: 277
iTrader: (4)

Quote:
Originally Posted by Jeff@topgearsolutions View Post
Not positive but your primary o2 sensor may need replacement. I'll let others chime though.
that's what im thinking too. but i'm new to this so just looking for some experience minds out there. would both pre cat sensors need replacement or just one.
Ch3ss is offline   United_States
0
Reply With Quote
      11-28-2012, 09:57 PM   #4
sickem
Freude am fahren
 
sickem's Avatar
 
Drives: in the fast lane
Join Date: Mar 2010
Location: People's Republic of New Jersey

Posts: 1,935
iTrader: (4)

Garage List
I had these exact codes. Replaced the primary oxygen sensors a few wks ago but im still getting the fuel mixture codes even now. Does it even on stock tune. With procede aggressive maps I'm maxing out fuel trims even on pump gas.
__________________
Cobb E40 PROtune by Jake@PTF/RR catless DPs/aFe DCI/ETS 5" FMIC/Alpina B3 TCU flash/BMW Perf. Exhaust./BMW Performance Style 313s/M-Tech Rear
sickem is offline  
0
Reply With Quote
      11-28-2012, 10:47 PM   #5
Ch3ss
Second Lieutenant
 
Drives: E90 335i
Join Date: Apr 2010
Location: CA

Posts: 277
iTrader: (4)

Quote:
Originally Posted by sickem View Post
I had these exact codes. Replaced the primary oxygen sensors a few wks ago but im still getting the fuel mixture codes even now. Does it even on stock tune. With procede aggressive maps I'm maxing out fuel trims even on pump gas.
that sucks. have you tried anything else like intake valve cleaning, swapping injectors/plugs.
Ch3ss is offline   United_States
0
Reply With Quote
      11-29-2012, 07:26 AM   #6
sickem
Freude am fahren
 
sickem's Avatar
 
Drives: in the fast lane
Join Date: Mar 2010
Location: People's Republic of New Jersey

Posts: 1,935
iTrader: (4)

Garage List
Quote:
Originally Posted by aflyrice View Post
that sucks. have you tried anything else like intake valve cleaning, swapping injectors/plugs.
Valve cleaning was done a few thousand miles ago. Haven't touched injectors yet. Have never had a misfire though.

Edit: plugs/coils are brand new as well.
__________________
Cobb E40 PROtune by Jake@PTF/RR catless DPs/aFe DCI/ETS 5" FMIC/Alpina B3 TCU flash/BMW Perf. Exhaust./BMW Performance Style 313s/M-Tech Rear

Last edited by sickem; 11-29-2012 at 07:58 AM.
sickem is offline  
0
Reply With Quote
      11-29-2012, 02:11 PM   #7
Ch3ss
Second Lieutenant
 
Drives: E90 335i
Join Date: Apr 2010
Location: CA

Posts: 277
iTrader: (4)

Quote:
Originally Posted by sickem View Post
Valve cleaning was done a few thousand miles ago. Haven't touched injectors yet. Have never had a misfire though.

Edit: plugs/coils are brand new as well.
Appreciate the input. Hopefully one of us will figure it out soon.
Ch3ss is offline   United_States
0
Reply With Quote
      11-29-2012, 02:31 PM   #8
sickem
Freude am fahren
 
sickem's Avatar
 
Drives: in the fast lane
Join Date: Mar 2010
Location: People's Republic of New Jersey

Posts: 1,935
iTrader: (4)

Garage List
Quote:
Originally Posted by aflyrice View Post
Appreciate the input. Hopefully one of us will figure it out soon.
yeah, I'm trying to schedule an appt with a mod-friendly dealer here in NJ. I'll definitely update the thread if I find anything out.
__________________
Cobb E40 PROtune by Jake@PTF/RR catless DPs/aFe DCI/ETS 5" FMIC/Alpina B3 TCU flash/BMW Perf. Exhaust./BMW Performance Style 313s/M-Tech Rear
sickem is offline  
0
Reply With Quote
      11-29-2012, 04:02 PM   #9
Ch3ss
Second Lieutenant
 
Drives: E90 335i
Join Date: Apr 2010
Location: CA

Posts: 277
iTrader: (4)

Sounds good man.
Ch3ss is offline   United_States
0
Reply With Quote
      11-29-2012, 04:10 PM   #10
Jeff@TopGearSolutions
BimmerPost Supporting Vendor

 
Jeff@TopGearSolutions's Avatar
 
Drives: C6 Z06, GSXR-750, 09 335i
Join Date: Dec 2008
Location: TopGearSolutions.com

Posts: 16,311
iTrader: (31)

Send a message via AIM to Jeff@TopGearSolutions
Quote:
Originally Posted by sickem View Post
I had these exact codes. Replaced the primary oxygen sensors a few wks ago but im still getting the fuel mixture codes even now. Does it even on stock tune. With procede aggressive maps I'm maxing out fuel trims even on pump gas.
Hmm, that makes me think it's an injector problem then. I would expect some more injector related codes though.

Where is James, the resident troubleshooting expert?

Quote:
Originally Posted by sickem View Post
I had these exact codes. Replaced the primary oxygen sensors a few wks ago but im still getting the fuel mixture codes even now. Does it even on stock tune. With procede aggressive maps I'm maxing out fuel trims even on pump gas.
Quote:
Originally Posted by aflyrice View Post
that's what im thinking too. but i'm new to this so just looking for some experience minds out there. would both pre cat sensors need replacement or just one.
According to the Codes bank(converter) 2, which would be the rear turbo o2 sensor if I recall correctly.
Jeff@TopGearSolutions is offline   United_States
0
Reply With Quote
      11-29-2012, 07:22 PM   #11
sickem
Freude am fahren
 
sickem's Avatar
 
Drives: in the fast lane
Join Date: Mar 2010
Location: People's Republic of New Jersey

Posts: 1,935
iTrader: (4)

Garage List
Quote:
Originally Posted by Jeff@topgearsolutions View Post
Hmm, that makes me think it's an injector problem then. I would expect some more injector related codes though.

Where is James, the resident troubleshooting expert?





According to the Codes bank(converter) 2, which would be the rear turbo o2 sensor if I recall correctly.
Fuel trims are identical for both banks though, Jeff, so it would seem in my walnut shell-sized brain that that would preclude injector issues, no?
__________________
Cobb E40 PROtune by Jake@PTF/RR catless DPs/aFe DCI/ETS 5" FMIC/Alpina B3 TCU flash/BMW Perf. Exhaust./BMW Performance Style 313s/M-Tech Rear
sickem is offline  
0
Reply With Quote
      11-29-2012, 09:47 PM   #12
Ch3ss
Second Lieutenant
 
Drives: E90 335i
Join Date: Apr 2010
Location: CA

Posts: 277
iTrader: (4)

Quote:
Originally Posted by Jeff@topgearsolutions View Post
Hmm, that makes me think it's an injector problem then. I would expect some more injector related codes though.

Where is James, the resident troubleshooting expert?





According to the Codes bank(converter) 2, which would be the rear turbo o2 sensor if I recall correctly.
yeah thats what ive gathered from reading similar threads. i would just like to get a better idea of what could be causing this before i start replacing parts. as always thanks for the input. I would really like to get this solved before the procede i ordered from you guys arrive.
Ch3ss is offline   United_States
0
Reply With Quote
      12-02-2012, 11:52 AM   #13
Ch3ss
Second Lieutenant
 
Drives: E90 335i
Join Date: Apr 2010
Location: CA

Posts: 277
iTrader: (4)

any more inputs?
Ch3ss is offline   United_States
0
Reply With Quote
      12-02-2012, 12:05 PM   #14
joec500
Brigadier General
 
Drives: it has 4 wheels
Join Date: Jul 2008
Location: San Francisco

Posts: 3,004
iTrader: (10)

So I have had these codes for a long time. I replaced o2's, Walnut blasting, fuel cleaners etc. But the thing that solved this issue was replacing my injectors. Also at the same time, I had a burnt out Cat in Bank 2 causing abnormally high heat which could have also attributed to the codes. My Guess is that my bank 2 injectors were running rich, burning out my cat and also attributing to these codes. Once I replace my injectors, the codes were resolved.
__________________
2007 E92 6MT SGM: MusicarNW Level 2, Procede Rev 2.5, FFTEC/Vishnu LPFP with Flexfuel Sensor and Flash, M3 Offset V701's, WaveTrac LSD, Michelin PSS, Downpipes, M3 Control Arms, TCKline D/A Suspension, LCI Tail lights, Lux AE's, ER Charge Pipe, DCI's, Mtech Front and Rear, M3 Sideskirts, HPF Stage 1 Clutch
joec500 is offline  
0
Reply With Quote
      12-02-2012, 02:14 PM   #15
robc1976
DIYER
 
robc1976's Avatar
 
Drives: E90 335i
Join Date: Mar 2012
Location: Illinois

Posts: 4,190
iTrader: (10)

Quote:
Originally Posted by Jeff@topgearsolutions View Post
Not positive but your primary o2 sensor may need replacement. I'll let others chime though.
100% agree...replaced mine and all codes arfe gone!
__________________
JB4 G5, WEDGE flash, 455 LPFP, HFS-4 meth kit, BMS OCC, RB turbos W/3.5 N20 sensor, RB valve, BMS DCI, 3" AR Dps, Custom OC W/ SS lines, ER FMIC, ER CP W/HKS BOV, M3 control arms, M3 guide rods, M3 upper links, M3 front & rear sway-bars, Meyle HD tie-rods, HPA rear toe arms, Wavetrac LSD, DEFIV kit, KW clubsport coilovers, Power-Flex subframe bushings, stoptech rotors, Rogue Tranny Mounts, 1M bumper, M3 CF hood, MORR VS8.2 rims 245/295
robc1976 is offline  
0
Reply With Quote
      12-02-2012, 03:22 PM   #16
danniexi
Colonel
 
danniexi's Avatar
 
Drives: 2008 AW E92 335xi
Join Date: May 2008
Location: NJ

Posts: 2,029
iTrader: (14)

1. Replace O2 sims.

if that doesnt work...

2. Replace injectors/spark plugs.
danniexi is offline   South Korea
0
Reply With Quote
      12-02-2012, 06:13 PM   #17
sickem
Freude am fahren
 
sickem's Avatar
 
Drives: in the fast lane
Join Date: Mar 2010
Location: People's Republic of New Jersey

Posts: 1,935
iTrader: (4)

Garage List
Quote:
Originally Posted by joec500 View Post
So I have had these codes for a long time. I replaced o2's, Walnut blasting, fuel cleaners etc. But the thing that solved this issue was replacing my injectors. Also at the same time, I had a burnt out Cat in Bank 2 causing abnormally high heat which could have also attributed to the codes. My Guess is that my bank 2 injectors were running rich, burning out my cat and also attributing to these codes. Once I replace my injectors, the codes were resolved.
Interesting, so did you replace all 6 injectors?

Edit: did you log when you were having issues? Was there a difference in trims or AFRs between the two banks?
__________________
Cobb E40 PROtune by Jake@PTF/RR catless DPs/aFe DCI/ETS 5" FMIC/Alpina B3 TCU flash/BMW Perf. Exhaust./BMW Performance Style 313s/M-Tech Rear
sickem is offline  
0
Reply With Quote
      12-02-2012, 06:58 PM   #18
Ch3ss
Second Lieutenant
 
Drives: E90 335i
Join Date: Apr 2010
Location: CA

Posts: 277
iTrader: (4)

Quote:
Originally Posted by robc1976 View Post
100% agree...replaced mine and all codes arfe gone!
I'll give this a shot. Going to order some sensors just need some time to install. Will update when I get it done. Thanks for the tip.
Ch3ss is offline   United_States
0
Reply With Quote
      12-02-2012, 09:37 PM   #19
joec500
Brigadier General
 
Drives: it has 4 wheels
Join Date: Jul 2008
Location: San Francisco

Posts: 3,004
iTrader: (10)

Quote:
Originally Posted by sickem View Post
Interesting, so did you replace all 6 injectors?

Edit: did you log when you were having issues? Was there a difference in trims or AFRs between the two banks?
Nope just my bank 2, I was also experiencing intermittent misfires in that bank. And yes, my trims varied quite a bit as I replaced the o2's one at a time and one was a bit more lazy than the other because of the mileage difference between the two o2's seemed ok though.

I think the fuel control mixture in my case were injectors going bad in my bank 2.
__________________
2007 E92 6MT SGM: MusicarNW Level 2, Procede Rev 2.5, FFTEC/Vishnu LPFP with Flexfuel Sensor and Flash, M3 Offset V701's, WaveTrac LSD, Michelin PSS, Downpipes, M3 Control Arms, TCKline D/A Suspension, LCI Tail lights, Lux AE's, ER Charge Pipe, DCI's, Mtech Front and Rear, M3 Sideskirts, HPF Stage 1 Clutch
joec500 is offline  
0
Reply With Quote
      12-02-2012, 09:56 PM   #20
robc1976
DIYER
 
robc1976's Avatar
 
Drives: E90 335i
Join Date: Mar 2012
Location: Illinois

Posts: 4,190
iTrader: (10)

Quote:
Originally Posted by aflyrice View Post
I'll give this a shot. Going to order some sensors just need some time to install. Will update when I get it done. Thanks for the tip.
I had them for -3 months and this cleared them!
__________________
JB4 G5, WEDGE flash, 455 LPFP, HFS-4 meth kit, BMS OCC, RB turbos W/3.5 N20 sensor, RB valve, BMS DCI, 3" AR Dps, Custom OC W/ SS lines, ER FMIC, ER CP W/HKS BOV, M3 control arms, M3 guide rods, M3 upper links, M3 front & rear sway-bars, Meyle HD tie-rods, HPA rear toe arms, Wavetrac LSD, DEFIV kit, KW clubsport coilovers, Power-Flex subframe bushings, stoptech rotors, Rogue Tranny Mounts, 1M bumper, M3 CF hood, MORR VS8.2 rims 245/295
robc1976 is offline  
0
Reply With Quote
      12-02-2012, 10:07 PM   #21
sickem
Freude am fahren
 
sickem's Avatar
 
Drives: in the fast lane
Join Date: Mar 2010
Location: People's Republic of New Jersey

Posts: 1,935
iTrader: (4)

Garage List
Quote:
Originally Posted by joec500 View Post
Nope just my bank 2, I was also experiencing intermittent misfires in that bank. And yes, my trims varied quite a bit as I replaced the o2's one at a time and one was a bit more lazy than the other because of the mileage difference between the two o2's seemed ok though.

I think the fuel control mixture in my case were injectors going bad in my bank 2.
I see, thanks. Well I'm gonna remove the procede and take it into the dealer to see what they can do since I'm cpo. I haven't had any misfires so I have no way of knowing which set of injectors might be the problem. Can I log anything that will help me determine that?
__________________
Cobb E40 PROtune by Jake@PTF/RR catless DPs/aFe DCI/ETS 5" FMIC/Alpina B3 TCU flash/BMW Perf. Exhaust./BMW Performance Style 313s/M-Tech Rear
sickem is offline  
0
Reply With Quote
      12-02-2012, 10:40 PM   #22
Ch3ss
Second Lieutenant
 
Drives: E90 335i
Join Date: Apr 2010
Location: CA

Posts: 277
iTrader: (4)

Quote:
Originally Posted by robc1976 View Post
I had them for -3 months and this cleared them!
You had the codes for 3 months and did you experience any misfires while you had these codes?
Ch3ss is offline   United_States
0
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 01:49 PM.




e90post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST