E90Post
 


GetBMWParts
 
BMW 3-Series (E90 E92) Forum > E90 / E92 / E93 3-series Powertrain and Drivetrain Discussions > N57 / M57 Turbo Diesel Discussions - 335d > Rough cold start...



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      12-27-2012, 02:11 PM   #1
cssnms
Brigadier General
 
cssnms's Avatar
 
Drives: 2011 BMW 335d
Join Date: Sep 2010
Location: Murland

Posts: 3,182
iTrader: (4)

Rough cold start...

The car sat in the cold garage for a few days over Christmas. Today I went to start it and the engine was slow to turn over, then it fired up, but it was very rough and much louder for about 3 or 4 seconds. In fact the entire shook, but then it smoothed out and sounded/ran fine. No codes or check engine lights.

I've been through a winter already so I've started the car in the cold before after it sat, but never did this before.

Has anyone experienced anything similar?
cssnms is offline   United_States
0
Reply With Quote
      12-27-2012, 02:46 PM   #2
Sweattdogg
Second Lieutenant
 
Drives: '09 335d RIP '08 e90 M3
Join Date: Feb 2012
Location: Columbus, OH

Posts: 231
iTrader: (2)

Yes, it has happened to me a few times when the weather went from summer to late fall. After a couple rough starts, my SES light came on. Dealer said that one or more of my glow plugs had malfunctioned. All were replaced under warranty. My SES is back now, but my guess is something else, as I've had no other troubles.
Sweattdogg is offline  
0
Reply With Quote
      12-27-2012, 04:08 PM   #3
NotNormal
Lieutenant
 
Drives: Audi A6 Avant 3.0TDi Quattro
Join Date: Sep 2009
Location: Lincolnshire

Posts: 571
iTrader: (3)

Have your codes read, you might need either glow plugs or controller or both ?

How many miles ??
__________________
Always a pallbearer never a corpse....
NotNormal is offline   United Kingdom
0
Reply With Quote
      12-27-2012, 04:18 PM   #4
GoRomeo
Colonel
 
GoRomeo's Avatar
 
Drives: 330i
Join Date: Feb 2006
Location: San Diego CA

Posts: 2,197
iTrader: (0)

Garage List
2006 330i  [2.83]
I have to say this happened to me lately. In regards to rough/slow starts its a sign of a weak battery I think. I ve had slow cranks but starts all the time. I know I need a new battery since I am still on original battery now for 7 years. I think its time for a new one... In regards to rough starts my 330 have always run rough in the mornings while in garage.

I known for years shes not a morning car/person...LOL just saying...
GoRomeo is offline  
0
Reply With Quote
      12-27-2012, 07:33 PM   #5
cssnms
Brigadier General
 
cssnms's Avatar
 
Drives: 2011 BMW 335d
Join Date: Sep 2010
Location: Murland

Posts: 3,182
iTrader: (4)

Quote:
Originally Posted by NotNormal View Post
Have your codes read, you might need either glow plugs or controller or both ?

How many miles ??
25k

Like I said, no codes, no lights - I already hooked up the BT cable.
cssnms is offline   United_States
0
Reply With Quote
      12-28-2012, 08:43 AM   #6
Socom
Major General
 
Drives: 2010 335D
Join Date: May 2005
Location: Atl.

Posts: 5,211
iTrader: (0)

Probably not cold enough to fire up glow plugs. I've had it happen only a couple of times with every BMW I've owned. My car is parked outside 24/7. Possible that your diesel is @ low end for cetane. Has it happened again?
Socom is offline  
0
Reply With Quote
      12-28-2012, 10:30 AM   #7
cssnms
Brigadier General
 
cssnms's Avatar
 
Drives: 2011 BMW 335d
Join Date: Sep 2010
Location: Murland

Posts: 3,182
iTrader: (4)

Quote:
Originally Posted by Socom View Post
Probably not cold enough to fire up glow plugs. I've had it happen only a couple of times with every BMW I've owned. My car is parked outside 24/7. Possible that your diesel is @ low end for cetane. Has it happened again?
I have not started it up today. I do not think it was cold enough either - inside my garage. Maybe it got down to low 40's at best. I fill up at the same Shell station and I've never encountered this problem before.
cssnms is offline   United_States
0
Reply With Quote
      12-28-2012, 11:07 AM   #8
taibanl
Brigadier General
 
taibanl's Avatar
 
Drives: BMW
Join Date: Sep 2010
Location: NA

Posts: 3,411
iTrader: (4)

Quote:
Originally Posted by cssnms
The car sat in the cold garage for a few days over Christmas. Today I went to start it and the engine was slow to turn over, then it fired up, but it was very rough and much louder for about 3 or 4 seconds. In fact the entire shook, but then it smoothed out and sounded/ran fine. No codes or check engine lights.

I've been through a winter already so I've started the car in the cold before after it sat, but never did this before.

Has anyone experienced anything similar?
After a month i had a slightly louder start then louder for 3-4 minutes. No lingering issues.
__________________
FS: my JBL MS-8 on Amazon
eBay COMBOX Media FS - (project never attempted)
taibanl is offline  
0
Reply With Quote
      01-03-2013, 11:50 AM   #9
crazyinp
Lieutenant
 
Drives: BMW 335d
Join Date: Jul 2011
Location: Bay Area

Posts: 550
iTrader: (4)

Garage List
2011 BMW 335d  [0.00]
Quote:
Originally Posted by cssnms View Post
I have not started it up today. I do not think it was cold enough either - inside my garage. Maybe it got down to low 40's at best. I fill up at the same Shell station and I've never encountered this problem before.
I just came back from vacation after 14days. Car sat outside during that period.This morning temperature in MA was 5F. Car started without any problem and ran as smooth as normal. I saw the heating icon for less than couple seconds. Actually Mini Cooper S had much hard time starting!!!

Btw I use Power Kleen add. all the time. With the last tank I switched to their winter version.
crazyinp is offline  
0
Reply With Quote
      01-03-2013, 06:05 PM   #10
cssnms
Brigadier General
 
cssnms's Avatar
 
Drives: 2011 BMW 335d
Join Date: Sep 2010
Location: Murland

Posts: 3,182
iTrader: (4)

Quote:
Originally Posted by crazyinp View Post
I just came back from vacation after 14days. Car sat outside during that period.This morning temperature in MA was 5F. Car started without any problem and ran as smooth as normal. I saw the heating icon for less than couple seconds. Actually Mini Cooper S had much hard time starting!!!

Btw I use Power Kleen add. all the time. With the last tank I switched to their winter version.
Yea I have not had a problem since to include the car sitting outside last night when temps dropped to the teens.
cssnms is offline   United_States
0
Reply With Quote
      01-04-2013, 09:58 PM   #11
Quasimodem
Colonel
 
Quasimodem's Avatar
 
Drives: 335d
Join Date: Oct 2008
Location: California

Posts: 2,227
iTrader: (0)

Garage List
2009 335d US  [0.00]
I saw the glow plug symbol this morning. First time in 3.5 years here in northern california. Had to flip open the car's manual to find out whether that weird squigly symbol meant I was about to die or not.
__________________
Speakers: CDT Audio HD-42 comps--front doors (RAAMmat deadened), CDT ES-06 6.5" woofers--kickpanl Pods, Hertz EBX202R dual 8" ported trunk sub. Amps: Phoenix Gold RSd 500.4 (comps & pods). PG RSd 600.1 (sub). Power & Ground: 4AWG Streetwires w/RockFosgt RFDB1 distro blocks. Input: HU lineout--Kicker KISL RCA adapters--RockFosgt RFIT-6 cables--Audiocontrol Matrix--Monster cables--RSd 500.4--lineout Monstr Cabl to RSd 600.1.
Quasimodem is offline   United_States
0
Reply With Quote
      01-04-2013, 11:16 PM   #12
Got_Diesel
Private First Class
 
Drives: 335d
Join Date: Dec 2012
Location: United States

Posts: 141
iTrader: (0)

I've had this happen to me as well. Cranked a little longer than usual, idled rough and the whole car shook then ran fine.
Got_Diesel is offline  
0
Reply With Quote
      01-05-2013, 11:36 AM   #13
kbsilver
Private First Class
 
Drives: 2011 335d
Join Date: Jan 2012
Location: Central Jersey

Posts: 162
iTrader: (0)

We've not had a single cold starting issue here in NJ, although the car is in a unheated garage. I have noticed a light diesel smell when first driving the car when very cold, which never happens during the non winter seasons. Probably should let it warm up a minute or 2 under these conditions before driving. Was treating like a gasoline engine which is to gently drive the car immediately after starting.
kbsilver is offline  
0
Reply With Quote
      01-05-2013, 10:43 PM   #14
Quasimodem
Colonel
 
Quasimodem's Avatar
 
Drives: 335d
Join Date: Oct 2008
Location: California

Posts: 2,227
iTrader: (0)

Garage List
2009 335d US  [0.00]
Quote:
Originally Posted by kbsilver View Post
We've not had a single cold starting issue here in NJ, although the car is in a unheated garage. I have noticed a light diesel smell when first driving the car when very cold, which never happens during the non winter seasons. Probably should let it warm up a minute or 2 under these conditions before driving. Was treating like a gasoline engine which is to gently drive the car immediately after starting.
You gently drive a car because the engine oil is not at peak effectiveness in lubricating the moving parts until it is up to temperature. Since diesels depend on oil to lubricate moving parts almost as much as gas engines, there is just as much reason to properly warm up your diesel vehicle before stressing it as with a gas engine. All this talk about driving your car like you stole it to avoid carbon build up shouldnt distract us from the need to warm up the engine before we "drive it like we stole it". All this makes me wish I had a engine temperature guage on the dash.
__________________
Speakers: CDT Audio HD-42 comps--front doors (RAAMmat deadened), CDT ES-06 6.5" woofers--kickpanl Pods, Hertz EBX202R dual 8" ported trunk sub. Amps: Phoenix Gold RSd 500.4 (comps & pods). PG RSd 600.1 (sub). Power & Ground: 4AWG Streetwires w/RockFosgt RFDB1 distro blocks. Input: HU lineout--Kicker KISL RCA adapters--RockFosgt RFIT-6 cables--Audiocontrol Matrix--Monster cables--RSd 500.4--lineout Monstr Cabl to RSd 600.1.
Quasimodem is offline   United_States
0
Reply With Quote
      01-23-2013, 11:53 AM   #15
dzlmoose
First Lieutenant
 
dzlmoose's Avatar
 
Drives: 2011 335d M-Sport
Join Date: Jun 2012
Location: Toronto, Canada

Posts: 387
iTrader: (0)

Garage List
2011 335d  [0.00]
I had a rough cold start today. It was -25C I pushed the button and the car hesitated also made a weird squeal.

I usually park in the garage but had to give my spot to the TDi.
dzlmoose is offline   Egypt
0
Reply With Quote
      01-23-2013, 12:27 PM   #16
mact3333
Captain
 
mact3333's Avatar
 
Drives: 11' Audi S4
Join Date: Mar 2011
Location: Pacific NW

Posts: 781
iTrader: (1)

Mine starts up slow even in garage...sometimes I give up too early and it doesn't start but second attempt it always starts quickly....weak battery??
mact3333 is offline  
0
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 04:36 AM.




e90post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST