E90Post
 


Lux Angel Eyes
 
BMW 3-Series (E90 E92) Forum > BMW E90/E92/E93 3-series General Forums > Regional Forums > UK > UK Technical Forum > 335i Rough idle fix



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      08-19-2011, 03:46 PM   #23
m1bjr
LSD - No, you're not seeing things
 
m1bjr's Avatar
 
Drives: RS250 CUP
Join Date: Mar 2010
Location: Somerset UK

Posts: 3,313
iTrader: (4)

Send a message via MSN to m1bjr
My unit is single use btw.
I know I said I would check on the off chance
__________________
m1bjr is offline   United Kingdom
0
Reply With Quote
      08-19-2011, 07:21 PM   #24
335i E92
Captain
 
Drives: 335i E92 SE
Join Date: Mar 2010
Location: Manchester

Posts: 684
iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by m1bjr View Post
My unit is single use btw.
I know I said I would check on the off chance
Thanks anyway Steve, I'm in the process of ordering one from Neil, bout time I got one anyway.
335i E92 is offline  
0
Reply With Quote
      08-21-2011, 10:03 PM   #25
Quisp
Does not play well with others
 
Drives: BMW
Join Date: Apr 2007
Location: Arizona

Posts: 1,790
iTrader: (4)

I a[pologize but I did not get time to do the resets. Iwill try to get to them monday or tuesday and will pst when i get them done.
Thanks
__________________
Quisp is offline   United_States
0
Reply With Quote
      08-23-2011, 07:17 AM   #26
335i E92
Captain
 
Drives: 335i E92 SE
Join Date: Mar 2010
Location: Manchester

Posts: 684
iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by Quisp View Post
I a[pologize but I did not get time to do the resets. Iwill try to get to them monday or tuesday and will pst when i get them done.
Thanks
No worries, let me know how you get on when you've gotten around to it!!
335i E92 is offline  
0
Reply With Quote
      08-23-2011, 09:58 PM   #27
Quisp
Does not play well with others
 
Drives: BMW
Join Date: Apr 2007
Location: Arizona

Posts: 1,790
iTrader: (4)

Was going to do it today but when I started the car I got a very long crank and the half engine light along with reduced power before i could even get out of the garage so I am taking it in tomorrow and wont be able to do the reset until i get it back
Got 2 new error codes 2A9A camshaft sensor and 3100 boost pressure control deactivation
__________________
Quisp is offline   United_States
0
Reply With Quote
      08-25-2011, 04:57 AM   #28
335i E92
Captain
 
Drives: 335i E92 SE
Join Date: Mar 2010
Location: Manchester

Posts: 684
iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by Quisp View Post
Was going to do it today but when I started the car I got a very long crank and the half engine light along with reduced power before i could even get out of the garage so I am taking it in tomorrow and wont be able to do the reset until i get it back
Got 2 new error codes 2A9A camshaft sensor and 3100 boost pressure control deactivation
Not good, sounds like the dreaded hpfp. Let me know how you get on!!
335i E92 is offline  
0
Reply With Quote
      09-09-2011, 05:28 AM   #29
335i E92
Captain
 
Drives: 335i E92 SE
Join Date: Mar 2010
Location: Manchester

Posts: 684
iTrader: (1)

Update...

After covering over 1000 miles since the reset at Darren Woods the idle is stil lrough and jumping from 600 - 750rpms when left to idle for anything more than 30 seconds.

I ordered a BT cable from Neil at Juiced up Tuning earlier this week so should have it next week to try the below Mr5's adaptation resets.

http://www.e90post.com/forums/showthread.php?t=386376

I'll report back as soon i've done it.
335i E92 is offline  
0
Reply With Quote
      12-27-2012, 11:57 PM   #30
Amin335i
Private
 
Amin335i's Avatar
 
Drives: E92 335i Sport Auto
Join Date: May 2012
Location: Hertfordshire

Posts: 70
iTrader: (0)

Garage List
Hi all. I have recently purchased a 335i and unfortunately having the exact same problem. I was wondering if anyone ever got to the bottom of this. The idles actually looks steady on around 600rpm but you feel random hicups which can otherwise be described as a feeling of small misfires. Shakes the car firmly but not violently enough to make passengers think its a massive problem. Shortly after a few hicups/misfires the car automatically raises the idle to around 750rpm and it stays there. The only way to get rid of it is if I switch the car on/off or sometimes a bit of hard driving does it as well. any solutions besides adaptation resets? I have done adaptation resets via 1. battery disconnection for prolonged period 2.BMW INPA software via OBD 3.JB4 adaptation reset option
Amin335i is offline   United Kingdom
0
Reply With Quote
      12-28-2012, 05:04 AM   #31
zltm089
Major General
 
zltm089's Avatar
 
Drives: 335i SE Coupe Space Grey
Join Date: Nov 2008
Location: LONDON

Posts: 7,306
iTrader: (0)

Garage List
2006 BMW 335i  [5.00]
Does anyone know if that reset will wipe out any current "remaps" on the car?....
__________________

Current Car: E92 335i SE Dream Cars: AMG SL65 Black,GallardoSuperleggera, GTR 2012, Agera R, F430 Scuderia, DBS, EVO X FQ400, Lexus LFA, F10 M5, M4, GT3 RS4.0, Ferrari 458, Ferrari F12, R8 V10 plus, Jaguar F Type V8, Lamborghini LP700-4 Aventador, Chevrolet Camaro ZL1, C63 AMG Coupe Black, Vanquish 2012, Laferrari, GT3 991, McLaren 650s.
zltm089 is offline   United Kingdom
0
Reply With Quote
      12-28-2012, 06:47 AM   #32
335i E92
Captain
 
Drives: 335i E92 SE
Join Date: Mar 2010
Location: Manchester

Posts: 684
iTrader: (1)

Amin, just pm'd you!!

There is seemingly no fix for this common issue. I've tried every adaptation known to man, injectors, coils, plugs, head decarb and have never fixed the problem.

I got an improvement when I replaced all injectors and double checked plug gaps but it still has a slight idle hiccup which will bump up the revs to 750 rpm after a minute or two on idle. I made a decision to live with it and move on many months ago and I suggest you do the same as you'll end up very frustrated and massively out if pocket chasing it!

H
335i E92 is offline  
0
Reply With Quote
      12-28-2012, 02:29 PM   #33
Amin335i
Private
 
Amin335i's Avatar
 
Drives: E92 335i Sport Auto
Join Date: May 2012
Location: Hertfordshire

Posts: 70
iTrader: (0)

Garage List
Thanks H, I read your pm. Your input is greatly appreciated and I think I am going to take your advice and leave it as it is. Every single parameter looks fine, no codes, no hesitations, power delivery is good. I have also replaced plugs, checked my coils and changed 1 of them which was only a little weaker than the others but I am sure it was most probably fine. I checked my injectors via the BMW INPA software and they are all within spec and running perfectly. I also checked for any injector recalls with BMW. As you mentioned changing the plugs and making sure they are correctly gapped helped smooth it out. If anyone has a permanent logical fix for this I am all for it but until then I think I am done chasing it. Its mentally and financially exhausting chasing this rather minor imperfection.
__________________
e92 335i Auto - Blue (current)
e90 330i Manual - Black
e46 330ci Auto - Blue
Amin335i is offline   United Kingdom
0
Reply With Quote
      12-28-2012, 02:45 PM   #34
GoRomeo
Colonel
 
GoRomeo's Avatar
 
Drives: 330i
Join Date: Feb 2006
Location: San Diego CA

Posts: 2,046
iTrader: (0)

Garage List
2006 330i  [2.83]
Is this fix only for 335's? I am planning to change my plugs soon and I wonder if I need to reset anything via BT tool. I wonder if I can use the TORQUE APP for this reset if this applies to me. Anyone??
GoRomeo is offline  
0
Reply With Quote
      01-29-2014, 11:32 AM   #35
K_M79
Captain
 
K_M79's Avatar
 
Drives: E92 335i Msport
Join Date: Jul 2013
Location: Scotland

Posts: 734
iTrader: (0)

Another thread revival on this one ,but I take it no one has found a solid cure for this?
K_M79 is offline   Scotland
0
Reply With Quote
      01-29-2014, 12:39 PM   #36
windymissile
Lieutenant
 
Drives: 335i M Sport
Join Date: Apr 2013
Location: UK

Posts: 448
iTrader: (0)

Walnut blasting seems to be the common cure for lumpy idle.

WM
windymissile is offline  
0
Reply With Quote
      01-29-2014, 02:59 PM   #37
K_M79
Captain
 
K_M79's Avatar
 
Drives: E92 335i Msport
Join Date: Jul 2013
Location: Scotland

Posts: 734
iTrader: (0)

Already been done,only started after changing plugs( genuine parts).All coils and injectors been replaced and programmed a month ago.
I did a walnut and changed the coils/plugs immediately started lumpiness at idle then jacks up to 750rpm.i thought was something I had done so rechecked everything,but all ok.Reset adaptions but still same.Changed all 6 injectors and coded but still same.Folk are saying it's the DME not adapting to new plugs properly.
Kris
K_M79 is offline   Scotland
0
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 11:26 PM.




e90post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST