E90Post
 


ECS BMW
 
BMW 3-Series (E90 E92) Forum > E90 / E92 / E93 3-series Powertrain and Drivetrain Discussions > N54 Turbo Engine / Drivetrain / Exhaust Modifications - 335i > Intermittent Oil burning smell/Smoke with new turbos



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      12-29-2012, 04:33 PM   #1
spoolin
Private First Class
2
Rep
142
Posts

 
Drives: 135, m3, 325is
Join Date: Nov 2011
Location: Jacksonville, Fl

iTrader: (0)

Intermittent Oil burning smell/Smoke with new turbos

I had my turbos replaced under warranty less than a year ago. I am no longer under warranty and have recently started noticing smoke and an oil smell when I come to a stop. This happens on rare occasions and does not necessarily happen when I am getting into boost as I have thought that may provoke it but it does not. I know it may be the turbo seals but are there any other possibilities? It never does it until it at least 120 degrees. When it does it it can let out alot of smoke but it only does it for a few seconds and then stops. I am xxxless but can differ between fuel and oil smell. I am just looking for any experience or ideas that anyone may have.
__________________
2010 Space Grey 135i- JB4, DCI, VRSF dp's
1995 Avus Blue M3-AA STG1 s/c,meth, quaife 3.46
Appreciate 0
      12-30-2012, 12:58 AM   #2
robc1976
DIYER
robc1976's Avatar
89
Rep
4,751
Posts

 
Drives: E90 335i
Join Date: Mar 2012
Location: Illinois

iTrader: (11)

Quote:
Originally Posted by spoolin View Post
I had my turbos replaced under warranty less than a year ago. I am no longer under warranty and have recently started noticing smoke and an oil smell when I come to a stop. This happens on rare occasions and does not necessarily happen when I am getting into boost as I have thought that may provoke it but it does not. I know it may be the turbo seals but are there any other possibilities? It never does it until it at least 120 degrees. When it does it it can let out alot of smoke but it only does it for a few seconds and then stops. I am xxxless but can differ between fuel and oil smell. I am just looking for any experience or ideas that anyone may have.
is the smoke coming out of one side of the exhaust, is smoke coming out by the left side (passenger side) of the motor? Color of smoke? Does it go away when accelerating.
__________________
JB4 G5, WEDGE flash, 455 LPFP, HFS-4 meth kit, BMS OCC, Motiv 750 ST, RB valve, BMS DCI, 3" AR Dps, Custom OC W/ SS lines, ER FMIC, ER CP W/HKS BOV, M3 control arms, M3 guide rods, M3 upper links, M3 front & rear sway-bars, HPA rear toe arms, Wavetrac LSD, HPF Gen 2 exhaust DEFIV kit, KW clubsport, Delrin solid subframe bushings, stoptech rotors, Rogue Tranny Mounts, 1M bumper, M3 CF hood, MORR VS8.2 rims 245/295
Appreciate 0
      12-30-2012, 12:52 PM   #3
spoolin
Private First Class
2
Rep
142
Posts

 
Drives: 135, m3, 325is
Join Date: Nov 2011
Location: Jacksonville, Fl

iTrader: (0)

The smoke is a bluish white and clearly smells of oil. It comes from both exhaust banks equally. ANd yes it goes away when accelerating. I have had people ride behind me to see if it leaves a smoke trail. MY car does not leave a smoke trail which makes me think it is something other then turbos.
__________________
2010 Space Grey 135i- JB4, DCI, VRSF dp's
1995 Avus Blue M3-AA STG1 s/c,meth, quaife 3.46
Appreciate 0
      12-30-2012, 12:55 PM   #4
robc1976
DIYER
robc1976's Avatar
89
Rep
4,751
Posts

 
Drives: E90 335i
Join Date: Mar 2012
Location: Illinois

iTrader: (11)

Quote:
Originally Posted by spoolin View Post
The smoke is a bluish white and clearly smells of oil. It comes from both exhaust banks equally. ANd yes it goes away when accelerating. I have had people ride behind me to see if it leaves a smoke trail. MY car does not leave a smoke trail which makes me think it is something other then turbos.
possibly a crankcase pressure issue, replace valve cover get upgraded RB valve....you run a OCC?
__________________
JB4 G5, WEDGE flash, 455 LPFP, HFS-4 meth kit, BMS OCC, Motiv 750 ST, RB valve, BMS DCI, 3" AR Dps, Custom OC W/ SS lines, ER FMIC, ER CP W/HKS BOV, M3 control arms, M3 guide rods, M3 upper links, M3 front & rear sway-bars, HPA rear toe arms, Wavetrac LSD, HPF Gen 2 exhaust DEFIV kit, KW clubsport, Delrin solid subframe bushings, stoptech rotors, Rogue Tranny Mounts, 1M bumper, M3 CF hood, MORR VS8.2 rims 245/295
Appreciate 0
      12-30-2012, 05:53 PM   #5
spoolin
Private First Class
2
Rep
142
Posts

 
Drives: 135, m3, 325is
Join Date: Nov 2011
Location: Jacksonville, Fl

iTrader: (0)

No I am not running an occ. Could this alleviate the problem?
__________________
2010 Space Grey 135i- JB4, DCI, VRSF dp's
1995 Avus Blue M3-AA STG1 s/c,meth, quaife 3.46
Appreciate 0
      12-30-2012, 06:54 PM   #6
robc1976
DIYER
robc1976's Avatar
89
Rep
4,751
Posts

 
Drives: E90 335i
Join Date: Mar 2012
Location: Illinois

iTrader: (11)

Quote:
Originally Posted by spoolin View Post
No I am not running an occ. Could this alleviate the problem?
Very doubtful, but I would get one, do a valve cover gasket replace and upgraded valve. How many miles on your car with these turbos? I had blown seals in my turbos, car would smoke if it sat....not while cruising. When I gave robbeck my cores there where really bad....worst he has seen lol!!

If yiu do a valve cover gasket I have a easy DIY.
__________________
JB4 G5, WEDGE flash, 455 LPFP, HFS-4 meth kit, BMS OCC, Motiv 750 ST, RB valve, BMS DCI, 3" AR Dps, Custom OC W/ SS lines, ER FMIC, ER CP W/HKS BOV, M3 control arms, M3 guide rods, M3 upper links, M3 front & rear sway-bars, HPA rear toe arms, Wavetrac LSD, HPF Gen 2 exhaust DEFIV kit, KW clubsport, Delrin solid subframe bushings, stoptech rotors, Rogue Tranny Mounts, 1M bumper, M3 CF hood, MORR VS8.2 rims 245/295
Appreciate 0
      12-31-2012, 12:05 PM   #7
spoolin
Private First Class
2
Rep
142
Posts

 
Drives: 135, m3, 325is
Join Date: Nov 2011
Location: Jacksonville, Fl

iTrader: (0)

Not even 10k miles. The thing that makes me think it is a pcv problem is that i get a small amount of oil that appears to come from my filler cap. I cant find where to get the upgraded pcv. It should be a pain to change.
__________________
2010 Space Grey 135i- JB4, DCI, VRSF dp's
1995 Avus Blue M3-AA STG1 s/c,meth, quaife 3.46
Appreciate 0
      12-31-2012, 12:34 PM   #8
robc1976
DIYER
robc1976's Avatar
89
Rep
4,751
Posts

 
Drives: E90 335i
Join Date: Mar 2012
Location: Illinois

iTrader: (11)

Quote:
Originally Posted by spoolin View Post
Not even 10k miles. The thing that makes me think it is a pcv problem is that i get a small amount of oil that appears to come from my filler cap. I cant find where to get the upgraded pcv. It should be a pain to change.
upgraded valve is a 10 min job, but if the valve cover is leaking the PVC system is not operating correctly since the head breathe's into the valve cover (see pic below).

get the upgraded valve from RobBeck
Attached Images
 
__________________
JB4 G5, WEDGE flash, 455 LPFP, HFS-4 meth kit, BMS OCC, Motiv 750 ST, RB valve, BMS DCI, 3" AR Dps, Custom OC W/ SS lines, ER FMIC, ER CP W/HKS BOV, M3 control arms, M3 guide rods, M3 upper links, M3 front & rear sway-bars, HPA rear toe arms, Wavetrac LSD, HPF Gen 2 exhaust DEFIV kit, KW clubsport, Delrin solid subframe bushings, stoptech rotors, Rogue Tranny Mounts, 1M bumper, M3 CF hood, MORR VS8.2 rims 245/295
Appreciate 0
      12-31-2012, 04:00 PM   #9
tmo24
Captain
tmo24's Avatar
United_States
11
Rep
909
Posts

 
Drives: 2010 335i e90 Msport
Join Date: Aug 2010
Location: Las Vegas

iTrader: (3)

When I had something similar happen, they replaced the valve cover gasket and also said that an oil line going to a turbo was leaking and dripping onto my exhaust. I was under warranty so they did all the work.
__________________
2010 335i AW e90 Msport
Appreciate 0
      12-31-2012, 04:13 PM   #10
dlbrooks18
Brigadier General
dlbrooks18's Avatar
52
Rep
3,583
Posts

 
Drives: e90 335i
Join Date: Nov 2008
Location: Los Angeles

iTrader: (2)

Your turbos are still under warranty, BMW extended to 85000 miles I think. Take back to dealer for inspection maybe.
__________________

2008 E90 335
Appreciate 0
      01-01-2013, 11:34 AM   #11
spoolin
Private First Class
2
Rep
142
Posts

 
Drives: 135, m3, 325is
Join Date: Nov 2011
Location: Jacksonville, Fl

iTrader: (0)

Upon further inspection there seems to be no symptoms of a leaky valve cover.(no oiil rinning down the side of the block or any in the spark plug wells). I am thinking of ordering this upgraded valve and giving it a shot. Will probably order a bms catch can as well.
__________________
2010 Space Grey 135i- JB4, DCI, VRSF dp's
1995 Avus Blue M3-AA STG1 s/c,meth, quaife 3.46
Appreciate 0
      04-14-2013, 01:50 AM   #12
TnkaTrk
New Member
United_States
0
Rep
15
Posts

 
Drives: 2007 BMW 335I
Join Date: Apr 2013
Location: Lynnwood Wa

iTrader: (0)

Garage List
07 BMW 335i  [0.00]
2007 BMW 335i  [0.00]
Hey there, just wondering if you solved the problem and what was it? Thanks in advance
Appreciate 0
      04-14-2013, 09:08 AM   #13
type rrr
Second Lieutenant
type rrr's Avatar
3
Rep
232
Posts

 
Drives: 335i coupe
Join Date: Apr 2012
Location: montreal canada

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by robc1976 View Post
Very doubtful, but I would get one, do a valve cover gasket replace and upgraded valve. How many miles on your car with these turbos? I had blown seals in my turbos, car would smoke if it sat....not while cruising. When I gave robbeck my cores there where really bad....worst he has seen lol!!

If yiu do a valve cover gasket I have a easy DIY.
i am presently doing the turbo job because a have alot of smoke coming to a stop...but just when the car is hot...my turbos looks good on both side .no oil ..and the shaf play look fine too.... the car as 85k miles... could it be just the valve cover and pcv valve causing this ?...

i think i will do the the valve cover and pvc first. put back engine support ,dps and give it a try...
__________________
2007 335i coupe AT-- I80AS--FBO -stock turbos--COBB v402 beta stage 2 + ATR-- NITTO'S 275-40-17 NT05R --- 12.025 @ 120 mph -- full weight

Last edited by type rrr; 04-14-2013 at 10:25 AM.
Appreciate 0
      04-14-2013, 11:39 AM   #14
E90Company
Major General
E90Company's Avatar
No_Country
72
Rep
6,139
Posts

 
Drives: Car
Join Date: Mar 2012
Location: FL

iTrader: (2)

Quote:
Originally Posted by type rrr View Post
i am presently doing the turbo job because a have alot of smoke coming to a stop...but just when the car is hot...my turbos looks good on both side .no oil ..and the shaf play look fine too.... the car as 85k miles... could it be just the valve cover and pcv valve causing this ?...

i think i will do the the valve cover and pvc first. put back engine support ,dps and give it a try...
Could be valve stem seals
Appreciate 0
      04-14-2013, 03:06 PM   #15
type rrr
Second Lieutenant
type rrr's Avatar
3
Rep
232
Posts

 
Drives: 335i coupe
Join Date: Apr 2012
Location: montreal canada

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by E90Company View Post
Could be valve stem seals
valve stem seals...is usually on cold start up...smokes for a few seconds no ?
__________________
2007 335i coupe AT-- I80AS--FBO -stock turbos--COBB v402 beta stage 2 + ATR-- NITTO'S 275-40-17 NT05R --- 12.025 @ 120 mph -- full weight
Appreciate 0
      04-14-2013, 07:24 PM   #16
E90Company
Major General
E90Company's Avatar
No_Country
72
Rep
6,139
Posts

 
Drives: Car
Join Date: Mar 2012
Location: FL

iTrader: (2)

Quote:
Originally Posted by type rrr View Post
valve stem seals...is usually on cold start up...smokes for a few seconds no ?
My buddy thought his car's turbos were blown for a long time. Started smoking at like 70k miles. At 99k he checked the (original) turbos, no oil found in them. These turbos made a very loud siren sound. Apon further inspection the turbos were made out to be 100% in working order even with the siren, and they found the stem seals to have crapped out. He would get smoke on deccel no matter what oil temp fully catless. When he put the cats back on their was no smoke.
Appreciate 0
      04-14-2013, 07:47 PM   #17
type rrr
Second Lieutenant
type rrr's Avatar
3
Rep
232
Posts

 
Drives: 335i coupe
Join Date: Apr 2012
Location: montreal canada

iTrader: (0)

o man.... another thing on the list for the cloud of smoke on deccel to verify.. damn

1- turbo seal -- most possible
2- pcv valve -- rb upgrade but no cure for smoke
3- vent hose -- no cure
4- valve cover gasket -- dosen't seem to fix the problem
5- valve stem seal -- second most possible
6- piston ring engine damage -- worst case senario
__________________
2007 335i coupe AT-- I80AS--FBO -stock turbos--COBB v402 beta stage 2 + ATR-- NITTO'S 275-40-17 NT05R --- 12.025 @ 120 mph -- full weight
Appreciate 0
      04-14-2013, 08:07 PM   #18
E90Company
Major General
E90Company's Avatar
No_Country
72
Rep
6,139
Posts

 
Drives: Car
Join Date: Mar 2012
Location: FL

iTrader: (2)

Quote:
Originally Posted by type rrr View Post
o man.... another thing on the list for the cloud of smoke on deccel to verify.. damn

1- turbo seal -- most possible
2- pcv valve -- rb upgrade but no cure for smoke
3- vent hose -- no cure
4- valve cover gasket -- dosen't seem to fix the problem
5- valve stem seal -- second most possible
6- piston ring engine damage -- worst case senario
Just FYI, a BMS OCC made my car smoke. I too thought it was my turbos. When I pulled my OCC their was oil in the inlet line, none in the can. It was restrictive. Day after the OCC was removed I had zero smoke, go figure.

1 you can verify by pulling the DP's and checking for oil in your turbine housings.
2 and 3 I would just revert to completely stock OEM PCV components. When I removed my OCC I bought new OEM check valves to be sure.
4 and 5 are going to be a pain.
6 Do a compression/leakdown test to see if your cylinders are honding their compression. If a cylinder is down compared to the rest you may have a ring sealing issue.

Smoke is coming out of both exhaust ports i'm assuming, because you don't have divorced piping like an E90, rather an X-pipe. This makes it hard to determine which bank your smoke is coming from. With a PCV and valve stem issue it will be from both tips. If it's a ring sealing issue or turbo related it will be from one side most likely, unless both bank's components are shot.

Last edited by E90Company; 04-14-2013 at 08:13 PM.
Appreciate 0
Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 08:00 PM.




e90post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST