E90Post
 


 
BMW 3-Series (E90 E92) Forum > BMW E90/E92/E93 3-series General Forums > Regional Forums > USA - NY / NJ / CT / PA > Radiator fan starts working as soon as i start the car....



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      01-08-2013, 01:03 AM   #1
J3NGOe90
Captain
 
Drives: e92 335i 6speed MT only!
Join Date: Jul 2011
Location: brooklyn

Posts: 700
iTrader: (1)

Radiator fan starts working as soon as i start the car....

Water pump failed? or failing? i had a water pump code long time ago like 8-9 months ago. I'm keep driving the car it is not overheating. Now fan starts working after i start the car, what i notice loss in power, and oil temperature is staying cool barely passes 160 and heat is not blowing hot air. If the car was overheating heat would blow hot air i guess... and temperature light would come on, any thoughts?
J3NGOe90 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      01-08-2013, 01:42 AM   #2
s3ries
Second Lieutenant
 
Drives: FBO 335xi
Join Date: May 2011
Location: northern nj

Posts: 246
iTrader: (3)

yea dont drive it, got stuck during hurricane sandy because of the same issue, drive 10 more minutes like that and then the car goes into limp mode, needs a new water pump ...mine went at 61k
s3ries is offline  
0
Reply With Quote
      01-08-2013, 07:42 AM   #3
335xi Stunt'
E92 xi AW/Coral Red
 
335xi Stunt''s Avatar
 
Drives: your girl crazy
Join Date: Oct 2011
Location: North NJ

Posts: 623
iTrader: (6)

Well, if you do get a yellow temperature light come on after a few minutes, then turn red after a few more minutes, water pump it is. Do waterpump/thermostat change. Should run you 800+$ If you don't have cpo at a Indy.
__________________
JB4/VRSF DP/BMS DCI/ONEIGHTY FULL LED AE W. BLACKOUT/ BBS LM DBK/ M3 SIDES/ OEM M-TECH FRONT & REAR/LCI TAILS/ PERFORMANCE SPOILER/BLACK ROOF/KENWOOD TOUCH-SCREEN NAV/ALPINE/H&R SPORT
335xi Stunt' is offline   United_States
0
Reply With Quote
      01-08-2013, 08:14 AM   #4
cn555ic
BimmerPost Supporting Vendor

 
cn555ic's Avatar
 
Drives: Bimmerscoding.com
Join Date: Jun 2007
Location: New York

Posts: 18,278
iTrader: (5)

Send a message via Yahoo to cn555ic
If your fan comes on right off the bat even on a cold startup, I would say your t-stat is defective. Just be careful as the water pump can also just go on you and u could be stuck in the middle of no where.
__________________
917-939-4980 CODING E and F Series New York Area

cn555ic is offline   United_States
0
Reply With Quote
      01-08-2013, 02:34 PM   #5
NYC_e92
Colonel
 
NYC_e92's Avatar
 
Drives: e92 Space Gray 335i
Join Date: Jul 2010
Location: NY

Posts: 2,257
iTrader: (37)

water pump failed. happen to me a few months ago. i recommend not driving it and get it towed to dealer. this happen to me 2 months ago. hope you are under warrenty
__________________
NYC_e92 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      01-08-2013, 03:42 PM   #6
hemi to e90
dat boost doe
 
hemi to e90's Avatar
 
Drives: 10 335i, 12 a8, 14 899, 10 zr1
Join Date: Aug 2005
Location: staten island

Posts: 1,547
iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by cn555ic View Post
If your fan comes on right off the bat even on a cold startup, I would say your t-stat is defective. Just be careful as the water pump can also just go on you and u could be stuck in the middle of no where.
one after the other. if the thermostat is faulty its running everything when it shouldnt.

op are you taking abnormally long to warm up?
__________________
hemi to e90 is offline   Poland
0
Reply With Quote
      01-08-2013, 04:04 PM   #7
eric@helix
 
eric@helix's Avatar
 
Drives: 01 M Coupe, 08 135i, '12 328i
Join Date: Jul 2007
Location: Philadelphia

Posts: 869
iTrader: (0)

Water pump. T Stat. We're doing a lot of those right now.
eric@helix is offline   United_States
0
Reply With Quote
      01-10-2013, 10:40 PM   #8
J3NGOe90
Captain
 
Drives: e92 335i 6speed MT only!
Join Date: Jul 2011
Location: brooklyn

Posts: 700
iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by hemi to e90 View Post
one after the other. if the thermostat is faulty its running everything when it shouldnt.

op are you taking abnormally long to warm up?
yes it takes long to warm up, even oil temperature never passes 160-170 after driving 1 hour
J3NGOe90 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      01-10-2013, 10:40 PM   #9
J3NGOe90
Captain
 
Drives: e92 335i 6speed MT only!
Join Date: Jul 2011
Location: brooklyn

Posts: 700
iTrader: (1)

thx for the answers btw
J3NGOe90 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      01-10-2013, 11:33 PM   #10
Tomz_M3
Lieutenant Colonel
 
Drives: 08 Jet Black E90 M3
Join Date: Jul 2010
Location: Queens, NY

Posts: 1,864
iTrader: (11)

Change water pump and thermostat. I just went through this, symptoms were identical, your car WILL overheat at some point soon.
__________________
Stock....
Tomz_M3 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      01-11-2013, 11:34 AM   #11
hemi to e90
dat boost doe
 
hemi to e90's Avatar
 
Drives: 10 335i, 12 a8, 14 899, 10 zr1
Join Date: Aug 2005
Location: staten island

Posts: 1,547
iTrader: (1)

Id change the theromstat first. you might have water pump damage, but id the t stat first, see if that doesnt alleviate the issue.

either way, if its the pump you have to do both, so why not trouble shoot before outlaying the cash for a pump?
__________________
hemi to e90 is offline   Poland
0
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 07:19 PM.




e90post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST