E90Post
 


European Auto Source
 
BMW 3-Series (E90 E92) Forum > E90 / E92 / E93 3-series Technical Forums > AUDIO/VIDEO + BLUETOOTH + Electronics/Alarm/Software > Coding Headunit to Hifi Advice.



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      01-04-2013, 05:44 AM   #1
Syfer
Private
 
Drives: E91 320D M Sport
Join Date: Sep 2010
Location: UK

Posts: 96
iTrader: (0)

Coding Headunit to Hifi Advice.

Hi all,

I have replaced my front speakers with the Jehnert 3 way set, added a JL XD700/5 now want to code my headunit to Hifi & remove the Audiocontrol LOC that I am currently using & add RCA's to the speaker cables & sent them direct to the amp.

My car is a 2006 E91 320D M with Business Nav, the rest of the car is upto date with the current software in every area via Autologic (Thanks to my Indie, Lakeside Motors, Wraysbury).

My question is, what do I need to ask them to do to code the HU to Hifi? Is there an option code that I need to give them or will it show up on the options on Autologic? Only reason I ask is that they have never carried out any coding on the Hifi apart from coding replacement units when they have failed etc.

Many thanks.
Syfer is offline   United Kingdom
0
Reply With Quote
      01-04-2013, 07:07 AM   #2
afsar
First Lieutenant
 
Drives: BMW 535d
Join Date: Jul 2011
Location: London

Posts: 381
iTrader: (2)

Not sure about autologic but depending upon where are you based I can come down to you and code it. Alternatively you can come down to me I am in HA4, not far from start of M40/A40 (Denham).
__________________
535d LCI, Xenon Adaptive Headlights, ACC 2 (Stop and Go), Lane Departure Warning
Retrofits M5 heated/lumbar/memory and active backrest adjustment seats, rear heated and folding g seats, SAT Shifter, paddles (SA2TB), HUD, Rear blinds, Electric steering column, SA430 Folding and EC Mirrors, High Beam Assist, CIC, COMBOX Telematics, DVB-T TV, JBL MS-8, JL HD900/5 + HD600/4, Morel HO II, Morel Integra XO, JL 12W6v2 and Jehnert in Audio.
afsar is offline   United Kingdom
0
Reply With Quote
      01-04-2013, 07:15 AM   #3
makkan00
Major General
 
makkan00's Avatar
 
Drives: E90
Join Date: Dec 2011
Location: Essex

Posts: 6,497
iTrader: (46)

I guess going to afsar would be sensible approach especially when he has done it.

Re: Autologic, I have never tried it, but if you go to retrofit section and go for the option of adding hi-fi amp/ sound system, it should do the trick.

I remember reading somewhere that bussiness navigation is not easy to code to hi-fi but not sure how true is that.

I have mostly done professional HU, professional CIC/CCC and only one bussiness navigation so far.
__________________
makkan00 is offline   United Kingdom
0
Reply With Quote
      01-04-2013, 12:13 PM   #4
Syfer
Private
 
Drives: E91 320D M Sport
Join Date: Sep 2010
Location: UK

Posts: 96
iTrader: (0)

That's great thanks guys.

I may look around for a CCC system & throw this in before I have it done then. Seen them go for 3-400 & would quite like the widescreen.

Do you know, is there any difference in sound quality between Business & Pro head units?

Thanks again.
Syfer is offline   United Kingdom
0
Reply With Quote
      01-08-2013, 07:58 AM   #5
Syfer
Private
 
Drives: E91 320D M Sport
Join Date: Sep 2010
Location: UK

Posts: 96
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by makkan00 View Post
I guess going to afsar would be sensible approach especially when he has done it.

Re: Autologic, I have never tried it, but if you go to retrofit section and go for the option of adding hi-fi amp/ sound system, it should do the trick.

I remember reading somewhere that bussiness navigation is not easy to code to hi-fi but not sure how true is that.

I have mostly done professional HU, professional CIC/CCC and only one bussiness navigation so far.
Hi there,

Ok, it would seem that the only retrofit /upgrade option displayed on Autologic was Top Hifi /Logic 7. He did go ahead & pushed this update in & the car accepted it no worries. After the update there was no sound at all. from this we deduced that the Top Hifi /Logic 7 update requires the L7 amp & diverts the output to the MOST bus on the HU?

DO you guys know if this means I will defo need to upgrade my HU to CCC instead of the Business unit?

Thanks.
Syfer is offline   United Kingdom
0
Reply With Quote
      01-08-2013, 11:17 AM   #6
makkan00
Major General
 
makkan00's Avatar
 
Drives: E90
Join Date: Dec 2011
Location: Essex

Posts: 6,497
iTrader: (46)

Quote:
Originally Posted by Syfer View Post
Hi there,

Ok, it would seem that the only retrofit /upgrade option displayed on Autologic was Top Hifi /Logic 7. He did go ahead & pushed this update in & the car accepted it no worries. After the update there was no sound at all. from this we deduced that the Top Hifi /Logic 7 update requires the L7 amp & diverts the output to the MOST bus on the HU?

DO you guys know if this means I will defo need to upgrade my HU to CCC instead of the Business unit?

Thanks.
There will be no sound if you retrofit Logic 7 option as signals will go to Fibre optic.

I've done Bussiness HU to hi-fi but you have to do the settings manually. Which means it is not possible on Autologic.
__________________
makkan00 is offline   United Kingdom
0
Reply With Quote
      01-08-2013, 12:16 PM   #7
Syfer
Private
 
Drives: E91 320D M Sport
Join Date: Sep 2010
Location: UK

Posts: 96
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by makkan00 View Post
There will be no sound if you retrofit Logic 7 option as signals will go to Fibre optic.

I've done Bussiness HU to hi-fi but you have to do the settings manually. Which means it is not possible on Autologic.
Thanks for that, it makes sense. Would I benefit from coding it to L7 & using a Mobridge type converter or would I be better off just getting my HU done manually?

Lastly, do you know if there is any increse in sound quality between Business & Pro CCC?

Thanks again guys......
Syfer is offline   United Kingdom
0
Reply With Quote
      01-08-2013, 03:22 PM   #8
makkan00
Major General
 
makkan00's Avatar
 
Drives: E90
Join Date: Dec 2011
Location: Essex

Posts: 6,497
iTrader: (46)

Quote:
Originally Posted by Syfer View Post
Thanks for that, it makes sense. Would I benefit from coding it to L7 & using a Mobridge type converter or would I be better off just getting my HU done manually?

Lastly, do you know if there is any increse in sound quality between Business & Pro CCC?

Thanks again guys......
L7 ---> MoBridge DA1/2 is going to cost you a lot though it eliminates any noise in the system. I would not go for it personally.

Considering Bussiness & Pro, Bussiness have more powerful drivers TBH (according to TIS).

If you have LOC alreadly there, I'd leave it as it is. You'd hardly gain anything except flat signals for your amp.
__________________
makkan00 is offline   United Kingdom
0
Reply With Quote
      02-19-2013, 02:10 PM   #9
Syfer
Private
 
Drives: E91 320D M Sport
Join Date: Sep 2010
Location: UK

Posts: 96
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by makkan00 View Post
L7 ---> MoBridge DA1/2 is going to cost you a lot though it eliminates any noise in the system. I would not go for it personally.

Considering Bussiness & Pro, Bussiness have more powerful drivers TBH (according to TIS).

If you have LOC alreadly there, I'd leave it as it is. You'd hardly gain anything except flat signals for your amp.
Hi there, thanks for getting back to me, sorry for the delay. Only just got round addressing this....

A flat signal for the amp is what I am hoping to acheive right now.

The LOC is fine but there is a high noise floor with a slight, barely audible alternator whine but my main problem is the stock HU seems to be equalising the signal terribly.

As a test over the weekend I connected my ancient Nakamichi CD400 up to the amp in the boot, bypassing the HU & the results were astonishing. Mid really opened up, bass deeper & tighter & the highs much better. It also plays louder & overall feels much more together & it is really noticable reverting back to th stock HU.

All this said, getting rid of the iDrive is not an option so I need to make the most of it. I am unsure if I should go for a processor or have the HU coded & add a Mobridge. Or maybe even upgrade to CCC or CIC so I can code to Hifi.....

The system is:

Business iDrive
Jehnert 3 way front comps
JL 700/5
Audiocontrol LC8I LOC
JL 10W3V2
I am using the Jehnert crossovers for the comps & underseats with amp xovers at: 70 sub, 70-200 Underseats & 200 up comps.

Thanks.
Syfer is offline   United Kingdom
0
Reply With Quote
      02-19-2013, 09:18 PM   #10
makkan00
Major General
 
makkan00's Avatar
 
Drives: E90
Join Date: Dec 2011
Location: Essex

Posts: 6,497
iTrader: (46)

Quote:
Originally Posted by Syfer View Post
Hi there, thanks for getting back to me, sorry for the delay. Only just got round addressing this....

A flat signal for the amp is what I am hoping to acheive right now.

The LOC is fine but there is a high noise floor with a slight, barely audible alternator whine but my main problem is the stock HU seems to be equalising the signal terribly.

As a test over the weekend I connected my ancient Nakamichi CD400 up to the amp in the boot, bypassing the HU & the results were astonishing. Mid really opened up, bass deeper & tighter & the highs much better. It also plays louder & overall feels much more together & it is really noticable reverting back to th stock HU.

All this said, getting rid of the iDrive is not an option so I need to make the most of it. I am unsure if I should go for a processor or have the HU coded & add a Mobridge. Or maybe even upgrade to CCC or CIC so I can code to Hifi.....

The system is:

Business iDrive
Jehnert 3 way front comps
JL 700/5
Audiocontrol LC8I LOC
JL 10W3V2
I am using the Jehnert crossovers for the comps & underseats with amp xovers at: 70 sub, 70-200 Underseats & 200 up comps.

Thanks.
If you are keen to have it coded to hi-fi, then get it coded by afsar or myself.
__________________
makkan00 is offline   United Kingdom
0
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 05:01 AM.




e90post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST