E90Post
 


Evolve Automotive
 
BMW 3-Series (E90 E92) Forum > E90 / E92 / E93 3-series Technical Forums > BMW Coding > For Help with NCSExpert Errors



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      10-31-2012, 03:14 PM   #67
terminator2k2
Second Lieutenant
 
Drives: 2006 e90
Join Date: Jun 2012
Location: uk

Posts: 210
iTrader: (0)

need help trying to read car with ncs expert. i manage to read the vin but it fails on reading fa.

my car is a 2006 e90

error i get is:

COAPI-2000, BIP-0001 error

ERROR! Modul: LFCDHDIA.CPP (A_E65CAS.IPS/IPO), Proc: CDHapiResultText, LineNr: 01, ErrorNr: 2000
COAPI-2000: EDIABAS or SGBD error
BIP-0001: OUT OF RANGE

>> ERROR! Modul: COAPI2.CPP, Proc: coapiRunCabd, LineNr: 06, ErrorNr: 2000
FA_READ

>> ERROR! Modul: COAPI4.CPP, Proc: coapiReadAuftrag, LineNr: 04, ErrorNr: 2000
FA_READ: A_E65CAS


any one help.....im pulling my hair out on this lol.....well what hair i have left

chris
terminator2k2 is offline  
0
Reply With Quote
      11-02-2012, 04:11 PM   #68
Elliott@DetailAddict
Brigadier General
 
Drives: E90
Join Date: May 2011
Location: Santa Clara, CA

Posts: 4,448
iTrader: (0)

Have you installed new daten correctly?
Make sure the daten is up to date and correctly installed.
Elliott@DetailAddict is offline   United_States
0
Reply With Quote
      11-02-2012, 04:31 PM   #69
terminator2k2
Second Lieutenant
 
Drives: 2006 e90
Join Date: Jun 2012
Location: uk

Posts: 210
iTrader: (0)

hi there, i had the same errror after trying a few different installs now. ive even tried different laptops to see if that was the problem. im either doing something wrong everytime or the cable isnt upto it.
terminator2k2 is offline  
0
Reply With Quote
      11-20-2012, 11:27 PM   #70
allotherareused
New Member
 
Drives: 320d, e90
Join Date: Jul 2012
Location: Santiago

Posts: 29
iTrader: (0)

car does not start after coding

Hi,

I just made problem on the car.

Using video here and NSC_DIY.pdf I did exactly what here is explained, was trying to activate door lock on certain speed (I am not sure about speed just changing nich_activ to activ).

Once this is done exactly as explained and without errors car just doesn't start. In couple try battery get low (also I was slowly coding before that by reading all 3x etc ...). I've changed back 5 options changed from nich_activ to activ but still nothing happen.

As newer has battery problem now as first need to go to buy battery charger at morning and then to find out what is the problem, I just hope someone here can have some idea what I should do.

The car is E90, 320d, VIN ending in KT70090
I was programming CAS only, like 7 KB file.
I do have backup of everything from modules, (220 KB file) just didn't tryed to put this back before recharge batter and ask here if someone have an idea what would be the problem ?

Just to add all details :
I've started progman before that with hope progman can have more descriptive values, but haven't done any update from progman. That did saved some values by reading "before retroffiting" but I haven't done any update after that. Sadly, didn't run car after progman is closed to be 100% sure this is not reason maybe.


Thank you in advance,
Dejan

Last edited by allotherareused; 11-20-2012 at 11:47 PM.
allotherareused is offline  
0
Reply With Quote
      11-28-2012, 01:12 AM   #71
allotherareused
New Member
 
Drives: 320d, e90
Join Date: Jul 2012
Location: Santiago

Posts: 29
iTrader: (0)

that was anti thief problem, wrong random code, just has to initialize module
allotherareused is offline  
0
Reply With Quote
      11-29-2012, 04:40 AM   #72
_ink
Captain
 
_ink's Avatar
 
Drives: 335i 09' DCT M-Sport
Join Date: May 2012
Location: Sydney, Australia

Posts: 946
iTrader: (0)

Great thread to get some help!! and i hope someone can indeed help me out.

I've no issues with coding the digital speedo, seat belt chime, head light washers..

But when trying to access my CIC module, i encounter errors that i have searched around for and had no success in a resolution..

My car is an e92 2009 with CIC.. hope someone can help me out..

ERROR! Modul: CDH.C, Proc: CDHCheckIdent, LineNr: 03, ErrorNr: 2041
COAPI-2041: wrong ecu coding index
A_CIC: CODIERINDEX = 1Ah
CIC.C08: CODIERINDEX = 08

>> ERROR! Modul: COAPI2.CPP, Proc: coapiRunCabd, LineNr: 06, ErrorNr: 2041
CODIERDATEN_LESEN

ERROR! Modul: CDH.C, Proc: CDHCheckIdent, LineNr: 03, ErrorNr: 2041
COAPI-2041: wrong ecu coding index
A_CIC: CODIERINDEX = 1Ah
CIC.C08: CODIERINDEX = 08

>> ERROR! Modul: COAPI2.CPP, Proc: coapiRunCabd, LineNr: 06, ErrorNr: 2041
CODIERDATEN_LESEN

ERROR! Modul: CDH.C, Proc: CDHCheckIdent, LineNr: 03, ErrorNr: 2041
COAPI-2041: wrong ecu coding index
A_CIC: CODIERINDEX = 1Ah
CIC.C08: CODIERINDEX = 08

>> ERROR! Modul: COAPI2.CPP, Proc: coapiRunCabd, LineNr: 06, ErrorNr: 2041
CODIERDATEN_LESEN
_ink is offline   Australia
0
Reply With Quote
      11-29-2012, 01:22 PM   #73
Elliott@DetailAddict
Brigadier General
 
Drives: E90
Join Date: May 2011
Location: Santa Clara, CA

Posts: 4,448
iTrader: (0)

Almost guaranteed that your daten is older than required to access that module.
Elliott@DetailAddict is offline   United_States
0
Reply With Quote
      11-29-2012, 06:25 PM   #74
_ink
Captain
 
_ink's Avatar
 
Drives: 335i 09' DCT M-Sport
Join Date: May 2012
Location: Sydney, Australia

Posts: 946
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Grant@DetailAddict
Almost guaranteed that your daten is older than required to access that module.
Thanks Grant. I downloaded v45 and will give it a go.

Will report back if its all good so people know the resolution to the error if they ever come across it.
__________________
... Check out the garage
_ink is offline   Australia
0
Reply With Quote
      11-30-2012, 02:38 AM   #75
_ink
Captain
 
_ink's Avatar
 
Drives: 335i 09' DCT M-Sport
Join Date: May 2012
Location: Sydney, Australia

Posts: 946
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by _ink View Post
Great thread to get some help!! and i hope someone can indeed help me out.

I've no issues with coding the digital speedo, seat belt chime, head light washers..

But when trying to access my CIC module, i encounter errors that i have searched around for and had no success in a resolution..

My car is an e92 2009 with CIC.. hope someone can help me out..

ERROR! Modul: CDH.C, Proc: CDHCheckIdent, LineNr: 03, ErrorNr: 2041
COAPI-2041: wrong ecu coding index
A_CIC: CODIERINDEX = 1Ah
CIC.C08: CODIERINDEX = 08

>> ERROR! Modul: COAPI2.CPP, Proc: coapiRunCabd, LineNr: 06, ErrorNr: 2041
CODIERDATEN_LESEN

ERROR! Modul: CDH.C, Proc: CDHCheckIdent, LineNr: 03, ErrorNr: 2041
COAPI-2041: wrong ecu coding index
A_CIC: CODIERINDEX = 1Ah
CIC.C08: CODIERINDEX = 08

>> ERROR! Modul: COAPI2.CPP, Proc: coapiRunCabd, LineNr: 06, ErrorNr: 2041
CODIERDATEN_LESEN

ERROR! Modul: CDH.C, Proc: CDHCheckIdent, LineNr: 03, ErrorNr: 2041
COAPI-2041: wrong ecu coding index
A_CIC: CODIERINDEX = 1Ah
CIC.C08: CODIERINDEX = 08

>> ERROR! Modul: COAPI2.CPP, Proc: coapiRunCabd, LineNr: 06, ErrorNr: 2041
CODIERDATEN_LESEN
Finally worked it out with issues that popped up along the way.. I got a CHASSIS is Faulty error message after attempting to update to Daten v45 - which i assume had some corrupt files. I got the link from a forum member for the v45 files on another thread so beware when downloading.

The fix that i took was to uninstall everything and start from the scratch! I used the last backup files that i was successful with during the reinstall and then tested on the car - SUCCESS!!

That still didn't fix my issue in access the CIC module however, so i located DATEN v47 files which are the latest available and copied over only the:
  • Daten E89
    SGDAT
    ECU files

The link is below which i sourced from another forum member, so credit to whoever uploaded them as they have been tested by me and are successful.


http://www.torrentcrazy.com/torrent/...ing-all-in-one

Happy Coding! And I thought i'd just put my work through process to help anyone else out there who may get stuck or are looking for the latest DATEN V47 files...

It's sad to see that so many forum members standard reply is 'search' when these files are soo hard to find from a credible source.
_ink is offline   Australia
0
Reply With Quote
      12-31-2012, 09:16 PM   #76
DaBabaganoush
New Member
 
Drives: 08 335i
Join Date: Nov 2012
Location: NY

Posts: 9
iTrader: (1)

First time coder here and I'm having a few problems.. I'm getting a similar error message to ink. I am able to read the individual module ecu's to get the fsw_psw.trc file, but when I try to do the "coapiReadSgGetFswPsw" function I get the following errors:





It seems like others have been able to fix this by updating the daten files, but I have tried a few different daten versions without success. I started with the version included in the coding success thread, then I upgraded to v47.1 then v48.1 then tried v41 to see if an older version would work, but I always have the same problem . Do the newer daten versions have backward compatibility, or do you need the exact version to match whats on the car? I have been using NCS Expert version 3.1 and Ediabas version 7.2, could these newer versions be incompatible with my car (08 e90)?
DaBabaganoush is offline  
0
Reply With Quote
      01-01-2013, 08:40 PM   #77
DaBabaganoush
New Member
 
Drives: 08 335i
Join Date: Nov 2012
Location: NY

Posts: 9
iTrader: (1)

I kept messing around with NCS Expert and I think I found what I was doing wrong.

When starting NCS I always made sure to delete the fsw_psw.man file from the working directory for fear of coding the wrong file to the car somehow. However, I found that when loading a profile with .man manipulation enabled without a .man file in the working directory I'd get an error and wasn't able to continue. So to get around this I was using the Expertmode profile to read the desired ecu and get the fsw_psw.trc file. Then I'd make my changes to that file, save the .man in the working directory, and switch to the "fsw psw man" profile to continue.

I guess switching profiles during a session causes another .trc file to be pulled from the car and this was the source of my problem. I guess the "coapiReadSgGetFswPsw" command compares the .man and the .trc files in the working directory, but because I was switching profiles in between the read and attempt to write, my files weren't the same and thus an error was generated.

If I'd followed xxxjecxxx's guide more closely I wouldn't have had this issue.. I guess because I don't completely understand this software I was trying to be cautious but it ended up causing some problems.
DaBabaganoush is offline  
0
Reply With Quote
      01-06-2013, 03:55 PM   #78
Spasta
New Member
 
Drives: E39
Join Date: Dec 2012
Location: Belgium

Posts: 17
iTrader: (0)

Hello,

I also have a strange problem.
I was coding different cars like E87 LCI, E39 LCI, E90 LCI, all this without any problems.

When I was trying to get in the LMA module from a E60 PFL I got stuck.
The solution for that was updating my daten files. I now have the V47.1 daten files.
I followed the whole procedure and all looked ok.
When I try to get in the LMA module from that E60 PFL it all works fine.

Now the strange part:
With the new daten files I can't get in the NFRM module from the E87 anymore...

This is the error I got with the error log:


Quote:
ERROR! Modul: COAPI.CPP, Proc: coapiValidateSwStr, LineNr: 05, ErrorNr: 1141
COAPI-1141: FSW faulty
BATT_LEIT_DIAG

>> ERROR! Modul: COAPI.CPP, Proc: coapiChangeFswPsw, LineNr: 03, ErrorNr: 1141
BATT_LEIT_DIAG

ERROR! Modul: LFCDHDIA.CPP (A_PL2FRX.IPS/IPO), Proc: CDHapiResultText, LineNr: 01, ErrorNr: 2000
COAPI-2000: EDIABAS or SGBD error
BIP-0009: BEST VERSION ERROR

>> ERROR! Modul: COAPI2.CPP, Proc: coapiRunCabd, LineNr: 06, ErrorNr: 2000
CODIERINDEX_LESEN

>> ERROR! Modul: COAPI.CPP, Proc: coapiReadCodierIndexFromSg, LineNr: 05, ErrorNr: 2000
CODIERINDEX_LESEN: A_PL2FRX

>> ERROR! Modul: LFCDHDIA.CPP (A_PL2FRX.IPS/IPO), Proc: CDHapiResultText, LineNr: 01, ErrorNr: 2000
BIP-0009: BEST VERSION ERROR

>> ERROR! Modul: COAPI2.CPP, Proc: coapiRunCabd, LineNr: 06, ErrorNr: 2000
CODIERDATEN_LESEN
Did there go something wrong with the installation of the daten files or is there something else wrong?

Thanks in advance
Spasta is offline  
0
Reply With Quote
      01-06-2013, 04:12 PM   #79
rich123321
Captain
 
rich123321's Avatar
 
Drives: BMW 325i E90
Join Date: Jan 2012
Location: South Florida

Posts: 795
iTrader: (1)

Garage List
2006 BMW E90  [4.17]
Quote:
Originally Posted by Spasta
Hello,

I also have a strange problem.
I was coding different cars like E87 LCI, E39 LCI, E90 LCI, all this without any problems.

When I was trying to get in the LMA module from a E60 PFL I got stuck.
The solution for that was updating my daten files. I now have the V47.1 daten files.
I followed the whole procedure and all looked ok.
When I try to get in the LMA module from that E60 PFL it all works fine.

Now the strange part:
With the new daten files I can't get in the NFRM module from the E87 anymore...

This is the error I got with the error log:


Quote:
ERROR! Modul: COAPI.CPP, Proc: coapiValidateSwStr, LineNr: 05, ErrorNr: 1141
COAPI-1141: FSW faulty
BATT_LEIT_DIAG

>> ERROR! Modul: COAPI.CPP, Proc: coapiChangeFswPsw, LineNr: 03, ErrorNr: 1141
BATT_LEIT_DIAG

ERROR! Modul: LFCDHDIA.CPP (A_PL2FRX.IPS/IPO), Proc: CDHapiResultText, LineNr: 01, ErrorNr: 2000
COAPI-2000: EDIABAS or SGBD error
BIP-0009: BEST VERSION ERROR

>> ERROR! Modul: COAPI2.CPP, Proc: coapiRunCabd, LineNr: 06, ErrorNr: 2000
CODIERINDEX_LESEN

>> ERROR! Modul: COAPI.CPP, Proc: coapiReadCodierIndexFromSg, LineNr: 05, ErrorNr: 2000
CODIERINDEX_LESEN: A_PL2FRX

>> ERROR! Modul: LFCDHDIA.CPP (A_PL2FRX.IPS/IPO), Proc: CDHapiResultText, LineNr: 01, ErrorNr: 2000
BIP-0009: BEST VERSION ERROR

>> ERROR! Modul: COAPI2.CPP, Proc: coapiRunCabd, LineNr: 06, ErrorNr: 2000
CODIERDATEN_LESEN
Did there go something wrong with the installation of the daten files or is there something else wrong?

Thanks in advance
Get the 48.1 daten for all the cars you will be coding. That will fix it right away
rich123321 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      01-08-2013, 03:30 PM   #80
Spasta
New Member
 
Drives: E39
Join Date: Dec 2012
Location: Belgium

Posts: 17
iTrader: (0)

I did.
So that's not the problem
Maybe I did something wrong but I have no idea what... Thought everything did go like it should.
Spasta is offline  
0
Reply With Quote
      01-22-2013, 07:47 PM   #81
Volasko
Major
 
Volasko's Avatar
 
Drives: 2006 E90 330i BSM 6MT ZSP
Join Date: Dec 2010
Location: Toronto

Posts: 1,102
iTrader: (2)

Garage List
Need some QUICK help......

Tried to code a new battery following this guide:
http://www.**************/showthread...d-registration

I was changing the battery type from 80AH to 90AH-AGM.

I made it to step:

Proceedure B.a.18 and got the following error (see attached).

Possible things that could of gone wrong:

-I coded the CAS module 1st not thinking and changed: KLASSE_BATTERIE to 90ah_agm. The wrote the updated trace file to my car and it didn't seem to mind?

Problem is here that I don't know if I should drive without it being fixed.
Attached Images
 
Volasko is offline   Canada
0
Reply With Quote
      01-28-2013, 01:26 PM   #82
j0ckinjz
Private
 
j0ckinjz's Avatar
 
Drives: 2006 330xi
Join Date: Nov 2012
Location: NY

Posts: 57
iTrader: (0)

Hey need help fixing this error, might be outdated daten files or something, idk.
My programs are installed by installing tools v2.11 and then copying any missing files from the files uploaded in bmw programming success thread. Coding looked to be working and then this error popped up:
Code:
ERROR! Modul: A_PL2N46.IPS, Proc: AeIndex, LineNr: 275, ErrorNr: 2060
COAPI-2060: coding faulty (general)
MSV70, C_AEI_AUFTRAG: ERROR_ECU_CONDITIONS_NOT_CORRECT_OR_REQUEST_SEQUENCE_ERROR

>> ERROR! Modul: COAPI2.CPP, Proc: coapiRunCabd, LineNr: 06, ErrorNr: 2060
SG_CODIEREN
error pop-up image attached also.

EDIT: Also, could running the car (engine on) while coding this module effect this error? Looked up msv70 and it appears to be engine coding. I can't really code on battery only bc my battery is bad and only stays on for about 2 minutes on accessory...
Attached Images
 
__________________

Last edited by j0ckinjz; 01-28-2013 at 05:00 PM.
j0ckinjz is offline  
0
Reply With Quote
      01-28-2013, 07:04 PM   #83
mstgeer
Enlisted Member
 
Drives: 07 328xi Apline / Terra
Join Date: May 2012
Location: Waterford, PA

Posts: 34
iTrader: (2)

Noob to coding, get following error after step 40. of pfd.
"ERROR:Following Feature is Invalid for FA:$6FL"
Need update Daten file?

Car has 4/07 build date.

Was due to old daten files!

Last edited by mstgeer; 01-31-2013 at 10:54 AM.
mstgeer is offline  
0
Reply With Quote
      02-21-2013, 08:19 PM   #84
tmas88
Private First Class
 
tmas88's Avatar
 
Drives: 2011 335i E90 LCI
Join Date: May 2011
Location: NW Florida

Posts: 158
iTrader: (3)

Garage List
2011 BMW 335i  [5.00]
I have an error that I'm pretty sure is simple. I tried to search the forums but can't find anything.

When I select a profile in NCSExpert, I get an error window that pops up stating

"Profilversion 2.0 ungultig!" = Profile version 2.0 invalid?

Does this mean my profiles in the folder are bad?
tmas88 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      02-21-2013, 09:51 PM   #85
icucCoding
Banned
 
Drives: X5, ALL4S
Join Date: May 2012
Location: Madison, WI

Posts: 96
iTrader: (3)

Quote:
Originally Posted by tmas88
I have an error that I'm pretty sure is simple. I tried to search the forums but can't find anything.

When I select a profile in NCSExpert, I get an error window that pops up stating

"Profilversion 2.0 ungultig!" = Profile version 2.0 invalid?

Does this mean my profiles in the folder are bad?
Are you trying the NCS 64 bit version?
icucCoding is offline  
0
Reply With Quote
      02-21-2013, 10:51 PM   #86
tmas88
Private First Class
 
tmas88's Avatar
 
Drives: 2011 335i E90 LCI
Join Date: May 2011
Location: NW Florida

Posts: 158
iTrader: (3)

Garage List
2011 BMW 335i  [5.00]
Yes NCSExpert v4.0.1. Tried it on both Win7 (64-bit) and XP (32-bit) w/ same error.

For now I just replaced the executable with an older NCSExpert v3.1.0 and it works lol.
tmas88 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      02-21-2013, 11:11 PM   #87
Elliott@DetailAddict
Brigadier General
 
Drives: E90
Join Date: May 2011
Location: Santa Clara, CA

Posts: 4,448
iTrader: (0)

Haven't experimented with the 64 bit version so I can't help out with that one either, sorry
Elliott@DetailAddict is offline   United_States
0
Reply With Quote
      02-21-2013, 11:27 PM   #88
nate5ks
Captain
 
Drives: 2006 BMW 330xi
Join Date: Nov 2011
Location: Jacksonville Beach, FL

Posts: 604
iTrader: (0)

Where do you get the 64bit NCS expert? Torrent?
nate5ks is offline   United_States
0
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 04:30 AM.




e90post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST