E90Post
 


Extreme Power House
 
BMW 3-Series (E90 E92) Forum > BMW E90/E92/E93 3-series General Forums > General E90 Sedan / E91 Wagon / E92 Coupe / E93 Cabrio > Help needed: lost power to cigarette lighter



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      01-09-2013, 10:44 PM   #1
vasillalov
Mad Linux Guru On The Loose
 
vasillalov's Avatar
 
Drives: 2008 335i Sedan
Join Date: Aug 2009
Location: Chicago, IL

Posts: 4,138
iTrader: (3)

Garage List
2008 335i E90  [4.00]
Help needed: lost power to cigarette lighter

Hi everyone,

I've recently lost all power to all of the cigarette lighter sockets in my 2008 335i. I checked fuse number 8 which according to this diagram is the fuse for the cigarette lighters:



The fuse is fine. I swapped it out with another 20amp fuse and there is still no power to the cig ligher sockets.

Suggestions?.. ideas?....
__________________
Equal Opportunity Harasser!
6MT | COBB | AR | AE | Forge DV | HPF | P3 Gauge | Hybrid Intake | O.S.Giken TCD | All M3 bits | TCKLine
vasillalov is offline   Bulgaria
0
Reply With Quote
      01-09-2013, 11:51 PM   #2
Malibu1
First Lieutenant
 
Drives: 2007 335i Sedan 6MT
Join Date: Nov 2010
Location: Washington State

Posts: 306
iTrader: (2)

I had the same problem with mine. But then it worked one day. If I turn on my driving lights, the cig lighter works. Turn off driving lights, and cig lighter does not work. This car seems to always amaze me. Someday I will take the time to see what gives. Its like number 25 on my things to fix on the 335i list.
__________________
Currently own: 1965 Backdraft Cobra Replica, 2013 SVT Raptor, 2009 Scion XB and 2004 Malibu VLX
Malibu1 is offline  
0
Reply With Quote
      01-10-2013, 12:03 AM   #3
vasillalov
Mad Linux Guru On The Loose
 
vasillalov's Avatar
 
Drives: 2008 335i Sedan
Join Date: Aug 2009
Location: Chicago, IL

Posts: 4,138
iTrader: (3)

Garage List
2008 335i E90  [4.00]
Quote:
Originally Posted by Malibu1 View Post
I had the same problem with mine. But then it worked one day. If I turn on my driving lights, the cig lighter works. Turn off driving lights, and cig lighter does not work. This car seems to always amaze me. Someday I will take the time to see what gives. Its like number 25 on my things to fix on the 335i list.
Sounds like a malfunctioning relay somewhere. I need to check and see if I can replicate this...
__________________
Equal Opportunity Harasser!
6MT | COBB | AR | AE | Forge DV | HPF | P3 Gauge | Hybrid Intake | O.S.Giken TCD | All M3 bits | TCKLine
vasillalov is offline   Bulgaria
0
Reply With Quote
      01-10-2013, 11:01 PM   #4
vasillalov
Mad Linux Guru On The Loose
 
vasillalov's Avatar
 
Drives: 2008 335i Sedan
Join Date: Aug 2009
Location: Chicago, IL

Posts: 4,138
iTrader: (3)

Garage List
2008 335i E90  [4.00]
bump.
__________________
Equal Opportunity Harasser!
6MT | COBB | AR | AE | Forge DV | HPF | P3 Gauge | Hybrid Intake | O.S.Giken TCD | All M3 bits | TCKLine
vasillalov is offline   Bulgaria
0
Reply With Quote
      01-11-2013, 02:07 PM   #5
d8rknight
Lieutenant
 
d8rknight's Avatar
 
Drives: 2010 335i
Join Date: Jan 2011
Location: LA/MD guess im bi-coastal :)

Posts: 518
iTrader: (1)

Garage List
1998 Honda/Civic  [0.00]
2005 Yamaha R1  [0.00]
2011 Infinity G37x  [0.00]
2010 335i  [0.00]
make sure there isnt any (pennies, paperclips, dimes etc) in any of the sockets. I penny fell into my socket in the arm rest and i lost power as well.
__________________
2010 335i Coupe / 6MT / Red Dakota Interior/ AUBURN WDE / PATRIOTS / CELTICS / REDSOX

07 e92 Sports Package 6MT - sold 03/2013
d8rknight is offline  
0
Reply With Quote
      01-13-2013, 10:23 PM   #6
vasillalov
Mad Linux Guru On The Loose
 
vasillalov's Avatar
 
Drives: 2008 335i Sedan
Join Date: Aug 2009
Location: Chicago, IL

Posts: 4,138
iTrader: (3)

Garage List
2008 335i E90  [4.00]
Quote:
Originally Posted by d8rknight View Post
make sure there isnt any (pennies, paperclips, dimes etc) in any of the sockets. I penny fell into my socket in the arm rest and i lost power as well.
Good advice. I do not keep anything in my ash tray or center console. I think I may have a relay that's either blown or stuck on stupid... I will try unplugging the battery and see if that will fix it.

Are there any other fuses for me to check?
__________________
Equal Opportunity Harasser!
6MT | COBB | AR | AE | Forge DV | HPF | P3 Gauge | Hybrid Intake | O.S.Giken TCD | All M3 bits | TCKLine
vasillalov is offline   Bulgaria
0
Reply With Quote
      01-13-2013, 11:16 PM   #7
avocet
Lieutenant
 
Drives: 2007 328i
Join Date: Sep 2010
Location: Vancouver bc

Posts: 536
iTrader: (0)

maybe an obvious suggestion, but what are you using to test the outlets? are you using a power cord? the same power cord?

perhaps the fuse in the cord itself is melted.
avocet is offline  
0
Reply With Quote
      01-14-2013, 04:07 AM   #8
E92GRL
@E92GRL
 
E92GRL's Avatar
 
Drives: 2007 335i
Join Date: Dec 2012
Location: NorCal

Posts: 313
iTrader: (0)

Don't fix that. You shouldn't be smoking in a beautiful car anyway lol
__________________
E92GRL is offline   United_States
0
Reply With Quote
      01-15-2013, 07:51 AM   #9
vasillalov
Mad Linux Guru On The Loose
 
vasillalov's Avatar
 
Drives: 2008 335i Sedan
Join Date: Aug 2009
Location: Chicago, IL

Posts: 4,138
iTrader: (3)

Garage List
2008 335i E90  [4.00]
Quote:
Originally Posted by Alexandra92 View Post
Don't fix that. You shouldn't be smoking in a beautiful car anyway lol
I do not smoke! Never have, never will. I need the outlets to power various gadgets: GPS and cell phone charger.
__________________
Equal Opportunity Harasser!
6MT | COBB | AR | AE | Forge DV | HPF | P3 Gauge | Hybrid Intake | O.S.Giken TCD | All M3 bits | TCKLine
vasillalov is offline   Bulgaria
0
Reply With Quote
      01-15-2013, 07:54 AM   #10
vasillalov
Mad Linux Guru On The Loose
 
vasillalov's Avatar
 
Drives: 2008 335i Sedan
Join Date: Aug 2009
Location: Chicago, IL

Posts: 4,138
iTrader: (3)

Garage List
2008 335i E90  [4.00]
Quote:
Originally Posted by avocet View Post
maybe an obvious suggestion, but what are you using to test the outlets? are you using a power cord? the same power cord?

perhaps the fuse in the cord itself is melted.

I only use my GPS. It won't power on. The fuse in the charger cable for the GPS is fine. I also tried heating up my OEM cigarette lighter but it won't pop out and it never heats up.

I've not had a chance to disconnect the battery yet in hope that that will release the relay which I think it's stuck.


Any other suggestions? I really do not want to bring this to the dealer and have newbie mechanic on training mess with my electrics.
__________________
Equal Opportunity Harasser!
6MT | COBB | AR | AE | Forge DV | HPF | P3 Gauge | Hybrid Intake | O.S.Giken TCD | All M3 bits | TCKLine
vasillalov is offline   Bulgaria
0
Reply With Quote
      01-19-2013, 01:39 PM   #11
vasillalov
Mad Linux Guru On The Loose
 
vasillalov's Avatar
 
Drives: 2008 335i Sedan
Join Date: Aug 2009
Location: Chicago, IL

Posts: 4,138
iTrader: (3)

Garage List
2008 335i E90  [4.00]
Bump for more ideas and suggestions.
__________________
Equal Opportunity Harasser!
6MT | COBB | AR | AE | Forge DV | HPF | P3 Gauge | Hybrid Intake | O.S.Giken TCD | All M3 bits | TCKLine
vasillalov is offline   Bulgaria
0
Reply With Quote
      01-19-2013, 01:45 PM   #12
Blackhawk36
Lieutenant
 
Blackhawk36's Avatar
 
Drives: 2007 335i 6MT No iDrive
Join Date: May 2009
Location: MD

Posts: 508
iTrader: (0)

Have you removed the socket to see if the wires to it have power? If they do, your socket is bad. Unfortunately, spark chasing is probably the only way to figure this out. If you have the Bentley manual you can check the pin connectors too. It has very complete wiring diagrams and schematics.
Blackhawk36 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      01-19-2013, 01:54 PM   #13
avocet
Lieutenant
 
Drives: 2007 328i
Join Date: Sep 2010
Location: Vancouver bc

Posts: 536
iTrader: (0)

apparently some models/build dates had different fuse positions... #30 seems to be the location on some models...

http://forums.bimmerforums.com/forum...d.php?t=883654
avocet is offline  
0
Reply With Quote
      01-19-2013, 03:20 PM   #14
Romanianbimmer
Private First Class
 
Drives: 2010 335i xdrive
Join Date: Dec 2012
Location: Hot springs Arkansas.

Posts: 182
iTrader: (0)

Check and see if something else works In that socket.
Romanianbimmer is offline  
0
Reply With Quote
      01-19-2013, 05:50 PM   #15
cmyk
resident girl.
 
cmyk's Avatar
 
Drives: 2008 335i
Join Date: Dec 2011
Location: Dallas, Texas

Posts: 1,016
iTrader: (1)

Garage List
2008 BMW 335i  [4.38]
Can you check to verify whether the fuse itself is getting power at the junction box? If you have a voltmeter, just take the fuse out, touch one lead to a ground/chassis and stick the other one inside the #30 (IIRC, or maybe it's #8) fuse terminals.

I had the same problem and BMW ended up replacing the junction box (luckily under warranty -- otherwise I probably would have just lived without the 12v ports!)
__________________


2008 E90 335i // Black Everything // photos
COBB tuned / QTP e-cutouts / Helix FMIC / cp-e DCI / AWE BOVs / Black M6 wheels + Toyo Proxes
(and yes, I am a girl)
cmyk is offline   United_States
0
Reply With Quote
      01-19-2013, 06:14 PM   #16
psmitty95
Brigadier General
 
psmitty95's Avatar
 
Drives: 2009 E90 335i xDrive
Join Date: Jan 2012
Location: Greenwich, CT/ Dallas, TX

Posts: 3,615
iTrader: (8)

Check fuse 8. That's what it was on my car and in the pic you posted that's what it is on that list.
__________________
< Click picture for photoshoot
E90 335i xDrive 6spd, Nav, Prem, Cold Weather, & Sports package - Msport Conversion
Mods: FBO + Meth JB4 ISO, BB flash, VRSF DP/FMIC, ER CP, Stett, SteveAZ LPFP & more
More Pictures: Build Thread /// Shop I use: Aci Dynamix 408AWHP/ 483AWTQ Uncorrected Mustang Dyno
psmitty95 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      01-20-2013, 08:53 AM   #17
vasillalov
Mad Linux Guru On The Loose
 
vasillalov's Avatar
 
Drives: 2008 335i Sedan
Join Date: Aug 2009
Location: Chicago, IL

Posts: 4,138
iTrader: (3)

Garage List
2008 335i E90  [4.00]
So guess what. Out of nowhere, it started working again. I had a CEL due to a misfiring cylinder number 3. I used the BT Tool to read and clear the stored DTC. After that I issued a Reset ECU command. After this, all of my sockets now work.

Weirdest thing I've ever seen...
__________________
Equal Opportunity Harasser!
6MT | COBB | AR | AE | Forge DV | HPF | P3 Gauge | Hybrid Intake | O.S.Giken TCD | All M3 bits | TCKLine
vasillalov is offline   Bulgaria
0
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 12:46 AM.




e90post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST