E90Post
 


Evolve Automotive
 
BMW 3-Series (E90 E92) Forum > E90 / E92 / E93 3-series Technical Forums > AUDIO/VIDEO + BLUETOOTH + Electronics/Alarm/Software > New E93 with HiFi: Continuous hiss from speakers even with ignition off!



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      01-22-2013, 01:11 AM   #1
simoneves
New Member
 
Drives: 2013 328i Convertible
Join Date: Jan 2010
Location: San Rafael, CA, USA

Posts: 12
iTrader: (0)

New E93 with HiFi: Continuous hiss from speakers even with ignition off!

I just got my brand-new 2013 328i Convertible on Thursday, and I love it to bits already, and although I have been lurking on this particular forum for a while with speculative thoughts for upgrading the stock HiFi sound system with a Technic harness and a JL amp, I have something unexpected to report first...

There is a low hiss from all six speakers all the time, whether there is music playing (radio or USB, haven't tried a CD or the Aux input yet), regardless of volume (even zero) or if the stereo is turned off, and even when the ignition is turned off and the key out!

It's obviously drowned out when music is playing or the engine is running, but quite obvious when all else is quiet.

I see a bunch of threads here about hiss problems with modified systems, but none about the stock system, and certainly none that I've found that describe a hiss when the car is turned off!

At the very least I'm worried that the factory amp is somehow on all the time and it's going to flatten the battery.

As a secondary problem, I also get the occasional GSM chirping interference when my iPhone 5 (AT&T) is in the centre console cup-holder (non-iDrive), which is annoying because that's the perfect place to put it while driving. The noise goes away if I lift the phone a few inches out of the cupholder, so I guess it's affecting wiring under there.

Thoughts, anyone? Obviously I can talk to the dealer (about the first issue at least), but I thought I'd float it here first...
simoneves is offline   United_States
0
Reply With Quote
      01-22-2013, 02:54 AM   #2
ctuna
Brigadier General
 
Drives: 325xi 06 wagon MT
Join Date: Jan 2010
Location: Santa Cruz, Ca

Posts: 4,117
iTrader: (0)

The car has an awake state

If the car is awake a lot of stuff is turned on causing a
drain on the battery . One of the things that is on is the amp
if you lock the car it should turn off within a minute.
Locking the car causes it to go into sleep mode faster also do not
leave the FOB close to the car as it can detect it and this will cause
the car to draw more current.

I would get that noise fixed or looked at though because it shouldn't
do that unless you have the volume almost floored on the Stereo .

FYI
http://www.bawarec.ru/manuals/3er/e9...3er-e90-12.pdf
ctuna is offline  
0
Reply With Quote
      01-22-2013, 10:36 AM   #3
simoneves
New Member
 
Drives: 2013 328i Convertible
Join Date: Jan 2010
Location: San Rafael, CA, USA

Posts: 12
iTrader: (0)

That's great info, thanks! I'll check it tonight.

I hadn't considered that OFF might not really mean OFF. These modern cars, eh?

PS. Thanks for the manual link. Very interesting.
simoneves is offline   United_States
0
Reply With Quote
      01-22-2013, 11:16 AM   #4
BOBKUR
Major
 
Drives: 2008 E 90
Join Date: Mar 2012
Location: CALIFORNIA

Posts: 1,342
iTrader: (2)

Quote:
Originally Posted by simoneves View Post
That's great info, thanks! I'll check it tonight.

I hadn't considered that OFF might not really mean OFF. These modern cars, eh?

PS. Thanks for the manual link. Very interesting.
+1
BOBKUR is offline  
0
Reply With Quote
      01-25-2013, 01:40 PM   #5
simoneves
New Member
 
Drives: 2013 328i Convertible
Join Date: Jan 2010
Location: San Rafael, CA, USA

Posts: 12
iTrader: (0)

For the record, the hiss does indeed stop about a minute after locking.

I will get the dealer to take a look (or, rather, a listen) to it, though, along with the passenger seat which has now twice decided to crank both the base and the headrest all the way up all by itself after the passenger got out and closed the door... :\
simoneves is offline   United_States
0
Reply With Quote
      01-25-2013, 01:48 PM   #6
ctuna
Brigadier General
 
Drives: 325xi 06 wagon MT
Join Date: Jan 2010
Location: Santa Cruz, Ca

Posts: 4,117
iTrader: (0)

Tell us what they do to fix it.

Tell us what they do to fix it.
ctuna is offline  
0
Reply With Quote
      10-14-2013, 07:55 AM   #7
MatrixE93
Enlisted Member
 
Drives: 2009 E93 MT
Join Date: Sep 2013
Location: Pittsburgh

Posts: 42
iTrader: (0)

I have the same exact problem in a 2009 E93 with HiFi, would love to know the fix.
MatrixE93 is offline  
0
Reply With Quote
      10-14-2013, 12:34 PM   #8
taibanl
Brigadier General
 
taibanl's Avatar
 
Drives: BMW
Join Date: Sep 2010
Location: NA

Posts: 3,376
iTrader: (4)

Garage List
2011 335d  [0.00]
It requires radio replacement.
__________________
FS: my JBL MS-8 on Amazon
eBay COMBOX Media FS - (project never attempted)
taibanl is online now  
0
Reply With Quote
      10-15-2013, 11:06 AM   #9
cdgatti
Major
 
cdgatti's Avatar
 
Drives: e90 328i
Join Date: May 2011
Location: KY

Posts: 1,338
iTrader: (4)

my guess is they will call this problem 'characteristic' and withing the tolerances of normal.
cdgatti is offline  
0
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 02:41 AM.




e90post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST