E90Post
 


European Auto Source
 
BMW 3-Series (E90 E92) Forum > E90 / E92 / E93 3-series Powertrain and Drivetrain Discussions > N54 Turbo Engine / Drivetrain / Exhaust Modifications - 335i > GREAT misfiring!!!Help anyone....



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      01-13-2013, 12:52 PM   #1
elig0nzal3z
Private First Class
1
Rep
155
Posts

 
Drives: 2007 335i
Join Date: Oct 2012
Location: tampa fl

iTrader: (0)

Garage List
2007 bmw 335i  [0.00]
GREAT misfiring!!!Help anyone....

last night when i was coming home and got on the ramp to 275 i figured id floor it a little to get in front of another car suddenly my ses light started flashing and noticed the car began to kind of vibrate if i gave it just a little bit of gas so i tried to keep it cruising steady at 60 and after about a mile the ses light went away and he car felt normal again. once i got home i used my jb4 to read me the codes and i got this

29cd misfire cylinder 1
29cf misfire cylinder 3
29d2 misfire cylinder 6
29ce misfire cylinder 2
29cc misfire in multiple cylinders

my car is stock besides jb4 and dci.
any input would be great i'm thinking the first thing i'm going to do is change all 6 spark plugs and see if that helps in anyway.

sucks being out of warranty this car has given me an issue just about every month sense i brought it first the water pump then the head valve seal and oil filter housing seal now this. i've only had the car for about 4 months and it has 100,000 miles.
Appreciate 0
      01-13-2013, 02:02 PM   #2
PHR
phr
8
Rep
333
Posts

 
Drives: F32 435I M Retired:335I M
Join Date: Dec 2009
Location: Toronto

iTrader: (4)

High Pressure Fuel Pump
Appreciate 0
      01-13-2013, 02:04 PM   #3
dAng! E90
The bigger they are...
United_States
2
Rep
264
Posts

 
Drives: Jet Black '07 335i
Join Date: Dec 2011
Location: Pelham, AL

iTrader: (0)

Spark Plugs first. Then do down the line from there, coil pack, injector, HPFP, LPFP.
__________________
Tom Williams BMW Service Advisor
'07 335i Sport
219M Wheels, MMW CF Lip, Shadowline Taillights, Vishnu Procede, BMS DCI, BMS OCC, Aasco LW Flywheel, South Bend Clutch, Turner 90mm Studs, Stoptech pads rotors and lines, BMS LED Tag Lights, BMS Clutch Stop, BMS Clutch Non-Delay Valve, ACS Style Rear Glass Spoiler
Appreciate 0
      01-13-2013, 02:05 PM   #4
Crewchief05
SBD
Crewchief05's Avatar
2
Rep
277
Posts

 
Drives: 335i e90
Join Date: Dec 2012
Location: Arkansas

iTrader: (0)

Garage List
08 335i  [0.00]
if it is the HPFP you are lucky since you are out of warranty. These should still be covered.
Appreciate 0
      01-13-2013, 03:43 PM   #5
JStang
N54 ADDICT
JStang's Avatar
48
Rep
3,050
Posts

 
Drives: FBO E92 335i
Join Date: Dec 2010
Location: St. Petersburg, FL

iTrader: (7)

If you haven't replaced plugs in a while, that's where I'm placing my bet.
__________________
Appreciate 0
      01-13-2013, 03:58 PM   #6
dlbrooks18
Brigadier General
dlbrooks18's Avatar
52
Rep
3,583
Posts

 
Drives: e90 335i
Join Date: Nov 2008
Location: Los Angeles

iTrader: (2)

Check coil packs and then plugs if probs persist..
__________________

2008 E90 335
Appreciate 0
      01-13-2013, 09:02 PM   #7
elig0nzal3z
Private First Class
1
Rep
155
Posts

 
Drives: 2007 335i
Join Date: Oct 2012
Location: tampa fl

iTrader: (0)

Garage List
2007 bmw 335i  [0.00]
yea i'm going to change all six spark plugs first and then see from there hopefully its just that.
Appreciate 0
      01-13-2013, 09:05 PM   #8
themyst
Major General
themyst's Avatar
South Korea
86
Rep
6,602
Posts

 
Drives: E90 335i LCI
Join Date: Feb 2009
Location: NYC

iTrader: (8)

Send a message via AIM to themyst
http://www.e90post.com/forums/showthread.php?t=631829

read sticky

/thread
__________________
E90 LCI N54 6AT
Appreciate 0
      01-27-2013, 06:14 PM   #9
elig0nzal3z
Private First Class
1
Rep
155
Posts

 
Drives: 2007 335i
Join Date: Oct 2012
Location: tampa fl

iTrader: (0)

Garage List
2007 bmw 335i  [0.00]
so updates i changed spark plugs today they looked pretty bad and i hadn't changed then since my head gasket seal was replaced, seemed like cylinder 2 and 4 were pretty soaked in oil.
drove the car a few mins ago and she pulls so much better now and no more back fire s far.
i tried cleaning the intake valve followed the DIY but just couldn't do it i think I'm going to wait and find someone to give me a deal on walnut blasting to see if i can that done instead of trying to do it with carb cleaner and a gun brush
Appreciate 0
      01-27-2013, 06:38 PM   #10
Jeff@TopGearSolutions
BimmerPost Supporting Vendor
Jeff@TopGearSolutions's Avatar
United_States
245
Rep
18,392
Posts


 
Drives: C6 Z06, GSXR-750, 09 335i
Join Date: Dec 2008
Location: TopGearSolutions.com

iTrader: (32)

Send a message via AIM to Jeff@TopGearSolutions
Quote:
Originally Posted by elig0nzal3z View Post
so updates i changed spark plugs today they looked pretty bad and i hadn't changed then since my head gasket seal was replaced, seemed like cylinder 2 and 4 were pretty soaked in oil.
drove the car a few mins ago and she pulls so much better now and no more back fire s far.
i tried cleaning the intake valve followed the DIY but just couldn't do it i think I'm going to wait and find someone to give me a deal on walnut blasting to see if i can that done instead of trying to do it with carb cleaner and a gun brush
Are you sure the spark plugs had oil? That may be fuel?

Did you smell them?

If its fuel that usually means your injectors are leaking.

If its oil it may time for a new valve cover gasket.
Appreciate 0
      01-27-2013, 07:02 PM   #11
Overspooled
MurderedOut
Overspooled's Avatar
Canada
3
Rep
338
Posts

 
Drives: 2013 c63 AMG Coupe
Join Date: Sep 2012
Location: Montreal

iTrader: (0)

I've had this problem for a couple of months now.. When at WOT is backfires like I have antilag, see light comes up, then leaves after a couple of minutes of cruising. If I get to a light it starts shaking so I shut the off the car and restart and its fine after that.. I'm still under warranty but I should I remove dci and jb4 for a job like this??
__________________
2013 C63 AMG COUPE
Appreciate 0
      01-27-2013, 07:55 PM   #12
Jeff@TopGearSolutions
BimmerPost Supporting Vendor
Jeff@TopGearSolutions's Avatar
United_States
245
Rep
18,392
Posts


 
Drives: C6 Z06, GSXR-750, 09 335i
Join Date: Dec 2008
Location: TopGearSolutions.com

iTrader: (32)

Send a message via AIM to Jeff@TopGearSolutions
Quote:
Originally Posted by themyst View Post
Quote:
Originally Posted by MurderedBeemer View Post
I've had this problem for a couple of months now.. When at WOT is backfires like I have antilag, see light comes up, then leaves after a couple of minutes of cruising. If I get to a light it starts shaking so I shut the off the car and restart and its fine after that.. I'm still under warranty but I should I remove dci and jb4 for a job like this??
See the thread posted above it will answer all your questions to misfiring.
Appreciate 0
      01-27-2013, 08:11 PM   #13
cn555ic
BimmerPost Supporting Vendor
cn555ic's Avatar
United_States
246
Rep
18,287
Posts


 
Drives: Bimmerscoding.com
Join Date: Jun 2007
Location: New York

iTrader: (5)

Send a message via Yahoo to cn555ic
Quote:
Originally Posted by MurderedBeemer View Post
I've had this problem for a couple of months now.. When at WOT is backfires like I have antilag, see light comes up, then leaves after a couple of minutes of cruising. If I get to a light it starts shaking so I shut the off the car and restart and its fine after that.. I'm still under warranty but I should I remove dci and jb4 for a job like this??
Your issue sounds like mine when I had a faulty low pressure fuel sensor. Look up my threads on HPFP. I thought it was this and it turn out to be the sensor
__________________
917-939-4980 CODING E and F Series New York Area

Appreciate 0
      01-27-2013, 09:14 PM   #14
Overspooled
MurderedOut
Overspooled's Avatar
Canada
3
Rep
338
Posts

 
Drives: 2013 c63 AMG Coupe
Join Date: Sep 2012
Location: Montreal

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by cn555ic View Post
Your issue sounds like mine when I had a faulty low pressure fuel sensor. Look up my threads on HPFP. I thought it was this and it turn out to be the sensor
So if I bring the car to the dealer, do I just tell them to check out and see what there is going on with the car? I know that if jb4 is on map 0 it doesn't misfire. It only does it like you at WOT 4,5oo rpm when jb4 is on. I'm just confused on what I should tell the dealer.. Do I mention any misfire? I need to service it soon too!
__________________
2013 C63 AMG COUPE
Appreciate 0
      01-27-2013, 09:41 PM   #15
cn555ic
BimmerPost Supporting Vendor
cn555ic's Avatar
United_States
246
Rep
18,287
Posts


 
Drives: Bimmerscoding.com
Join Date: Jun 2007
Location: New York

iTrader: (5)

Send a message via Yahoo to cn555ic
yeap same symptoms...at 4500 rpms it would backfire and stumble, injectors cutoff and its like running on 3 cylinders...Have someone check your codes for you before you bring it in...You probably wills see 29f3 and 29dc codes if you have my problems with lpf sensor
__________________
917-939-4980 CODING E and F Series New York Area

Appreciate 0
      01-27-2013, 10:38 PM   #16
psmitty95
Brigadier General
psmitty95's Avatar
United_States
101
Rep
3,751
Posts

 
Drives: 2009 E90 335i xDrive
Join Date: Jan 2012
Location: Greenwich, CT/ Dallas, TX

iTrader: (8)

I'm getting cyl 5 misfires too. Just diagnose it by swapping coil packs and move from there until you found the issue. I had cyl 3 misfires over the summer and it was injectors. I'm ruling out spark plugs in my situation since they were replaced 7k miles ago. Here's a really helpful video cobb made:

__________________
< Click picture for photoshoot
E90 335i xDrive 6spd, Nav, Prem, Cold Weather, & Sports package - Msport Conversion
Mods: Cobb V3 w/ Motiv Tune, VRSF DP/FMIC, ER CP, Roc-Euro DCI, SteveAZ LPFP & more
More Pictures: Build Thread /// Shop I use: Aci Dynamix 408AWHP/ 483AWTQ Uncorrected Mustang Dyno
Appreciate 0
      01-28-2013, 12:38 PM   #17
elig0nzal3z
Private First Class
1
Rep
155
Posts

 
Drives: 2007 335i
Join Date: Oct 2012
Location: tampa fl

iTrader: (0)

Garage List
2007 bmw 335i  [0.00]
Quote:
Originally Posted by Jeff@TopGearSolutions View Post
Are you sure the spark plugs had oil? That may be fuel?

Did you smell them?

If its fuel that usually means your injectors are leaking.

If its oil it may time for a new valve cover gasket.
Yea I had my valve seal replaced about a month ago because it was leaking but I never got around to changing the plugs... car feels much better now but still a little slug I feel I need a walnut blasting
Appreciate 0
      01-28-2013, 01:24 PM   #18
Overspooled
MurderedOut
Overspooled's Avatar
Canada
3
Rep
338
Posts

 
Drives: 2013 c63 AMG Coupe
Join Date: Sep 2012
Location: Montreal

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by cn555ic
yeap same symptoms...at 4500 rpms it would backfire and stumble, injectors cutoff and its like running on 3 cylinders...Have someone check your codes for you before you bring it in...You probably wills see 29f3 and 29dc codes if you have my problems with lpf sensor
I've been wanting to have someone check for codes, I don't have the usb hooked up, is it long to hook up? I have some friends that have it but its hooked up to their car... Any suggestions?
__________________
2013 C63 AMG COUPE
Appreciate 0
      02-08-2013, 02:27 AM   #19
jetblackcoupe
Captain
jetblackcoupe's Avatar
22
Rep
713
Posts

 
Drives: 2008 e92 335i 6MT
Join Date: Apr 2011
Location: NJ

iTrader: (2)

i have the procede and the same thing happens to me on map 1 or 2. on map 0, i can go WOT with no sign of a problem. i have tune dci and downpipes... don't wanna start a new thread and don't have USB connected to procede yet. any ideas?
Appreciate 0
      02-08-2013, 04:08 AM   #20
cstavaru
Brigadier General
cstavaru's Avatar
94
Rep
3,237
Posts

 
Drives: 2009 335i M Sport Sedan 6MT
Join Date: Aug 2008
Location: Bucharest, Romania

iTrader: (0)

If a car has misfires in all cylinders, it's clear that the fault is not from per-cylinder components like spark plugs, injectors or coils. Don't waste your money and keep looking.
Appreciate 0
      02-08-2013, 05:14 PM   #21
elig0nzal3z
Private First Class
1
Rep
155
Posts

 
Drives: 2007 335i
Join Date: Oct 2012
Location: tampa fl

iTrader: (0)

Garage List
2007 bmw 335i  [0.00]
Quote:
Originally Posted by cstavaru View Post
If a car has misfires in all cylinders, it's clear that the fault is not from per-cylinder components like spark plugs, injectors or coils. Don't waste your money and keep looking.

what exactly do you mean keep looking?
i replaced all my spark plugs and havent had a misfire ever sence.
Appreciate 0
      02-12-2013, 09:49 PM   #22
jetblackcoupe
Captain
jetblackcoupe's Avatar
22
Rep
713
Posts

 
Drives: 2008 e92 335i 6MT
Join Date: Apr 2011
Location: NJ

iTrader: (2)

Quote:
Originally Posted by jetblackcoupe
i have the procede and the same thing happens to me on map 1 or 2. on map 0, i can go WOT with no sign of a problem. i have tune dci and downpipes... don't wanna start a new thread and don't have USB connected to procede yet. any ideas?
Anyone?
Appreciate 0
Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 11:39 PM.




e90post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST