E90Post
 


TNT Racewerks
 
BMW 3-Series (E90 E92) Forum > BMW E90/E92/E93 3-series General Forums > General E90 Sedan / E91 Wagon / E92 Coupe / E93 Cabrio > Transmission shifting poorly at low speed



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      06-13-2012, 09:27 PM   #1
Gator335i
Private First Class
 
Gator335i's Avatar
 
Drives: '07 E92 Montego Blue 335i
Join Date: Apr 2012
Location: Gainesville, FL

Posts: 113
iTrader: (0)

Transmission shifting poorly at low speed

When I am driving my car at very slow speeds like in parking lots or along the streets in my neighborhood, the transmission shifts very oddly. It's like it can't make up its mind what gear it wants to be in and the shifting is very jerky--for lack of a better word.

Has anyone ever experienced this before or know of a solution to this problem? It's quite irritating.

It only really happens when I'm in the low gears and at low speeds. My car has 72k on the clock. I'm hoping it might just need a software update or some other easy fix.

Surely, the transmission doesn't have enough miles to be crapping out on me, does it?
Gator335i is offline  
0
Reply With Quote
      06-13-2012, 10:10 PM   #2
Chriztofor
Colonel
 
Chriztofor's Avatar
 
Drives: '06 325i Auto
Join Date: Feb 2010
Location: Chicago Burbs

Posts: 2,704
iTrader: (1)

Try changing the fluid and/or reset adaptations? Both topics are on here, do a search.
__________________
If no codes are being thrown use Chevron Techron fuel injector cleaner (concentrate). It solves rpm fluctuating upon cold start-up. Also, for most BMW problems start off by scanning your car with the Peake Research Tool. It contains the actual BMW codes. If you want to register a newly installed battery for free (just buy a $10 cable) and google/download BMWLogger
Chriztofor is offline   United_States
0
Reply With Quote
      07-01-2012, 10:06 AM   #3
Iceman777
Registered
 
Drives: 325i E90LCI 2009
Join Date: Jun 2012
Location: South Africa

Posts: 2
iTrader: (0)

Mine does the same. Motorplan has changed the oil and mechatronics. It was much better but it is creeping back again after 2000km
Iceman777 is offline   South Africa
0
Reply With Quote
      07-01-2012, 03:14 PM   #4
mAdTYzz
Private
 
Drives: 2006 E90 325i
Join Date: Jun 2012
Location: Sweden

Posts: 51
iTrader: (0)

I'm not sure ,hope i'm not talking stupid but i think it does so unitl the trans oil warms up. Mine does the same in the morning especially, i drive like 200meters and it feels better. I also been planing to change the filter and oil allthough in my service book it's stamped that it's changed but you never know. Isn't there some additive that you mix the oil with that cleans the valves and stuff, something like for the fuel system?
mAdTYzz is offline  
0
Reply With Quote
      02-16-2013, 07:43 PM   #5
earossi
earossi
 
earossi's Avatar
 
Drives: 2008 M3 E93 Silverstone
Join Date: Dec 2012
Location: Chicago, Il

Posts: 3
iTrader: (0)

Same types of issues with my 2011 335xi. Under light throttle, the car starts off in 1st, but then immediately shifts to 2nd which bogs the car down. And, when coming to a stop, the tranny often appears to not downshift into 1st. When I start out, there is a hesitation and the tranny then appears to drop into 1st with a "clunk". Under hard throttle, the tranny seems to shift out ok.
earossi is offline   United_States
0
Reply With Quote
      02-16-2013, 09:08 PM   #6
bumere90
Grozniy
 
Drives: Carless
Join Date: Jan 2009
Location: FL

Posts: 2,588
iTrader: (12)

update the software
bumere90 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      02-16-2013, 11:23 PM   #7
07lilredwagon
Lieutenant
 
07lilredwagon's Avatar
 
Drives: 07 328 wagon
Join Date: Dec 2012
Location: New York

Posts: 525
iTrader: (0)

I agree with these guys.....

It could be the software.....but more likely you need at least a fluid flush and new filter in the tranny....it is DIYable but not all that easy....you must top off the fluid while the car is running and do everything from under the car. (at least on my 07 its that way)

You have either a Z type of tranny or on some older models, a GM tranny.

there are posts here dealing with this...what it comes down to in some cases is that the tranny fluid looses its friction charactaristics....or in other words gets worn out and dirty....Change the fluid first after you try the simple software reset. (See DIY)

The torque converter in the tranny is getting confused...and is not sure when to "lock up" or engage the motor fully....the lockup clutch inside the torque converter is just that...a clutch...it needs the fluid to be in good shape in order for it to do what it is supposed to...that is, smoothly lock against the spinning motor.

If you catch it soon enough, you may not need a new torque converter....but get right on it if you can...waiting only wears the parts more...

JP
07lilredwagon is offline  
0
Reply With Quote
      02-17-2013, 12:06 AM   #8
335okc
Captain
 
335okc's Avatar
 
Drives: e90 335
Join Date: Feb 2011
Location: okc

Posts: 654
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by bumere90 View Post
update the software
do you have experience where updating the software works? i got the same problem. basically it shift crappy when cold, good when warmed up. I've changed my atf and it's better but still not solved. I've reset adaptations, no help. only thing i haven't done is updating the software but this cost.
335okc is offline  
0
Reply With Quote
      02-17-2013, 10:00 AM   #9
miatawnt2b
Private
 
Drives: 2009 E93 Monaco Blue
Join Date: Jun 2012
Location: AZ

Posts: 86
iTrader: (0)

Has anyone had luck addressing this under CPO warranty? My E93 SULEV is very eratic shifting at low speed, especially when cold. I've mentioned it to the dealer but of course "road tested, no trouble found"
miatawnt2b is offline  
0
Reply With Quote
      02-17-2013, 10:33 AM   #10
sammy_0559
Lieutenant Colonel
 
sammy_0559's Avatar
 
Drives: e93 2008 Montego Metallic 335i
Join Date: Apr 2011
Location: FortWorth, Texas

Posts: 1,946
iTrader: (0)

Garage List
2008 E93 335i  [1.83]
my trans blew at 87k miles and i serviced it 3 times. if you drive it like you stole it don't be surprised. i wasn't haha
sammy_0559 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      02-17-2013, 11:31 AM   #11
alex2364
Captain
 
alex2364's Avatar
 
Drives: E90 335i M Sport
Join Date: May 2005
Location: Northern VA

Posts: 697
iTrader: (1)

Garage List
2009 BMW 335i  [5.00]
I've noticed the same thing but I only have 36k miles. And it almost always happens when the engine is cold. After a few minutes of driving, it goes away. Something I should get it looked since I'm still under warranty?
alex2364 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      02-17-2013, 12:48 PM   #12
Wires
Captain
 
Drives: 335xi
Join Date: Apr 2008
Location: Calgary

Posts: 932
iTrader: (0)

There is nothing wrong with it. When the engine is cold, it's idling higher, and the fluids tend to be at higher pressures (since they are thick).

Once the tranny warms up, and the engine revs drop, it will shift fine again.
Wires is offline  
0
Reply With Quote
      02-17-2013, 01:29 PM   #13
135Pats
Can't decide....
 
135Pats's Avatar
 
Drives: 135i
Join Date: May 2012
Location: Maryland

Posts: 5,408
iTrader: (1)

If its a cold start the car will be sluggish until fluids warm up a bit, if youre still bogging after a few blocks then it could be time for a service. And +1 to what sammy said, if youre hammering down torque and launching it everywhere things are gunna break..
__________________
E88 FBO N54 Alpinweiss/Coral Red/Meisterschaft Race/Berk Resonated/Macht Schnell 3"/ER CP/Synapse/VRSF FMIC/FFTEC LPFP/HFS-4 DO Stainless Lines/BMS DCI/BMS Thermostat Delete/Rob Beck PCV Valve + Cap/BMS OCC/PTF E50/ST Coilovers/M3 Front Control Arms + Tension Rods/M3 Subframe Bushings/M3 FSB/DINAN Camber Plates/Apex ARC-8/Project Kics/Macht Schnell Studs/VAC Hubs/Rogue Transmission Mounts/Alpina TCU Flash/Icarbon/Kerscher/BMW Performance
135Pats is offline   United_States
0
Reply With Quote
      02-17-2013, 07:15 PM   #14
bman5150
Private First Class
 
Drives: 2011 335i XDrive
Join Date: Apr 2007
Location: Cowtown

Posts: 143
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by alex2364 View Post
I've noticed the same thing but I only have 36k miles. And it almost always happens when the engine is cold. After a few minutes of driving, it goes away. Something I should get it looked since I'm still under warranty?
This....at least for me.

No worries...all auto trans act like this until they warm up.
__________________
2011 BMW 335i XDrive Msport (auto)
bman5150 is offline  
0
Reply With Quote
      02-17-2013, 08:03 PM   #15
asdflkijd
Aberry is a scammer
 
asdflkijd's Avatar
 
Drives: SGM E92 335i, AM E90 335i
Join Date: Jun 2007
Location: Seattle, WA

Posts: 5,503
iTrader: (14)

Garage List
AT or MT? If AT try resetting your transmission computer.. Theres a sequence where you hold down the brake pedal, etc while the car is off that'll reset it to factory settings. The AT transmission adapts to how you drive and if you've been driving poorly it may cause it to shift roughly. Let me know if that doesn't make sense... I almost confused myself writing this lol.

Or it could be just a plain ol software fix.
asdflkijd is offline   South Korea
0
Reply With Quote
      02-18-2013, 02:25 AM   #16
Diablo335
Enlisted Member
 
Drives: 2008 335i w/Sport+Premium
Join Date: Feb 2013
Location: NorCal

Posts: 40
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by bman5150
No worries...all auto trans act like this until they warm up.
Uh...no they don't. I got in our honda pilot tonight to take the family out for pizza. My singular first impression was how buttery smooth that car was on starting out -- compared to my bucking bronco 335
Diablo335 is offline  
0
Reply With Quote
      02-18-2013, 08:39 AM   #17
bman5150
Private First Class
 
Drives: 2011 335i XDrive
Join Date: Apr 2007
Location: Cowtown

Posts: 143
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Diablo335 View Post
Uh...no they don't. I got in our honda pilot tonight to take the family out for pizza. My singular first impression was how buttery smooth that car was on starting out -- compared to my bucking bronco 335
Uh, yeah they do. And my first and current Honda pilot both did/do this.

I'm not saying there isn't any variance but bottom line the trans isn't going to shift at its best until the fluid is up to normal operating temps. And I'm not sure what your temps are like where you live, but when I am referring to cold temps I'm talking under 20 degrees when my car is sitting outside overnight.
__________________
2011 BMW 335i XDrive Msport (auto)
bman5150 is offline  
0
Reply With Quote
      02-18-2013, 09:53 AM   #18
kfrazie1
Lieutenant
 
kfrazie1's Avatar
 
Drives: 335i
Join Date: Aug 2010
Location: NY

Posts: 452
iTrader: (4)

Quote:
Originally Posted by Diablo335 View Post
Uh...no they don't. I got in our honda pilot tonight to take the family out for pizza. My singular first impression was how buttery smooth that car was on starting out -- compared to my bucking bronco 335

Most trannies act a little odd until they reach operating temp.
__________________
Montego Blue E90 335i
7" VRSF IC | OFT Tune | DCI | RB PCV | Secondary CAT Delete & CYBA 3.75" Tips | M3 Front | CSL Trunk | 19" LC Dyna Wheels
kfrazie1 is offline  
0
Reply With Quote
      02-18-2013, 10:47 AM   #19
Wires
Captain
 
Drives: 335xi
Join Date: Apr 2008
Location: Calgary

Posts: 932
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Diablo335 View Post
Uh...no they don't. I got in our honda pilot tonight to take the family out for pizza. My singular first impression was how buttery smooth that car was on starting out -- compared to my bucking bronco 335
It also shifts sloppy and slow, and you feel really disconnected from the drivetrain. Just like the BMW rides like a tank compared to the Honda.

If you have the automatic 335, it "feels" like a manual at low speed once it locks up the drivetrain. At low speeds you even get that "chug" like a manual would.

It's the trade off for an auto that can compete directly with the manual for performance, vs one that's all about comfort.
Wires is offline  
0
Reply With Quote
      02-18-2013, 12:14 PM   #20
335dFan
Jumping Jack Flash
 
335dFan's Avatar
 
Drives: 2011 335d
Join Date: Nov 2012
Location: Oregon (near Portland)

Posts: 1,068
iTrader: (0)

Garage List
335d 6AT Steptronic

The 2011 E90 335d I have is slow to shift on cold mornings until I have gone about 1/2 mile, then it acts normally afterward. So I just drive it like the grandpa I am during that warm-up period.
__________________
Mods-Etc: Quaife LSD w/VAC finned diff cover, M3 Rear SF Bushings, M3 sways & OEM Susp Front/Rear Cmpnt Kits ('cept strut brace), GC Caster/Camber Plates, AC Schnitzer M3 Sport Springs, JRZ RS1 dampers, JBD 100%, Goodrich SS brake lines, non-stggrd APEX ARC-8 18" wheels with Nitto Motivo tires (winter OEM 17" wheels and Blizzak LM-25).
335dFan is offline   United_States
0
Reply With Quote
      02-18-2013, 01:02 PM   #21
bumere90
Grozniy
 
Drives: Carless
Join Date: Jan 2009
Location: FL

Posts: 2,588
iTrader: (12)

there is a TSB for 335's
ask your dealer
bumere90 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      02-18-2013, 01:08 PM   #22
Amini77
Brigadier General
 
Amini77's Avatar
 
Drives: SGM E90 330xi
Join Date: Nov 2011
Location: Tarzana, CA

Posts: 4,536
iTrader: (1)

Garage List
2006 330XI  [3.75]
Do you warm it up before driving?
__________________

instagram: amini77
| KW V1 | LCI rear | 359m Style | Michelin PSS | AA Stage 2 | Gruppe M | Remus | Mtech Rear | M3 Front |
Amini77 is offline   United_States
0
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 02:42 PM.




e90post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST