E90Post
 


European Auto Source
 
BMW 3-Series (E90 E92) Forum > E90 / E92 / E93 3-series Powertrain and Drivetrain Discussions > N57 / M57 Turbo Diesel Discussions - 335d > Bad JBD Unit?



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      02-20-2013, 09:05 PM   #1
diaz92376
Second Lieutenant
 
Drives: 2011 335d
Join Date: Jan 2013
Location: So Cal I.E

Posts: 236
iTrader: (1)

Bad JBD Unit?

About 2 months ago I bought the Jbd, installed it the next day and had fun for 2 months. A couple of weeks ago I noticed ruff idling and at one point stalling. First thing that came to mind was the jbd so I made sure it was plugged in tight and everything was ok for a week. On Saturday I kept getting limp mode all day I finally got tired of it and pulled over and took it off. I figured maybe I need to turn it down since it was set at 75%. I finally got around to it today and no matter what setting I put it on limp mode right away!! Has anyone had the same problem?
diaz92376 is online now  
0
Reply With Quote
      02-20-2013, 09:36 PM   #2
GreekboyD
Colonel
 
Drives: 2009 BMW 335d
Join Date: Jan 2012
Location: Toronto, ON, Canada

Posts: 2,264
iTrader: (0)

Garage List
2009 BMW 335d  [4.00]
You could have a different issue altogether not even related to the JBD. Do you have a fault reader?
GreekboyD is online now   Canada
0
Reply With Quote
      02-20-2013, 10:30 PM   #3
diaz92376
Second Lieutenant
 
Drives: 2011 335d
Join Date: Jan 2013
Location: So Cal I.E

Posts: 236
iTrader: (1)

I have the tool that comes with it to turn off the ses light. I run fine without the jbd though.
diaz92376 is online now  
0
Reply With Quote
      02-21-2013, 12:04 AM   #4
FormerRotor
Major
 
FormerRotor's Avatar
 
Drives: 2011 335d, M-Sport
Join Date: Jan 2012
Location: MD

Posts: 1,456
iTrader: (4)

Quote:
Originally Posted by diaz92376 View Post
I have the tool that comes with it to turn off the ses light. I run fine without the jbd though.
This sounds like what I've seen when the JBD was not entirely clicked in to the sensor. Sometimes if your placement isn't right you can hit the clip when you replace the Engine cover. I would try to reconnect, triple-check the connections, the. Start up. If it continues and only happens when the JBD is plugged in, then take it out & call burger. I'm sure they'll replace it for you if it is, in fact, defective.
__________________

My Picture Threads (Oldest to Newest): 1 2 3
Join BMW CCA! (Use my link and I get credit )
FormerRotor is offline  
0
Reply With Quote
      02-21-2013, 01:17 AM   #5
diaz92376
Second Lieutenant
 
Drives: 2011 335d
Join Date: Jan 2013
Location: So Cal I.E

Posts: 236
iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by FormerRotor View Post
This sounds like what I've seen when the JBD was not entirely clicked in to the sensor. Sometimes if your placement isn't right you can hit the clip when you replace the Engine cover. I would try to reconnect, triple-check the connections, the. Start up. If it continues and only happens when the JBD is plugged in, then take it out & call burger. I'm sure they'll replace it for you if it is, in fact, defective.
I zipped tied it just to be on the safe side since i was hoping it was just a lose connection but no change. As far as calling the company I'm pretty sure I'm out of luck since i bought it used from a member on here.
diaz92376 is online now  
0
Reply With Quote
      02-21-2013, 07:14 AM   #6
FormerRotor
Major
 
FormerRotor's Avatar
 
Drives: 2011 335d, M-Sport
Join Date: Jan 2012
Location: MD

Posts: 1,456
iTrader: (4)

Bummer, but I would still tryBurger. Maybe at the very least they can repair it for you. Are there any loose wire connections on the harnesses or cracked solder-points on the chip (you have to look really close for these)?

To give you some idea as to what to look for, check out the pics in the first post here. These were bad solder points from theMazda factory. To give you some idea of the size, each of the three dots in the last pic (entire circle) is less than a M&M in diameter...so look very closely.
__________________

My Picture Threads (Oldest to Newest): 1 2 3
Join BMW CCA! (Use my link and I get credit )

Last edited by FormerRotor; 02-21-2013 at 07:20 AM.
FormerRotor is offline  
0
Reply With Quote
      02-21-2013, 06:54 PM   #7
diaz92376
Second Lieutenant
 
Drives: 2011 335d
Join Date: Jan 2013
Location: So Cal I.E

Posts: 236
iTrader: (1)

Tried burger and all i got was a email saying it might be damaged or have a lose wire. So that's a bust but ill take a look to see if i see anything is broken or lose.
diaz92376 is online now  
0
Reply With Quote
      02-21-2013, 07:24 PM   #8
sohcpunk
Second Lieutenant
 
sohcpunk's Avatar
 
Drives: 2011 335d
Join Date: Feb 2012
Location: Socal

Posts: 288
iTrader: (4)

Garage List
2011 335d  [0.00]
Burger should at least attempt to fix it or give you some more thought than that. I think in terms of his product, the cost of it is mainly R and D and the physical item itself is really cheap. It should not hurt his wallet at all to even send you a replacement.
sohcpunk is offline   United_States
0
Reply With Quote
      02-21-2013, 07:45 PM   #9
diaz92376
Second Lieutenant
 
Drives: 2011 335d
Join Date: Jan 2013
Location: So Cal I.E

Posts: 236
iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by sohcpunk View Post
Burger should at least attempt to fix it or give you some more thought than that. I think in terms of his product, the cost of it is mainly R and D and the physical item itself is really cheap. It should not hurt his wallet at all to even send you a replacement.
I agree and would be more then willing to pay some repair cost or pay the deference for a new one but i would see why it wouldn't be good for business.
diaz92376 is online now  
0
Reply With Quote
      02-21-2013, 09:38 PM   #10
FormerRotor
Major
 
FormerRotor's Avatar
 
Drives: 2011 335d, M-Sport
Join Date: Jan 2012
Location: MD

Posts: 1,456
iTrader: (4)

Quote:
Originally Posted by diaz92376 View Post
I agree and would be more then willing to pay some repair cost or pay the deference for a new one but i would see why it wouldn't be good for business.
I'd check your harness-to-wire connections and wire-to-chip connections & if you don't see anything, email Burger back letting them know what you've checked and what you've found and directly ask them if they might be willing to check and repair the unit if you were to ship it to them. I sincerely doubt they would say no.
__________________

My Picture Threads (Oldest to Newest): 1 2 3
Join BMW CCA! (Use my link and I get credit )
FormerRotor is offline  
0
Reply With Quote
      02-21-2013, 10:01 PM   #11
diaz92376
Second Lieutenant
 
Drives: 2011 335d
Join Date: Jan 2013
Location: So Cal I.E

Posts: 236
iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by FormerRotor View Post
I'd check your harness-to-wire connections and wire-to-chip connections & if you don't see anything, email Burger back letting them know what you've checked and what you've found and directly ask them if they might be willing to check and repair the unit if you were to ship it to them. I sincerely doubt they would say no.
Ill give it another try tomorrow after work and if nothing ill try and ask i mean what do i have to lose. Besides after having the jbd on going back to stock just doesn't cut it.
diaz92376 is online now  
0
Reply With Quote
      02-21-2013, 10:14 PM   #12
sohcpunk
Second Lieutenant
 
sohcpunk's Avatar
 
Drives: 2011 335d
Join Date: Feb 2012
Location: Socal

Posts: 288
iTrader: (4)

Garage List
2011 335d  [0.00]
Burger should stand by his product even though you are not the initial purchaser. Be very careful testing. Fuel starvation can cause knock and even damage your engine. You say you can see why it's bad for business for him to help but the last thing he would want is a post about his JBD causing engine failure due to poor quality and craftsmanship.
sohcpunk is offline   United_States
0
Reply With Quote
      02-21-2013, 10:24 PM   #13
FormerRotor
Major
 
FormerRotor's Avatar
 
Drives: 2011 335d, M-Sport
Join Date: Jan 2012
Location: MD

Posts: 1,456
iTrader: (4)

Quote:
Originally Posted by diaz92376 View Post
Ill give it another try tomorrow after work and if nothing ill try and ask i mean what do i have to lose. Besides after having the jbd on going back to stock just doesn't cut it.
Yeah, I'm trying to drive without it for my last 3k miles of my warranty in case anything pops up that would be auto learned by the OBD tool, but it is tough to resist the temptation of putting it on
Quote:
Originally Posted by sohcpunk View Post
Burger should stand by his product even though you are not the initial purchaser. Be very careful testing. Fuel starvation can cause knock and even damage your engine. You say you can see why it's bad for business for him to help but the last thing he would want is a post about his JBD causing engine failure due to poor quality and craftsmanship.
Agreed, but if one continues to plug in a failed unit, it is more of a user error than a product issue. i don't think OP actually asked Burger to repair the unit. He probably informed them of the situation and they, being used to getting "I plugged it in now my car isn't working" emails, used their auto reply of "check the harnesses to ensure the connection is good, etc, etc, etc". This probably resolves 99% of their clients' issues.

If upon inspection the OP does or doesn't see any visible issues with the unit, I'm sure they will be happy to look at it for him if he asks them to (perhaps at a small fee) as long as OP covers shipping. Then, once they know what is wrong with it, they can figure out how to proceed in a fair manner.
__________________

My Picture Threads (Oldest to Newest): 1 2 3
Join BMW CCA! (Use my link and I get credit )
FormerRotor is offline  
0
Reply With Quote
      02-21-2013, 10:32 PM   #14
diaz92376
Second Lieutenant
 
Drives: 2011 335d
Join Date: Jan 2013
Location: So Cal I.E

Posts: 236
iTrader: (1)

Yea i never actually asked I informed him and if he any suggestions on the hopes that he would suggest it. Me asking to replace something i didn't buy directly from them i kind of expect a your shit out of luck response.
diaz92376 is online now  
0
Reply With Quote
      02-22-2013, 12:40 AM   #15
FormerRotor
Major
 
FormerRotor's Avatar
 
Drives: 2011 335d, M-Sport
Join Date: Jan 2012
Location: MD

Posts: 1,456
iTrader: (4)

No worries, mate. I think it's all about how you ask. I'd shoot them something to the effect of...
"Good evening,

I hope your week is going well.

I am having an issue troubleshooting one of your JBD units. I've checked what I can of the wires and connections but can't seem to successfully figure out the problem. I think i may need your help. Do you think it might be possible for me to ship the unit to you for diagnosis? I'm hoping that you will be able to quickly identify what is wrong and if it is better repaired or replaced. Thank you in advance for any possible support which you might be able to provide. I have to say I really hope we can fix it as I can't imagine my d without it.

Thanks for making this product for us!

-Diaz"
__________________

My Picture Threads (Oldest to Newest): 1 2 3
Join BMW CCA! (Use my link and I get credit )
FormerRotor is offline  
0
Reply With Quote
      02-22-2013, 08:41 PM   #16
diaz92376
Second Lieutenant
 
Drives: 2011 335d
Join Date: Jan 2013
Location: So Cal I.E

Posts: 236
iTrader: (1)

well thank you sir i think im just going to go with what you wrote sounds good to me. Fingers crossed guys!!
diaz92376 is online now  
0
Reply With Quote
      02-22-2013, 09:29 PM   #17
diaz92376
Second Lieutenant
 
Drives: 2011 335d
Join Date: Jan 2013
Location: So Cal I.E

Posts: 236
iTrader: (1)

Got a quick response!! They said if i bought it from them they would test it for free. The guy i bought it from bought it from them so that counts right?
diaz92376 is online now  
0
Reply With Quote
      02-26-2013, 02:56 PM   #18
Ron1n
Speed Demon
 
Ron1n's Avatar
 
Drives: '10 335d E90
Join Date: Oct 2009
Location: The 858

Posts: 3,248
iTrader: (4)

Garage List
2010 335d  [5.00]
Terry will take care of you. Like others have said, it does sound like the harness isn't completely plugged in, but it could be another issue.
__________________
Ron1n is offline   United_States
0
Reply With Quote
      02-26-2013, 08:59 PM   #19
diaz92376
Second Lieutenant
 
Drives: 2011 335d
Join Date: Jan 2013
Location: So Cal I.E

Posts: 236
iTrader: (1)

just shipped the part out today so ill find out soon!! Ill keep you guys updated.
diaz92376 is online now  
0
Reply With Quote
      02-27-2013, 06:10 AM   #20
Puerto Rican 335d
Colonel
 
Puerto Rican 335d's Avatar
 
Drives: Montego Blue 335d
Join Date: Jun 2011
Location: Puerto Rico

Posts: 2,334
iTrader: (0)

Like Ronin stated Terry is pretty well balanced person and will work w you on this rmember a happy customer will feed the product to others that are not aware there is such devices for them
__________________
RENNtech Flash/WAGNER IC
VMR710 19"/Execuhitch Hitch/Koni FSD
Soft Ride Bike Rack
Amsoil Cetane Boost Diesel Fuel Additive
Amsoil Diesel Fuel Additive Concentrate
Puerto Rican 335d is offline   Puerto Rico
0
Reply With Quote
      03-02-2013, 01:41 PM   #21
dzlmoose
First Lieutenant
 
dzlmoose's Avatar
 
Drives: 2011 335d M-Sport
Join Date: Jun 2012
Location: Toronto, Canada

Posts: 347
iTrader: (0)

Garage List
2011 335d  [0.00]
I seem to be getting the rough idle on starts when my car is really cold. I am gonna check my harness as well.

Also if I want to turn up my JBD do I have to make sure the ecu is in sleep mode like when I install it?
dzlmoose is offline   Egypt
0
Reply With Quote
      05-24-2013, 08:42 AM   #22
sphen
New Member
 
Drives: Jet Black 2011 335d
Join Date: Jan 2013
Location: Milford, CT

Posts: 28
iTrader: (0)

think i may be having this same issue as well... just got the JBD - used from someone who sold their car -- been on for almost a week but there had been no issues until yesterday. only symptom is a rough idle -- almost hard to tell but you can feel the car shake slightly.

i havent checked for codes yet - will do tonight when i get home... i did have a real hard run on the car on the way back from work yesterday and it started after that -- previously in the week i barely used the car as i had been stuck in traffic and barely got above 20 mph for the whole week... also been raining for 3 straight days...

or could it just be bad gas too? just got citgo the other day which i never have...
sphen is offline  
0
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 08:03 PM.




e90post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST