E90Post
 


MINHS Auto Care Center
 
BMW 3-Series (E90 E92) Forum > E90 / E92 / E93 3-series Powertrain and Drivetrain Discussions > N57 / M57 Turbo Diesel Discussions - 335d > Problem with my 335D..



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      02-23-2013, 07:11 AM   #1
frackje
Private
3
Rep
77
Posts

 
Drives: 335D
Join Date: Feb 2013
Location: Belgium

iTrader: (0)

Problem with my 335D..

Since yesterday evening, the car doesn't pull anymore. The rev limiter just goes up, but speed doesn't increase. Can't go any faster than 60mp/h.

Same problem as this guy:
http://www.bmwland.co.uk/forums/view...p?f=4&t=129913


The outside temperature was -5C and we did an intensive roaddtrip yesterday of almost 2 hours. It was at the end that this problem occured.


Yes tested again 1 night later. The car still has this problem, but not for the first 10 minutes, but now it does.


Torque converter?
Gearbox oil?
Something else?

I'll try to make a video.
Appreciate 0
      02-23-2013, 07:28 AM   #2
frackje
Private
3
Rep
77
Posts

 
Drives: 335D
Join Date: Feb 2013
Location: Belgium

iTrader: (0)

http://www.justanswer.com/bmw/595z8-...tra-power.html
Appreciate 0
      02-23-2013, 11:43 AM   #3
kbsilver
Private First Class
1
Rep
195
Posts

 
Drives: 2011 335d
Join Date: Jan 2012
Location: Central Jersey

iTrader: (0)

Very difficult to provide accurate diagnosis over the Internet. But based on what you are describing, it may, unfortunately be something major (could just be low on fluid but you should have seen the leaking on the floor). With the "sealed" (no dipstick) BMW transmissions, there is little DIY that can be done. Time for a professional to look at it.

I had a transmission problem with our E39 540 with slipping in several gears. It was not much longer that I lost foward completely and the car had to be towed to a trans shop for a $5,000 US rebuild. The forward drum had cracked.
Appreciate 0
      02-23-2013, 02:59 PM   #4
frackje
Private
3
Rep
77
Posts

 
Drives: 335D
Join Date: Feb 2013
Location: Belgium

iTrader: (0)

Appreciate 0
      02-23-2013, 03:00 PM   #5
frackje
Private
3
Rep
77
Posts

 
Drives: 335D
Join Date: Feb 2013
Location: Belgium

iTrader: (0)

Hope this video helps.
Appreciate 0
      02-24-2013, 05:43 AM   #6
frackje
Private
3
Rep
77
Posts

 
Drives: 335D
Join Date: Feb 2013
Location: Belgium

iTrader: (0)

Nobody?
Appreciate 0
      02-24-2013, 10:21 AM   #7
GreekboyD
Colonel
Canada
42
Rep
2,664
Posts

 
Drives: 2009 BMW 335d
Join Date: Jan 2012
Location: Toronto, ON, Canada

iTrader: (0)

Garage List
2009 BMW 335d  [3.75]
I think it might be something related to your first turbo. Possibly the actuator.
Appreciate 0
      02-24-2013, 11:49 AM   #8
frackje
Private
3
Rep
77
Posts

 
Drives: 335D
Join Date: Feb 2013
Location: Belgium

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by GreekboyD View Post
I think it might be something related to your first turbo. Possibly the actuator.
Already had a problem with my first turbo, the vacuum holes were alle replaced and it was fixed.

If it was only the first turbo, the car would pull from 3000 RPM. But it doesn't pull at all.

I think it's the torque converter / gear box..you can see how it slips.

Or maybe both turbo's?

Last edited by frackje; 02-24-2013 at 12:02 PM.
Appreciate 0
      02-24-2013, 03:34 PM   #9
Youngy_560
New Member
1
Rep
6
Posts

 
Drives: Bmw 335d
Join Date: Feb 2013
Location: Hampshire

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by frackje
Quote:
Originally Posted by GreekboyD View Post
I think it might be something related to your first turbo. Possibly the actuator.
Already had a problem with my first turbo, the vacuum holes were alle replaced and it was fixed.

If it was only the first turbo, the car would pull from 3000 RPM. But it doesn't pull at all.

I think it's the torque converter / gear box..you can see how it slips.

Or maybe both turbo's?
From what it looks like on the vid, i would say neither turbos look like there doing anything!! Revs fine ect so i would personally start with turbo(s)
Appreciate 0
      02-24-2013, 05:04 PM   #10
mistryn
Lieutenant Colonel
mistryn's Avatar
35
Rep
1,997
Posts

 
Drives: BMW 335D
Join Date: Oct 2011
Location: Mids

iTrader: (7)

looks like the turbo actuators, there are 2 on the car.
Mine was like that it would not rev past 3k revs and would take ages to get up to 30mph and after that no power what so ever

In the end I ended up having replaced both actuators to the turbos/vac pipes and the Manifold Absolute Pressure sensor (MAP). as after the actuators had been replaced I had a slight blip arounf 2.5k revs
Appreciate 0
      02-24-2013, 06:25 PM   #11
kbsilver
Private First Class
1
Rep
195
Posts

 
Drives: 2011 335d
Join Date: Jan 2012
Location: Central Jersey

iTrader: (0)

Now that I've seen the video, that does seem like an engine issue and not the trans. That would actually be good news.
Appreciate 0
      02-25-2013, 06:46 AM   #12
Puerto Rican 335d
Colonel
Puerto Rican 335d's Avatar
Puerto Rico
37
Rep
2,875
Posts

 
Drives: Montego Blue 335d
Join Date: Jun 2011
Location: Puerto Rico

iTrader: (0)

Cant see the video since im at work but seems like you have a PROBLEMO amigo, get it corrected before any major catastrophy happens
__________________
RENNtech Flash/WAGNER IC
VMR710 19"/Execuhitch Hitch/Koni FSD
Soft Ride Bike Rack
Amsoil Cetane Boost Diesel Fuel Additive
Amsoil Diesel Fuel Additive Concentrate
Appreciate 0
      02-25-2013, 10:35 AM   #13
frackje
Private
3
Rep
77
Posts

 
Drives: 335D
Join Date: Feb 2013
Location: Belgium

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by kbsilver View Post
Now that I've seen the video, that does seem like an engine issue and not the trans. That would actually be good news.
Some people think engine, other think trans. I don't really have an idea anymore.
I thought it was the torque converter, it slips too much.
Will bring the car to the dealer today or tomorrow.
Appreciate 0
      02-28-2013, 03:46 PM   #14
mistryn
Lieutenant Colonel
mistryn's Avatar
35
Rep
1,997
Posts

 
Drives: BMW 335D
Join Date: Oct 2011
Location: Mids

iTrader: (7)

Did you find out what the cause was?
Appreciate 0
      03-01-2013, 12:27 PM   #15
frackje
Private
3
Rep
77
Posts

 
Drives: 335D
Join Date: Feb 2013
Location: Belgium

iTrader: (0)

ACTUATOR is the problem. Will be fixed Tuesday.

DPF will be removed next Friday (and remap of software according Wagner IC).
Appreciate 0
      03-01-2013, 02:37 PM   #16
sohcpunk
Second Lieutenant
sohcpunk's Avatar
United_States
5
Rep
288
Posts

 
Drives: 2011 335d
Join Date: Feb 2012
Location: Socal

iTrader: (4)

Garage List
2011 335d  [0.00]
It's acting this way but you're not getting a Check Engine light?
Appreciate 0
      03-03-2013, 12:29 PM   #17
frackje
Private
3
Rep
77
Posts

 
Drives: 335D
Join Date: Feb 2013
Location: Belgium

iTrader: (0)

No engine light indeed.
Appreciate 0
      03-03-2013, 01:10 PM   #18
GreekboyD
Colonel
Canada
42
Rep
2,664
Posts

 
Drives: 2009 BMW 335d
Join Date: Jan 2012
Location: Toronto, ON, Canada

iTrader: (0)

Garage List
2009 BMW 335d  [3.75]
I've seen this exact same issue before and the SES light did come on for it in that instance.
Appreciate 0
Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 05:36 AM.




e90post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST