E90Post
 


 
BMW 3-Series (E90 E92) Forum > BMW E90/E92/E93 3-series General Forums > Regional Forums > UK > UK Technical Forum > E91 325d Rough Start Up



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      12-26-2012, 02:50 PM   #1
seamaster
Private
 
seamaster's Avatar
 
Drives: E91 325d SE
Join Date: Jul 2010
Location: Dorsetshire

Posts: 57
iTrader: (0)

E91 325d Rough Start Up

I have a problem with cold starts at cold ambient temperatures, the car is very rough as if running on less cylinders than the six it's got. This lasts for upto six seconds before normal smooth running resumes. No other issues manifest them selves.
The glow plug light seams to work if the ignition is turned on and left for a short time and the engine is not started.
The rev counter does not pulse during the rough running it shows reduced revs and the the revs pick up and everything is smooth.
Any ideas?

Last edited by seamaster; 12-26-2012 at 03:01 PM.
seamaster is offline  
0
Reply With Quote
      12-26-2012, 04:25 PM   #2
coopersim
Captain
 
coopersim's Avatar
 
Drives: VW Lupo
Join Date: Apr 2009
Location: Berks

Posts: 775
iTrader: (2)

Sounds just like my problem (glow plug/controller)

http://www.e90post.com/forums/showthread.php?t=779140

Interesting how many of these are popping up recently, apparently the soldering goes brittle on the glow plug controller PCB

Last edited by coopersim; 12-26-2012 at 04:30 PM.
coopersim is offline   United Kingdom
0
Reply With Quote
      02-12-2013, 04:02 AM   #3
seamaster
Private
 
seamaster's Avatar
 
Drives: E91 325d SE
Join Date: Jul 2010
Location: Dorsetshire

Posts: 57
iTrader: (0)

Turned out to be the glow plugs, plug 3 and 6 had failed.
seamaster is offline  
0
Reply With Quote
      02-12-2013, 06:39 AM   #4
coopersim
Captain
 
coopersim's Avatar
 
Drives: VW Lupo
Join Date: Apr 2009
Location: Berks

Posts: 775
iTrader: (2)

Did you have a crack at it yourself? Did you replace all the glowplugs?
coopersim is offline   United Kingdom
0
Reply With Quote
      02-12-2013, 12:03 PM   #5
savgeax
Private First Class
 
Drives: F10 520d M Sport
Join Date: Sep 2012
Location: UK

Posts: 114
iTrader: (0)

Do you think my bmw warranty will cover this?
savgeax is offline   United Kingdom
0
Reply With Quote
      02-12-2013, 01:53 PM   #6
coopersim
Captain
 
coopersim's Avatar
 
Drives: VW Lupo
Join Date: Apr 2009
Location: Berks

Posts: 775
iTrader: (2)

If it's got warranty then I'd say yes, definitely
coopersim is offline   United Kingdom
0
Reply With Quote
      02-13-2013, 04:22 AM   #7
Ant-E90msport
New Member
 
Ant-E90msport's Avatar
 
Drives: E90 325d Black Sapphire
Join Date: Aug 2010
Location: Lincolnshire

Posts: 19
iTrader: (0)

I'm experiencing these same problems, rough idle on cold mornings for 5-10 seconds on startup. Also a few mornings ago went to start it, it turned over/cranked but didn't start and a yellow ! was displayed along with the little engine management light. I took key fob out then re-tried and started normal . I've got it booked in at dealers next Friday, still under AUC Warranty so I will report back then.
Ant-E90msport is offline   United Kingdom
0
Reply With Quote
      02-22-2013, 08:55 AM   #8
Ant-E90msport
New Member
 
Ant-E90msport's Avatar
 
Drives: E90 325d Black Sapphire
Join Date: Aug 2010
Location: Lincolnshire

Posts: 19
iTrader: (0)

Ok so back from dealers today, Passed MOT flying colours no advisories but......

Found fault on cylinders 4 & 5 glowplug. They need to have it in for a few days to have the cylinder head off and check wiring to glowplugs etc. Booked in for Thurs next week, will update then. Still under AUC warranty thank god
Ant-E90msport is offline   United Kingdom
0
Reply With Quote
      02-22-2013, 03:07 PM   #9
Dr Dave
Zummerzet Zyder Drinker!
 
Dr Dave's Avatar
 
Drives: '06 330D Le Mans Blue
Join Date: May 2009
Location: Somerset

Posts: 5,540
iTrader: (3)

Garage List
Quote:
Originally Posted by Ant-E90msport View Post
Found fault on cylinders 4 & 5 glowplug. They need to have it in for a few days to have the cylinder head off and check wiring to glowplugs etc.
Eh??? Cylinder head off to check/change glowplugs??

I think someone's been telling you porkies......
__________________
Dr Dave is offline   United Kingdom
0
Reply With Quote
      02-22-2013, 03:15 PM   #10
mistryn
Lieutenant Colonel
 
mistryn's Avatar
 
Drives: BMW 335D
Join Date: Oct 2011
Location: Mids

Posts: 1,958
iTrader: (7)

unless you mean inlet manifold?
mistryn is offline  
0
Reply With Quote
      02-22-2013, 03:31 PM   #11
Dr Dave
Zummerzet Zyder Drinker!
 
Dr Dave's Avatar
 
Drives: '06 330D Le Mans Blue
Join Date: May 2009
Location: Somerset

Posts: 5,540
iTrader: (3)

Garage List
Quote:
Originally Posted by mistryn View Post
unless you mean inlet manifold?
It's gotta be hasn't it?

Two days though............
__________________
Dr Dave is offline   United Kingdom
0
Reply With Quote
      02-23-2013, 02:46 AM   #12
Ant-E90msport
New Member
 
Ant-E90msport's Avatar
 
Drives: E90 325d Black Sapphire
Join Date: Aug 2010
Location: Lincolnshire

Posts: 19
iTrader: (0)

Sorry my mistake, yes manifold off not cylinder head. But they said they want it for a couple of days and need to order parts. I'd guess glow plugs & possible control unit ???? . Hope it's not in for too long not keen on the 320d loaner, miss my sports seats and 6 cylinder growl.
Ant-E90msport is offline   United Kingdom
0
Reply With Quote
      03-01-2013, 11:27 AM   #13
Ant-E90msport
New Member
 
Ant-E90msport's Avatar
 
Drives: E90 325d Black Sapphire
Join Date: Aug 2010
Location: Lincolnshire

Posts: 19
iTrader: (0)

Ok quick update, Car went in Wed eve 5pm, expecting them to have it all weekend. got a call Thurs midday car all ready. They replaced glow plugs on cylinder 4 and 5. I also asked them to check the thermostats due to low mpg. They said they are functioning correctly. and the faults on the glow plugs would be the reason for the drop in economy. yet on the 16 mile A road drive home nothing above 60 i couldnt better 32.8mpg on the obc (reset 300 miles ago). so time will tell.
Ant-E90msport is offline   United Kingdom
0
Reply With Quote
      03-16-2013, 06:38 PM   #14
savgeax
Private First Class
 
Drives: F10 520d M Sport
Join Date: Sep 2012
Location: UK

Posts: 114
iTrader: (0)

Still getting the rough startup on my 325d. Car is booked in for Monday to see if they can spot the problem. No dash warning lights so I hope they can find the problem.
savgeax is offline   United Kingdom
0
Reply With Quote
      03-19-2013, 05:26 AM   #15
savgeax
Private First Class
 
Drives: F10 520d M Sport
Join Date: Sep 2012
Location: UK

Posts: 114
iTrader: (0)

Dealer just called. Cannot find any issues with the car and diagnostics does not show any issues. They are going to try it again this afternoon. Bugger!!
savgeax is offline   United Kingdom
0
Reply With Quote
      12-28-2013, 09:41 AM   #16
savgeax
Private First Class
 
Drives: F10 520d M Sport
Join Date: Sep 2012
Location: UK

Posts: 114
iTrader: (0)

It's back again.

Summer driving and no problems. Get to winter and the car for the first 5 mins is lumpy. As you pull away the car feels like it's jerking every 5 seconds or so. Give it 5 mins and the problem has gone. But more noticeable on acceleration rather than cruising.

Bmw had it last year and could not detect the problem and plugged in diagnostics. But it's fine in the summer.

Any ideas?
__________________
BMW F10 520d M Sport: Paddle Auto Box, Heated Front/Rear Seats, Professional Sat Nav, Heated Steering Wheel, Pedestrian Protection, Integral Active Steering, Dual Zone Climate Front/Rear, Adaptive Headlights, BMW Online
savgeax is offline   United Kingdom
0
Reply With Quote
      12-28-2013, 11:50 AM   #17
ukbeemerboy
Beemer Heaven
 
ukbeemerboy's Avatar
 
Drives: BMW 330d M Sport
Join Date: Feb 2007
Location: Somerset UK

Posts: 1,063
iTrader: (0)

Garage List
Quote:
Originally Posted by savgeax View Post
It's back again.

Summer driving and no problems. Get to winter and the car for the first 5 mins is lumpy. As you pull away the car feels like it's jerking every 5 seconds or so. Give it 5 mins and the problem has gone. But more noticeable on acceleration rather than cruising.

Bmw had it last year and could not detect the problem and plugged in diagnostics. But it's fine in the summer.

Any ideas?
I had this with mine earlier on in the year. It was fixed with a software update, it's been fine ever since....
__________________
Scott

2009 BMW 330d M Sport : 2012 BMW 320d M Sport
ukbeemerboy is offline   United Kingdom
0
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 06:37 AM.




e90post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST