E90Post
 


GTB Performance
 
BMW 3-Series (E90 E92) Forum > E90 / E92 / E93 3-series Technical Forums > BMW Coding > INPA communicating, then not, then working again



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      03-19-2012, 10:55 PM   #1
wdlfbio
Captain
13
Rep
758
Posts

 
Drives: Z4 35is, 335xi, Chevy 2500Dmax
Join Date: Dec 2006
Location: Maple Valley, WA

iTrader: (1)

INPA communicating, then not, then working again

I know many of us have had some problems getting both black dots when we open INPA. Maybe this will help you a bit. Maybe not.

I coded my 2012 last month. Took a while to get it all talking. I went back out today to make a couple other changes. Plugged in, turned the car on, opened INPA. No black dots. Oooops. I forgot toattach the USB at teh top option on my XP Mode. Redid everything and still no dots. Turned it all down. I checked the parameters and everything was correct. Pulled the cable out, turned everything off. Plugged back in, turned the car on, paused a minute. Turned INPA on and VOILA.

Short story, maybe give it a few shots before you kick your girlfriend's/wife's cat across the garage
Appreciate 0
      03-20-2012, 08:49 AM   #2
mot
Banned
United_States
11
Rep
941
Posts

 
Drives: e92 AW M3 6MT
Join Date: Oct 2010
Location: Bay Area, California

iTrader: (8)

Mine would say the version doesn't match or something along those lines.
Appreciate 0
      03-20-2012, 09:29 PM   #3
sourphish
Major
United_States
23
Rep
1,477
Posts

 
Drives: '07 335i E92
Join Date: Apr 2009
Location: Emeryville, CA

iTrader: (20)

Garage List
I still can't get INPA to communicate...maybe I haven't restarted/turn off everything enough times lol.

I got the right cable that everyone uses too, and believe I have followed all the instructions to get it set up.
__________________
2007 E92 335i, 6MT, Sparking Graphite, ZPP, ZSP, Nav, Logic7
Appreciate 0
      03-22-2012, 12:59 AM   #4
Peertwelve
First Lieutenant
Peertwelve's Avatar
United_States
6
Rep
335
Posts

 
Drives: Silverstone Metalic E92 M3
Join Date: Jun 2011
Location: Seattle

iTrader: (2)

Garage List
2008 E90 335i  [3.50]
Quote:
Originally Posted by sourphish View Post
I still can't get INPA to communicate...maybe I haven't restarted/turn off everything enough times lol.

I got the right cable that everyone uses too, and believe I have followed all the instructions to get it set up.
Are you using windows in virtualized mode? If so did you triple check that you attached the USB device to the virtual OS? This got me a few times? Good luck!
__________________
Silverstone Metallic E92 M3
Sold- 2011 335i Sedan | 6MT | Wavetrac | Eibach Pro | CDV delete | Cobb | BSW
Sudden death - 1970 BMW 2002
Appreciate 0
      03-22-2012, 01:15 PM   #5
JimVR4
Second Lieutenant
JimVR4's Avatar
United_States
6
Rep
289
Posts

 
Drives: 09 328i M-Sport 6MT
Join Date: Nov 2011
Location: San Jose, CA

iTrader: (0)

INPA communication should be very simple. Cars before about 2007 use K line or sometimes double K line. K line USB cables use the FTDI USB drivers and need the COM port set to COM1. Cars after 2007 use DCAN and don't need the USB drivers. Cars after 2009 may use pin 8 for Ethernet so you have to unsolder pin 8 or use an adapter. The recommended cable covers all three scenarios.

If K line is needed then the COM port settings are only visible once the cable is plugged into the PC.

Also it's best to use a 32bit OS on your coding laptop. Then you don't need to run a VM
__________________
2009 E90 328i ///M-Sport / Blue Water Metallic / Oyster/Black Dakota / PP / 6MT / 194M / Comfort / iPod+USB w/ProClip charging dash mount / $494 /
1995 3000GT Spyder VR4

Last edited by JimVR4; 03-22-2012 at 03:33 PM.
Appreciate 0
      03-29-2012, 01:24 PM   #6
sourphish
Major
United_States
23
Rep
1,477
Posts

 
Drives: '07 335i E92
Join Date: Apr 2009
Location: Emeryville, CA

iTrader: (20)

Garage List
Quote:
Originally Posted by Peertwelve View Post
Are you using windows in virtualized mode? If so did you triple check that you attached the USB device to the virtual OS? This got me a few times? Good luck!
I'm using a windows XP 32 bit laptop...
Anyone in the bay area want to help me fix my INPA communication problem? My cable is the recommended one from automotive tools. I'll get lunch!
__________________
2007 E92 335i, 6MT, Sparking Graphite, ZPP, ZSP, Nav, Logic7
Appreciate 0
      03-29-2012, 01:29 PM   #7
Dziqsek_
Banned
Poland
4
Rep
413
Posts

 
Drives: e91 320d
Join Date: Feb 2012
Location: Jelenia Gora ( Lower Silesia )

iTrader: (0)

Maybe you have sme shitty version of inpa, i download at least five versions of inpa long time ago , and then i get angry and pay to some guy for working one and in my native language ! Since then im just updating my wversion to the newest one and thats all.
Appreciate 0
      03-29-2012, 04:07 PM   #8
sourphish
Major
United_States
23
Rep
1,477
Posts

 
Drives: '07 335i E92
Join Date: Apr 2009
Location: Emeryville, CA

iTrader: (20)

Garage List
Quote:
Originally Posted by *******_ View Post
Maybe you have sme shitty version of inpa, i download at least five versions of inpa long time ago , and then i get angry and pay to some guy for working one and in my native language ! Since then im just updating my wversion to the newest one and thats all.
Hmm, maybe. I'll try to find other versions to install and see if it'll work. Thanks for the tip
__________________
2007 E92 335i, 6MT, Sparking Graphite, ZPP, ZSP, Nav, Logic7
Appreciate 0
      03-29-2012, 06:48 PM   #9
Dziqsek_
Banned
Poland
4
Rep
413
Posts

 
Drives: e91 320d
Join Date: Feb 2012
Location: Jelenia Gora ( Lower Silesia )

iTrader: (0)

I can provide you my working INPA version. Problem is that first two pages are in my native languages ( Polish ) but its not hard to operate Google - Translator is your friend

Rest is in english so it will be easy for you

https://rapidshare.com/files/2961923705/INPA.7z
Appreciate 0
      03-30-2012, 04:36 PM   #10
sourphish
Major
United_States
23
Rep
1,477
Posts

 
Drives: '07 335i E92
Join Date: Apr 2009
Location: Emeryville, CA

iTrader: (20)

Garage List
Quote:
Originally Posted by *******_ View Post
I can provide you my working INPA version. Problem is that first two pages are in my native languages ( Polish ) but its not hard to operate Google - Translator is your friend

Rest is in english so it will be easy for you

https://rapidshare.com/files/2961923705/INPA.7z
Awesome, thank you!
I will look into this tonight when I get the chance!
__________________
2007 E92 335i, 6MT, Sparking Graphite, ZPP, ZSP, Nav, Logic7
Appreciate 0
      03-30-2012, 04:40 PM   #11
Dziqsek_
Banned
Poland
4
Rep
413
Posts

 
Drives: e91 320d
Join Date: Feb 2012
Location: Jelenia Gora ( Lower Silesia )

iTrader: (0)

Your welcome
Appreciate 0
      04-01-2012, 07:27 AM   #12
cn555ic
BimmerPost Supporting Vendor
cn555ic's Avatar
United_States
246
Rep
18,287
Posts


 
Drives: Bimmerscoding.com
Join Date: Jun 2007
Location: New York

iTrader: (5)

Send a message via Yahoo to cn555ic
You need to first hook uP the cable to the car, then plug The USB into computer, then load up INPa. Then once INPA loads, turn ignition on. Follow these steps and it will always work.
__________________
917-939-4980 CODING E and F Series New York Area

Appreciate 0
      04-05-2012, 09:12 PM   #13
mot
Banned
United_States
11
Rep
941
Posts

 
Drives: e92 AW M3 6MT
Join Date: Oct 2010
Location: Bay Area, California

iTrader: (8)

Is this the latest version of INPA?
Appreciate 0
      04-18-2013, 05:37 PM   #14
kihun
Captain
United_States
19
Rep
977
Posts

 
Drives: 2007 E92
Join Date: Jan 2013
Location: Virginia

iTrader: (7)

HMMMMMMMMMMMMMMMM.. Im having a same issue.
__________________
e92
Appreciate 0
      04-18-2013, 07:26 PM   #15
cn555ic
BimmerPost Supporting Vendor
cn555ic's Avatar
United_States
246
Rep
18,287
Posts


 
Drives: Bimmerscoding.com
Join Date: Jun 2007
Location: New York

iTrader: (5)

Send a message via Yahoo to cn555ic
Quote:
Originally Posted by kihun View Post
HMMMMMMMMMMMMMMMM.. Im having a same issue.
I would address this issue before you EVEN attempt to flash the Alpina tranny software.
__________________
917-939-4980 CODING E and F Series New York Area

Appreciate 0
Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 10:35 PM.




e90post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST