E90Post
 


Lux Angel Eyes
 
BMW 3-Series (E90 E92) Forum > E90 / E92 / E93 3-series Technical Forums > BMW Coding > How do i program a new adaptive headlight module I installed?



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      04-10-2013, 07:42 AM   #23
pweber84
Banned
pweber84's Avatar
Germany
4
Rep
347
Posts

 
Drives: BMW 330d e91
Join Date: Jan 2013
Location: Berlin, Germany / PL, Posen

iTrader: (2)

Send a message via Skype™ to pweber84
Quote:
Originally Posted by Suntzu View Post
My adapitives have failed also in the 330I but am unsure how to tell if left or right module needs replacing. Frustrating!
You can diagnose it if you have OBD usb cable.
Appreciate 0
      04-10-2013, 07:53 AM   #24
pweber84
Banned
pweber84's Avatar
Germany
4
Rep
347
Posts

 
Drives: BMW 330d e91
Join Date: Jan 2013
Location: Berlin, Germany / PL, Posen

iTrader: (2)

Send a message via Skype™ to pweber84
Quote:
Originally Posted by Cuticuti View Post
Yes, i replaced entire driver side headlight assembly with new ballast & new adaptive module (FMR?) which is at the bottom of the headlight. I understand that it needs to be coded & programmed since the new headlight moves to the opposite direction with the passenger side. Will try step A & B this weekend and let you know
Yes exaclty, it has to be coded and all will be fine.
Appreciate 0
      04-23-2013, 07:55 AM   #25
Cuticuti
Private
0
Rep
50
Posts

 
Drives: 2011 355i sedan
Join Date: May 2012
Location: Dfw, Texas

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Cuticuti View Post
Yes, i replaced entire driver side headlight assembly with new ballast & new adaptive module (FMR?) which is at the bottom of the headlight. I understand that it needs to be coded & programmed since the new headlight moves to the opposite direction with the passenger side. Will try step A & B this weekend and let you know

I just coded follow the instruction (step A&B) above and it did not work for me.
This was what i did:

Procedure A:

6. after select E89, there was a window that I have to select 3 options: CAS, FRM (canít remember this), and NFRM. I selected CAS.

8. There was no F3 <choose ECU> available to choose, the screen briefly passed by and gave me the next screen with F4 <process ECU>. Then I can choose F4, it gave me option NFRM in step 9.

I followed all the steps to the end of procedure A.

For Procedure B: I followed all the steps to the end with the exception as step 6 & 8 above. It looked like the ECU got programmed for 30 seconds. But when I tested out the AHL, it did not work for me.

Question is, what else do I need to do? Do I need to program the VIN to the Adaptive module? If so, how do I do it?
Appreciate 0
      04-23-2013, 11:22 AM   #26
pweber84
Banned
pweber84's Avatar
Germany
4
Rep
347
Posts

 
Drives: BMW 330d e91
Join Date: Jan 2013
Location: Berlin, Germany / PL, Posen

iTrader: (2)

Send a message via Skype™ to pweber84
Quote:
Originally Posted by Cuticuti View Post
I just coded follow the instruction (step A&B) above and it did not work for me.
This was what i did:

Procedure A:

6. after select E89, there was a window that I have to select 3 options: CAS, FRM (canít remember this), and NFRM. I selected CAS.

8. There was no F3 <choose ECU> available to choose, the screen briefly passed by and gave me the next screen with F4 <process ECU>. Then I can choose F4, it gave me option NFRM in step 9.

I followed all the steps to the end of procedure A.

For Procedure B: I followed all the steps to the end with the exception as step 6 & 8 above. It looked like the ECU got programmed for 30 seconds. But when I tested out the AHL, it did not work for me.

Question is, what else do I need to do? Do I need to program the VIN to the Adaptive module? If so, how do I do it?
You don't need to program VIN, you have to reset this module and should be fine.
Appreciate 0
      04-23-2013, 11:26 AM   #27
Cuticuti
Private
0
Rep
50
Posts

 
Drives: 2011 355i sedan
Join Date: May 2012
Location: Dfw, Texas

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by ******84 View Post
You don't need to program VIN, you have to reset this module and should be fine.
So how do i reset this module? I believe i already recoded this module twice.
Appreciate 0
      04-23-2013, 11:27 AM   #28
pweber84
Banned
pweber84's Avatar
Germany
4
Rep
347
Posts

 
Drives: BMW 330d e91
Join Date: Jan 2013
Location: Berlin, Germany / PL, Posen

iTrader: (2)

Send a message via Skype™ to pweber84
Quote:
Originally Posted by Cuticuti View Post
So how do i reset this module? I believe i already recoded this module twice.
Did you check codes in INPA?

And how did you recode your module?
Appreciate 0
      04-23-2013, 12:40 PM   #29
Cuticuti
Private
0
Rep
50
Posts

 
Drives: 2011 355i sedan
Join Date: May 2012
Location: Dfw, Texas

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by ******84 View Post
Did you check codes in INPA?

And how did you recode your module?
I thought running through step A&B above = recode the module ???

I will try to run inpa tonight to read code. Are there any specific steps to read the AHL code? I can read Status under Karosserie and that's all i know

Last edited by Cuticuti; 04-23-2013 at 01:26 PM.
Appreciate 0
      04-23-2013, 05:12 PM   #30
Cuticuti
Private
0
Rep
50
Posts

 
Drives: 2011 355i sedan
Join Date: May 2012
Location: Dfw, Texas

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by ******84 View Post
Did you check codes in INPA?

And how did you recode your module?
What profile i should use to recode the ahl module: Default, EXPERT MAN, Revtor's NCS Expert Profile, and Expertenmodus ?
Appreciate 0
      04-23-2013, 07:44 PM   #31
Cuticuti
Private
0
Rep
50
Posts

 
Drives: 2011 355i sedan
Join Date: May 2012
Location: Dfw, Texas

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by yEBMW View Post
Is it absolutely necessary to use tool32 to write the vin to the frm2 and I guess the ahl modules? I think this may be the step I have missed. I didn't bother with tool32 because I couldn't get it to work. Every time I would enter my vin I would get an error. Now that I think about it, if the vin is, say missing a character will I get an error? That could have been my problem. Can you give me steps on using tool 32? Is there a specific daten file I should use? I was using v45 for e89. I have a 2006 e90 325i pre-lci with halogens and I retrofitted ahl euro lci xenons.

Edit: I did use winkfp first to update the software on the frm2 and change the vin and that did workout fine just not tool32.

Could you write the steps that you use winkfp to update the software on the frm2 and change the vin ? Thanks
Appreciate 0
      04-24-2013, 02:41 AM   #32
pweber84
Banned
pweber84's Avatar
Germany
4
Rep
347
Posts

 
Drives: BMW 330d e91
Join Date: Jan 2013
Location: Berlin, Germany / PL, Posen

iTrader: (2)

Send a message via Skype™ to pweber84
Quote:
Originally Posted by Cuticuti View Post
Could you write the steps that you use winkfp to update the software on the frm2 and change the vin ? Thanks
In FRM you will change VIN only with Tool32.
You can program NFRM using WINKFP also.

To recode your module you should use EXPERTMODUS.
Appreciate 0
      01-12-2014, 03:32 PM   #33
big_c
First Lieutenant
big_c's Avatar
4
Rep
312
Posts

 
Drives: 07 AW 335i Step
Join Date: Jun 2013
Location: MW

iTrader: (2)

Can anyone else weigh in on what I will need to do when installing a used adaptive module to my car?

I had the notorious condensation issue which caused a bunch of water at the bottom of the headlight...I pulled the module off and its full of water and a broken pin and corrosion. Cleaned up the plug and am looking at used modules on ebay.

If I get the same part number- will I just need to reset the module? Any step by step?

i have the inpa cable on the way and am about to buy the used module

Thanks
Appreciate 0
      01-12-2014, 11:35 PM   #34
bmw325i
Brigadier General
57
Rep
4,467
Posts

 
Drives: 2006 BMW 325i
Join Date: Oct 2010
Location: United States

iTrader: (6)

I'd also like to know how to write the vin to the adaptive modules. I have 1 new and 1 used module.
Appreciate 0
      01-15-2014, 11:47 AM   #35
big_c
First Lieutenant
big_c's Avatar
4
Rep
312
Posts

 
Drives: 07 AW 335i Step
Join Date: Jun 2013
Location: MW

iTrader: (2)

Want to sell one to me if its passenger side?
Appreciate 0
      05-05-2014, 06:29 PM   #36
daf290
Doug
United_States
0
Rep
4
Posts

 
Drives: 2007 650
Join Date: Nov 2011
Location: Pittsburgh

iTrader: (0)

Garage List
2007 650  [0.00]
Recode Adaptive module

I also have an adaptive headlight error and have been following this chain.

Does anyone know how to reset/recode the adaptive headlights??

I don't see that anyone answered how to recode the headlight modules?
Appreciate 0
      05-06-2014, 05:48 AM   #37
cryptomit
First Lieutenant
3
Rep
344
Posts

 
Drives: 330i
Join Date: Dec 2013
Location: AS

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by daf290 View Post
I also have an adaptive headlight error and have been following this chain.

Does anyone know how to reset/recode the adaptive headlights??

I don't see that anyone answered how to recode the headlight modules?
Hi, use NCSexpert, select RSCM and LSCM and slecet SG_CODIEREN and EXECUTE JOB. Remember to use Expertmode profile. If you need a software just let me know, I will provide you all you need.
Appreciate 0
      05-06-2014, 07:57 AM   #38
takrdown
Other car was a submarine
takrdown's Avatar
7
Rep
404
Posts

 
Drives: 2009 BMW 135 Coupe
Join Date: Oct 2007
Location: Hartford, CT

iTrader: (3)

Do you need to do this if you are only replacing the ballast at the bottom of the headlight? Thanks!
__________________
MODS: JB4 Rev 3 ISO, AFE CAI, Berk Street Exhaust, BMS Catless Downpipes, Hotchkiss Front Sway Bar, M3 Front Upper and Lower Control Arms, Koni FSDs with Eibach Springs
Appreciate 0
      05-16-2014, 01:07 AM   #39
kuruptpostaboi
Registered
0
Rep
2
Posts

 
Drives: e90 335i
Join Date: May 2014
Location: Los Angeles, CA

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by cryptomit View Post
Hi, use NCSexpert, select RSCM and LSCM and slecet SG_CODIEREN and EXECUTE JOB. Remember to use Expertmode profile. If you need a software just let me know, I will provide you all you need.
I've been following this thread and I think that you may have finally answered how to code the AHL/SMC module? I just purchased a new left side SMC module for my left side headlight because my adaptives are not working. Few questions...
1) By executing this job you posted above, will it finally fix my adaptive headlight issue? (As in will it be programmed to the car?)

2) Do i need to have coded the car before i actually go ahead and do this?
Appreciate 0
      08-12-2014, 12:04 AM   #40
razorback5
New Member
0
Rep
7
Posts

 
Drives: 06 330i
Join Date: Feb 2013
Location: Dallas

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by kuruptpostaboi View Post
I've been following this thread and I think that you may have finally answered how to code the AHL/SMC module? I just purchased a new left side SMC module for my left side headlight because my adaptives are not working. Few questions...
1) By executing this job you posted above, will it finally fix my adaptive headlight issue? (As in will it be programmed to the car?)

2) Do i need to have coded the car before i actually go ahead and do this?
Did this work for you?
Appreciate 0
      08-31-2014, 04:25 PM   #41
razorback5
New Member
0
Rep
7
Posts

 
Drives: 06 330i
Join Date: Feb 2013
Location: Dallas

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by cryptomit View Post
Hi, use NCSexpert, select RSCM and LSCM and slecet SG_CODIEREN and EXECUTE JOB. Remember to use Expertmode profile. If you need a software just let me know, I will provide you all you need.
FYI-This doesn't work, so don't waste your time like I did trying it.
Appreciate 0
      08-31-2014, 10:31 PM   #42
razorback5
New Member
0
Rep
7
Posts

 
Drives: 06 330i
Join Date: Feb 2013
Location: Dallas

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by razorback5 View Post
FYI-This doesn't work, so don't waste your time like I did trying it.
I'm going to retract my statement above...it does seem to work.
Appreciate 0
      09-01-2014, 03:38 AM   #43
cryptomit
First Lieutenant
3
Rep
344
Posts

 
Drives: 330i
Join Date: Dec 2013
Location: AS

iTrader: (0)

Of course it does, I did it many times
Appreciate 0
      09-19-2014, 04:42 PM   #44
tinnsoldaten
Captain
tinnsoldaten's Avatar
Norway
6
Rep
685
Posts

 
Drives: e92 335i coupe
Join Date: Dec 2008
Location: Bergen

iTrader: (1)

Maybe this is where I can get answer for my little mystery.
I have had water into my headlight and fried both modules inside , the ballast and the adaptive. I split my headlight unit and cleaned it inside and put back together. I bought some used adaptive module and ballast and new bulbs. After all installed , I got dipped beam right side error, no light from headlight , all other lights work on that side.

Today I swapped both modules over to the left side and visa versa to verify that module or bulb is not working. I put ignition on and my right side transfered to left side ballast was making a buzzing noise, I dont know if ballst just connected by wires and not fasten by screws could be damaging but anyway , I got both lef and right dipped beam error and light module failure , the one with car on lift symbol.

Now what ?

I have light working on right side again after switch , but in idrive the dipped beam error is on and off , like it got bad connection.
__________________
Vargas S2 turbos|VAC S3 Cylinder head|RR DPs|RR MPs|Supersprint X pipe|Remus Quad Sport mufflers|aFe Stage 2 Si with scoops|Forge DVs|ER CP|BMS meth elbow|Aquamist HFS-4|Walbro 450 E85 LPFP|AA FMIC|BMS OCC|Cobb stage2+ agressive FMIC LT|P3 Boost Gauge|JIC CROSS Competition Coilvers|M3 sways F/R+ Ground control endlinks|Vorsteiner v303 19"|Michelin PS2 sport|Quaife LSD|Vorsteiner V35 CF hood|CF CLS trunk|Duke Dynamics quad diffusor
Appreciate 0
Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 05:39 PM.




e90post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST