E90Post
 


GTB Performance
 
BMW 3-Series (E90 E92) Forum > E90 / E92 / E93 3-series Technical Forums > Cosmetic and Lighting Modifications (exterior/interior) > ONLY one Low Beam headlight out



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      11-19-2012, 01:49 PM   #1
Admir328xiCT
Private First Class
4
Rep
104
Posts

 
Drives: 2007 BMW 328xi
Join Date: Sep 2011
Location: Central Area of CT

iTrader: (0)

ONLY one Low Beam headlight out

2007 BMW 328XI - Sedan - Halogan Lights (H7s)

Driver side low beam light is out. I changed the bulb its not the problem, I checked the fuses in the glove box and those seem ok. This weekend I removed the bumper and got the headlight out, I connected it to the passanger side and the headlight works fine. I then looked at the diagram where it shows which wire on the pigtail is for Low beams and i checked it with a tester, it's not getting any power in those lines.

Anyone with any suggestions? Are there any relays for headlight other then fuses?
Appreciate 0
      11-19-2012, 07:05 PM   #2
1GhostRider
Private First Class
1GhostRider's Avatar
1
Rep
127
Posts

 
Drives: 2006 325i (E90)
Join Date: Nov 2011
Location: The 717,PA

iTrader: (0)

Head light Module, same thing happen to mine. Cost me 1500 at the dealer. The module alone was 600 then Diagnostic time, replacement time, reprogramming the ecu.
__________________

FOR SALE
2008 Honda CBR 600RR
Appreciate 0
      11-19-2012, 11:03 PM   #3
Admir328xiCT
Private First Class
4
Rep
104
Posts

 
Drives: 2007 BMW 328xi
Join Date: Sep 2011
Location: Central Area of CT

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by 1GhostRider
Head light Module, same thing happen to mine. Cost me 1500 at the dealer. The module alone was 600 then Diagnostic time, replacement time, reprogramming the ecu.
Do u know location of the module?
Appreciate 0
      11-20-2012, 11:07 AM   #4
Admir328xiCT
Private First Class
4
Rep
104
Posts

 
Drives: 2007 BMW 328xi
Join Date: Sep 2011
Location: Central Area of CT

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by 1GhostRider
Head light Module, same thing happen to mine. Cost me 1500 at the dealer. The module alone was 600 then Diagnostic time, replacement time, reprogramming the ecu.
After looking at it more looks like xenon lights have modules on them...did you have halogen or xenon?
Appreciate 0
      11-20-2012, 07:48 PM   #5
.fLip.
no more coupe :(
11
Rep
1,025
Posts

 
Drives: e90
Join Date: Feb 2012
Location: Miami

iTrader: (0)

wow they have modules for halogen headlights? my headlight went out the otehr day and it was just the bulb. maybe the plug isnt sitting right or something came loose?

in for more info on this "headlight module"
Appreciate 0
      11-20-2012, 08:10 PM   #6
GoRomeo
Colonel
GoRomeo's Avatar
26
Rep
2,361
Posts

 
Drives: 330i
Join Date: Feb 2006
Location: San Diego CA

iTrader: (0)

Garage List
2006 330i  [2.83]
1500 for the headlight module and labor? WTF!! Of course its the stealership I forgot
Appreciate 0
      11-20-2012, 10:38 PM   #7
Admir328xiCT
Private First Class
4
Rep
104
Posts

 
Drives: 2007 BMW 328xi
Join Date: Sep 2011
Location: Central Area of CT

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by .fLip.
wow they have modules for halogen headlights? my headlight went out the otehr day and it was just the bulb. maybe the plug isnt sitting right or something came loose?

in for more info on this "headlight module"
I don't think halogen has modules. Only the actual switch can be in question...
Appreciate 0
      01-08-2013, 03:17 AM   #8
jcarlos
Registered
0
Rep
4
Posts

 
Drives: 2006 e90 325i sedan
Join Date: Jan 2013
Location: Kelowna, BC, Canada

iTrader: (0)

This is my first BMW; I bought an e90 2006 325i sedan with the low/high beams not working on the passenger side. I thought it would be a simple fix, as simple as replacing the bulb, but it is turning out to be a nightmare.

I have gone about fixing the problem by trial and error as the dealership recommended. I started by switching the OEM bulbs, and found that the D1S bulb with attached ballast was not the problem as it lit on the driver side.
I went ahead and replaced with two D1S 6000K Phillips bulbs at the time since I was going to do the upgrade anyways, and obviously, the passenger side did not light up. I replaced the 40amp fuses for the headlights and nothing happened. I took the car to my mechanic to have the ballast control module inspected and it turns out that switching the driver side control module fixed the problem. Therefore, I sent the passenger side control module to a reputable electronic shop to have it fixed and they could not find anything faulty with the unit. I proceeded to order another control module and my mechanic installed it and it fixed the problem. He showed me that both the low and high beams were working on the passenger side now and the headlamp error message on the display disappeared.

I got home and admired how the bulbs looked again, and decided to go through the different light control modules in the car (automatic, off, parking, and manual). Sometime between switching from automatic mode to the other 3 modes and testing the high beams, I noticed that the angel eyes on both sides flickered twice and the passenger side low beams turned off again, and the error headlamp display
appeared again.
I was so disappointed as I had been trying to fix this for the past month waiting for parts and reading forums on similar issues.

I am at the point where I will replace the bulb and ballast again, thankfully I kept the OEM bulbs and ballast, to hopefully find out that only the bulb burned out somehow.
I phoned the dealership and explained to them what had happened and they recommended having all connections rechecked to make sure nothing was lose. The only thing that was not replaced was the wiring harness connecting the ballast to the control module. Apparently, this harness is not sold independently and the parts department quoted me $5600 for the wiring harness for the whole car, which they recommend so that there was no splicing with the wiring.

I have also read some FRM module discussions and some computer reprogramming ones that have helped others in similar situations, but I am unfamiliar with the FRM module and skeptical about computer reprogramming since the error message disappeared with the new control module installed.

I know that headlamp malfunctions are a common topic in these forums, but I have done my research and have not found similar cases where a control module fixed the problem and the assembly stopped working within minutes after testing the lights. I would truly appreciate any input or guidance.

Thank you.
Appreciate 0
      02-04-2013, 06:39 PM   #9
jcarlos
Registered
0
Rep
4
Posts

 
Drives: 2006 e90 325i sedan
Join Date: Jan 2013
Location: Kelowna, BC, Canada

iTrader: (0)

For those of you with similar situation as mine; it turned out that the xenon control module was not defective. Parts of the wiring harness in the headlight assembly had stopped working which could explain why the replacement of the xenon control module only temporarily solved the low/high beam malfunction.

I sourced one used passenger headlight which has now been installed over a week. Low and high beams are still shinning bright without any error messages.

If I had requested that the original xenon control module on the passenger side (believed to be defective) also be swapped with the driver one, I could have saved $$$ by having another party do a diagnostic to isolate the problem to a defective headlight. Only the driver side module was tested on the passenger side as you can read above.
Appreciate 0
      04-20-2013, 02:17 PM   #10
IncredABEL
Registered
0
Rep
1
Posts

 
Drives: 2007 BMW 335xi
Join Date: Apr 2013
Location: United States

iTrader: (0)

Same thing happened to my 2007 BMW 335xi, it started flickering (low beam driver side) sourced out the pass. side module and worked fine, replaced the module and now it's all good. Module is located on side of lamp housing, aluminum square box. Good luck....BTW was able to buy from ebay for $220 and did not require any programming.
Appreciate 0
      04-22-2013, 07:48 PM   #11
db0mbase
Private
Canada
0
Rep
84
Posts

 
Drives: 335i coupe xDrive
Join Date: Dec 2012
Location: Mississauga

iTrader: (0)

This happened to me too. Went to a indy BMW shop and they reset my FRM. 3-4 months later the issue resurfaced. Not sure if i want to keep doing this or just replace the FRM.
Appreciate 0
      04-23-2013, 11:30 PM   #12
DanielGonz
Lieutenant
7
Rep
564
Posts

 
Drives: AW E92 335i 6 speed
Join Date: Apr 2012
Location: SoCal (OC)

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by db0mbase View Post
This happened to me too. Went to a indy BMW shop and they reset my FRM. 3-4 months later the issue resurfaced. Not sure if i want to keep doing this or just replace the FRM.
How much was that?
__________________

07 AW E92 335 6MT [18" OEM 193's For Sale, PM me]
OEM Aero Lip | OEM Gloss Black Kidney Grills | KW V2 | Vorsteiner CSL trunk | M-Tech Rear Bumper | LCI Rear Taillights | Angel ibright Angel Eyes | 3000K HID fogs | 6000k HID low beams | AFE DCI | Full LED conversion
Appreciate 0
      04-24-2013, 04:02 PM   #13
db0mbase
Private
Canada
0
Rep
84
Posts

 
Drives: 335i coupe xDrive
Join Date: Dec 2012
Location: Mississauga

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by DanielGonz View Post
How much was that?
They charged me for 2 bulbs which i know wernt the issue so i guess flashing was free. Bulbs cost me around $15 for the pair.
Appreciate 0
      08-11-2013, 03:39 PM   #14
jbriand
Registered
jbriand's Avatar
0
Rep
1
Posts

 
Drives: '07 e90 328xi AT
Join Date: Jul 2012
Location: Maine/Mass

iTrader: (0)

Hey guys it seems like all these issues stem from the control module for xenon bulbs. However I'm having the same issue with halogens (kinda). I did however swap the halogen bulbs and housing for the UMNITZA Projector90 HID set. They've been running great for the past year, but the issue has come up just within the last month.

I know its not the aftermarket ballast or headlight. They work fine on the passenger side. And when I install the OEM housing and bulb it still doesn't work.

Any ideas? I'm already driving my car uninspected and would like to get this resolved asap without paying tons of $$$ at the dealer.
Appreciate 0
Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 05:39 PM.




e90post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST