E90Post
 


Lux Angel Eyes
 
BMW 3-Series (E90 E92) Forum > BMW E90/E92/E93 3-series General Forums > Regional Forums > UK > UK Technical Forum > Stereo quality



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      05-04-2013, 12:26 PM   #1
Buttons
Second Lieutenant
4
Rep
226
Posts

 
Drives: E91 335d
Join Date: Jul 2009
Location: Stroud, UK

iTrader: (0)

Stereo quality

I've returned to BMW after a short break and I'd obviously forgot how poor the quality of the stereo is....

I have the Loud (trade descriptions) stereo bit it's pretty poor.
Never thought id say it, the Audi was much better and I'm not having that!

Surely I'm not alone in my thoughts, what does everyone else do?
Appreciate 0
      05-04-2013, 03:31 PM   #2
ukbeemerboy
Beemer Heaven
ukbeemerboy's Avatar
United Kingdom
12
Rep
1,291
Posts

 
Drives: BMW 330d M Sport
Join Date: Feb 2007
Location: Somerset UK

iTrader: (0)

Garage List
Audi stereos are brilliant. I had Bose in my A3 which was pretty good, but the standard setup in a 10 year old A4 was stupidly good. I remember when I had an E46 thinking if only my stereo sounded like that!

Mine in my E90 sounds okay but I have Pro Nav and have read somewhere that the amps are upgraded with that so maybe why it sounds ok.
Appreciate 0
      05-04-2013, 06:19 PM   #3
shrink
Captain
shrink's Avatar
United Kingdom
8
Rep
752
Posts

 
Drives: E90 325i SE
Join Date: Jun 2012
Location: Edinburgh (UK)

iTrader: (2)

Depends what system you have really.

BMW don't sell a "loud" system, so I'm not sure what system you have in your car, but there a few different ones.

Base system - no amps, no tweeters, 6.5" bass drivers under front seats
Hi-fi system - amp in the boot, tweeters, 8" subwoofers
Logic 7- front centre speaker, better drive units, extra tweeters in rear and a more powerful amp.

Within the base two systems there's slight differences in power output, with the pro navigation system having a more powerful amp module than the hifi system with a standard head unit.

I have the hifi system, with pro navigation, and I really quite like it. Mids are clean and clear, top end is crisp enough and it has more than enough thump to make the bass lines in most music push through nicely. It's not a massively delicate sounding system but its fine for a car. Importantly it has decent bass and goes more than loud enough.

Does your car have the tweeters in the front doors (next to mirrors)? If not you have a base system, and it does sound pretty poor. If you do have tweeters, then maybe you have an issue with the kit, because mine is much more than acceptable and I'm very fussy about these things, as I've been into ultra high end home hifi for about 15 years.
Appreciate 0
      05-05-2013, 04:50 AM   #4
Buttons
Second Lieutenant
4
Rep
226
Posts

 
Drives: E91 335d
Join Date: Jul 2009
Location: Stroud, UK

iTrader: (0)

Car has Pro Nav and I have tweeters by the wing mirrors but the stereo is still pretty tinny and pathetic in comparison.
I must have a problem, surely sound quality in cars hasn't been this bad since the 80's??!!
Appreciate 0
      05-05-2013, 05:33 AM   #5
Buttons
Second Lieutenant
4
Rep
226
Posts

 
Drives: E91 335d
Join Date: Jul 2009
Location: Stroud, UK

iTrader: (0)

Further info I have established this morning......

Music via Radio and CD is better, although sub standard, but music via iPod USB is diabolical.
No bass whatsoever
Appreciate 0
      05-05-2013, 05:44 AM   #6
shrink
Captain
shrink's Avatar
United Kingdom
8
Rep
752
Posts

 
Drives: E90 325i SE
Join Date: Jun 2012
Location: Edinburgh (UK)

iTrader: (2)

For what it's worth, my settings are

Treble at +/-0
Bass at +4
Fade at +3 to the front

I find the if you fade too much to front or rear the bass balance totally dies, the best richness in sound cones from having almost even fade with a slight front bias to keep the soundstage grounded.

As for your iPod, I'd suggest the cable is the issue. Is yours actual USB or do use a charging adapter. The best sound quality comes from the dock connector of the iPod, not the headphone out.

Lastly some iPod etc still apply eq settings when using dock. And this can seriously mess with the sound, so make sure in the settings menu that your iPod has:

1- EQ set to flat or off
2- volume match turned off

Good luck
Appreciate 0
      05-05-2013, 09:22 AM   #7
Buttons
Second Lieutenant
4
Rep
226
Posts

 
Drives: E91 335d
Join Date: Jul 2009
Location: Stroud, UK

iTrader: (0)

Thanks, will compare
Car has USB in glove box and USB and Aux in armrest.

It is connected via USB and aux in armrest so info on idrive but sound via aux.
BMW cable so assumed this was right way of connecting??

What is the dock connector you mention? Like the sound of this because problem appears to be the sound going via Aux.
Appreciate 0
      05-05-2013, 11:26 AM   #8
shrink
Captain
shrink's Avatar
United Kingdom
8
Rep
752
Posts

 
Drives: E90 325i SE
Join Date: Jun 2012
Location: Edinburgh (UK)

iTrader: (2)

The dock connector is the big plug on the bottom of an iPod. E.g. Not the headphone output.

The headphone output on iPods sounds naff.

Check your eq settings on the iPod if you're using it via the dock
Appreciate 0
      05-05-2013, 03:00 PM   #9
Buttons
Second Lieutenant
4
Rep
226
Posts

 
Drives: E91 335d
Join Date: Jul 2009
Location: Stroud, UK

iTrader: (0)

It is connected via dock connection but sound is still outputted via Aux
Appreciate 0
      05-05-2013, 03:19 PM   #10
shrink
Captain
shrink's Avatar
United Kingdom
8
Rep
752
Posts

 
Drives: E90 325i SE
Join Date: Jun 2012
Location: Edinburgh (UK)

iTrader: (2)

That's ok. Just check the cable is decent quality and that the eq settings are flat on the iPod
Appreciate 0
      05-06-2013, 02:02 PM   #11
jotty
Private First Class
jotty's Avatar
United Kingdom
1
Rep
113
Posts

 
Drives: 320I CONV
Join Date: May 2009
Location: NW ENGLAND

iTrader: (0)

Is it possible to connect the dock socket to the aux in, I can't seem to find a lead to do it.
Appreciate 0
      05-06-2013, 02:09 PM   #12
shrink
Captain
shrink's Avatar
United Kingdom
8
Rep
752
Posts

 
Drives: E90 325i SE
Join Date: Jun 2012
Location: Edinburgh (UK)

iTrader: (2)

There are literally millions of cables on eBay to connect iPod dock connector to an aux in. It's just a dock to stereo jack cable.
Appreciate 0
      05-06-2013, 02:30 PM   #13
jotty
Private First Class
jotty's Avatar
United Kingdom
1
Rep
113
Posts

 
Drives: 320I CONV
Join Date: May 2009
Location: NW ENGLAND

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by shrink View Post
There are literally millions of cables on eBay to connect iPod dock connector to an aux in. It's just a dock to stereo jack cable.
Might have been typing wrong thing in, just kept getting the standard headphone out one and def not an iphone 5 one

Last edited by jotty; 05-06-2013 at 03:10 PM.
Appreciate 0
      05-06-2013, 03:28 PM   #14
Buttons
Second Lieutenant
4
Rep
226
Posts

 
Drives: E91 335d
Join Date: Jul 2009
Location: Stroud, UK

iTrader: (0)

I got my Y cable from fleabay and not BMW themselves as the salesman was honest enough (thats rare itself!) to tell me that they sold them for ridiculous money, circa 50, and I'd be better looking on interweb......

Great I thought but now I'm wondering if the poor sound quality is down to the 6.99 cable??!!
Thing is, don't wanna spend circa 50 if it isn't going to be any better
Appreciate 0
      05-06-2013, 03:34 PM   #15
shrink
Captain
shrink's Avatar
United Kingdom
8
Rep
752
Posts

 
Drives: E90 325i SE
Join Date: Jun 2012
Location: Edinburgh (UK)

iTrader: (2)

BMW cable won't sound any different
Appreciate 0
      05-06-2013, 03:52 PM   #16
Buttons
Second Lieutenant
4
Rep
226
Posts

 
Drives: E91 335d
Join Date: Jul 2009
Location: Stroud, UK

iTrader: (0)

Thats kind of good to hear although it would have been an easy fix!!

I don't know where to go with this and the fact that I also have a problem uploading music via USB (separate thread) means this is really starting to p*ss me off!
Appreciate 0
      05-07-2013, 05:53 AM   #17
IanS100
Colonel
IanS100's Avatar
United Kingdom
31
Rep
2,632
Posts

 
Drives: 320d LCI M Sport Plus
Join Date: Nov 2011
Location: Southport UK

iTrader: (0)

It doesn't really help but these links may answer a few questions and save you some money on cables that don't work:

BMW iPhone 5 Y-Cable Overview and FAQ



.... possible explanation why:

Apple's Lightning connector won't work without unique chip
Appreciate 0
Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 04:02 PM.




e90post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST