E90Post
 


TNT Racewerks
 
BMW 3-Series (E90 E92) Forum > E90 / E92 / E93 3-series Powertrain and Drivetrain Discussions > N54 Turbo Engine / Drivetrain / Exhaust Modifications - 335i > Vanos selonoid help!



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      05-14-2013, 10:06 AM   #1
NOM3ERY
Lieutenant
31

 
Drives: E92 M3
Join Date: Mar 2011
Location: bronx,ny


Posts: 476
iTrader: (5)

Vanos selonoid help!

So i been getting a code at wot once in a while for the past week 2a78 for jammed exhaust vanos selonoid followed by 3100 a limp mode code. My question is i been doing research how many of you guys cleaned the sensors and were fine vs replacing them. Also is the the reason that this code is being thrown for the sensor? Thanks any help is appreciated

Last edited by NOM3ERY; 05-14-2013 at 10:13 AM.
Appreciate 0
      05-14-2013, 12:10 PM   #2
NOM3ERY
Lieutenant
31

 
Drives: E92 M3
Join Date: Mar 2011
Location: bronx,ny


Posts: 476
iTrader: (5)

Bump anyone
Appreciate 0
      05-14-2013, 01:16 PM   #3
blacknbean
Major
11

 
Drives: e92 335i
Join Date: Jul 2007
Location: SF


Posts: 1,027
iTrader: (2)

dealer cleaned and swapped mine and 1 month later the codes came back. they finally replaced and its been a few months and it hasnt come back.
Appreciate 0
      05-14-2013, 02:41 PM   #4
SalemChiro
Second Lieutenant
6

 
Drives: 135i vert
Join Date: May 2012
Location: MA


Posts: 264
iTrader: (0)

I had the same issue at 27000 miles. I cleaned and swapped them along with an oil change and it's been fine so.
Appreciate 0
      05-14-2013, 02:44 PM   #5
joec500
Brigadier General
97

 
Drives: it has 4 wheels
Join Date: Jul 2008
Location: San Francisco


Posts: 3,004
iTrader: (10)

it's a super Easy DIY, I would recommend just replacing them. I find once they start throwing codes, even after cleaning they return.
__________________
2007 E92 6MT SGM: MusicarNW Level 2, Procede Rev 2.5, FFTEC/Vishnu LPFP with Flexfuel Sensor and Flash, M3 Offset V701's, WaveTrac LSD, Michelin PSS, Downpipes, M3 Control Arms, TCKline D/A Suspension, LCI Tail lights, Lux AE's, ER Charge Pipe, DCI's, Mtech Front and Rear, M3 Sideskirts, HPF Stage 1 Clutch
Appreciate 0
      05-14-2013, 03:11 PM   #6
raceyBMW
king of the hills
United_States
45

 
raceyBMW's Avatar
 
Drives: 335i coupe
Join Date: Dec 2006
Location: Denver, CO


Posts: 2,819
iTrader: (1)

Garage List
1994 530i  [4.25]
2007 335i Coupe  [4.07]
Clean them and reinstall...you can swap if you want, or just see if the code goes away. If it comes back, try swapping and see if the code follows the solenoid to the intake side. Then you know you need to replace that solenoid.

If you are still getting a code on the exhaust side after cleaning and swapping, then its most likely another issue (probably bearing ledges, though not sure they were an issue on the M3?)
Appreciate 0
      05-14-2013, 03:54 PM   #7
NOM3ERY
Lieutenant
31

 
Drives: E92 M3
Join Date: Mar 2011
Location: bronx,ny


Posts: 476
iTrader: (5)

Thanks for the advice guys! And sorry this is my bros account he has a m3 i have a 07 e92 335i
Appreciate 0
      05-14-2013, 04:43 PM   #8
WickedB
Second Lieutenant
9

 
WickedB's Avatar
 
Drives: 2007 335i Convertible
Join Date: Mar 2012
Location: Detroit, MI


Posts: 275
iTrader: (0)

I just cleaned mine / swapped their positions as someone recommended on here (they're the same).. and so far no codes for about 6-7 months..
Appreciate 0
      05-15-2013, 07:34 AM   #9
NOM3ERY
Lieutenant
31

 
Drives: E92 M3
Join Date: Mar 2011
Location: bronx,ny


Posts: 476
iTrader: (5)

Hey what are you guys cleaning the solenoids with?
Appreciate 0
      05-15-2013, 07:57 AM   #10
daMau
Private First Class
14

 
daMau's Avatar
 
Drives: '07 335i
Join Date: Dec 2010
Location: St. Paul, MN


Posts: 171
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by NOM3ERY View Post
Hey what are you guys cleaning the solenoids with?
I cleaned mine with some high pressure air, and changed the oil. No recurrences since, very simple.
Appreciate 0
      05-15-2013, 08:16 AM   #11
Indo Rider
Second Lieutenant
2

 
Drives: 135
Join Date: Apr 2012
Location: United States


Posts: 207
iTrader: (0)

Clean and swap didn't help me at all. Still was getting codes mostly on exhaust side. Replaced both solenoids and no codes for about 20k miles.
Appreciate 0
      05-15-2013, 08:23 AM   #12
ozzy1
Private First Class
2

 
ozzy1's Avatar
 
Drives: e90 - 328xi
Join Date: Aug 2012
Location: MI


Posts: 108
iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by joec500
it's a super Easy DIY, I would recommend just replacing them. I find once they start throwing codes, even after cleaning they return.
^ this and my mpg improved right away after the replacement.
Appreciate 0
      05-15-2013, 09:03 AM   #13
NOM3ERY
Lieutenant
31

 
Drives: E92 M3
Join Date: Mar 2011
Location: bronx,ny


Posts: 476
iTrader: (5)

Ok so then i think im better off replacing them because i rather just avoid this issue from coming back
Appreciate 0
      05-15-2013, 09:43 AM   #14
raceyBMW
king of the hills
United_States
45

 
raceyBMW's Avatar
 
Drives: 335i coupe
Join Date: Dec 2006
Location: Denver, CO


Posts: 2,819
iTrader: (1)

Garage List
1994 530i  [4.25]
2007 335i Coupe  [4.07]
You can also get an electric parts cleaner spray (Lectra-Motive) at any parts store.
Appreciate 0
      01-31-2014, 08:46 PM   #15
fooledyas
Private First Class
7

 
Drives: 2011 z4 and 328i
Join Date: Apr 2012
Location: 1175


Posts: 125
iTrader: (0)

I got the same code 2A78 I could not find it on any trouble code list. Where did you find it ?
Appreciate 0
      01-31-2014, 11:07 PM   #16
Brule
Brendan
Australia
13

 
Drives: 2007 335i e92 6sp man
Join Date: Jul 2013
Location: Darwin


Posts: 240
iTrader: (0)

I got these codes and replaced solonoids( as well as coils and spark plugs) and car still went into limp mode. it was a boost leak under inlet manifold. fixed it
__________________
2007 335i 6 spd man PTF RB's
Appreciate 0
Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 03:20 PM.




e90post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST