E90Post
 


ECS BMW
 
BMW 3-Series (E90 E92) Forum > E90 / E92 / E93 3-series Powertrain and Drivetrain Discussions > N54 Turbo Engine / Drivetrain / Exhaust Modifications - 335i > Flex Fuel Users/E85 Users Need Help



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      11-14-2012, 11:40 PM   #1
Jeller
Lieutenant
 
Drives: 2007 335i E90 ZSP
Join Date: Oct 2008
Location: Buffalo NY

Posts: 497
iTrader: (5)

Send a message via AIM to Jeller
Flex Fuel Users/E85 Users Need Help

Flex Fuel Users/E85 Users: What do your fuel trims/logs look like? Please read take a look:

Below are my logs since installing my Flex Fuel Kit and Procede flash from Vishnu:

1st logs are prior to me replacing my LPFP. After installing the flex fuel kit, adding in some E85 (flex fuel sensor is reading about 63% ethanol now) and going out to do some highway pulls, my car would cut out during a WOT pull. Figured the car has 54K miles on it and the LPFP is getting weak and should be replaced, as recommended by Vishnu also. Fuel trims were maxing out at points and the car would cut out/sputter when trying to do a 3rd gear pull, the exhaust would sound like a farting sound with hardly any power, then after a bit of light cruising, the car or fuel pump would then catch back up and smooth out. Also noticed that my live AFR readings would lock and not read until the car smoothed out either…

Here are the logs from then:




I since have replaced the LPFP with a new one and the car no longer cuts out when doing a 3rd-4th -5th gear pull, that’s much better. It feels pretty good actually, my concern is that my fuel trims are still not that much lower, they are still a bit higher than I would have expected them to be but still are/close to maxing out again. Temps up here are pretty cold at night, about 30 degrees outside when doing these highway pulls, so it may be really working the stock fuel system possibly too…

Both of these logs below are of the car with new LPFP installed:



And another log from tonight:



Anyone have any thoughts or comparisons on the flex fuel kit and what your current fuel trims are like etc…?

I know it may be time for an upgraded LPFP/booster pump also when one becomes available, but also curious if there is anything else that may be wrong/lacking other than the LPFP that I should address.

Thanks in advance

Jeller
Jeller is offline   United_States
0
Reply With Quote
      11-15-2012, 04:11 AM   #2
pinto
Private
 
pinto's Avatar
 
Drives: E92 335i
Join Date: Sep 2010
Location: France

Posts: 71
iTrader: (0)

Got the kit too. My trims hit 15% at spool up and decrease to -5/-8% after spool between 4500 to 7000 rpm. I'm a little leaner than you: 11.8/12.00:1
It's strange you max out trim since i use more boost too.
pinto is offline  
0
Reply With Quote
      11-15-2012, 04:35 AM   #3
Ferruccio
First Lieutenant
 
Ferruccio's Avatar
 
Drives: 2010 335i
Join Date: May 2011
Location: Colorado Springs, CO

Posts: 311
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by pinto View Post
Got the kit too. My trims hit 15% at spool up and decrease to -5/-8% after spool between 4500 to 7000 rpm. I'm a little leaner than you: 11.8/12.00:1
It's strange you max out trim since i use more boost too.

I have the kit too, but I won't be able to be much assistance until I get a new clutch.

By the way, Pinto, it says you live in France. What does E85 go for, there?
Ferruccio is offline   United_States
0
Reply With Quote
      11-15-2012, 05:57 AM   #4
pits200
Lieutenant Colonel
 
Drives: 09 335i X-Drive Black Sapphire
Join Date: Mar 2010
Location: Pittsburgh

Posts: 1,892
iTrader: (0)

What do you have your ol fueling set to? Or do you not touch that with the flex kit
pits200 is online now   United_States
0
Reply With Quote
      11-15-2012, 07:24 AM   #5
Tzu
Major
 
Drives: 335i
Join Date: Jun 2010
Location: Toronto

Posts: 1,432
iTrader: (1)

You shouldn't be maxing trims with the flash. vishnu logs I've seen keep trims <10%, even in extreme scenarios. You either have your OL map pulling fuel (opposite of OTS settings) or the DME has a conservative/no flash at all.
Tzu is offline   Canada
0
Reply With Quote
      11-15-2012, 07:26 AM   #6
Jeller
Lieutenant
 
Drives: 2007 335i E90 ZSP
Join Date: Oct 2008
Location: Buffalo NY

Posts: 497
iTrader: (5)

Send a message via AIM to Jeller
Quote:
Originally Posted by pinto View Post
Got the kit too. My trims hit 15% at spool up and decrease to -5/-8% after spool between 4500 to 7000 rpm. I'm a little leaner than you: 11.8/12.00:1
It's strange you max out trim since i use more boost too.
Yeah, I would expect a lower fuel trim like yours and I would also agree that the car seems to be targeting a pretty low AFR . What kind of boost levels are you running?

Quote:
Originally Posted by pits200 View Post
What do you have your ol fueling set to? Or do you not touch that with the flex kit
Flex fuel maps say that there is no need to touch the user adjustables.
Jeller is offline   United_States
0
Reply With Quote
      11-15-2012, 07:29 AM   #7
Jeller
Lieutenant
 
Drives: 2007 335i E90 ZSP
Join Date: Oct 2008
Location: Buffalo NY

Posts: 497
iTrader: (5)

Send a message via AIM to Jeller
Quote:
Originally Posted by Tzu View Post
You shouldn't be maxing trims with the flash. vishnu logs I've seen keep trims <10%, even in extreme scenarios. You either have your OL map pulling fuel (opposite of OTS settings) or the DME has a conservative/no flash at all.
I agree, but I have not touched any OL fuel settings and my car is flashed, I waited weeks for it

Hence the reason for my post, the car should not be running this way.
Jeller is offline   United_States
0
Reply With Quote
      11-15-2012, 07:32 AM   #8
enrita
Major General
 
enrita's Avatar
 
Drives: 335i - Big turbos
Join Date: Sep 2008
Location: Italian in Sweden

Posts: 7,318
iTrader: (0)

just increase OL and see.
__________________
07 335i AT - TD St.2 Turbos - COBB (Custom Cobb mapping by http://www.protuningfreaks.com/) - JB4G5 ISO - Okada Coils - NGK 5992 Plugs - E85 Walbro - Injen Intake - Helix IC - Snow Stg. 3 - Stett CP - AR DPs - midpipes 100 HJS Cats - Bastuck Quad - PSS10 - QUAIFE LSD - BMS OCC - Forge DVs - AR OC - ALCON BBK - M3 Chassi - Dinan CP - Velocity M rear Toe arms - Advan RZ-DF - Level 10 AT upgrade - Alpina AT Flash
enrita is offline   Sweden
0
Reply With Quote
      11-15-2012, 07:39 AM   #9
cn555ic
BimmerPost Supporting Vendor

 
cn555ic's Avatar
 
Drives: 917-939-4980
Join Date: Jun 2007
Location: New York

Posts: 18,255
iTrader: (5)

Send a message via Yahoo to cn555ic
Yeah those fuel trims looks mighty High! Is it possible that maybe the DME was mistakenly never flashed? I mean it could happen.
__________________

Coding E and F New York 917-939-4980
cn555ic is offline   United_States
0
Reply With Quote
      11-15-2012, 08:29 AM   #10
pinto
Private
 
pinto's Avatar
 
Drives: E92 335i
Join Date: Sep 2010
Location: France

Posts: 71
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Jeller View Post
Yeah, I would expect a lower fuel trim like yours and I would also agree that the car seems to be targeting a pretty low AFR . What kind of boost levels are you running?
20psi to 15psi from spool to redline.

Quote:
Originally Posted by Jeller View Post
Flex fuel maps say that there is no need to touch the user adjustables.
OL setting is already to 100% at stock
pinto is offline  
0
Reply With Quote
      11-15-2012, 08:59 AM   #11
Jeller
Lieutenant
 
Drives: 2007 335i E90 ZSP
Join Date: Oct 2008
Location: Buffalo NY

Posts: 497
iTrader: (5)

Send a message via AIM to Jeller
Quote:
Originally Posted by pinto View Post
20psi to 15psi from spool to redline.

OL setting is already to 100% at stock
Thats the kind of boost levels I would expect and I am not seeing it, nor have the fuel trims to support it I guess
Thanks for your response


Here are the default user settings for the flex fuel user adjustables that are currently set:

Jeller is offline   United_States
0
Reply With Quote
      11-15-2012, 09:38 AM   #12
Xander
I'm new
 
Xander's Avatar
 
Drives: 997 carrera, Golf R
Join Date: Jan 2009
Location: Buffalo, NY

Posts: 248
iTrader: (4)

Sounds like something isn't set right for sure, perhaps there was a mistake made with the Flash. It definitely doesn't seem like things are running right. We were using my car as a barometer during some pulls, and with the same mods (minus flex fuel) we were pretty much dead even, nowhere near the Power increase others are talking about.

X...
__________________
Xander is offline   United_States
0
Reply With Quote
      11-15-2012, 06:36 PM   #13
Jeller
Lieutenant
 
Drives: 2007 335i E90 ZSP
Join Date: Oct 2008
Location: Buffalo NY

Posts: 497
iTrader: (5)

Send a message via AIM to Jeller
Had another thought to add to this issue:


Prior to my flex fuel kit arriving. Vishnu sent back my new Rev 3 and flashed DME and I have a log from when that was installed. The car ran pig rich at that time and the OL o the previous maps had to be changed. My thoughts here are..... Prior to the flex fuel hardware and maps the car had plenty of fuel, but now the trims are maxing out




Anyone got an other thoughts on this?
Jeller is offline   United_States
0
Reply With Quote
      11-15-2012, 10:00 PM   #14
Wedge1967
Colonel
 
Wedge1967's Avatar
 
Drives: '07 e92 AT Sport Montego Blue
Join Date: Sep 2011
Location: Portland, OR

Posts: 2,173
iTrader: (3)

Call FFTEC and talk to Shawn. Or call Robert at Vishnu. Shiv is out of town this week, but hopefully those guys can get this resolved. If you're running firmware 113 with the new 10/10 maps you shouldn't be seeing trims like this. It's possible something happened and the flash didn't write and they didn't catch it. Hope that's not the case because it will mean more down time. But I would think they would pickup the over night shipping cost to get this corrected.
Wedge1967 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      11-16-2012, 12:19 AM   #15
Ilma
Colonel
 
Drives: BMW
Join Date: Nov 2008
Location: hometown

Posts: 2,531
iTrader: (0)

So replacing your LPFP solved the fuel trim divergence in your first logs......interesting.

Then you had the DME flashed and trims were spot-on and stable.

Subsequently you installed the flex sensor and loaded new maps and firmware and started maxing trims again.

Sounds like the new maps/firmware are triggering the issue.

Educate me here......I really had the impression that E85 maps run much leaner A/F ratios than 11:1.
__________________
Sticky is an idiot
Ilma is offline  
0
Reply With Quote
      11-16-2012, 06:58 PM   #16
Jeller
Lieutenant
 
Drives: 2007 335i E90 ZSP
Join Date: Oct 2008
Location: Buffalo NY

Posts: 497
iTrader: (5)

Send a message via AIM to Jeller
Yes. You are correct pretty much. Car was pretty rich after the flash was done. Then since adding the flex fuel sensor and maps its maxing out trims. Afr's also look pretty rich it seems.

Side note. After installing the maps and following the process as exactly written in the read me file. The only thing I have issue with is the last step, after I hit the reset button the red bar at the bottom just says "ecu resetting" it never stops saying that. No matter how long I wait. (Tried it for a half hour once already lol). I know the read me file says it won't go back online, but should it stay in the "ecu resetting" state?
Jeller is offline   United_States
0
Reply With Quote
      11-28-2012, 09:08 AM   #17
Jeller
Lieutenant
 
Drives: 2007 335i E90 ZSP
Join Date: Oct 2008
Location: Buffalo NY

Posts: 497
iTrader: (5)

Send a message via AIM to Jeller
Update:

Vishnu sent me a new flex fuel sensor (after the original kit was sent wired incorrectly lol ) I have swapped out the sensor for good measure and nothing has changed, still maxing out fuel trims even after lpfp has been replaced. Car is still not running up to par.

My car does throw a code that I cannot identify/understand, nor has anyone else been able to shed any light on this codes meaning:

Code #52631 (you can see it in my user settings pic above also).

Vishnu said this code translates to CD97.



I have no idea what this code is in reference to? even if I clear the code it shows back up immediately, I am stumped at this point.

Anyone?
Jeller is offline   United_States
0
Reply With Quote
      11-28-2012, 10:20 AM   #18
BigBoosting
Second Lieutenant
 
Drives: 09' M3 6MT
Join Date: Aug 2012
Location: Savannah

Posts: 292
iTrader: (2)

Your OL setting is at 0. I would think even with the flash that would need to be higher, say 50, like I have seen Shiv mention in other E85 threads.
BigBoosting is online now  
0
Reply With Quote
      11-28-2012, 10:32 AM   #19
Jeller
Lieutenant
 
Drives: 2007 335i E90 ZSP
Join Date: Oct 2008
Location: Buffalo NY

Posts: 497
iTrader: (5)

Send a message via AIM to Jeller
Quote:
Originally Posted by BigBoosting View Post
Your OL setting is at 0. I would think even with the flash that would need to be higher, say 50, like I have seen Shiv mention in other E85 threads.
See the box for map 3 the OL is set to 100 for flexfuel users. Little different than your used to looking at thats all.
Jeller is offline   United_States
0
Reply With Quote
      11-28-2012, 11:02 AM   #20
BigBoosting
Second Lieutenant
 
Drives: 09' M3 6MT
Join Date: Aug 2012
Location: Savannah

Posts: 292
iTrader: (2)

Quote:
Originally Posted by Jeller View Post
See the box for map 3 the OL is set to 100 for flexfuel users. Little different than your used to looking at thats all.
True, missed that.
BigBoosting is online now  
0
Reply With Quote
      06-20-2013, 09:09 PM   #21
KaiserN54
First Lieutenant
 
Drives: 2007 335I
Join Date: Mar 2012
Location: Turbotown

Posts: 309
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Jeller View Post
Update:

Vishnu sent me a new flex fuel sensor (after the original kit was sent wired incorrectly lol ) I have swapped out the sensor for good measure and nothing has changed, still maxing out fuel trims even after lpfp has been replaced. Car is still not running up to par.

My car does throw a code that I cannot identify/understand, nor has anyone else been able to shed any light on this codes meaning:

Code #52631 (you can see it in my user settings pic above also).

Vishnu said this code translates to CD97.



I have no idea what this code is in reference to? even if I clear the code it shows back up immediately, I am stumped at this point.

Anyone?
I know its been a while since you made this thread, but did you ever figure out what your CD97 error is? I am asking because I have had the same code for a while now, and no one- Shiv included- seems to know what the hell it means. My research indicates something to do with active front steering.

Except that my car doesn't have AFS. So WTF.
KaiserN54 is offline  
0
Reply With Quote
      06-21-2013, 09:47 PM   #22
Jeller
Lieutenant
 
Drives: 2007 335i E90 ZSP
Join Date: Oct 2008
Location: Buffalo NY

Posts: 497
iTrader: (5)

Send a message via AIM to Jeller
Quote:
Originally Posted by KaiserN54 View Post
I know its been a while since you made this thread, but did you ever figure out what your CD97 error is? I am asking because I have had the same code for a while now, and no one- Shiv included- seems to know what the hell it means. My research indicates something to do with active front steering.

Except that my car doesn't have AFS. So WTF.
Yeah, either does my car. I had a tech a my local dealer look up the code for me too lol. Do you have the procede flash? If so I have a thought that it may be from that or possibly the procede itself possibly. As my car never had this code prior to then and why would it?

Jeller
Jeller is offline   United_States
0
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 09:00 AM.




e90post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST