E90Post
 


MINHS Auto Care Center
 
BMW 3-Series (E90 E92) Forum > BMW E90/E92/E93 3-series General Forums > General E90 Sedan / E91 Wagon / E92 Coupe / E93 Cabrio > Stiff brake pedal = replacement of vacuum pump?



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      01-18-2013, 10:34 PM   #1
lulummk
New Member
Australia
1
Rep
15
Posts

 
Drives: BMW 320i
Join Date: Jan 2013
Location: Australia

iTrader: (0)

Stiff brake pedal = replacement of vacuum pump?

Hey guys, my car was checked this morning and I was told that I might need a brand new vacuum pump to fix the stiff brake pedal problem. It is hard when cold start in the morning, due to pressue loss?

I read some posts from this forum and it seems that not everyone chose to replace the vacuum pump for this problem.

What do you think I should do for this problem? It is expensive to get vacuum pump + gasket cover replaced.
Appreciate 0
      01-19-2013, 01:02 PM   #2
Blackhawk36
Lieutenant
Blackhawk36's Avatar
United_States
6
Rep
537
Posts

 
Drives: 2007 335i 6MT No iDrive
Join Date: May 2009
Location: MD

iTrader: (0)

The conditions you are describing, cold start in the morning, indicates a vacuum check valve problem. That is usually attached to the brake booster and easy to replace. I am out of town and can't check my vehicle til Monday. One fear is that BMW puts the check valve in the pump and it isn't serviceable by itself.
Appreciate 0
      01-20-2013, 07:35 PM   #3
lulummk
New Member
Australia
1
Rep
15
Posts

 
Drives: BMW 320i
Join Date: Jan 2013
Location: Australia

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Blackhawk36 View Post
The conditions you are describing, cold start in the morning, indicates a vacuum check valve problem. That is usually attached to the brake booster and easy to replace. I am out of town and can't check my vehicle til Monday. One fear is that BMW puts the check valve in the pump and it isn't serviceable by itself.
So, do you think I still need a brand new vacuum pump? The dealer gave me a quote of about AU$1600 + GST for change of vacuum pump and gasket cover.
Appreciate 0
      01-20-2013, 08:20 PM   #4
volkswackin
Lieutenant Colonel
United_States
19
Rep
1,914
Posts

 
Drives: too broke for a BMW
Join Date: Jan 2008
Location: i get around..

iTrader: (1)

If its only on startup check the check valve..if its all the time it could be a vac pump but I've never had to replace one..
Appreciate 0
      01-21-2013, 02:37 AM   #5
lulummk
New Member
Australia
1
Rep
15
Posts

 
Drives: BMW 320i
Join Date: Jan 2013
Location: Australia

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by volkswackin View Post
If its only on startup check the check valve..if its all the time it could be a vac pump but I've never had to replace one..
yeh plus it's too expensive.

I'll get the gasket cover replaced first >.<
Appreciate 0
      01-21-2013, 03:49 PM   #6
mAdTYzz
Private
0
Rep
51
Posts

 
Drives: 2006 E90 325i
Join Date: Jun 2012
Location: Sweden

iTrader: (0)

First try spraying some start gas in the area where the booster is and listen if your engine is reving up. Then you clearly have a vacuum leak, probably the plastic hose/pipe from the booster. It's very common and I don't see why BMW would be an exception.
Appreciate 0
      01-21-2013, 05:05 PM   #7
Josh1a1h
Banned
United Kingdom
52
Rep
3,833
Posts

 
Drives: AzuriteBlack 335i E92
Join Date: Aug 2011
Location: Central North to West London

iTrader: (2)

I didn't realize this was a problem :/

I have this issue nearly every time, but my car still runs flawlessly and once the car is started, the pedal returns to normal.

What should be done? Is it urgent? I have no codes or problems.
Appreciate 0
      01-21-2013, 05:18 PM   #8
DJtoad
Lieutenant
United_States
8
Rep
414
Posts

 
Drives: 2010 535i M Sport
Join Date: May 2008
Location: Ellicott City, MD

iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by Josh1a1h View Post
I didn't realize this was a problem :/

I have this issue nearly every time, but my car still runs flawlessly and once the car is started, the pedal returns to normal.

What should be done? Is it urgent? I have no codes or problems.
The "hard brake pedal after the car sits overnight" is a common problem which most people just learn to live instead of fixing and the culprit is usually a leaking check valve. As long as vacuum is immediately restored once the car is started (brake pedal immediately feels normal) it's really nothing to worry about.
__________________
2010 535i M Sport - Platinum Gray/Dakota Black/Anthracite Bamboo
Premium, Value, Cold Weather, Sport Auto, Navigation, Satellite, Logic 7, Comfort Access, Park Distance, Fold Down Rear Seats, Heated Rear Seats, Rear Side Airbags, JB4 G5 ISO, BMS DCIs, BMS OCC, Proform Clear Bra, LUX H8 LED angel eyes
Appreciate 0
      01-21-2013, 06:19 PM   #9
Josh1a1h
Banned
United Kingdom
52
Rep
3,833
Posts

 
Drives: AzuriteBlack 335i E92
Join Date: Aug 2011
Location: Central North to West London

iTrader: (2)

Thanks bud. That's a relief for the time being. But as I know there is a problem that néeds to be rectified, I will ask my Indy to look into it next time around.

Cheers
Appreciate 0
      01-21-2013, 11:20 PM   #10
fun2drive
BMWCCA 149159
fun2drive's Avatar
United_States
7
Rep
616
Posts

 
Drives: E93 335 Vert E36 M3/4
Join Date: Jul 2006
Location: Florida Panhandle

iTrader: (1)

The part in the US is not that expensive or hard to replace. Go to realoem.com and check the line there...
Appreciate 0
      01-22-2013, 01:03 PM   #11
Verbatim
Colonel
Verbatim's Avatar
United_States
37
Rep
2,555
Posts

 
Drives: 2008 335i
Join Date: Sep 2010
Location: at the repair shop

iTrader: (0)

Garage List
2008 BMW 335i  [5.00]
I had the dealer replace mine twice, and the third time I went in for it, they told me it was NORMAL.
it's whatever
__________________

2008 BMW 335i Sedan | Sparkling Graphite | Sport | Premium | Navigation | Comfort Access | Logic7
Golf Tee | M3 Spoiler | LED Angel Eyes | 5000k Fogs | Resonator Delete | Black Kidney Grills | Black Finisher Rods | 35%/18% Tint |12mm/20mm (F/R) Spacers | Black Lines


Appreciate 0
      01-22-2013, 01:17 PM   #12
Paulito
Private First Class
1
Rep
158
Posts

 
Drives: 2007 STI
Join Date: Jan 2013
Location: NYC

iTrader: (1)

after market t to fix this?
Appreciate 0
      01-22-2013, 01:31 PM   #13
MrRetep
First Lieutenant
MrRetep's Avatar
9
Rep
359
Posts

 
Drives: 435i M-Sport
Join Date: Jan 2012
Location: Irvine CA

iTrader: (3)

http://www.e90post.com/forums/showthread.php?t=589753
Appreciate 0
      09-23-2013, 09:53 AM   #14
kaydee
Registered
0
Rep
1
Posts

 
Drives: 335i
Join Date: Sep 2013
Location: dc

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Josh1a1h View Post
Thanks bud. That's a relief for the time being. But as I know there is a problem that néeds to be rectified, I will ask my Indy to look into it next time around.

Cheers
Josh1a1h-- curious, did you end up bringing the brake issue up to your indy? Did you get that resolved or you're just dealing with this stiff brake? Thanks!
Appreciate 0
      09-23-2013, 10:34 AM   #15
DASHOCKER
The power of V!
DASHOCKER's Avatar
Germany
34
Rep
1,867
Posts

 
Drives: 2007 335i coupe steptronic
Join Date: Aug 2007
Location: NYC

iTrader: (0)

Garage List
1998 Lexus Gs400  [0.00]
2010 ebony & ivory  [0.00]
2006 BMW X3  [0.00]
2009 pics  [0.00]
2009 e92 335 xdrive  [0.00]
Send a message via Yahoo to DASHOCKER
my rav 4 does that sometimes.
__________________
2007 335 coupe Alpine white, steptronic, sportpack, etc. (gone)
2006 X3 3.0 steptronic Titanium Silver, 2009 E92 335xdrive, next.... Caddy CTS_V! 13 Lincoln MKZ? hmmm.
Appreciate 0
      09-23-2013, 10:49 AM   #16
Josh1a1h
Banned
United Kingdom
52
Rep
3,833
Posts

 
Drives: AzuriteBlack 335i E92
Join Date: Aug 2011
Location: Central North to West London

iTrader: (2)

Quote:
Originally Posted by kaydee View Post
Josh1a1h-- curious, did you end up bringing the brake issue up to your indy? Did you get that resolved or you're just dealing with this stiff brake? Thanks!
Actually no...
But as you have mentioned it... my car is due to go in for some warranty repairs, and i may raise this issue with them

I will keep you posted

Josh
Appreciate 0
      09-23-2013, 02:50 PM   #17
JuppiOne
Captain
7
Rep
691
Posts

 
Drives: everyone crazy
Join Date: Feb 2010
Location: MO

iTrader: (4)

here you go:

SI B34 06 07
Brakes November 2007
Technical Service

SUBJECT
Additional Effort Required to Press Brake Pedal Prior to Engine Initial Start
MODEL
E90, E91, E92, E93 (3 Series) produced up to 9/07
SITUATION
A customer may report increased brake pedal effort prior to engine start. This situation can occur if the vehicle sits for extended periods of time. Although the brake pedal can be depressed, the customer may note a change in pedal feel.
CAUSE
The vacuum check valve, fitted at the brake booster, may leak due to component tolerances within the valve assembly.
CORRECTION
Replace the vacuum valve and hose assembly for the brake booster; refer to Repair Instruction RA 34 33 051.
PARTS INFORMATION
Part Number
Description
Quantity
34 33 7 577 336
Vacuum Pipe
1
WARRANTY INFORMATION
Covered under the terms of the BMW New Vehicle Limited Warranty.
Please refer to the latest KSD for all applicable labor operations and allowances.
If the appropriate labor operation is not contained in KSD, then a work time labor operation should be used.
Defect Code
34 33 00 14 00
[ Copyright © 2007 BMW of North America, LLC ]
Appreciate 0
      09-23-2013, 06:14 PM   #18
NEFARIOUS
Banned
United_States
7
Rep
399
Posts

 
Drives: 06 330xi Sedan
Join Date: Sep 2013
Location: Baconville, BN

iTrader: (0)

Garage List
Send a message via ICQ to NEFARIOUS Send a message via AIM to NEFARIOUS Send a message via Yahoo to NEFARIOUS Send a message via Skype™ to NEFARIOUS
Wow, just saw this thread and didn't think anything of the problem at first, much less one that is covered by a TSB. Bringing my car to dealership while under warranty, thanks guys!
Appreciate 0
      09-23-2013, 06:21 PM   #19
bob.g
Captain
9
Rep
627
Posts

 
Drives: 2006 325xi
Join Date: Sep 2009
Location: montreal

iTrader: (1)

i have this in the winter from time to time. been like that for years.
Appreciate 0
      09-23-2013, 07:09 PM   #20
roadkillrob
Brigadier General
United_States
58
Rep
3,907
Posts

 
Drives: 2008 335Cic, 2011 X5 35i
Join Date: Jul 2007
Location: Boston

iTrader: (14)

Had mine fixed under warranty twice, first time fix worked for like a year, second time it worked for a week, never bothered to go back, figured I would do it correctly myself at some point and just learned to live with it!
__________________

2008 E93 335i, GIAC Stage 2, HPF IC, Injen Intake, Defective AR Design DP's with useless cats
2014 X3 35i JB Stage 1
Appreciate 0
Reply

Bookmarks

Tags
brake pad, vacuum pump

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 07:50 AM.




e90post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST