E90Post
 


GetBMWParts
 
BMW 3-Series (E90 E92) Forum > E90 / E92 / E93 3-series Powertrain and Drivetrain Discussions > N54 Turbo Engine / Drivetrain / Exhaust Modifications - 335i > **First Time Tuners** Start Here** Official Misfire Thread| Updated!



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      03-24-2014, 10:16 PM   #243
Morpheus
Captain
 
Drives: 335i Titanium Silver
Join Date: Sep 2008
Location: Cockaigne

Posts: 857
iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by beetle6986 View Post
Well, all plugs, injectors and coils have been changed. The car just had all of the intake valves cleaned and It has a new high pressure fuel pump. The car still misfires constantly while accelerating. I think this will be his first and last BMW (1 month of ownership). Anybody interested in a 2008 335XI with manual trans? Only has 60k miles but runs like a tractor.
Beetle have a look at this thread

http://www.e90post.com/forums/showth...+solder&page=6

Most likely the ecu is your problem. May be covered under emissions warranty. Good luck.
Morpheus is offline  
0
Reply With Quote
      04-08-2014, 09:48 AM   #244
CROWNE
Registered
 
CROWNE's Avatar
 
Drives: 2007 335i E92
Join Date: Apr 2014
Location: GERMANY

Posts: 2
iTrader: (0)

Recommendations?

Mod suggestions for stock 2007 335i..downpipes&exhaust..etc?
CROWNE is offline  
0
Reply With Quote
      04-20-2014, 06:45 PM   #245
headsup7up
Private First Class
 
Drives: CSM 135i
Join Date: Feb 2013
Location: CT

Posts: 129
iTrader: (0)

I feel everyones pain. i started getting a misfire last year so i replaced the plugs and all seemed to be fine, at least for a few hundred miles. i then brought it to the dealer where they replaced all my injectors with the new updated ones and the problem wasn't fixed, so i figured i would replace the coils and the plugs again. After those the car ran fine for a few hundred miles again. when the misfire started again, i brought it to a friend who is a bmw tech, he noticed a mouse had chewed some of my coil pack and injector wires. i bought and replaced that, nothing changed after the wire harness so i gave up. after a few weeks of just ignoring the problem the misfire got worse and worse until the car would no longer fire on cyl1 at all. So i brought the car back to bmw where they found i had no compression on cyl 1. so now i have a new 0 mile long-block, new injectors, new coils, new plugs, new wire harness and now after 1000 miles... i have a misfire at idle again.
headsup7up is offline  
0
Reply With Quote
      04-23-2014, 12:18 PM   #246
bbstoke
Private First Class
 
bbstoke's Avatar
 
Drives: 2006 e90
Join Date: Jun 2011
Location: Stoke-On-Trent

Posts: 149
iTrader: (0)

Garage List
2006 318i SE  [5.00]
Send a message via AIM to bbstoke
Misfire started last week with the engine management light on.
Took it in today and the codes thrown up are as follows..

29cc Misfire detection
29cf Misfire cylinder 3 in 2d firing sequence
29c0 or d Misfire cylinder in 1st firing

The mech changed the spark plugs, still doing it.

Cars still in, he's getting no volts from the knock sensor

Any clues anyone ?

Wondering of anyone has had these codes before?
bbstoke is offline   England
0
Reply With Quote
      04-24-2014, 01:54 PM   #247
bbstoke
Private First Class
 
bbstoke's Avatar
 
Drives: 2006 e90
Join Date: Jun 2011
Location: Stoke-On-Trent

Posts: 149
iTrader: (0)

Garage List
2006 318i SE  [5.00]
Send a message via AIM to bbstoke
Had it done today, it was coils , so had set of plugs and three coils on.. 170 ( $280) that's with the parts , labour and plug in -reset
Cars running great now... hope this helps someone else
bbstoke is offline   England
0
Reply With Quote
      04-28-2014, 02:18 AM   #248
mistertml
Enlisted Member
 
Drives: BMW 320si
Join Date: Apr 2014
Location: Lancashire

Posts: 42
iTrader: (0)

Garage List
2006 BMW 320SI  [0.00]
Hi
Are people still having issues with their SI's.

I've just purchased one and it's showing misfires on cylinders 1-2. And this is after changing the sparks and coils on all 4 cylinders.
Had a compression test done and this is showing low compression on the the cylinders.

Is it already time to give the car back?
mistertml is offline   United Kingdom
0
Reply With Quote
      04-28-2014, 12:21 PM   #249
tc535i
Major
 
Drives: 2007 335i, 2001 330i, 1995 M3
Join Date: Sep 2013
Location: West Los Angeles

Posts: 1,098
iTrader: (1)

is anybody running colder plugs than stock? I'd think that with the mods we throw at these things they're prefer a colder temp range than the stock stuff, but I suppose without a misfire/timing pull there's no real reason to change them... are people running stock on the fbo/meth/18psi cars too?
tc535i is offline  
0
Reply With Quote
      05-06-2014, 01:13 PM   #250
divisionbell77
Lieutenant
 
divisionbell77's Avatar
 
Drives: 2011 335i XDrive Coupe
Join Date: Mar 2012
Location: Ohio

Posts: 451
iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by JETBLK335i View Post
Hi all. hope this is the right thread, but can anyone tell me if this chart looks ok?

im running proceed REV 2.5 and DCI.

im going to replace the spark plugs as a starting point, but i am throwing the following codes

CD87, 29CD, 29CF, 29CC, CDA7
What was the resolution to CD87?
divisionbell77 is offline  
0
Reply With Quote
      05-09-2014, 05:43 PM   #251
xjohnnyleex
New Member
 
Drives: 2009 E90 335i
Join Date: Mar 2012
Location: Orange County

Posts: 13
iTrader: (0)

I was having misfire in cylinder 5 under load.

After changing plugs and coils and verifying injectors were not the issue, a cleaning of the intake valves via walnut blasting looks to have fixed the problem.
xjohnnyleex is offline  
0
Reply With Quote
      06-20-2014, 07:44 PM   #252
Spoolin Montego
First Lieutenant
 
Spoolin Montego's Avatar
 
Drives: 09 135i/12 335i
Join Date: Mar 2012
Location: Orange County

Posts: 376
iTrader: (0)

Very informative thread. I'm trying to fix a misfire issue I have on cold starts where the car will not idle and will eventually go into limp mode, after a minute or so however the car will run fine unless I am driving it hard in which It will misfire when I go WOT. So far i've replaced the plugs, coils, injectors, HPFP sensor and walnut blasted. What should I look into next? Possible to clean this vanos thing I've heard about.
__________________
2009 135i 6 Speed | VRSF Downpipes | Evolution Racewerks Intercooler | aFe Dual Cone | Cobb Stage 2+ | Apex ARC8
Spoolin Montego is offline  
0
Reply With Quote
      06-23-2014, 11:16 AM   #253
gray335coupe
New Member
 
Drives: bmw 335 coupe
Join Date: Jun 2014
Location: califronia

Posts: 6
iTrader: (0)

greattt

love this

Quote:
Originally Posted by Jeff@TopGearSolutions View Post
All First Time Tuners to this platform should read this sticky. This car has a history of misfires and they are all well documented and typically easy to fix. If you are new to tuning your vehicle and you have over 25,000 miles on your vehicle spark plugs the first thing you should do before installing your tune is get fresh spark plugs. This problem is so common for newly tuned vehicles that even Cobb has made a video.

Cobb's Video on Misfires
http://www.youtube.com/watch?feature...&v=FsNK1ySAlSo


Here is a list of things you can try in no particular order and there may be more. I would suggest starting with the least expensive ideas first.

-Spark Plug Gap
- New Spark plugs
- Swapping Coilpacks
-New Coilpacks
-Injectors
-High Pressure/Low Pressure Fuel Pump
-Carbon Build up in intake valves
-Vanos Solenoid

Troubleshooting Misfires

Multiple cylinders:

Check Your Spark Plug Gap:
The cheapest quick fix is to ensure your spark plug gap is within spec. BMW 135i and BMW 335i Stock Spark Plug gap for 2007-2010 is .028".

Replace Spark Plugs:
If this fix does work then you still may want to consider changing your spark plugs to new, especially if they have over 25,000 miles on them.

If the misfire is on one or two cylinders:
Try swapping coil packs to see if the problem moves to another cylinder: i.e. if cylinder 1 is misfiring, swap coil 1 to 3 and see if the misfire now happens on cylinder 3. If it moves the coil pack needs replacement.

If the misfires does not move then you need to check your spark plug gap and or replace them before moving on to the next steps.


If changing spark plugs and moving/replacing coil packs does not work it could be the following:


Leaky Injector: Your spark plug(s) would show an indication of fouling and smell of fuel. This would be an indication your injectors may be leaking at the seals. A leaky injector in most cases also causes a rough start and or idle.

Weak/ Failing Low Pressure Fuel Pump: Not as common but a weak LPFP can cause misfires. You can measure this by trying to get logs from your tune of the LPFP voltage/pressure. You can also check your fuel trims to see if they are exceeding 31-34%. (However, your tune may just need adjustment). We advise to contact your tuner of choice in regads to fuel trims and if your low pressure pump may be on the fritz.

Weak/Failing High Pressure Fuel Pump: Not as common but a weak HPFP can also cause misfires.

Excessive Carbon on Intake Valves: This will happen to all N54 Engines. It is a result of not having fuel sprayed over the intake valves like traditional Port Fuel Injection. Since the N54 is direct injection over time the intake valves gunk up with carbon deposits. We've seen historically that after 35,000 miles all N54 vehicles could use a Intake Valve Cleaning. The benefits for most are smoother power delivery, increased power, smooth idle and in some cases a fix for misfires.

Vanos Solenoids: Usually attributed with Vanos codes, the Vanos Solenoids can cause misfires. A quick fix is to clean them. See DIY.

gray335coupe is offline  
0
Reply With Quote
      07-10-2014, 11:46 AM   #254
Greatdane84
Leeeroy Jankins
 
Greatdane84's Avatar
 
Drives: 335i e90 LCI
Join Date: Jan 2013
Location: SW Florida

Posts: 398
iTrader: (1)

Garage List
2009 335i  [5.00]
Quote:
Originally Posted by Spoolin Montego
Very informative thread. I'm trying to fix a misfire issue I have on cold starts where the car will not idle and will eventually go into limp mode, after a minute or so however the car will run fine unless I am driving it hard in which It will misfire when I go WOT. So far i've replaced the plugs, coils, injectors, HPFP sensor and walnut blasted. What should I look into next? Possible to clean this vanos thing I've heard about.
Possible to clean but usually only a temporary fix. You start by swapping the 2 solenoids around and blowing compressed air on them to clean. I'd recommend just buying but vanos throw a specific code. Quite a few posts on it
__________________
e90 LCI w/ -= VRSF 7" FMIC =-
-= Cobb: Stg1 +FMIC Aggressive ST =-
Last Install: BMS DCI + Caliper/Drum Paint

"If you're not 1st, you're last" -Ricky Bobby
Greatdane84 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      07-20-2014, 09:03 PM   #255
awawd335
Private
 
Drives: E90 335xi
Join Date: Feb 2008
Location: Grand Rapids, MI

Posts: 51
iTrader: (0)

Cylinder 2 misfire

I've been having cylinder 2 misfires only with WOT. It happens pretty much every time I do a prolonged pull. It is also associated with a 2AAF code (not sure the significance of this one). I have about 83000 miles (mostly highway) and have been tuned for most of it. Went FBO recently. Had intake valve cleaning a couple weeks ago (just before I had this problem start).

I tried swapping coil packs but the code stayed with cylinder 2. I next pulled the spark plug, but it seemed to be in good shape (only about 10,000 miles on the plug) so I swapped it with a different plug. The misfire code stayed with cylinder 2.

Any thoughts on where I should go next? Thanks.

Last edited by awawd335; 07-20-2014 at 09:40 PM.
awawd335 is offline  
0
Reply With Quote
      07-23-2014, 01:34 PM   #256
Andrew5
Private
 
Drives: 2007 335i Alpine White
Join Date: Feb 2013
Location: Sunrise, Fl

Posts: 68
iTrader: (1)

Cars in the shop getting new spark plugs put in as we speak
__________________
__________________
JB4, AFE Intake, Transmission Flash
Active Autowerke: Intercoolers, BOV, Downpipes, Exhaust
H&R Sport Springs, Depot Headlights and Tail lights
LCI Front Bumper and Hood
Andrew5 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      08-14-2014, 10:22 AM   #257
Welterweight
First Lieutenant
 
Welterweight's Avatar
 
Drives: Truck in snow, coupe in summer
Join Date: Jan 2013
Location: Boston

Posts: 366
iTrader: (0)

Garage List
just had this happen last night

Cylinder 1 misfire

Car is new to me with 65k miles.

I plan to replace plugs first and see if it helps.

Car is mostly stock with Cobb AP, K&N Drop in, 7" FMIC
__________________
2009 BSM E92 335xi - Cobb w/ BrenTune, Dinan Springs, FBO-VRSF 60ft 1.82, 0-60 3.90....Needs: VRSF Exhaust, CP
2008 SGM E90 328xi - Dinan CAI & exhaust
Welterweight is offline  
0
Reply With Quote
      08-16-2014, 03:36 AM   #258
andyho123
Private
 
Drives: 2010 BMW 135I
Join Date: Aug 2013
Location: DALLAS, TX

Posts: 96
iTrader: (0)

Hey guys this problem is giving me the biggest headache and frustrations.


I'm running jb4 g5 FBO. I run either map 2 or map 5 if I run e85. I keep having misfire on cylinder 1.
I have:

-changed bank 1 injectors
-new coils and plugs
-carbon clean up (100 miles)

The misfire only happen in cylinder 1. Not all the time, but it will trigger whenever I thought I fixed the problem, so annoying!!!

Once it popped up 29dc - "cylinder shut off" code. This code has not come back since the last time. But I would get misfire on cylinder 1. I would say 1 out of 5 run the misfire will trigger.

Please help me guys I'm so clueless at this point.
andyho123 is offline  
0
Reply With Quote
      08-16-2014, 03:40 AM   #259
andyho123
Private
 
Drives: 2010 BMW 135I
Join Date: Aug 2013
Location: DALLAS, TX

Posts: 96
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by awawd335
I've been having cylinder 2 misfires only with WOT. It happens pretty much every time I do a prolonged pull. It is also associated with a 2AAF code (not sure the significance of this one). I have about 83000 miles (mostly highway) and have been tuned for most of it. Went FBO recently. Had intake valve cleaning a couple weeks ago (just before I had this problem start).

I tried swapping coil packs but the code stayed with cylinder 2. I next pulled the spark plug, but it seemed to be in good shape (only about 10,000 miles on the plug) so I swapped it with a different plug. The misfire code stayed with cylinder 2.

Any thoughts on where I should go next? Thanks.
I would go for injector next. That seems to be the problem. That's the last step check. Hope this helps
andyho123 is offline  
0
Reply With Quote
      08-18-2014, 10:45 AM   #260
gael2013
New Member
 
Drives: e93 2007
Join Date: Aug 2014
Location: naperville

Posts: 14
iTrader: (1)

sticky notes

gael2013 is offline  
0
Reply With Quote
      09-14-2014, 01:44 PM   #261
chrstphr335
Private
 
Drives: E90 335/N54
Join Date: Aug 2013
Location: NJ

Posts: 80
iTrader: (0)

This past week I started having misfires on cold startups from what this thread is telling me is that it's a leaky injector, but the thing is I'm getting missfires in multiple cylinders mainly cyl 1 & 4 sometimes cyl 5. Is it likely that multiple injectors are leaking at the same time?? Or maybe these missfire are related to something else like the hpfp?
chrstphr335 is online now  
0
Reply With Quote
      10-20-2014, 12:18 PM   #262
Jeff@TopGearSolutions
BimmerPost Supporting Vendor

 
Jeff@TopGearSolutions's Avatar
 
Drives: C6 Z06, GSXR-750, 09 335i
Join Date: Dec 2008
Location: TopGearSolutions.com

Posts: 17,623
iTrader: (32)

Send a message via AIM to Jeff@TopGearSolutions
Quote:
Originally Posted by chrstphr335 View Post
This past week I started having misfires on cold startups from what this thread is telling me is that it's a leaky injector, but the thing is I'm getting missfires in multiple cylinders mainly cyl 1 & 4 sometimes cyl 5. Is it likely that multiple injectors are leaking at the same time?? Or maybe these missfire are related to something else like the hpfp?
It's likely your spark plugs.
Jeff@TopGearSolutions is offline   United_States
0
Reply With Quote
      10-20-2014, 12:40 PM   #263
chrstphr335
Private
 
Drives: E90 335/N54
Join Date: Aug 2013
Location: NJ

Posts: 80
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Jeff@TopGearSolutions
Quote:
Originally Posted by chrstphr335 View Post
This past week I started having misfires on cold startups from what this thread is telling me is that it's a leaky injector, but the thing is I'm getting missfires in multiple cylinders mainly cyl 1 & 4 sometimes cyl 5. Is it likely that multiple injectors are leaking at the same time?? Or maybe these missfire are related to something else like the hpfp?
It's likely your spark plugs.
I change them about 2k miles ago, this has been going on over a month only happens at idle occasionally and I as well get jitter from time to time.

I have not gotten a misfire on WOT yet and I have been pushing the car frequently
chrstphr335 is online now  
0
Reply With Quote
      10-21-2014, 12:51 PM   #264
Welterweight
First Lieutenant
 
Welterweight's Avatar
 
Drives: Truck in snow, coupe in summer
Join Date: Jan 2013
Location: Boston

Posts: 366
iTrader: (0)

Garage List
I recently got a Vanos Solenoid code thrown and plan to install two new ones as they are most likely original and I am at 67k. My question relates to the Cobb and the ability to view the required and actual values for both intake and exhaust on the Vanos. Should the values or actual match the required? My Exhaust is almost dead on. The intake is however quite far off. Thank you!
__________________
2009 BSM E92 335xi - Cobb w/ BrenTune, Dinan Springs, FBO-VRSF 60ft 1.82, 0-60 3.90....Needs: VRSF Exhaust, CP
2008 SGM E90 328xi - Dinan CAI & exhaust
Welterweight is offline  
0
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 12:06 AM.




e90post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST