E90Post
 


MaxcySpeed & Company
 
BMW 3-Series (E90 E92) Forum > E90 / E92 / E93 3-series Powertrain and Drivetrain Discussions > N54 Turbo Engine / Drivetrain / Exhaust Modifications - 335i > Help Engine Malfunction Kepps Coming On?



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      05-05-2010, 11:41 PM   #1
BMOEW
Major
 
BMOEW's Avatar
 
Drives: 2011 335is AW
Join Date: Apr 2009
Location: dallas, tx: Lebanon

Posts: 1,195
iTrader: (6)

Help Engine Malfunction Kepps Coming On?

Hi guys, I have a JB3 1.4 Beta i believe, VK downpipes Recently Installed with the v3 fix, DCI, and stett charge pipe with tial BOV.

Here is the story I was running Map 6 on 93 octane my rixter gauge is reading sometimes 19.6 psi sometimes 18s and woot and full throtle. I checked the engine Malfunction and it said Turbo air flow sensor that happened to me before as well before my dp install. My charge pipe sensor is broken on the side but it fits perfect and it comes a bit lose but not that much so i put tape around it to make sure. Can it be leaking? But if its leaking won't I lose Boost? Can it be the seal around the sensor that goes in the charge pipe or what else can it be? I dont have a BT tool but we have one at the shop and last time i checked that was a while back it was the sensor, but now i only get the Engine Malfunction not SES light... Am kind of confused any help would be appreciated and any thoughts. Btw i dropped down to map 5 and it ran 17.5 psi on full woot so i dunno if thats normal i thought it was 13-15 psi am gonna run stock tomorrow see if anything happens.
Thanks
BMOEW is offline   Lebanon
0
Reply With Quote
      05-05-2010, 11:58 PM   #2
Jeff@TopGearSolutions
BimmerPost Supporting Vendor

 
Jeff@TopGearSolutions's Avatar
 
Drives: C6 Z06, GSXR-750, 09 335i
Join Date: Dec 2008
Location: TopGearSolutions.com

Posts: 15,534
iTrader: (30)

Send a message via AIM to Jeff@TopGearSolutions
OK one of a few things your boost is WAYYYYYYY to high for the mods and octane you have.

Secondly the sensor your talking about is the t map sensor right before throttle body? That's loose? So that is probably part of your problem.

That malfunction you are getting is either related to your t map sensor, or a boost leak or an overboost, if i were a betting man.

Last edited by Jeff@TopGearSolutions; 05-06-2010 at 12:04 AM.
Jeff@TopGearSolutions is offline   United_States
0
Reply With Quote
      05-06-2010, 12:07 AM   #3
BMOEW
Major
 
BMOEW's Avatar
 
Drives: 2011 335is AW
Join Date: Apr 2009
Location: dallas, tx: Lebanon

Posts: 1,195
iTrader: (6)

yea that one but how cant it be so high if i have a boost leak?
BMOEW is offline   Lebanon
0
Reply With Quote
      05-06-2010, 06:29 AM   #4
Mike@N54Tuning.com
BimmerPost Supporting Vendor

 
Drives: 07335i
Join Date: Dec 2008
Location: Earth

Posts: 13,902
iTrader: (83)

Quote:
Originally Posted by BMOEW View Post
Hi guys, I have a JB3 1.4 Beta i believe, VK downpipes Recently Installed with the v3 fix, DCI, and stett charge pipe with tial BOV.

Here is the story I was running Map 6 on 93 octane my rixter gauge is reading sometimes 19.6 psi sometimes 18s and woot and full throtle. I checked the engine Malfunction and it said Turbo air flow sensor that happened to me before as well before my dp install. My charge pipe sensor is broken on the side but it fits perfect and it comes a bit lose but not that much so i put tape around it to make sure. Can it be leaking? But if its leaking won't I lose Boost? Can it be the seal around the sensor that goes in the charge pipe or what else can it be? I dont have a BT tool but we have one at the shop and last time i checked that was a while back it was the sensor, but now i only get the Engine Malfunction not SES light... Am kind of confused any help would be appreciated and any thoughts. Btw i dropped down to map 5 and it ran 17.5 psi on full woot so i dunno if thats normal i thought it was 13-15 psi am gonna run stock tomorrow see if anything happens.
Thanks
Not much to go on there to try to help you. Maybe you're looking at peak-recall values instead of sustained boost and nothing is wrong? Or maybe you have a bad TMAP sensor and have major problems? Shrug. Post up your BT scan or email it to BMS for suggestions. Also did you calibrate your boost gauge?

Mike
__________________
BEST PRICES GUARANTEED - New N54 Performance Line Downpipes!!
JB4 **G5** On Sale - FREE Shipping Click Me - NEW JB4(N55) & DCI's $95.00
NEW F30 N20/N55 ER Downpipes and Chargepipes - BMS OCC (On Sale)
Mike@N54Tuning.com is offline   Canada
0
Reply With Quote
      05-06-2010, 12:19 PM   #5
BMOEW
Major
 
BMOEW's Avatar
 
Drives: 2011 335is AW
Join Date: Apr 2009
Location: dallas, tx: Lebanon

Posts: 1,195
iTrader: (6)

Yea sorry I did calibrate my boost gauge I had it for a while and I guess I am reading the peak boost and I do think it's my tmap I'll check for sure
BMOEW is offline   Lebanon
0
Reply With Quote
      05-06-2010, 12:49 PM   #6
BMOEW
Major
 
BMOEW's Avatar
 
Drives: 2011 335is AW
Join Date: Apr 2009
Location: dallas, tx: Lebanon

Posts: 1,195
iTrader: (6)

Can it be due to my downpipes but won't that throw a ses not just an engine malfunction ??
BMOEW is offline   Lebanon
0
Reply With Quote
      05-06-2010, 12:50 PM   #7
BMOEW
Major
 
BMOEW's Avatar
 
Drives: 2011 335is AW
Join Date: Apr 2009
Location: dallas, tx: Lebanon

Posts: 1,195
iTrader: (6)

My problem. Is not the boost gauge it's the engine malfunction I shut off the car start it I drive it not even 5 mins it comes back on
BMOEW is offline   Lebanon
0
Reply With Quote
      05-06-2010, 01:38 PM   #8
BMOEW
Major
 
BMOEW's Avatar
 
Drives: 2011 335is AW
Join Date: Apr 2009
Location: dallas, tx: Lebanon

Posts: 1,195
iTrader: (6)

P0237 turbo super boost sensor a circuit low *
BMOEW is offline   Lebanon
0
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 05:27 PM.




e90post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST