E90Post
 


Bimmer Retrofit
 
BMW 3-Series (E90 E92) Forum > E90 / E92 / E93 3-series Powertrain and Drivetrain Discussions > N54 Turbo Engine / Drivetrain / Exhaust Modifications - 335i > Engine Rough Idle on Start-Up



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      05-06-2008, 04:56 PM   #1
NYCE90DRIVER
Lieutenant
 
NYCE90DRIVER's Avatar
 
Drives: 2012, 535i
Join Date: Feb 2006
Location: Long Island, NY, USA

Posts: 531
iTrader: (0)

Engine Rough Idle on Start-Up

I have noticed this for the past 2 days.
Even when the car has been used for some time, not just cold.

It lasts about 6 seconds then clears. It feels as though the engine is "shaking" a bit.

Any ideas ?

Joseph
__________________
2012 535i xDrive. Sparkling Graphite Metallic ll, Black Dakota Leather, Anthracite Wood Trim, Cold Weather Package, Premium Package, Technology Package, Sat Radio, BMW Apps. Built 9/2011 Dingolfing. Delivered 11/29/11.
Member BMW CCA Since 2008
NYCE90DRIVER is offline   United_States
0
Reply With Quote
      05-06-2008, 05:38 PM   #2
thekurgan
Bad Lieutenant
 
thekurgan's Avatar
 
Drives: E90M3
Join Date: Aug 2007
Location: Sacramento

Posts: 2,538
iTrader: (0)

Garage List
2008 BMW M3  [0.00]
Quote:
Originally Posted by NYCE90DRIVER View Post
I have noticed this for the past 2 days.
Even when the car has been used for some time, not just cold.

It lasts about 6 seconds then clears. It feels as though the engine is "shaking" a bit.

Any ideas ?

Joseph
Have your fuel pump checked, that is one of the symptoms as well as the long starting crank time.
__________________

08 E90M3 6MT Alpinweiss/Carbon/BMW Pedals/Dinan Exhaust/Rattle fixes
thekurgan is offline   United_States
0
Reply With Quote
      05-06-2008, 07:01 PM   #3
jonerik26
Lieutenant Colonel
 
jonerik26's Avatar
 
Drives: black 335i e90 PRE-LCI
Join Date: Apr 2006
Location: somewhere

Posts: 1,868
iTrader: (21)

Garage List
2007 335i  [4.00]
1998 Acura Integra  [4.25]
2006 325i  [4.00]
pretty normal for me... never thought much of it..
__________________
jonerik26 is offline   Philippines
0
Reply With Quote
      05-06-2008, 07:11 PM   #4
335SWEETNESS
Watch This!
 
335SWEETNESS's Avatar
 
Drives: 335i Coupe
Join Date: Jul 2007
Location: Texas

Posts: 649
iTrader: (4)

Send a message via AIM to 335SWEETNESS
Most BMWs have rough idle on cold start ups, some more than others. Now if it does it after you engine has warmed up thats not common.....
335SWEETNESS is offline   United_States
0
Reply With Quote
      05-06-2008, 07:44 PM   #5
NYCE90DRIVER
Lieutenant
 
NYCE90DRIVER's Avatar
 
Drives: 2012, 535i
Join Date: Feb 2006
Location: Long Island, NY, USA

Posts: 531
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by thekurgan View Post
Have your fuel pump checked, that is one of the symptoms as well as the long starting crank time.
My car was manufactured (born) on 1/15/08.

This is well after the fuel pump problem was (supposedly) solved. Also, it starts up with no hesitation.
__________________
2012 535i xDrive. Sparkling Graphite Metallic ll, Black Dakota Leather, Anthracite Wood Trim, Cold Weather Package, Premium Package, Technology Package, Sat Radio, BMW Apps. Built 9/2011 Dingolfing. Delivered 11/29/11.
Member BMW CCA Since 2008
NYCE90DRIVER is offline   United_States
0
Reply With Quote
      05-28-2008, 03:39 PM   #6
tahoerdr
Private
 
tahoerdr's Avatar
 
Drives: E92 335xi
Join Date: Apr 2008
Location: Bay Area, CA

Posts: 92
iTrader: (3)

I've got a 1/31/08 production e92 and I get the rough idle on cold startup as well. No issues when warm. It goes away after 15 seconds or so. It starts right up.
tahoerdr is offline   United_States
0
Reply With Quote
      05-28-2008, 03:42 PM   #7
mdmaxxx
Captain
 
mdmaxxx's Avatar
 
Drives: 2007 335i AW
Join Date: Jan 2008
Location: Long Island NY

Posts: 827
iTrader: (2)

Send a message via AIM to mdmaxxx
i have same thing...dont worry
mdmaxxx is offline  
0
Reply With Quote
      05-28-2008, 04:14 PM   #8
5soko
Brigadier General
 
5soko's Avatar
 
Drives: M5
Join Date: Aug 2007
Location: Brooklyn, NY

Posts: 4,204
iTrader: (4)

when i start my cvar up in the morning sometimes it stumbles and shakes for a few seconds or a split second and then idles normal until the revs drop to normal level.
car always does it since i got it. sometimes it doesnt do it though and starts up normal and the revs jump higher.
5soko is offline   Montenegro
0
Reply With Quote
      06-01-2009, 09:26 PM   #9
xlamdlx
Private First Class
 
xlamdlx's Avatar
 
Drives: 2011 335i
Join Date: Dec 2008
Location: Long Island, NY

Posts: 103
iTrader: (0)

Garage List
2006 BMW  [0.00]
i have a 2006 bmw 330xi with 90,000 miles every single time i start my car, even after using it and engine is hot, it starts up then idle shoots down to 500 rpm shakes like crazy seems like its about to shut off then shoots up to 1300 rpm and then idles fine. I have an intake and no mufflers or resonator. This started happening after today i tried doing a burnout by letting of the clutch fast. ever since then this is happening. Any ideas?
xlamdlx is offline  
0
Reply With Quote
      06-01-2009, 09:59 PM   #10
Darkcyd_Turbo
"Booty Hole Bandit"
 
Darkcyd_Turbo's Avatar
 
Drives: 2008 Montego E92 335xi
Join Date: Apr 2009
Location: Madison, WI

Posts: 1,583
iTrader: (14)

Send a message via AIM to Darkcyd_Turbo Send a message via Yahoo to Darkcyd_Turbo
Same problem here and have taken it to the dealer twice for the same reason and they said no codes and nothing was wrong so dont worry about it...noticed it less when I used Shell 93oct w/out ethanol but the bastards changed over to 91 w/out ethanol. So right now in the process of finding a different gas station that will give me the same result. I love less shaking!! lol
Darkcyd_Turbo is offline   Philippines
0
Reply With Quote
      06-01-2009, 09:59 PM   #11
Sniz
Lieutenant General
 
Sniz's Avatar
 
Drives: e92 335 - gone // e36 M3 turbo
Join Date: Mar 2007
Location: Ellicott City, MD

Posts: 10,556
iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by NYCE90DRIVER View Post
My car was manufactured (born) on 1/15/08.

This is well after the fuel pump problem was (supposedly) solved. Also, it starts up with no hesitation.
its not solved...still
__________________
Sniz is offline  
0
Reply With Quote
      06-01-2009, 10:47 PM   #12
Vudoo4u2
Night Sh1ft
 
Vudoo4u2's Avatar
 
Drives: E90 M3
Join Date: Oct 2007
Location: It's bobsled time

Posts: 2,800
iTrader: (2)

Garage List
2011 BMW E90 M3  [5.00]
Send a message via AIM to Vudoo4u2
same production month here...same thing, im thinking its just a spark plug refresh needed, car runs perfect and has 0 hesitation when starting up

*knock on wood*
__________________
Canon 14 F2.8 L II : Canon 50 F1.2 L : Canon 24-70 F2.8 L : Canon 70-200 F2.8 IS/L : Canon 5D Mark II : B+W Filters : Photo Whore
Vudoo4u2 is offline  
0
Reply With Quote
      05-14-2010, 10:00 AM   #13
x5to330i
Erode
 
Drives: Graphite BMW 330i--2006
Join Date: May 2010
Location: Raleigh, nc

Posts: 100
iTrader: (0)

my two cents...

I took mine in and it was the thermorstat...39k miles on the car and the thermostat goes out...really? I think it was more of a sensor than total failure because I never got a hard code. But apparently the sensor is in the same housing as all the other parts so the whole thing needs to be replaced.
__________________
2002 BMW X5---2003 Ford Explorer Eddie Bauer---1996 Ford Mustang GT---2001 Jeep Grand Cherokee Limited---1993 Jeep Wrangler
---2006 330i---2003 Dodge Dakota Quad Cab---
x5to330i is offline   United_States
0
Reply With Quote
      05-14-2010, 11:47 AM   #14
roundel335
Brigadier General
 
roundel335's Avatar
 
Drives: 13 335i Sedan, 11 128i Cabrio
Join Date: Apr 2010
Location: Leland, NC

Posts: 3,374
iTrader: (2)

Garage List
Have had 3 3-series now - 01 330i Sport, 03 330iZHP, and current 07 335i coupe - never had rough idle on any of them. Cold starts usually result in higher idle speed for 30 seconds or so, then down to 650, no shaking, etc.

Might try putting some Techron in your tank next time you fill up and run through that thank, see if it cleans things up a bit.
__________________

2013 F30 335i M-Sport 8AT/MPE/MPPK, 2011 128i M-sport Cabrio 6MT/PE
roundel335 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      05-14-2010, 12:09 PM   #15
dzenno
Banned
 
Drives:
Join Date: Feb 2006

Posts: 5,884
iTrader: (1)

rough idle is one or more bad injectors and a reprogram (dealers replace plugs as well)..most of the time...plugs/coils cause misfires mostly on high load/rpm conditions..
dzenno is offline   Canada
0
Reply With Quote
      05-14-2010, 12:59 PM   #16
matrix76
Major
 
matrix76's Avatar
 
Drives: 2011 E90 328i xDrive Ex/Ps
Join Date: Sep 2009
Location: The West Coast, BC

Posts: 1,300
iTrader: (1)

I have an 09 3 series, had the same problem causing, what I would call, excessive carbon build up at the tailpipe. I had to send it in twice, first was a software update, didn't help much, then the second time they did a firmware update that they said was just released, runs fine now and the fuel economy also improved.
__________________
Brian
Black Sapphire, Black w/Burrwood Trim & Shifter, 162's, Mtec H8 AE's, DS1 HID 6000K

matrix76 is offline   Canada
0
Reply With Quote
      05-14-2010, 01:18 PM   #17
zsapphire7
Colonel
 
zsapphire7's Avatar
 
Drives: 08 e92 M3
Join Date: Oct 2007
Location: SF Bay Area

Posts: 2,289
iTrader: (21)

yea most likely early signs injectors are failing.
zsapphire7 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      05-14-2010, 01:32 PM   #18
euromoda84
Private
 
euromoda84's Avatar
 
Drives: Black Saphire e92 335i
Join Date: Nov 2009
Location: So Cal

Posts: 75
iTrader: (0)

i just took my car in for the same problem and they told me it was my spark plugs. idk if that helps.
euromoda84 is offline  
0
Reply With Quote
      05-14-2010, 04:01 PM   #19
AltecBX
Colonel
 
AltecBX's Avatar
 
Drives: BMW 335xi Sedan
Join Date: Nov 2007
Location: NYC

Posts: 2,632
iTrader: (0)

Notice a lot of people stating this. Is this just on the 335 and not the 330 or 325/328?
__________________
335xi Sedan 6AT | Weather(70-85°F) | N54 Tune Comparison Chart || N54 Turbo Upgrade Comparison Chart
-PROcede Rev. 2.5 ~ v5 (3/17 maps) / JB4 (8/21 maps) / COBB (Stg2+FMIC LT Aggressive maps)
†Procede Map2(UT 45 - IGN 40) Aggression Target 2.0 | 0-60 in 4.0sec || †Cobb E30 LT (35% Ethanol/65% 93 Octane) | 0-60 in 3.9sec
AR Design Catless DP | BMS DCI + OCC | ETS 5 FMIC | Alpina B3 Trans Flash |235/265 19" Michelin PSS
AltecBX is offline   United_States
0
Reply With Quote
      01-06-2014, 07:34 PM   #20
Jeffman
Lieutenant
 
Jeffman's Avatar
 
Drives: 2008 335xi E90
Join Date: Jul 2010
Location: Somewhere in America

Posts: 407
iTrader: (1)

Garage List
I experienced rough start-up and idle bumping up and down (500-1200 rpm) for about ten seconds during the last cold snap, it was 23F in my garage. Happens only when the car has been sitting overnight. And I now always get P29E0 fuel mixture code and sometimes P0171 lean code. I'm thinking injectors because it only happens when sitting overnight cold.
__________________
Cobb/ProTuning Freaks E30 Map | Helix IC | BMS DCI | BMS Thermostat Delete | CP-E Charge Pipe | Forge DV | Apex Arc-8 Hyper Silver | Michelin PSS | Alpina B3 TCU Flash | KW-V1 Coilovers | Lux Angel Eyes | CF Kidneys | Rockford Fosgate P300-2 | Earthquake SWS-8xi | iStreamer DAC | "Keep On A Rockin' Me Baby!"
Jeffman is online now  
0
Reply With Quote
      01-06-2014, 07:39 PM   #21
pwr hungry
Major
 
Drives: 335
Join Date: Mar 2013
Location: Amer'ca

Posts: 1,185
iTrader: (2)

Quote:
Originally Posted by Jeffman View Post
I experienced rough start-up and idle bumping up and down (500-1200 rpm) for about ten seconds during the last cold snap, it was 23F in my garage. Happens only when the car has been sitting overnight. And I now always get P29E0 fuel mixture code and sometimes P0171 lean code. I'm thinking injectors because it only happens when sitting overnight cold.
My thoughts would be a leaky injector.
pwr hungry is offline  
0
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 12:12 AM.




e90post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST