E90Post
 


GTB Performance
 
BMW 3-Series (E90 E92) Forum > E90 / E92 / E93 3-series Powertrain and Drivetrain Discussions > N54 Turbo Engine / Drivetrain / Exhaust Modifications - 335i > Cold Start Misfire Fixed



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      12-15-2010, 07:18 PM   #1
blisstik
Major
blisstik's Avatar
No_Country
21
Rep
1,335
Posts

 
Drives: E92
Join Date: Jul 2009
Location: California

iTrader: (14)

Garage List
2007 BMW 335i  [0.00]
Cold Start Misfire Fixed

Hey guys,

I just want to share my story with my E92 335i. Here are the cliff notes:

1. Took car in mid November for misfires and brake squeaks

2. Dealer detected and deleted misfire fault code 29CE, reset adaptations, drove it for 20 miles, replaced all 4 pads and replaced 2 new rotors. Then returned to me.

3. Next day, misfires came back and I video taped it. Took it back to dealer the following week.

4. Dealer replaced 6 spark plugs (p/n: 12-12-0-037-244), 6 injectors (p/n: 13-53-7-585-261), and proceeded to update the DME.

5. After several tries, DME could not be updated so they ordered a new DME. Mind you, mine is an 05/07 build which means it has MSD80. The new one they ordered is in fact MSD81 (p/n: 12-14-7-611-358).

6. While waiting for DME to be shipped from Germany, I sent an e-mail to my SA stating I would like the "waste gate valve conversion" or "waste gate retro fit" applied during programming. I referred them to the link below:
http://www.bmwtis.com/tsb/bulletins/...p/B111307g.htm

7. They reprogrammed the DME, including the requested waste gate retro fit and is stated on the invoice

8. I was not able to get a print out of the key fob so I don't know what software version I have. I do know that the TPMS symbol "(_!_)" now says "INACTIVE" at the bottom of it. My 19s don't have TPMS on them at all.

9. Driving from a 328i for two weeks then back to my car felt really fast. I don't think I'm used to it yet but I do know that the throttle response is a lot better than what I had. I think my old DME had 29.2 without the waste gate retrofit.

About the waste gate retro fit:
http://www.bmwtis.com/tsb/bulletins/...p/B111307g.htm

What I've read is that MSD80 allows the waste gate retro fit option during the programming and MSD81 has it on by default. When I found out I was getting a new DME, I assumed it would be MSD81. Instead of assuming waste gate retro fit is on by default, I went ahead and requested it anyways and I'm glad they applied it. The car feels a lot better than before.

Feel free to ask any questions. Thanks!
__________________
Appreciate 0
      12-15-2010, 07:28 PM   #2
lawwailok
Lieutenant Colonel
lawwailok's Avatar
United_States
34
Rep
1,923
Posts

 
Drives: E90 335i, E70 X5
Join Date: Aug 2009
Location: Sacramento, CA

iTrader: (18)

Garage List
soooooooooooooo when r u going to spend a 2 hours trip to Ron =)
__________________
-eric
E90 335i TiAg *STOCK* see my garage for mod list..
E70 X5 SGM *try to stay stock* :/
Appreciate 0
      12-15-2010, 08:08 PM   #3
Jon335iFL
Brigadier General
Jon335iFL's Avatar
92
Rep
4,842
Posts

 
Drives: This----------->
Join Date: Feb 2009
Location: Jrz :)

iTrader: (14)

Yep them injectors is always the problem for the misfire issues.
__________________


.
Appreciate 0
      12-15-2010, 08:08 PM   #4
Forcefed3
Banned
No_Country
64
Rep
4,742
Posts

 
Drives: 2008 335i
Join Date: May 2010
Location: South

iTrader: (2)

Garage List
2008 335i  [0.50]
Quote:
Originally Posted by Jon335iFL View Post
Yep them injectors is always the problem for the misfire issues.
how long can you go with bad injectors?
Appreciate 0
      12-15-2010, 11:13 PM   #5
blisstik
Major
blisstik's Avatar
No_Country
21
Rep
1,335
Posts

 
Drives: E92
Join Date: Jul 2009
Location: California

iTrader: (14)

Garage List
2007 BMW 335i  [0.00]
Until it misfires all the time but you won't know which injector unless you have a BT tool.

Quote:
Originally Posted by gbreeE90 View Post
how long can you go with bad injectors?
__________________
Appreciate 0
      12-16-2010, 09:27 AM   #6
MatchesMalone
Private
0
Rep
73
Posts

 
Drives: 2008 335xi E90
Join Date: Oct 2010
Location: Denver

iTrader: (0)

I had the same issue. Intermittent, rough idling/vibrations when cold starting. Happened a couple of times over the course of 4-5 days, and would usually (not always) just go away if I stopped and turned off the car, then started it back up.

SA said I had misfiring (didn't see the exact codes) and they replaced the spark plugs and injectors. It's been running fine since then.

I'm wondering if occasionally using a fuel injector cleaner (e.g BG 44K or Chevron Techron) can help prevent this in the future, as injectors are not cheap. The funny thing is that I had actually run a can of BG 44K through about a month before I had my issue, but I bought my car as a CPO a few weeks prior with 45,000 miles so perhaps the damage had already been done.
Appreciate 0
      12-16-2010, 11:19 AM   #7
**335i**
Colonel
**335i**'s Avatar
Switzerland
31
Rep
2,264
Posts

 
Drives: TOYOTA & 2008 E92 335i 6MT
Join Date: Jul 2007
Location: Swiss-Lithuania

iTrader: (4)

Garage List
2008 335i  [4.50]
Quote:
Originally Posted by blisstik View Post
I do know that the TPMS symbol "(_!_)" now says "INACTIVE" at the bottom of it. My 19s don't have TPMS on them at all.
i also have non rft tyres now but with TPMS sensors so when my tyre pressure goes to minimum do i get some warnings in a dash? i ask because when my SA replaced my stock wheels to other wheels with non rft tyres one mechanic said "dont your tyre pressure icon on dash wont trouble" he wanted to say that if i have non rft tyres my icon will be always ON, but icon is off....
__________________
E92 335i Black Saphire 6MT PROcede V5, BMS DCI, Big Tom IC, AR CL-DP's 3", AR Design OC, Forge DV's, OEM M3 side skirts, BMW Performance Wheels 19 inch 269 Black Gloss+Continental ContiSportContact 5P (400hp and 550nm) Next: QUAIFE LSD
Appreciate 0
      12-16-2010, 11:56 AM   #8
blisstik
Major
blisstik's Avatar
No_Country
21
Rep
1,335
Posts

 
Drives: E92
Join Date: Jul 2009
Location: California

iTrader: (14)

Garage List
2007 BMW 335i  [0.00]
I read somewhere on this forum that there's a specific icon to which tire is low if you have the sensors. Since I don't have them, mine just says inactive. I don't know how this looks like or anything.

Quote:
Originally Posted by **335i** View Post
i also have non rft tyres now but with TPMS sensors so when my tyre pressure goes to minimum do i get some warnings in a dash? i ask because when my SA replaced my stock wheels to other wheels with non rft tyres one mechanic said "dont your tyre pressure icon on dash wont trouble" he wanted to say that if i have non rft tyres my icon will be always ON, but icon is off....
__________________
Appreciate 0
      12-17-2010, 10:14 AM   #9
Jon335iFL
Brigadier General
Jon335iFL's Avatar
92
Rep
4,842
Posts

 
Drives: This----------->
Join Date: Feb 2009
Location: Jrz :)

iTrader: (14)

Quote:
Originally Posted by MatchesMalone View Post
I had the same issue. Intermittent, rough idling/vibrations when cold starting. Happened a couple of times over the course of 4-5 days, and would usually (not always) just go away if I stopped and turned off the car, then started it back up.

SA said I had misfiring (didn't see the exact codes) and they replaced the spark plugs and injectors. It's been running fine since then.

I'm wondering if occasionally using a fuel injector cleaner (e.g BG 44K or Chevron Techron) can help prevent this in the future, as injectors are not cheap. The funny thing is that I had actually run a can of BG 44K through about a month before I had my issue, but I bought my car as a CPO a few weeks prior with 45,000 miles so perhaps the damage had already been done.


Same thing here,


To be honest the fuel delivery system in these cars are dull to say the least luckily we have a company that has a good warranty.
__________________


.
Appreciate 0
      12-17-2010, 12:19 PM   #10
Penn999
Lieutenant Colonel
Penn999's Avatar
21
Rep
1,663
Posts

 
Drives: 335i coupe
Join Date: May 2010
Location: VA

iTrader: (3)

Quote:
Originally Posted by **335i** View Post
i also have non rft tyres now but with TPMS sensors so when my tyre pressure goes to minimum do i get some warnings in a dash? i ask because when my SA replaced my stock wheels to other wheels with non rft tyres one mechanic said "dont your tyre pressure icon on dash wont trouble" he wanted to say that if i have non rft tyres my icon will be always ON, but icon is off....
Yeah as long as you have the tpms in there ur fine. It will act the same as factory. Only now you have tires that match the performance of your car. RFT SUCK! I will never go back. I will be putting on some DR's or Cup R tires on my stock wheels when its track season....cant wait to see some numbers
__________________
07' MT, Quaife LSD, BMW Performance LED Steering Wheel, HPF FMIC, AA BOV, HPF Exhaust, DCI, Procede V5, AR Stage 1 oil cooler, AR OCC, AR CL DP's, Vishnu Meth Kit, UUC SSK+DSSR, UUC Shift knob, (19 inch)VMR V715's/Yokohama Advan AD08's, Hartge Pedals and Floor Mats. Awaiting Install: M3 Rear Subframe Bushings, Full M3 suspension bits, AST 4100's, DSS axles. Future plans: Vishnu Single turbo kit
Appreciate 0
      08-22-2011, 09:08 AM   #11
atha
Private
atha's Avatar
Greece
2
Rep
94
Posts

 
Drives: bmw 335ci
Join Date: Feb 2007
Location: malmoe sweden

iTrader: (0)

Send a message via MSN to atha
Quote:
Originally Posted by Forcefed3 View Post
how long can you go with bad injectors?
UNTIL THE ONE OF THE INJECTORS GOES TOTTALLY, THEN INSTEAD OD OF SPREADING THE fuel it just runs in the engine , the har will almost not go and u ll be needing halv a tank for 10 km
Appreciate 0
      12-17-2012, 06:25 AM   #12
x800pro6
ZEE DEE
Australia
0
Rep
41
Posts

 
Drives: 335i
Join Date: May 2012
Location: Melbourne Australia

iTrader: (0)

im having same issue http://www.e90post.com/forums/showth...=776654&page=2


I belive its definatly the DME! mine started after 15ohm mod!!and the resistor wire snaped. its a problem where the DME overfuels injectors on cold start.
Appreciate 0
Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 04:43 PM.




e90post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST