E90Post
 


PYSPEED
 
BMW 3-Series (E90 E92) Forum > E90 / E92 / E93 3-series Technical Forums > Suspension | Brakes | Chassis > Need help troubleshooting a suspension problem



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      06-01-2011, 08:23 AM   #1
ChickenFriedRice
Canadian Member
 
ChickenFriedRice's Avatar
 
Drives: 2007 BMW 335xi
Join Date: Nov 2010
Location: Mississauga

Posts: 99
iTrader: (1)

Need help troubleshooting a suspension problem

I've tried a search but have been unable to find anything conclusive, so.......

I've got a 2007 335xi with approx 72,000 KM. Recently, I've noticed with the windows down that I get a loud hissing noise only from the passenger front suspension going over speed bumps, and pavement undulations at slow speeds. Please note this noise is not the regular noise of a spring compressing with load, but a rather loud hiss/whoosh.

At speed, I don't hear anything, likely due to road noise. Over larger pavement imperfections and bigger bumps, the noise is not present.

I've read this can be anything from sway bar bushings to a blown front strut. I've tried pushing down the on the passenger fender, and compression and rebound seem normal. The car also does not appear to sag on that side.

Any help is much appreciated!
ChickenFriedRice is offline  
0
Reply With Quote
      06-02-2011, 12:33 AM   #2
HP Autosport
BimmerPost Supporting Vendor

 
Drives: E82 1M
Join Date: Mar 2007
Location: Santa Barbara, AP, Brembo, GIAC, Koni, Ohlins, Quaife, Stoptech, Vorshlag

Posts: 10,897
iTrader: (29)

Quote:
Originally Posted by ChickenFriedRice View Post
I've tried a search but have been unable to find anything conclusive, so.......

I've got a 2007 335xi with approx 72,000 KM. Recently, I've noticed with the windows down that I get a loud hissing noise only from the passenger front suspension going over speed bumps, and pavement undulations at slow speeds. Please note this noise is not the regular noise of a spring compressing with load, but a rather loud hiss/whoosh.

At speed, I don't hear anything, likely due to road noise. Over larger pavement imperfections and bigger bumps, the noise is not present.

I've read this can be anything from sway bar bushings to a blown front strut. I've tried pushing down the on the passenger fender, and compression and rebound seem normal. The car also does not appear to sag on that side.

Any help is much appreciated!
Sounds like the struts and shocks are working.

Have you looked for any signs of fluid leaks from the front struts or rear shocks?
HP Autosport is online now   United_States
0
Reply With Quote
      06-02-2011, 06:57 AM   #3
ChickenFriedRice
Canadian Member
 
ChickenFriedRice's Avatar
 
Drives: 2007 BMW 335xi
Join Date: Nov 2010
Location: Mississauga

Posts: 99
iTrader: (1)

No evidence of a leak but I haven't had an opportunity to jack up the car and take the wheel off.

I'm at the dealer right now and the shop foreman went on a drive with me to replicate the problem. He doesn't think it's anything major, maybe just needs the strut housing lubricated. I'll find out soon enough.
ChickenFriedRice is offline  
0
Reply With Quote
      06-02-2011, 09:49 AM   #4
ChickenFriedRice
Canadian Member
 
ChickenFriedRice's Avatar
 
Drives: 2007 BMW 335xi
Join Date: Nov 2010
Location: Mississauga

Posts: 99
iTrader: (1)

UPDATE

Both front struts were inspected and no leaks were found. They basically lubricated the front shock stoppers and left it at that. The noise is still present but told me not to worry about it.

An independent shop I called suggested lubricating the sway bar bushing and endlinks but I'm unsure if I should pursue the issue any further.

Last edited by ChickenFriedRice; 06-02-2011 at 02:12 PM.
ChickenFriedRice is offline  
0
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Tags
bushing, hissing, noise, strut, suspension

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 01:35 AM.




e90post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST