E90Post
 


Lux Angel Eyes
 
BMW 3-Series (E90 E92) Forum > E90 / E92 / E93 3-series Powertrain and Drivetrain Discussions > N55 Turbo Engine Tuning and Exhaust Modifications - 335i Tuning > Weird problem with my car (n55)



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      07-06-2011, 10:26 AM   #23
nkadisha
Lieutenant
 
nkadisha's Avatar
 
Drives: N54 335
Join Date: Feb 2011
Location: Los Angeles

Posts: 528
iTrader: (3)

All these problems sound weird to me.. I'm at 9k and although I go into limp literally daily, I've never had another problem. I just turn my car off and on and my limp goes away. I think it has to do with driving like an idiot in the hot whether
nkadisha is offline   United_States
0
Reply With Quote
      07-06-2011, 10:50 AM   #24
shockin330i
Brigadier General
 
Drives: blue
Join Date: Jan 2007
Location: f y'all, I'm from Texas (RGV)

Posts: 4,191
iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by grandmoff View Post
Sorry to hijack your thread but figured it may be relevant. Little update... Set map zero yesterday just to see if anything was different... Pump did prime, car started fine. No issues on the way to work but it is a short drive at 8 miles. Not suggesting it is the tune (worked fine for months) but I do want to rule
It out. Will keep driving like this for a few days and see if I keep having problems. Was planning to pull my tune anyway as I understand there may be a new software update I should get before I install my FMIC. What software version are you running shockin?
I have 2.42 I believe

Quote:
Originally Posted by N55 View Post
You pull out your procede to update it? THat's a PIA when you can just update it without taking it out.


@ Shockin330i

Weird how that is happening, mine has 12k miles and I have only (Not tune related) experienced long crank a couple times. I hope you get your situation resolved.
Well you at least have to take off the canbus. but if you feel like something is wrong its always best to take tunes off.

Quote:
Originally Posted by shiv@vishnu View Post
Just an FYI, I believe the pump should only prime if the fuel pressure sensor reads no (or little) pressure. Once pressure is built, it does tend to maintain for a little while when the engine is turned off. But I would imagine that first thing in the morning (when the car hasn't been driven all night), you will always hear it prime. But just because it doesn't for some reason, doesn't mean that the HPFP is failing.

Shiv
I don't think its the hpfp. Weird thing is my car use to always prime when unlocking. Now I noticed that it doesn't do it at all. I'm going to let my car sit for about 10 hours or so today and see if it fails to start again. I'm going to take the car in anyway and have them update the dme again and maybe get the 2.44
__________________
ERnie 2011 AW/e90/n55 12.9@107.53mph
*N55 Moderator*
I'm crawling similar to a ant cuz I'm low to the earth
shockin330i is offline  
0
Reply With Quote
      07-06-2011, 11:10 AM   #25
black e
Lieutenant
 
black e's Avatar
 
Drives: DCT N55 135I
Join Date: May 2010
Location: Boca Raton

Posts: 526
iTrader: (7)

Old school DME here...no issues at all with the car
black e is offline  
0
Reply With Quote
      07-06-2011, 01:39 PM   #26
grandmoff
Private First Class
 
Drives: 2011 e92 335i M-Sport 6MT
Join Date: Jan 2011
Location: Atlanta

Posts: 144
iTrader: (1)

Funny thing is I got long cranks in cold weather, now I am getting stalls in hot weather. Never had it where it wouldn't turn over though. It _does_ seem like it only starts doing it once the car is hot and not in the mornings. It is always at low RPM in first/second seems to be around 1.5-2k RPMs. I had it happen yesterday taking a turn in 2nd giving it some gas. Completely stalled on me about 30 min later at a light in 1st.

N55 yeah, taking off the tune is going to be a terrible pain. I just would rather not be worried about it.

shockin, thanks, I need to check my version. I need to sort out what I have but it is whatever came with it when I got the car back in January.

shiv, thanks for the info, that makes sense and explains why I haven't been hearing it all the time.
grandmoff is offline   United_States
0
Reply With Quote
      07-06-2011, 03:32 PM   #27
FrankiE90
Major General
 
FrankiE90's Avatar
 
Drives: Krooked Sk8board
Join Date: Feb 2008
Location: Pasadena, Ca

Posts: 8,624
iTrader: (11)

Send a message via Skype™ to FrankiE90
ernie u take ur chit to the dealer yet?

dew it.
so you can run the updated procede this weekend.
__________________
FrankiE90 AKA:.[The TANK] *CLICK THE SIG
2011 335 E90 MTECH 6MT KW V3 INJEN Intake Berk 4" DP Vanguard V2 exhaust Procede V5 Stoptech BBK RPI Scoops Karbonwerk CSL Trunk LUX H8 19" BBS LM 18" BBS GT4
FrankiE90 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      07-06-2011, 03:40 PM   #28
shockin330i
Brigadier General
 
Drives: blue
Join Date: Jan 2007
Location: f y'all, I'm from Texas (RGV)

Posts: 4,191
iTrader: (1)

updated procede? O_o im taking my car in tomorrow.
__________________
ERnie 2011 AW/e90/n55 12.9@107.53mph
*N55 Moderator*
I'm crawling similar to a ant cuz I'm low to the earth
shockin330i is offline  
0
Reply With Quote
      07-07-2011, 10:31 PM   #29
FrankiE90
Major General
 
FrankiE90's Avatar
 
Drives: Krooked Sk8board
Join Date: Feb 2008
Location: Pasadena, Ca

Posts: 8,624
iTrader: (11)

Send a message via Skype™ to FrankiE90
has any other N55er run into this problem?
with their AT or MT bimmer?>
__________________
FrankiE90 AKA:.[The TANK] *CLICK THE SIG
2011 335 E90 MTECH 6MT KW V3 INJEN Intake Berk 4" DP Vanguard V2 exhaust Procede V5 Stoptech BBK RPI Scoops Karbonwerk CSL Trunk LUX H8 19" BBS LM 18" BBS GT4
FrankiE90 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      07-08-2011, 08:08 AM   #30
Slops
Major General
 
Slops's Avatar
 
Drives: 2005 C55 AMG
Join Date: Jan 2011
Location: Oxford

Posts: 5,337
iTrader: (2)

nope, not here ...
Slops is offline   South Africa
0
Reply With Quote
      07-08-2011, 09:26 AM   #31
Army X5 S5
Lieutenant Colonel
 
Army X5 S5's Avatar
 
Drives: '11 X5 35i / '13 S5
Join Date: Jun 2009
Location: Deployed to Kuwait

Posts: 1,752
iTrader: (2)

I've had issues... Long Cranks, 6-8 seconds start-ups with codes showing up with the BT tool: : which is, drum roll; a shadow code for "fuel high pressure on enabling of injection: pressure too low"

Also thrown CEL's at partial low throttle while going up ramps. "Engine Malfunction, reduce power, blah blah blah" But the X responds normal and doesn't have reduce power at all...

I'll be going to the dealer soon myself... Already took my Stg 1 out, and I still get these problems. And some of these above problems were occurring before i put the tune in, so don't say it's a symptom of the tune.
As I've said in the past, the N55 still has the same issues the N54 has/had.
__________________

BMW X5 35i: Boopie Exhaust, Boopie Intercooler, K&N Drop in Filter...
Audi S5 2013 (Delivery Sept 2013): Mods pending review

Last edited by Army X5 S5; 07-18-2011 at 04:22 PM.
Army X5 S5 is offline   No_Country
0
Reply With Quote
      07-08-2011, 09:43 AM   #32
shockin330i
Brigadier General
 
Drives: blue
Join Date: Jan 2007
Location: f y'all, I'm from Texas (RGV)

Posts: 4,191
iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by Army335xi View Post
I've had issues... Long Cranks, 6-8 seconds start-ups with codes showing up with the BT tool: 28A0: 10400 which is, drum roll; a shadow code for "fuel high pressure on enabling of injection: pressure too low"

Also thrown CEL's at partial low throttle while going up ramps. "Engine Malfunction, reduce power, blah blah blah" But the X responds normal and doesn't have reduce power at all...

I'll be going to the dealer soon myself... Already took my Stg 1 out, and I still get these problems. And some of these above problems were occurring before i put the tune in, so don't say it's a symptom of the tune.
As I've said in the past, the N55 still has the same issues the N54 has/had.
did you get that code read off of the n55 code list? the n55 and n54 have different codes
__________________
ERnie 2011 AW/e90/n55 12.9@107.53mph
*N55 Moderator*
I'm crawling similar to a ant cuz I'm low to the earth
shockin330i is offline  
0
Reply With Quote
      07-08-2011, 09:47 AM   #33
Army X5 S5
Lieutenant Colonel
 
Army X5 S5's Avatar
 
Drives: '11 X5 35i / '13 S5
Join Date: Jun 2009
Location: Deployed to Kuwait

Posts: 1,752
iTrader: (2)

Quote:
Originally Posted by shockin330i View Post
did you get that code read off of the n55 code list? the n55 and n54 have different codes
Yup, off the N55 list. Terry confirmed it for me...
__________________

BMW X5 35i: Boopie Exhaust, Boopie Intercooler, K&N Drop in Filter...
Audi S5 2013 (Delivery Sept 2013): Mods pending review
Army X5 S5 is offline   No_Country
0
Reply With Quote
      07-08-2011, 11:25 AM   #34
shockin330i
Brigadier General
 
Drives: blue
Join Date: Jan 2007
Location: f y'all, I'm from Texas (RGV)

Posts: 4,191
iTrader: (1)

Well day 5 after and running good
__________________
ERnie 2011 AW/e90/n55 12.9@107.53mph
*N55 Moderator*
I'm crawling similar to a ant cuz I'm low to the earth
shockin330i is offline  
0
Reply With Quote
      07-08-2011, 11:30 AM   #35
adrock
Major
 
adrock's Avatar
 
Drives: 2014 435i
Join Date: Oct 2005
Location: SLC

Posts: 1,219
iTrader: (3)

Garage List
2011 E92 335i  [4.79]
2007 E92 335i  [0.00]
Quote:
Originally Posted by Army335xi View Post
I've had issues... Long Cranks, 6-8 seconds start-ups with codes showing up with the BT tool: 28A0: 10400 which is, drum roll; a shadow code for "fuel high pressure on enabling of injection: pressure too low"

Also thrown CEL's at partial low throttle while going up ramps. "Engine Malfunction, reduce power, blah blah blah" But the X responds normal and doesn't have reduce power at all...

I'll be going to the dealer soon myself... Already took my Stg 1 out, and I still get these problems. And some of these above problems were occurring before i put the tune in, so don't say it's a symptom of the tune.
As I've said in the past, the N55 still has the same issues the N54 has/had.
Keep us posted on what the dealer says. I have had a few 5 second cranks, but have no codes (besides 12253)
adrock is offline   United_States
0
Reply With Quote
      07-08-2011, 11:37 AM   #36
shockin330i
Brigadier General
 
Drives: blue
Join Date: Jan 2007
Location: f y'all, I'm from Texas (RGV)

Posts: 4,191
iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by adrock View Post
Keep us posted on what the dealer says. I have had a few 5 second cranks, but have no codes (besides 12253)
Thats just your exhaust plug being well, unplugged lol
__________________
ERnie 2011 AW/e90/n55 12.9@107.53mph
*N55 Moderator*
I'm crawling similar to a ant cuz I'm low to the earth
shockin330i is offline  
0
Reply With Quote
      07-08-2011, 11:42 AM   #37
Army X5 S5
Lieutenant Colonel
 
Army X5 S5's Avatar
 
Drives: '11 X5 35i / '13 S5
Join Date: Jun 2009
Location: Deployed to Kuwait

Posts: 1,752
iTrader: (2)

Quote:
Originally Posted by adrock View Post
Keep us posted on what the dealer says. I have had a few 5 second cranks, but have no codes (besides 12253)
Simple to fix that, tie a zip tie around the hose... That's what I did for my exhaust, no code...
__________________

BMW X5 35i: Boopie Exhaust, Boopie Intercooler, K&N Drop in Filter...
Audi S5 2013 (Delivery Sept 2013): Mods pending review
Army X5 S5 is offline   No_Country
0
Reply With Quote
      07-13-2011, 10:50 AM   #38
Army X5 S5
Lieutenant Colonel
 
Army X5 S5's Avatar
 
Drives: '11 X5 35i / '13 S5
Join Date: Jun 2009
Location: Deployed to Kuwait

Posts: 1,752
iTrader: (2)

Quote:
Originally Posted by adrock View Post
Keep us posted on what the dealer says. I have had a few 5 second cranks, but have no codes (besides 12253)
Appt with Dealer on the 22nd... Found a whole bunch of SI-B's that apply to my X... A couple of which deal directly with Long Cranks, or Cranks with no start..

--------
We need a Sticky with the BT codes for the N55... Does anyone have a comprehensive listing, or a start of one?
__________________

BMW X5 35i: Boopie Exhaust, Boopie Intercooler, K&N Drop in Filter...
Audi S5 2013 (Delivery Sept 2013): Mods pending review

Last edited by Army X5 S5; 07-13-2011 at 11:09 AM.
Army X5 S5 is offline   No_Country
0
Reply With Quote
      07-22-2011, 10:57 AM   #39
Army X5 S5
Lieutenant Colonel
 
Army X5 S5's Avatar
 
Drives: '11 X5 35i / '13 S5
Join Date: Jun 2009
Location: Deployed to Kuwait

Posts: 1,752
iTrader: (2)

At the dealership, they have been re-programing my X since 10am, told me 3-6 hour wait... Then they will see if the HPFP & LPFP codes pop up again.. I know they will, just a shame it won't happen until after I leave the dealership, and I'll have to make another appointment to get that done...
__________________

BMW X5 35i: Boopie Exhaust, Boopie Intercooler, K&N Drop in Filter...
Audi S5 2013 (Delivery Sept 2013): Mods pending review
Army X5 S5 is offline   No_Country
0
Reply With Quote
      07-22-2011, 05:50 PM   #40
Army X5 S5
Lieutenant Colonel
 
Army X5 S5's Avatar
 
Drives: '11 X5 35i / '13 S5
Join Date: Jun 2009
Location: Deployed to Kuwait

Posts: 1,752
iTrader: (2)

Dealer did a Full Programming as per SIB 16 01 11... Anybody know what SIB 16 01 11 states, or what the issue related to it is? Can't find anything on the NHTSA website for that one.

Theres a DEFECT CODE: 00 16 69 01 00 on the Invoice

----------Update-------------
Very Weird, the SIB 16 01 11 is for 2010 X5's, not 2011 X5's... But it stated that its to solve a CEL that occurs because of an error in the Car's Software...
------------
__________________

BMW X5 35i: Boopie Exhaust, Boopie Intercooler, K&N Drop in Filter...
Audi S5 2013 (Delivery Sept 2013): Mods pending review

Last edited by Army X5 S5; 07-22-2011 at 08:56 PM.
Army X5 S5 is offline   No_Country
0
Reply With Quote
      07-23-2011, 09:16 AM   #41
GiRtHyN55
Private
 
Drives: 2011 335xi
Join Date: Dec 2010
Location: white plains, ny

Posts: 93
iTrader: (0)

Garage List
Send a message via AIM to GiRtHyN55
Quote:
Originally Posted by Army335xi View Post
Dealer did a Full Programming as per SIB 16 01 11... Anybody know what SIB 16 01 11 states, or what the issue related to it is? Can't find anything on the NHTSA website for that one.

Theres a DEFECT CODE: 00 16 69 01 00 on the Invoice



----------Update-------------
Very Weird, the SIB 16 01 11 is for 2010 X5's, not 2011 X5's... But it stated that its to solve a CEL that occurs because of an error in the Car's Software...
------------

Service Action: Program Control Units (DMTL)


MODEL
E70 and E71 vehicles with N55 engines produced from 7/12/2010 to 11/20/2010


SITUATION
The following fault code memory entry may be stored in the Digital Engine Electronics (DME):

3227: DMTL leak diagnosis pump, activation: Line disconnection

The Service Engine Soon lamp (MIL) is activated if the error is present in 2 consecutive driving cycles; however, the emissions have not been adversely affected.

CAUSE
DME software error

AFFECTED VEHICLES
This Service Action involves E70 and E71 vehicles with N55 engines produced from 7/12/2010 to 11/20/2010.

In order to determine whether a specific vehicle has had this Service Action completed or is affected by this Service Action, first check the B-pillar label for code number 590. If code number 590 has been punched out, the campaign has already been performed. If code number 590 has not been punched out, it will be necessary to utilize the "Service Menu" of DCSnet (Dealer Communication System) or the Key Reader. Based on the response of the system, either proceed with the corrective action or take no further action.


PROCEDURE
Program the vehicle using ISTA/P 2.40.3 or later.

Vehicle integration (new): E070-10-12-503 or later.
__________________
2011 Black 335 xi MT- M package- Cold weather- BMW Performance Grills-PIAA H8 yellow fogs-Procede V5-Vishnu DP 3.5 inch- CDV delete-Vishnu Charge Pipe - ***Waiting on meth kit*** - H&R Springs Sport Kit
GiRtHyN55 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      07-24-2012, 04:41 PM   #42
divisionbell77
Lieutenant
 
divisionbell77's Avatar
 
Drives: 2011 335i XDrive Coupe
Join Date: Mar 2012
Location: Ohio

Posts: 442
iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by Army335xi View Post
Dealer did a Full Programming as per SIB 16 01 11... Anybody know what SIB 16 01 11 states, or what the issue related to it is? Can't find anything on the NHTSA website for that one.

Theres a DEFECT CODE: 00 16 69 01 00 on the Invoice

----------Update-------------
Very Weird, the SIB 16 01 11 is for 2010 X5's, not 2011 X5's... But it stated that its to solve a CEL that occurs because of an error in the Car's Software...
------------
Whatever happened with this? I just popped a SES on the way home. Once home, did the code check inside the JB4 and it came up the same 28A0.
divisionbell77 is offline  
0
Reply With Quote
      07-25-2012, 09:18 AM   #43
fasteddie222
Colonel
 
fasteddie222's Avatar
 
Drives: 2011 e88 135i
Join Date: Dec 2007
Location: Miami/Central Florida

Posts: 2,295
iTrader: (8)

the only problem I have had with my car is sometimes when I stop at a light it randomly turns off but starts right up after.

24XXX miles and mt
__________________
fasteddie222 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      07-25-2012, 11:29 AM   #44
Noncom23
First Lieutenant
 
Noncom23's Avatar
 
Drives: 2011 335i Saphire Black
Join Date: May 2011
Location: Texas

Posts: 321
iTrader: (0)

Garage List
Quote:
Originally Posted by divisionbell77 View Post
Whatever happened with this? I just popped a SES on the way home. Once home, did the code check inside the JB4 and it came up the same 28A0.

This link has some code explanations:


http://www.1addicts.com/forums/showthread.php?t=620935
__________________
Mike F
Noncom23 is offline   United_States
0
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 10:30 AM.




e90post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST